Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

INVICTUS (ΑΝΙΚΗΤΟΣ)




 Του Γιάννη Λακούτση

INVICTUS     (ΑΝΙΚΗΤΟΣ)

                                             William Henley
                                               Μετάφρ. Δημ. Στάης

Μεσ’ απ’ της νύχτας το βαθύ κι απέραντο πηγάδι,
όπου οι θεοί μ’ ερίξανε και μ’ έχουνε αφήσει,
τους στέλνω χίλια « ευχαριστώ» απ’ το πυκνό σκοτάδι
για την ανίκητη ψυχή που μώχουνε χαρίσει.

Νύχια μ’ εσχίσανε σκληρά, μα εγώ δεν υποχώρησα
κι ούτε φωνή δεν έβγαλα στην φοβερή την πάλη
μου δίνει η μοίρα καμουτσιές τον φόβο δεν εγνώρισα,
το ματωμένο μου ποτέ δεν έσκυψα κεφάλι.

Πέρα απ’ τον τόπο της οργής αυτόν, πολύ πιο πέρα,
βλέπω την φρίκη των πυκνών σκιών να τριγυρίζει
μα δεν με σκιάζει του καιρού που φεύγει η φοβέρα,
είμαι και θάμαι ατρόμητος, του κάκου φοβερίζει.

Αν είναι η πύλη του στενή, καθόλου δεν με μέλει,
ας ετοιμάζει και ποινές ο Άδης όσες θέλει.
Εγώ είμαι ο κυρίαρχος της τύχης της δικής μου,
ο καπετάνιος είμαι εγώ, ο καπετάνιος της ψυχής μου!

Το διάσημο αυτό ποίημα ανήκει στον Άγγλο ποιητή Γουίλιαμ Χένλεϊ (1849-1903), ο οποίος το έγραψε το 1875, ύστερα από έναν ακρωτηριασμό στο πόδι, συνέπεια ενός χρόνιου προβλήματος υγείας. Το μήνυμα του όμως για την ψυχική δύναμη του ανθρώπου έχει διαχρονική αξία. Ήταν το αγαπημένο ποίημα του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, Νέλσον Μαντέλα κατά την διάρκεια πολυετούς φυλάκισης του από το καθεστώς της χώρας του, γνωστό ως «Απαρτχάιντ».
Τις λεπτομέρειες μπορεί να απολαύσει ο αναγνώστης, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου  «Ανίκητος» του Τζον Κάρλιν, εκδ. Πσαχαλίδης.
Στο βιβλίο βασίστηκε και ομότιτλη ταινία σε σκηνοθεσία Κλιντ Ιστγουντ ,με τους Μόργκαν Φρίμαν και Ματ Ντέιμον.
Πηγές: Κείμενα λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου τεύχος Α, η μετάφραση από το περιοδικό Νέα Εστία Μαΐου 1927.

Oχι γκολφ σε άνυδρη περιοχή


 Της Γιούλας Πουλή
                                                Ερημοποίηση

Πρώτη εμφανής επίπτωση της λειτουργίας γηπέδων γκολφ είναι η σημαντική μείωση της ποσότητας του νερού που είναι διαθέσιμη για άλλες χρήσεις (γεωργική, ανθρώπινη, βιομηχανική). Η δημιουργία και συντήρηση υδροβόρων χλοοταπήτων, υπό Μεσογειακές συνθήκες, συντελεί στην εξάντληση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και επιταχύνει τη διαδικασία υφαλμύρισης των υδροφορέων (πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα και είσοδος θαλασσινού νερού). Η κακή κατάσταση των υδατικών πόρων συνδέεται με το φαινόμενο της ερημοποίησης.
 Ερωτηματικά εγείρει, επίσης, η προθυμία επιδότησης – αδειοδότησης εργοστασίων αφαλάτωσης για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των γηπέδων γκολφ  και όχι για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού (εισήγηση Ε. Μπριασούλη και Ν. Δαναλάτου).

Εδαφικοί πόροι:

Η καταστροφή ή η υποβάθμιση της φυσικής εδαφοκάλυψης και των διαδοχικών ορόφων της (φρύγανα, θάμνοι, μακία βλάστηση, δάση) επιταχύνει τη διαβρωτική επίδραση φυσικών φαινομένων (κατακρημνίσεις, αιολική διάβρωση, κ.ά.) και μειώνει την απορροφητικότητα του εδάφους σε νερό, και συνεπώς την τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων. Οι χωματοληψίες από επικλινείς θέσεις  για τη μαζική λήψη χώματος και τη μεταφορά του σε γήπεδα γκολφ, όπου θα χρησιμοποιηθεί ως υλικό επίστρωσης, είναι στην πράξη εξίσου καταστροφικές με την

ΜΑΤωσε η τηλεοπτική μας Ιστορία....

 
Πρωτομπήκα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της ΕΡΤ ένα απόγευμα του 76.
Νεαρή τότε ρεπόρτερ, με την καθοδήγηση του ανθρώπου που θα βλέπει σήμερα το λουκέτο με τις χειροπέδες και θα νοιώθει λιγουλάκι άβολα.
 
Εκεί έμαθα τον Παπαστεφάνου, και τη μουσική μας Ιστορία, τη Λιλάντα με τη Μαλβίνα, τη Ρεζάν με τον καυτό της λόγο.
Πανηγύρισα με τον Γιάννη Διακογιάννη αλλά και τον Δημήτρη Κωνσταντάρα αθλητικά μεγαλεία Ολυμπιακών αγώνων, με δίδαξε κλασικά κομμάτια ο Αλέξης που τώρα κάνει... dancing with the stars.
Άνοιξα μάτια και αυτιά καλά, περνώντας από το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι να κλέψω κάτι από τη μαγεία και τη σοφία του, με εξαίσιες μουσικές και λόγους πύρινους.
Η ΕΡΤ με γαλούχησε σαν ρεπόρτερ αφού ως το 89, αυτή μας έδινε το υλικό να ψάξουμε για να γεμίσουμε τις σελίδες των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ με υπέροχα τολμώ να πω καθημερινά ρεπορτάζ.
Γνώρισα και τη λεγόμενη Άνοιξη της ΕΡΤ με τα πρώτα βήματα του ΠΑΣΟΚ και την 4άδα του Ρωμαίου, του Βασιλικού του Νίκου (συγχωρεμένος πια) και του άλλου Νίκου του Σωτηριάδη.
Είδα και έμαθα πολλά κατοπινά στα χρόνια που τη «κούρσεψαν» άσχετοι πρόεδροι και προικοθήρες διευθυντές που πάνω στο κορμί της έκτισαν καριέρες και -κάποιοι- ζώντες και όχι περιουσίες και σκάνδαλα.
Είδα διευθυντές να υψώνουν το ανάστημα τους, στο «Μισό – Μισό» της Λιάνη και να καίγονται σε μια νύχτα, πρόεδροι να φεύγουν από τα παράθυρα, αλλά και λιγοστούς με όνειρα και ελπίδες φρούδες.
Είδα το συνδικαλισμό να γιγαντώνεται και σαν χταπόδι να συν-διοικεί, για πολλά υπαίτιος του σημερινού δράματος!
Μετά είδα τους ιδιώτες να τη λεηλατούν και τους εκάστοτε κυβερνώντες να την απαξιώνουν πηγαίνοντας στα ιδιωτικά κανάλια, να δώσουν συνεντεύξεις.
 
Τη λεηλάτησαν,
την έκλεψαν,
την στήλευσαν,
την μαύρισαν και σήμερα της πέρασαν και χειροπέδες.
 
Η ΕΡΤ είναι ένα κομμάτι της Ιστορίας αυτού του τόπου.
 
«Βιάστηκε» όπως όλο το υπόλοιπο μέσα σε μια νύχτα
για να παραδοθούν οι υπάλληλοί της βορά στους Τροϊκανούς
και την αποτέλειωσαν σήμερα οι χειροπέδες του ευφάνταστου σκηνοθέτη.
 
Όσοι επιχειρούν αυτές τις χειροπέδες να τις περάσουν ΚΑΙ στο μυαλό μας,
ένα πρέπει να έχουν υπ όψιν:
Το κουτόχορτο κάποτε τελειώνει.
Και αυτός που το ‘φαγε και τίρλωσε την κοιλιά,
θα σηκωθεί από τον καναπέ θέλει δεν θέλει.
Αν σηκωθεί συνειδητά,
τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Αν σηκωθεί όταν του περάσουν χειροπέδες στο σπιτικό του,
όλα θα έχουν τελειώσει...........
 
ΞΥΠΝΑΤΕ!
 
Πρότεινε η Έλλη Βασιλάκη
 

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ.ΙΩΑΝΝΗ ΗΣΑΪΑ

Δήμος Ερμιονίδας: Προγράμματα Άθληση για Όλους

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ                                                    
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σας Ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Ερμιονίδας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού & Περιβάλλοντος πρόκειται να πραγματοποιήσει τα Προγράμματα Άθληση για Όλους 2013 – 2014 σε γυναίκες, με ασκήσεις εδάφους & αεροβικής, καθώς και σε παιδιά 6-12 ετών με αγωνίσματα στίβου & μπάσκετ.
Παρακαλώ όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ερμιονίδας στο τηλέφωνο: 27540-22462.
Η Συνδρομή θα είναι 10€/μήνα.


O Πρόεδρος
Ευάγγελος Γουζούασης

Ιστορια της τεχνης σε 3΄


Αυτόν τον τύπο θα τον λατρέψετε: Χρήστης του Reddit εξηγεί εκπληκτικά πως να αναγνωρίζετε τους διάσημους ζωγράφους από τα έργα τους   [εικόνες]   
Ένα ξεκαρδιστικό οδηγό για αρχάριους της τέχνης δημοσίευσε ένας χρήστης του Reddit κάνοντας την ιστορία της τέχνης να μοιάζει παιχνιδάκι.
Ο DontTacoBoutIt, βοηθά ακόμα και τους πιο αδαείς να αναγνωρίζουν τους διάσημους πίνακες της ιστορίας, υπερτονίζοντας τα χαρακτηριστικά κάθε καλλιτέχνη
με τον δικό του χιουμοριστικό τρόπο. Πάντως οι οδηγίες πέρα από χιούμορ παρέχουν πραγματική βοήθεια:


 Αν όλα τα πρόσωπα στους πίνακες έχουν τεράστια περιφέρεια, τότε είναι Ρούμπενς.

 

1.    Αν όλοι οι άντρες έχουν μάτια αγελάδας και γυναικεία σγουρά μαλλιά, είναι Καραβάτζιο.


ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΟΤΗ ΧΑΣΑΠΗ

Μουσικό αφιέρωμα στον Νότη Χασάπη
Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ  διοργανώνουν  μουσική βραδιά αφιερωμένη στον συμπολίτη μας συνθέτη, τραγουδιστή και μελοποιό Νότη Χασάπη το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 19.30,  στο Τριανόν.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία και άλλες συνθέσεις του Νότη Χασάπη.
Μια βάρκα θέλω, ποταμέ, να ρίξω από χαρτόνι,
όπως αυτές που παίζουνε στις όχθες μαθητές.
Σκοτώνει, πες μου, ο χωρισμός; - Ματώνει, δε σκοτώνει.
Ποιος είπε φούντο; Ψέματα. Δε φτάσαμε ποτές.»
Ν. Καββαδίας
 
Έλλη Βασιλάκη

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Blog Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικου Σχολείου Ερμιόνης

Καλησπέρα

Ο Σύλλογός μας θέλοντας να διευρύνει τους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης των μελών του, ανακοινώνει την λειτουργία του ιστολογίου. Η δ/νση ειναι:


Εφεξής όλες οι ανακοινώσεις του Συλλόγου θα δημοσιεύονται και στο ιστολόγιό μας, ώστε να είναι προσβάσιμες απ όλους κάθε στιγμή. 
Φιλοδοξούμε, ο χώρος αυτός να αποτελέσει χώρο έκφρασης και προβληματισμού των γονέων σχετικά με ότι αφορά στο σχολείο μας, τους δασκάλους και τους μαθητές. Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα που θα μπορούσε να συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών των μαθητών είναι δεκτή. Για την πιο ολοκληρωμένη επικοινωνία σας κοινοποιούμε και το e mail του Συλλόγου μας: sgkdse@gmail.com

Περιμένουμε την ενεργό συμμετοχή σας. 

Το Δ.Σ.

Ορεινή Ερμιονίδα

Είναι ανάγκη να καταγραφούν ακόμη και οι πιο ταπεινές κατασκευές.

Για τον απλό λόγο: Δεν είναι καθόλου ταπεινές και ασήμαντες. Έγιναν από τον άνθρωπο του μόχθου, γιατί τις χρειαζότανε να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες του. Και σήμερα η αρχιτεκτονική, όσο μεγαλειώδης και να είναι αν δεν είναι χρηστική και αναγκαία, δεν είναι παρά επίδειξη. Μεγάλοι αρχιτέκτονες όπως ο Κωνσταντινίδης και ο Πικιώνης συστηματικά ασχολήθηκαν με την λαϊκή κατοικία, τις λαϊκές κατασκευές γιατί είναι σοφά, ωραία και χρήσιμα κατασκευάσματα. Είναι όπως τα δημοτικά μας τραγούδια.
Για παράδειγμα η Ύδρα που είναι δύο Ύδρες: Η μία, η γνωστή, με τα θαυμαστά αρχοντικά της που κάλυψαν τις ανάγκες, υλικές και πνευματικές μιας μοναδικής εποχής, και η ορεινή Ύδρα με τις κατασκευές των ανθρώπων του μόχθου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα. Ξερολιθιές, στάνες, αγροτόσπιτα, περιβόλια, μονοπάτια, καλντερίμια, οχυρές θέσεις, παρατηρητήρια, υδραγωγεία, πηγές, στέρνες, ιερά, ξωκκλήσια, μοναστήρια, χαράγματα στις πέτρες, ασβεστοκάμινα, και τόσα άλλα, μπερδεμένα μέσα στο χρόνο, ποιο πρώτο και ποιο δεύτερο, τοπωνύμια  μύθοι, ιστορίες.  Δεν ξέρω ποιος κερδίζει τα περισσότερα, ή μάλλον ποιος χάνει: Αυτός που θα περιηγηθεί τον οικισμό ή αυτός που θα πάρει τα βουνά της Ύδρας;
Στα βιβλία μου προσπάθησα να καταγράψω τα βασικά της ορεινής Ερμιονίδας και τα σε μένα τότε προσιτά. Αυτό είναι το λίγο, γιατί είναι ασύνδετα με την πραγματική ζωή χιλιετιών αυτής της θαυμάσιας περιοχής της Ερμιονίδας. Γιατί άλλο είναι η φωτογραφία μιας στάνης, και άλλο η ακριβής περιγραφή του κατασκευαστή και χρήστη της.
Υπάρχουν ντόπιοι που γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα πάνω στα πανέμορφα βουνά μας που ξεκινούν από το ακρ. Ίρια, μέχρι το ακρ. Τσελεβίνια. Σήμερα και στα Δίδυμα και στο Ηλιόκαστρο και στο Θερμήσι υπάρχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι αλλά και άλλες συλλογικότητες που μπορούν να οργανώσουν μια λεπτομερή καταγραφή των ιχνών που άφησε πίσω τους ζωή χιλιετιών. Καταγραφή που θα οδηγήσει σε ένα πολύτομο βιβλίο: Η ΟΡΕΙΝΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ, ΓΗ, ΖΩΗ, ΜΥΘΟΣ. Φυσικά και δεν εννοώ έναν τουριστικό οδηγό, αλλά έργο αυτογνωσίας που θα είναι η βάση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας. Γιατί άλλο είναι μια υπερμοντέρνα κτηνοτροφική μονάδα στα Δίδυμα που παράγει κρέας, και άλλο μια μονάδα που συνεχίζει την παράδοση αιώνων και το εννοεί. Γιατί η παραγωγή που θέλει να ξεφύγει από τη μαζικότητα, πρέπει να έχει πίσω της παράδοση και μύθο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

...εκ μεν δη Θάσου διαβαλόντες πάρην υπό την ήπειρον εκομίζοντο μέχρι Ακάνθου..



LA PALOMA


Του Γιάννη Λακούτση 

«…εκ μεν δη Θάσου διαβαλόντες πάρην υπό την ήπειρον εκομίζοντο μέχρι Ακάνθου εκ δε Ακάνθου ορμώμενοι τον Άθων περιέβαλλον, επιπεσών δε σφι περιπλέουσι βορέης άνεμος μέγας τε και άπορος κάρτα τρηχέως περιέσπε, πλήθεϊ πολλάς των νεών εκβάλλων προς τον Άθων. λέγεται γαρ  τριηκοσίας μεν των νεών τας διαφθαρείσας είναι, υπέρ δε δύο μυριάδας ανθρώπων. ώστε γαρ θηριωδεστάτης εούσης της θαλάσσης ταύτης της περί τον Άθων, οι μεν υπό των θηρίων διεφθείροντο αρπαζόμενοι, οι δε προς τας πέτρας αρασσόμενοι, οι δε αυτών νέειν ουκ επιστέατο και κατά τούτο διεφθείροντο, οι δε ρίγεϊ. ο μεν δη ναυτικός στρατός ούτω έπρησσε».                                                     

( …από την Θάσον έπειτα επέρασαν εις την απέναντι ξηράν και προχωρούσαν  ακτοπλοούντες εως την Άκανθον και αποπλέοντες από την Ακανθον εδοκίμασαν να περιπλεύσουν τον Άθω. Αλλά ενώ τον περιέπλεον, έπεσε επάνω τους ένα δυνατός βοριάς, οργή Θεού, και τους έκανε φοβερή καταστροφή, πέταξε έξω εις τον Άθω πολλά πλοία. Λέγεται  δηλαδή, ότι τα πλοία που χάθηκαν ήσαν περίπου τριακόσια και άνθρωποι επάνω από είκοσι χιλιάδες και επειδή η θάλασσα εκείνη γύρω εις τον Άθω είναι γεμάτη σκυλόψαρα, άλλους τους άρπαζαν και χάνονταν και άλλοι συντρίβονταν επάνω στα βράχια. Όσοι πάλι απ’ αυτούς δεν ήξεραν κολύμπι χάνονταν γι’ αυτόν τον λόγο και άλλοι από το κρύο. Αυτή λοιπόν ήταν η τύχη του ναυτικού στρατού. )
Η σύνθεση του τραγουδιού La Paloma  (το περιστέρι) έγινε από τον Ισπανό Sebastian Iradier η Yradier, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κούβα το 1861.
Ο Yradier διαβάζει λοιπόν Ηρόδοτο, όπως μας πληροφορεί, η Wikipedia  και φτάνει σε ένα γεγονός του 492  π.χ κατά την διάρκεια των Ελληνο-Περσικών πολέμων, εποχή που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί τα λευκά περιστέρια στην Ευρώπη.
Την στιγμή λοιπόν που ο Περσικός στόλος, με στρατηγό τον Μαρδόνιο αντιμετωπίζει φοβερή τρικυμία καθώς παραπλέει στις ακτές του Άθωνα, και βυθίζονται όλα τα πλοία, την ίδια στιγμή

Η Ιερισσός κλαίει από χαρά


Προφυλακισμένοι άδικα επί τρισήμιση μήνες, χωρίς καμμία ένδειξη ενοχής και χωρίς να είναι ύποπτοι φυγής. Αλλά για έναν πολύ σοβαρό “πολιτικό” λόγο: να τρομοκρατηθεί το κίνημα ενάντια στην καταστροφή του τόπου, να φοβηθούμε, να σωπάσουμε και να πάψουμε ν’αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια κι ελευθερία.
Δεν το πέτυχαν. Η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελίας ήταν ομόφωνη για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους και καταβολή χρηματικής εγγύησης. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο Γιάννης κι ο Δημήτρης είναι ξανά στην αγκαλιά των δικών τους και στην αγκαλιά όλου του χωριού που κλαίει από χαρά.
Περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron

Το ατύχημα στην Ύδρα

Κανένας δεν μπορεί να εξαλείψει τον παράγοντα ατυχία αλλά μπορεί να τον ελαχιστοποιήσει.

Του Βασίλη Γκάτσου
Στα εργοστάσια υπάρχει πλήρες σύστημα διαδικασιών και ενεργειών, ώστε να μην συμβαίνουν ατυχήματα, και όμως πάντα κάτι συμβαίνει, παρ' όλη την εμπειρία και τα μέτρα που λαμβάνονται.
Απαράβατος κανόνας: Όταν μπαίνουμε σε έναν κλειστό χώρο, πόσο μάλλον σε υπόγεια, αγωγούς, δεξαμενές, για να κάνουμε εργασίες, υπάρχει υπεύθυνος ασφαλείας ο οποίος θα μετρήσει με ειδική συσκευή το % οξυγόνο που υπάρχει στο χώρο, θα μετρήσει με άλλη ειδική συσκευή για τυχόν ύπαρξη αερίων, θα εξασφαλίσει τον συνεχή αερισμό του κλειστού χώρου με φρέσκο αέρα, θα αποφασίσει αν οι εργαζόμενοι θα φορούν ειδικές μάσκες και θα φροντίσει να έχει ομάδα ασφαλείας εφοδιασμένη με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να επέμβει και να βγάλει εκτός του κλειστού χώρου τους εργαζόμενους, αν πάθουν κάτι, όχι υποχρεωτικά ατύχημα, αλλά μια απλή αδιαθεσία.
Η εργασία σε τέτοιους χώρους είναι από τις πλέον επικίνδυνες και αστάθμητες, γι' αυτό και είναι οι πλέον ακριβές. Για να γίνει μία απλή συγκολλητική εργασία μίας ώρας σε άδεια δεξαμενή πλοίου, αυτή καθ' αυτή η εργασία κοστίζει 50 ¤ αλλά ο καθαρισμός της δεξαμενής, οι μετρήσεις, τα μέτρα ασφαλείας κ.λ.π.μπορεί να κοστίσουν 5000 ¤.
Οι συνάνθρωποι μας πήγαν να δουλέψουν μέσα στον αγωγό μόνοι τους, χωρίς επίβλεψη, χωρίς οργανωμένη ομάδα ασφαλείας. Οι

Τελευταία λεπτά της Ελληνικής Ραδιοφωνίας


Βοτάνια και κουβέρτες στο πάρκο

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ


                             Κρανίδι 6 Νοεμβρίου 2013
Προς τον Δήμαρχο κο Δημήτρη Καμιζή                                   

Αντιδημάρχους κο Τσαμαδό και κο Κούστα
Υπεύθυνους Καθαριότητας 2011 – 2012 - 2013

Με λύπη πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος κου Μανιάτη μετά την επίσκεψη του επίτροπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιόχαν Χάν  την 5 Νοεμβρίου 2013 ότι  θα πληρώσουν οι Δήμοι τα πρόστιμα για τα σκουπίδια και τις χωματερές  λέγοντας :
Πολλές φορές υποχρεώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, ο Ελληνικός Λαός, ο Κρατικός Προϋπολογισμός, να πληρώσει πρόστιμα και ποινές επειδή κάποιοι τοπικοί άρχοντες, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Θέλω λοιπόν με αφορμή το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιφανή καταδίκη της χώρας και με εφάπαξ πρόστιμο αλλά και με ημερήσιο πρόστιμο το οποίο θέλω να δηλώσω δεν θα ανεχθούμε να πληρώσει γενικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός αλλά θα το πληρώσουν οι περιοχές στις οποίες ακριβώς υπάρχουν χωματερές.” Απόσπασμα από τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος Κύριου Γιάννη Μανιάτη στο ΣΚΑΙ  5 Νοεμβρίου 2013-11-06




Τόσο ο Δήμος Κρανιδίου όσο και ο Δήμος Ερμιόνης από το 2010 είχαν καταργήσει τις χωματερές με την λειτουργία του δεματοποιητή και είχαν προχωρήσει σε μελέτη αποκατάστασης

Επί των ημερών σας λειτούργησαν οι παλιές χωματερές των Διδύμων και το Ρορρό Θερμησίας και δημιουργήσατε νέες παράνομες χωματερές σε όλο το Δήμο Ερμιονίδας (στα Δίδυμα  στο Κρανίδι, στη Κοιλάδα και στο Πόρτο Χέλι).
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπει στο χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η λειτουργία

Μουσικούλα



Οι Έλεως, το Official Fan Club της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, φέρνουν σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, το ολοκαίνουριο video clip "Να 'σαι καλά", λίγες ημέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του.
Έλεως (Official Fan Club Ελεωνόρας Ζουγανέλη)
https://eleonora-zouganeli.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Elews.Offici...

©2013 EMI Music Greece
Cd: Μετακόμιση Τώρα
Να 'σαι καλά

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Ενορχήστρωση: Θέμης Καραμουρατίδης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καλαϊτζής

Στρωμένα σεντόνια

Δελτίο Τύπου της Ριζοσπαστικής Κίνησης Ερμιονίδας - Συμμετοχή



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 στο Κρανίδι Αργολίδας, μετά από ανοιχτή συνέλευση πολιτών της Ερμιονίδας και με δημοκρατικές διαδικασίες ιδρύθηκε η νέα δημοτική κίνηση με όνομα   
« Ριζοσπαστική Κίνηση Ερμιονίδας – Συμμετοχή »

Βασική επιδίωξη της κίνησης είναι η αλλαγή των δεδομένων στην περιοχή μας μέσα από ένα κίνημα συμμετοχής στις κοινωνικές διεργασίες και μέσα από την παρουσία της στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η  « Ριζοσπαστική Κίνηση Ερμιονίδας - Συμμετοχή » έχει στόχο μέσα απο ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες της Ερμιονίδας να συνδιαμορφώσει θέσεις και δράσεις, σε αντίθεση με το προσωποκεντρικό μοντέλο διαχείρισης και λήψης αποφάσεων, που ακολουθήθηκε και ακολουθείται δυστυχώς ακόμα με αποτέλεσμα τα σημερινά αδιέξοδα.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι δεν θα είναι εύκολο το έργο μας και η επίτευξη των στόχων απαιτεί πρώτα απ’ όλα, πίστη και επίπονες προσπάθειες. Η δε κατάργηση και κατάλυση των μέχρι σήμερα στεγανών σκέψεων και αντιλήψεων προϋποθέτει συνεχή αγώνα και ιδιαίτερη τόλμη.

‘‘ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’’

Όμως όσο και δύσκολος να φαίνεται ο αγώνας όσο και δυσοίωνα να είναι τα μηνύματα για την εποχή μας, είναι καθήκον μας και ιερή υποχρέωση απέναντι στους νέους και στις επερχόμενες γενιές να προσπαθήσουμε συλλογικά για κάτι καλύτερο, για κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα το οποίο μας οδήγησε στην αποτυχία. Οι καιροί το επιβάλλουν…  και ποιός ξέρει, ίσως αυτή η προσπάθεια να είναι το έναυσμα για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα, για μια καινούργια αρχή με όραμα και μέλλον.


Η συντονιστική επιτροπή της 1ης  Γενικής Συνέλευσης της           
    «Ριζοσπαστικής Κίνησης Ερμιονίδας – Συμμετοχή »