Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

λαχείο

Η ιστορία του

Ιστορικό Χρονολόγιο

1849
Η Αρχαιολογική εταιρία στην προσπάθειά της να περισώσει ότι περισσότερο μπορούσε από τα εκτεθειμένα στην αμάθεια των Ελλήνων και στη ληστρική μανία των ξένων, αρχαία ερείπια, αναγκάστηκε να καταφύγει στη φιλοπατρία των πλούσιων Ελλήνων με διάφορες λαχειοφόρους αγορές, όπως το «Λαχείο Οικίας» όπου ο τυχερός κέρδιζε σπίτι.
Το πρώτο όμως επίσημο λαχείο στη ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους εξεδόθη με διάταγμα του βασιλιά Γεωργίου του Α’, στις 19 Νοεμβρίου 1874. Είναι το λαχείο των φιλάρχαιων που σκοπό είχε να εξοικονομήσει πόρους για αρχαιολογικές ανασκαφές.
1929
Ιδρύεται με Διάταγμα υπηρεσία με την αρχική επωνυμία "Υπηρεσία του Λαχείου", που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτικών και η οποία επανακυκλοφορεί το "Λαχείον του Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδος" σε δύο μορφές, το "Λαϊκόν Λαχείον" και το "Μέγα Λαχείον".





1932
Η υπηρεσία μετονομάζεται σε "Λαχείον του Στόλου".
1933
Καταργείται το "Μέγα Λαχείον" και η υπηρεσία αλλάζει πάλι ονομασία σε "Λαχείον του Στόλου και της Κρατικής Προνοίας" ενώ η εποπτεία της ανατίθεται στο Υπουργείο Οικονομικών.



1936
Η υπηρεσία μετονομάζεται τον Ιανουάριο σε "Διεύθυνση του Λαχείου του Στόλου" και τον Δεκέμβριο σε "Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων". Αναλαμβάνει την εποπτεία του "Λαχείου Συντακτών".

1937
Θεσπίζεται τον Απρίλιο το "Εθνικό Λαχείο διαδοχικών κληρώσεων" ενώ κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η πρώτη έκδοση και στις 18 Νοεμβρίου διεξάγεται η πρώτη κλήρωση του.



1940
Αναστέλλεται στα μέσα Νοεμβρίου, λόγω του πολέμου η κυκλοφορία του Εθνικού Λαχείου και στις αρχές του Δεκεμβρίου εκδίδεται το "Μέγα Πολεμικόν Λαχείον".



1941
Τον Ιούλιο καταργείται το "Μέγα Πολεμικόν Λαχείον" και το "Λαχείον του Στόλου" μετονομάζεται σε "Λαϊκόν Λαχείον υπέρ της Κοινωνικής Προνοίας". Επίσης επανακυκλοφορεί στις αρχές Σεπτεμβρίου το Εθνικό Λαχείο από την 8η έκδοσή του. Θεσπίζεται τον Νοέμβριο στιγμιαίο λαχείο που όμως δεν κυκλοφορεί τελικά.



1944
Τον Οκτώβριο, λόγω του πληθωρισμού, πέφτουν κατακόρυφα οι πωλήσεις των λαχείων και η υπηρεσία κινδυνεύει να κλείσει. Σώζεται όταν αναλαμβάνει προσωρινά την πληρωμή των εξόδων της το Υπ. Οικονομικών.





1958
Δεν αποδέχεται την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Εξωσχολικού Αθλητισμού του Υπ.Παιδείας για τη διοργάνωση του ΠΡΟ-ΠΟ.



1967
Μετά την κατάργηση του "Λαχείου Συντακτών" αναλαμβάνει την έκδοση και διαχείριση του "Ειδικού Κρατικού Λαχείου υπέρ της Κοινωνικής Αντίληψης".





1970
Αποφασίζεται η πιλοτική εφαρμογή του αριθμολαχείου Lotto στην περιοχή της Αθήνας αλλά αργότερα η ιδέα εγκαταλείπεται.



1981
Εγκρίνεται η έκδοση Στιγμιαίου Λαχείου με τον τίτλο "Πολιτιστικό Λαχείο" (ΠΟΛ-ΛΑ), το οποίο τελικά δεν κυκλοφορεί.





1993
Αναλαμβάνει την εποπτεία του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου (Ξυστό).






to-paliatzidiko

Έλλη Βασιλάκη