Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΜΙΟΝΗ: Οι τοσοδούληδες του 2ου νηπιαγωγείου, πήραν το βραβείο

enimerosipeloponnisou

2ο νηπιαγωγείο Ερμιόνης. Τα παιδιά εντυπωσίασαν με τις πρωτοβουλίες και την αφομοιωτική τους ικανότητα.
Η νηπιαγωγός Ελένη Βλάσση, συμμετείχε με δική της πρωτοβουλία, μαζί με τους «τοσοδούληδες» μαθητές της, στο πρόγραμμα «Αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών» όπου και βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, από το Υπουργείο Παιδείας.
Δεν μιλάμε για ένα τμήμα νηπίων «υπό την σκέπη», κάποιου βαρύγδουπου ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Χώρας…  Μιλάμε για το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμιόνης, που συμμετέχει και βραβεύεται, ξεπερνώντας νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα.
… Συναντήσαμε την νηπιαγωγό – πρότυπο, κ. Ελένη Βλάσση, η οποία μας εξήγησε τα  σπουδαία εκπαιδευτικά δρώμενα, που «λαμβάνουν χώρα», στην Ερμιόνη… στο «καμάρι του Αργοσαρωνικού».

Η Νηπιαγωγός του 2ου Νηπιαγωγίου Ερμιόνης που βραβεύτηκε για δεύτερη φορά, Ελένη Βλάσση.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Εφαρμόζετε ως νηπιαγωγός, καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα»…
ΒΛΑΣΣΗ: «Μας αρέσει να ψάχνουμε, για καινούριες ιδέες … Το ερέθισμα για εμάς αποτέλεσε το γεγονός, ότι στα παιδιά άρεσαν, οι παλιές ελληνικές ταινίες. Άρχισα να τους φέρνω φωτογραφικό υλικό, στην συνέχεια κάναμε κινηματογραφική λέσχη, όπου μια φορά την εβδομάδα, παρακολουθούσαμε παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο…. Ο  στόχος μας ήταν, να προσεγγίσουν τα νήπια την τέχνη του. Εφαρμόσαμε ένα βιωματικό πρόγραμμα διαδραστικού κινηματογράφου, που είναι ενδεδειγμένο για τις προσχολικές ηλικίες. Τα μικρά παιδιά με αυτή την μέθοδο, μπορούν να εμπεδώσουν  το κάθε τι… Το γενικό και το αόριστο, δεν τους λέει κάτι…»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ωστόσο αυτές οι δράσεις, μέσω οπτικοακουστικής διδασκαλίας είναι ξεκάθαρα εθελοντικές…
ΒΛΑΣΣΗ: «Δεν συμπεριλαμβάνονται  στο υποχρεωτικό αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας… Χρειάζονται αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο εκτός ωραρίου… Εμείς ότι κάνουμε, έχουν μοναδικό αποδέκτη τα παιδιά…»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εφέτος λοιπόν, αναδείξατε λιλιπούτειους κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες;
ΒΛΑΣΣΗ: «Ναι! Εφαρμόζοντας την μέθοδο της οπτικοακουστικής παιδείας, σε συνδυασμό με την γιορτή που διοργανώσαμε στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δράσεων και του θεσμού, τα παιδιά πρωταγωνίστησαν σε θεατρικές παραστάσεις, αναβιώνοντας έργα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Εκεί πραγματικά τα πιτσιρίκια, έδειξαν το υποκριτικό, αλλά και το σκηνοθετικό τους ταλέντο, καθώς μόνα τους, υπό την διακριτική επίβλεψη μας, μετά από μια προεργασία πολύμηνη, οργάνωσαν τα πάντα»!            

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Δώσατε την ευκαιρία, σε νήπια τεσσάρων –πέντε ετών, να διευρύνουν την αντίληψή τους, αλλά και να  καλλιεργήσουν σε σωστή βάση, τις καλλιτεχνικές τους «ανησυχίες», θα έλεγα χαριτολογώντας κα Βλάσση… Το  2ο νηπιαγωγείο της Ερμιόνης  βρίσκεται «εκατό χρόνια μπροστά»…
ΒΛΑΣΣΗ: «Δεν θα ήθελα να μπω, σε διαδικασίες σύγκρισης …Θεωρώ πως υπάρχουν  πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι, οι οποίοι καθημερινά φέρνουν εις πέρας, το δύσκολο και σημαντικό έργο της διαπαιδαγώγησης των νηπίων»…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Τα οφέλη που αποκομίζουν τα μικρά παιδιά, μέσα από την συμμετοχή τους σε καινοτόμα εκπαιδευτικά  προγράμματα, υποθέτουμε πως είναι αναρίθμητα…»
Το κτήριο και ο αύλειος χώρος του 2ου νηπιαγωγείου Ερμιόνης
ΒΛΑΣΣΗ: «Είναι πάρα πολλά! Η συνεργασία με τους γονείς και τους ειδικούς, επιφέρει το «άνοιγμα» του σχολείου στην Κοινωνία… Έρχονται τα νήπια σε επαφή με την τέχνη, με  τρόπους που εγείρουν την δημιουργικότητα, την συνεργασία, την αλληλεγγύη, στοιχεία δηλαδή, που τα θεωρώ απαραίτητα, για μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που θα χαρακτηρίζει τους «πολίτες του αύριο… Τα παιδιά μέσα από τις βιωματικές δράσεις ωφελούνται πολύ. Η τέχνη μπορεί να αποδειχτεί, ως ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών… Ασκεί την κριτική σκέψη των νηπίων, την φαντασία, ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ τους… Γίνονται κοινωνικά τα παιδιά, ενώ  εκείνα που είναι κάπως «κλειστά» ως χαρακτήρες και άκρως συνεσταλμένα, απελευθερώνονται… Κάθε μια δραστηριότητα έχει συγκεκριμένους στόχους…»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:
Το 2ο νηπιαγωγείο Ερμιόνης, είναι το μοναδικό που βραβεύτηκε εφέτος στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας…. Πέρυσι στην συμμετοχή του, στον ίδιο διαγωνισμό ήταν το μόνο, που έλαβε τιμητική διάκριση, μεταξύ όλων των νηπιαγωγείων της Πελοποννήσου…

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο Κώστα Πρώιμο, για την «Ενημέρωση Πελοποννήσου».