Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

"Ανάσα" με το επίδομα ανεργίας για τους εποχιακούς υπαλλήλους.

Ανάσα για 90.000 περίπου εργαζόμενους, οι οποίοι θα έμεναν χωρίς επίδομα ανεργίας, δίδει η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο  «Ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες  ρυθμίσεις» και η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.  Kατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου Περιβάλλοντος: «Ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες  ρυθμίσεις» ο Υφυπουργός Εργασίας  κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε την υπερψήφιση της τροπολογίας για το εποχικό επίδομα.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με  το Νόμο 3986/11, από 1/1/2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης τετραετίας, από την έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450), ενώ από 1/1/2014 τα ημερήσια επιδόματα 
ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»

Με βάση τη νέα ρύθμιση, η οποία προωθήθηκε ύστερα από τις έντονες πιέσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εποχιακά απασχολούμενων στον ξενοδοχειακό – τουριστικό τομέα, αλλά και παρεμβάσεις βουλευτών, όσοι εποχικά εργαζόμενοι έχουν από από 100- 149 ένσημα την ίδια χρονιά, θα δικαιούνται το επίδομα ανεργίας 3,5, μαζί με το δώρο. Ενώ για τους εργαζόμενους με 150 – 179 ένσημα το χρόνο θα είναι προαιρετικό. Ο εργαζόμενος δηλαδή εφόσον το επιθυμεί θα εντάσσεται σε αυτή τη ρύθμιση, αλλιώς θα παραμένει στη γενική ρύθμιση.