Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Υπάρχει και άλλο εγκλημα, εκτός αυτό του άθρου

"Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ" 

Η αγοραπωλησία γης έφερε τα πάνω κάτω στην κοινωνία της Ερμιονίδας, αλλά και όλων των παραθαλάσσιων τουριστικών περιοχών. Η αξία της γης ήταν πολύ μικρή, δηλαδή στα συμβόλαια γραφόταν 10000 δραχμές το στρέμμα, αλλά η αγορά ήταν με πολλαπλάσιο ποσό. Έτσι σήμερα, για να ισιώσουν τα πράγματα είναι αναγκαίο το περιουσιολόγιο.
Αντί λοιπόν ο πολιτικός κόσμος να βάζει αβάσταχτους φόρους σε όλους αλλά κυρίως στους δικαίως και νομίμως κατέχοντες, δηλαδή αυτούς που τα δηλωθέντα εισοδήματά τους δικαιολογούν πλήρως την περιουσία τους, καλόν είναι να καλέσει όλους να δικαιολογήσουν τις περιουσίες τους.
Από το άρθρο του Δημάρχου λείπει αυτή η διάσταση δικαιοσύνης αλλά και δικαίωσης, η οποία ήταν παντελώς έξω από το σοσιαλιστικό φαντασιακό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Και σήμερα, όσο είναι ακόμη Δήμαρχος, μπορεί να φέρει ένα ψήφισμα στο ΔΣ υπέρ της δημιουργίας Περιουσιολογίου, ώστε η ανατομία ενός εγκλήματος στην Ερμιονίδα, να γίνει αφετηρία μιας νέας δίκαιης αρχής.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Άρθρο του Δημάρχου που πρέπει να διαβαστεί.

"Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ" 

Άρθρο του Δημάρχου στο Μπλογκ του(εδώ ), που πρέπει να διαβαστεί. Είναι του 2001 και ασφαλώς άκρως επίκαιρο και ενδιαφέρον.
Επισημάνσεις μου:

1. Αντίδραση σε αυτή την κατάσταση υπήρξε. Η τότε νεολαία και αρκετοί συμπατριώτες δεν συμφωνούσαν με ό,τι γινόταν, ούτε επί χούντας, αλλά ούτε στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Και επειδή τα γραπτά μένουν, ξεφυλλίστε τις τότε τοπικές εφημερίδες,"ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ", "Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ", υπάρχουν όλες στη Βιβλιοθήκη Κρανιδίου και νομίζω πλέον και στης Ερμιόνης. Δεν καθίσαμε σιωπηλοί ούτε στα σχέδια να γίνει το Πορτοχέλι βάση του ΝΑΤΟ, ούτε στην οικοπεδοποίηση των Φλαμπούρων και της λιμνοθάλασσας των Ποτοκίων, ούτε στα παράνομα εξοχικά, ούτε στο φράξιμο των ακτών, ούτε στα σπιρτόκουτα που κτίζονταν στις θέσεις των παραδοσιακών σπιτιών μας, ούτε στις τσιμεντοστρώσεις των παραλιών μας. Το 2001 είναι πολύ αργά για διαπιστώσεις.

2. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε αρχικά από τη χούντα. Δεν είμαι βέβαιος ότι η αρχή του δεν έγινε λίγο πιο μπροστά. Το έγκλημα ήταν πολιτικό. Με νόμους η καλλιεργήσιμη γη, αλλά και γη με άλλες χρήσεις που ανήκε σε ιδιωτικά χέρια, έγινε οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο, των 300 τ.μ. αρχικά και σήμερα των 2 και 4 στρεμμάτων. Επί χούντας ας δεχθούμε ότι το έκαναν για χίλιους λόγους, αλλά για ποιους λόγους δεν αντέδρασαν οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και φυσικά όλος ο πολιτικός κόσμος; Δηλαδή τάχιστα να απαγορεύσουν την αλλαγή χρήσης στη καλλιεργήσιμη γη, να δίνουν άδειες για ξενοδοχεία με φειδώ, και να επεκτείνουν την δόμηση ως συνέχεια υπαρχόντων οικισμών; Απλά τους βόλευε πολιτικά αυτή η αθλιότητα, δεξιά, κέντρο και αριστερά, γιατί έβλεπαν κοντόφθαλμα το συμφέρον των τότε αγροτών ως ψηφοφόρων και όχι μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και της Ερμιονίδας φυσικά (Δεν θυμάμαι ούτε μία ανακοίνωση κομματικής τοπικής οργάνωσης Ερμιονίδας που να υπερασπίζεται την καλλιεργήσιμη γη).
Ο κόσμος το συμφέρον του κοίταξε, αφού το επέτρεπε ο νόμος. Νομίζει κανείς ότι αν βγει ένας νόμος που δωρίζει 10 στρέμματα δάσους οικοδομήσιμα σε κάθε κάτοικο της Ερμιονίδας, οι κάτοικοι θα πουν δεν τα θέλουμε, γιατί θέλουμε το δάσος; Μα δεν ήταν πολύ πολύ πιο εύκολο να αρνηθούν την οικοπεδοποίηση της γης των προγόνων τους που την είχαν ποτίσει με ιδρώτα;

3. Τώρα το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Στερνή μου γνώση, να σ΄είχα πάντα. Μπορεί όμως η κατάσταση να σταματήσει εδώ. Είχε ακουστεί ότι η Ερμιονίδα θα κηρυχθεί κεκορεσμένη περιοχή και ότι θα επιτρέπεται η οικοδόμηση μόνον αγροτεμαχίων πάνω από 20 στρέμματα. Είναι πλέον πολύ δύσκολο το θέμα, αν το δούμε όμως από άλλη οπτική γωνία, ένα εξοχικό με 20 στρέμματα και άφθονο νερό Αναβάλου ή φραγμάτων είναι μια πολύ παραγωγική αγροτική βιολογική μονάδα. Στον Κάμπο της Ερμιόνης ο οποίος έχει ένα μεγάλο δίκτυο ασφαλτοστρωμένων αγροτικών δρόμων αλλά και χωματόδρομων, οι περιφράξεις και οι περιμαντρώσεις δεν ενοχλούν, όταν ξεχύνονται στο δρόμο τα κλαριά της μανταρινιάς, της ροδιάς και της ελιάς. Αυτό που ενοχλεί είναι η ξεραΐλα, τα χέρσα και ακαλλιέργητα, η εγκατάλειψη και η απόγνωση του αγρότη.
Με τη μεταπολίτευση τα πρώτα έργα που έπρεπε να γίνουν ήταν τα φράγματα, ο Ανάβαλος, ο περιορισμός και έλεγχος των γεωτρήσεων, η προστασία της καλλιεργήσιμης γης, του τοπίου, των ακτών μας, των οικισμών μας. Δεν έγιναν. Πάντως δεν είναι το ίδιο η εκμετάλλευση μιας ακτής 1000 μέτρων από μια ξενοδοχειακή μονάδα που προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας, από μία έκταση γης με δύο βίλες πολυτελείας που αποκόπτει 1000 μέτρα παραλία.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Ευχετήρια Κάρτα Ι.Λ.Μ.Ε.


Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


























«Λαλούντες λίθοι»

Η φετινή κάρτα του Συνδέσμου μας είναι αφιερωμένη σ’ εκείνους που, υπομονετικά, λάξευσαν την πέτρα και σμίλεψαν το μάρμαρο, δίνοντας «σχήμα και μιλιά» στην Ιστορία του τόπου μας. Το υδραγωγείο, η ρωμαϊκή σαρκοφάγος, το ισοδομικό και το πολυγωνικό τείχος, η πλατεία στο Μπίστι και η «σπηλιά» της Βιτόριζας εικονίζονται στις φωτογραφίες που μας διέθεσε η  «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης».

Ευχαριστούμε!

Καλή χρονιά σε όλους!

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερμιονικού Συνδέσμου


Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



 "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ".

  Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, συνεχίζοντας τις επαφές ενημέρωσης και καταγραφής των προβλημάτων του Δήμου μας, επισκέφτηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013, τη Δημοτική Επιχείριση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερμιονίδας (Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.). Κατά την επίσκεψή του ενημερώθηκε από την πρόεδρο της επιχείρισης κ. Αγγελική Αλεβίζου, για τη λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ., τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η επιχείριση, τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του Δ.Δ.Κρανιδίου, το μεγάλο έργο της αποχέτευσης Κρανιδίου-Πόρτοχελίου-Κοιλάδας τα οποία έχουν δρομολογηθεί καθώς και τα έργα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.
  Η ενημέρωση ήταν πλήρης και ο κ. Γεωργόπουλος κατέγραψε πολλά επίσημα στοιχεία τα οποία αφορούν στη λειτουργία, τη στελέχωση, το σχεδιασμό και την πρακτική λειτουργία της συγκεκριμμένης Δημοτικής επιχείρισης.

  Η Δημοτική παράταξη "Δυνατή Ερμιονίδα" και ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεωργόπουλος έχουν θέσει ως θέμα μείζονος προτεραιότητος και άμμεσης αντιμετώπισης, αυτό της ύδρευσης και της αποχέτευσης από κοινού με αυτό της διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
  Σύντομα ολοκληρώνεται η προγραμματική πρόταση της "Δυνατής Ερμιονίδας" για την διαχείριση υδάτινων πόρων και υγρών αποβλήτων, που αφορά ολόκληρο το Δήμο Ερμιονίδας και θα τεθεί υπ' όψη και υπό την κρίση των δημοτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Προκειμένου ο Δήμος μας να ενισχύσει άτομα και οικογένειες που διαμένουν σε κατοικίες στις οποίες έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος από τη ΔΕΗ λόγω οικονομικής αδυναμίας, πέρα από τις διαδικασίες που έχουν ανακοινωθεί με Κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι χρονοβόρες και δεν γνωρίζουμε πότε θα εφαρμοστούν, παρακαλούμε τους δημότες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα να το δηλώσουν στο Δήμο Ερμιονίδας.

Παρακαλούμε επίσης, όσους κατοίκους δεν έχουν παρόμοιο πρόβλημα αλλά γνωρίζουν ότι κάπου στη γειτονιά τους συμβαίνει αυτό, να μας ενημερώσουν επίσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιληφθεί ο Δήμος, είναι ο χώρος στον οποίο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση να κατοικείται και η διακοπή της ηλεκτροδότησης να έχει ήδη γίνει.

Υπεύθυνος για να δεχθεί την ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου θα είναι ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου κ.Δημαράκης Γιώργος, με τηλέφωνο επικοινωνίας 2754360028-29.



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

Συνέλευση των κατοίκων στο Ανυφί Αργολίδας, για το εξασθενές χρώμιο στο νερό

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Ανυφίου.
Έχοντας υπόψη.
Τις διατάξεις των άρθρων 214 παρ. 2 του ν.3463/2006 & του 85 παρ. στ του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα ,όπως Κυρώθηκε δια του νόμου 3852/10 (ΦΕΚ 87-Α).

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Στην 3η Συνέλευση των κατοίκων για το έτος 2013 που θα πραγματοποιηθεί την 20η του μηνός ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ώρα 17.00 μ.μ. στο κεντρικό καφενείο του κ. Γεωργίου Νικολάου ,για συζήτηση και λήψη αποφάσεως στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης.

             ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ
ΤΟ ΝΕΡΟ 
 
Υπ’ όψιν: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ 1ο: Το εξασθενές χρώμιο & ο ρόλος του στη ζωή του
καταναλωτή. (ΕΥΡΕΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ)
Επεξηγήσεις θέματος: Η τ.κ.Ανυφίου σε βάθος 10ετιας+
υδροδοτείται με νερό το οποίο περιέχει το χημικό στοιχείο με την
ονομασία εξασθενές χρώμιο ,ένα στοιχείο που βλάπτει τόσο κατά την πόση όσο και από την εισπνοή όταν αυτό για κάποιο λόγο αιωρείται.
Σύμφωνα με το πιστοποιητικό που έλαβε αριθ. 13-0813-007-0526-02 και εκδόθηκε την 17η/09/2013 ,η τιμή στο εξασθενές χρώμιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 18 mg/l !

ΘΕΜΑ 2ο Εισήγηση μνημονίου συνεργασίας (μνημόνιο δε νοείτε μόνοχρέος) με τους νυν αιρετούς όσο και με τους υποψηφίους
ώστε το θέμα «παροχή καθαρού κατάλληλου νερού
ύδρευσης» ανεξαρτήτου ! εκλογικού αποτελέσματος να
αποτελεί δέσμευση και πάντα προτεραιότητα από όλους.

ΘΕΜΑ 3ο Περί εισήγησης επιστροφής του παγίου ύδρευσης σε
χαμηλότερα επίπεδα .

ΘΕΜΑ 4ο Περί εισήγησης αλλαγής της διαφήμισης για

Από τα 2 ευρώ το στρέμμα η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Φόρο που θα ξεκινάει από τα 2 ευρώ το στρέμμα θα κληθούν να καταβάλλουν το 2014 όσοι κατέχουν καλλιεργήσιμη αγροτική γη (ανεξαρτήτως της καλλιέργειας), σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε , μετά από διαδοχικές αναβολές, το βράδυ της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου στη Βουλή.
Για τα αρδευόμενα χωράφια ο φόρος θα ξεκινά από τα 2,2 ευρώ το στρέμμα, «γλιτώνουν» τα αγροκτηνοτροφικά κτίσματα.
Ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 2,2 ευρώ το στρέμμα (βασικός φόρος) στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο αρδεύεται, καθώς ορίζεται Συντελεστής Άρδευσης ίσος με 1,1. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και στα προηγούμενα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών που είχαν διαρρεύσει στη δημοσιότητα, δεν προβλέπεται καμία διάκριση μεταξύ γης που ανήκει σε επαγγελματίες αγρότες και ιδιώτες ετεροεπαγγελματίες.
Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για όσα αγροτεμάχια είναι ακαλλιέργητα καθώς στην περίπτωση αυτή ο βασικός φόρος θα ξεκινά από το  1 ευρώ ανά στρέμμα.  
Εάν πρόκειται για βοσκότοπο, ο φόρος μειώνεται στο μισό αφού εφαρμόζεται Συντελεστής Χρήσης 0,5.
Πιο αναλυτικά,  για τα αγροτεμάχια ο φόρος προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που καθορίζεται σε 0,001 του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1 ευρώ ανά στρέμμα) με την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας, κατά περίπτωση.
-Συντελεστής Θέσης (ΣΘ): Εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή όπου ανήκει το αγροτεμάχια και διαμορφώνεται από 1 έως 3.
-Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ): Για τα αγροτεμάχια που «φιλοξενούν» καλλιέργειες ορίζεται σε 2, για τους βοσκότοπους 0,5 και για δασική έκταση 0,1.
-Σε περίπτωση που η έκταση τελεί υπό απαλλοτρίωση, εφαρμόζεται συντελεστής απαλλοτρίωσης (ΣΑπ) που ισούται με 0,75 (δηλαδή ο φόρος μειώνεται 25%).
-Αν υπάρχει κατοικία, εφαρμόζεται ο Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) που ισούται με 5, δηλαδή ο φόρος πενταπλασιάζεται.
Ο τελικός φόρος προκύπτει  από τον τύπο:
Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (μ2) x ΒΣΦ x  ΣΘ x ΣΧ x ΣΑρ  x ΣΑπ (όπου εφαρμόζεται) x ΣΚ (όπου εφαρμόζεται).

Περισσότερα:agrotikabook 

Οι τεχνητοί ύφαλοι.

Του Βασίλη Γκάτσου
Έχουν διπλή σημασία:
Με το πέρασμα του χρόνου μετατρέπονται σε φωλιές και κρυψώνες ψαριών.
Από τη στιγμή που δημιουργούνται, δεν μπορούν να δουλέψουν τα συρόμενα εργαλεία.

Ήταν δεκαετία του 1970, αν θυμάμαι καλά, που οι τράτες και οι ανεμότρατες όργωναν τον κόλπο της Κάπαρης. Οι ψαράδες της Ερμιόνης είχαν καταλάβει ότι καταστρέφεται ο βυθός, χάνεται το ψάρι, και μαζί το επάγγελμα του παράκτιου ψαρά. Νύχτα λοιπόν έριχναν στα μέρη που γινότανε καλάδα, βαρέλια με πηγμένο τσιμέντο μέσα στο οποίο είχαν "φυτέψει σίδερα". Έτσι σκάλωναν και έσκιζαν τα δίκτυα των συρόμενων εργαλείων. Παράνομη ενέργεια, αλλά είχαν πλέον απελπιστεί, γιατί τίποτα δεν συγκρατούσε τη νόμιμη, πόσο μάλλον την παράνομη, καταστροφική αλιεία.
Την ίδια περίπου εποχή άρχισαν να δημιουργούνται εστίες για τα ψάρια ποντίζοντας δεμένα λάστιχα αυτοκινήτων. Δεν είχε συνέχεια αυτό.
Σήμερα γράφονται αυτά για τους τεχνητούς τσιμεντένιους ύφαλους, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και στη χώρα μας.
Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, δεν πρέπει να εφαρμοστεί και στη περιοχή μας ένα πιλοτικό επιδοτούμενο πρόγραμμα;

Σημείωση: Τα μάστερ και τα ντοκτορά τα σχετικά με τη θάλασσα είναι συνήθως περιβαλλοντικά, ρύπανσης, παρακολούθησης κι ανάλυσης παραμέτρων, ιχθυοποικιλία, ιχθυοπληθυσμός, πλακτόν, κ.λ.π. Αυτό που δεν έχω δει είναι εργασίες παρατήρησης - μέτρησης της ζημιάς που κάνει κάθε εργαλείο στη θάλασσα, ακόμη και η πιο απλή πετονιά. Άλλο είναι να παρακολουθείς τον ιχθυοπληθυσμό σε έναν κόλπο μακροχρόνια και να βγάζεις συμπεράσματα, και άλλο είναι να παρακολουθήσεις μακροχρόνια ένα εργαλείο. Και στην περίπτωση που εφαρμοστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε έναν

Βιβλιόσπιτο και στο Πόρτο Χέλι


Στα πλαίσια προώθησης του βιβλίου και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου τοποθέτησε το 2ο βιβλιόσπιτο της, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 στο Πορτοχέλι απέναντι από το Λιμεναρχείο.

Μια βιβλιοθήκη που επιτρέπει στον καθένα να πάρει ελεύθερα ένα βιβλίο και αν έχει τη δυνατότητα να το αντικαταστήσει με ένα άλλο. Θυμίζουμε ότι ήδη λειτουργεί με επιτυχία το 1ο βιβλιόσπιτο στη Άνω Πλατεία Κρανιδίου.

Θερμές ευχαριστίες στους Πέτρο και Νίκο Ζέρβα που κατασκεύασαν και τοποθέτησαν ΔΩΡΕΑΝ και το 2ο βιβλιόσπιτο.

Επίσης, τους Μιχάλη Μπουναρτζίδη και Ντάση Διονυσία που με την εθελοντική τους προσφορά βοήθησαν στην υλοποίηση της πρωτοποριακής αυτής ιδέας.

Ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ
Νικος Παπάς

λαχείο

Η ιστορία του

Ιστορικό Χρονολόγιο

1849
Η Αρχαιολογική εταιρία στην προσπάθειά της να περισώσει ότι περισσότερο μπορούσε από τα εκτεθειμένα στην αμάθεια των Ελλήνων και στη ληστρική μανία των ξένων, αρχαία ερείπια, αναγκάστηκε να καταφύγει στη φιλοπατρία των πλούσιων Ελλήνων με διάφορες λαχειοφόρους αγορές, όπως το «Λαχείο Οικίας» όπου ο τυχερός κέρδιζε σπίτι.
Το πρώτο όμως επίσημο λαχείο στη ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους εξεδόθη με διάταγμα του βασιλιά Γεωργίου του Α’, στις 19 Νοεμβρίου 1874. Είναι το λαχείο των φιλάρχαιων που σκοπό είχε να εξοικονομήσει πόρους για αρχαιολογικές ανασκαφές.
1929
Ιδρύεται με Διάταγμα υπηρεσία με την αρχική επωνυμία "Υπηρεσία του Λαχείου", που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτικών και η οποία επανακυκλοφορεί το "Λαχείον του Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδος" σε δύο μορφές, το "Λαϊκόν Λαχείον" και το "Μέγα Λαχείον".

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η Αθήνα ΓιορτάΖΕΙ

Με πρωτοβουλία του ΟΠΑΝΔΑ και της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και με τη συνεργασία της MELD, η Αθήνα γίνεται η 3η ευρωπαϊκή πόλη μετά τις Βρυξέλλες και το Εδιμβούργο που στολίζει μέρη της πόλης της με πεταλούδες. Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί σας περιμένουμε στην παιδική χαρά στην πλατεία Αγίου Παύλου και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι μπροστά στην Παλαιά Βουλή, για να στολίσουμε όλοι μαζί. Χρειαζόμαστε τα χέρια και την ζωντάνια σας.

Όπως αλλάζει μια πεταλούδα που βγαίνει από το σκοτεινό κουκούλι της και ξεχύνεται κομψή και λαμπερή στον γιορτινό ουρανό. Ένα τόσο μικρό και ευάλωτο πλάσμα, μας δίνει ένα τόσο ξεκάθαρο μήνυμα: Όλοι και όλα μπορούν να αλλάξουν, να μεταμορφωθούν, να απογειωθούν.





Είτε είναι ένας άνθρωπος, είτε μια ολόκληρη πόλη. Είναι θέμα απόφασης! «Κι αν τίποτα ποτέ δεν άλλαζε, δεν θα υπήρχαν πεταλούδες» αναφέρει το σλόγκαν του Milan Rai, καλλιτέχνη από το Νεπάλ, που στέλνει στην Αθήνα για τις γιορτές τις «Λευκές πεταλούδες» του, οι οποίες έχουν ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου.
christmasinathens 

Πως πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας 2014

Οι φορολογούμενοι κάτοχοι ΙΧ  μπαίνουν στην εφαρμογή              https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/login.do  

Α) με τον Α.Φ.Μ  ή τον κωδικό τους , 
Β) πληκτρολογούν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος (αυτοκινήτου κ.λ.π) 
Γ) αναζήτηση
Δ) επιτυχής  αναζήτηση 
Ε) εκτύπωση 
και αφού εκτυπώσουν το έντυπο των Τελών Κυκλοφορίας το  πληρώνουν μέχρι 31.12.2013 (εμπρόθεσμα) 
στην Τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ. 

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται, και δεν διατίθενται όπως και πέρσι αυτοκόλλητο ,αλλά φυλάσσεται στο όχημα η απόδειξη πληρωμής.
Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ώστε να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2014 προσκομίζοντας στα ΕΛΤΑ μόνο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους.
 
 Τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων για το 2014:
Από    51 κ.ε. μέχρι   300 κ.ε.    22 ευρώ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ



Η Ζωή Τηγανούρια, συνθέτης και σολίστ του ακορντεόν, έρχεται με το μουσικό της σύνολο (κιθάρα, κοντραμπάσο, τύμπανα, τραγούδι) στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου, για να μας αποκαλύψει τον κώδικα που ενώνει τις μουσικές παραδόσεις του κόσμου με την επιτυχημένη μουσική παράσταση, που σάρωσε την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι με τίτλο: «Αρώματα του κόσμου».

Tango, Latin, Ηπειρώτικα Μοιρολόγια, Θρακιώτικα, Μακεδονίτικα, Ποντιακά, χορευτικά μοτίβα των νησιών μας και δικές της συνθέσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της.
Την παράσταση συμπληρώνει χορευτικό ζευγάρι από την Σχολή Χορού «Χοροακτίς» του Κωστάκη Μαυροειδή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Η Αγία (του Θεού) Σοφία: Ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία» που εκπονείται από το σχολείο για την ενίσχυση των συμμετεχόντων μαθητών.
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 - Ώρα έναρξης: 19:30
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:  6973421033 
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση με εδέσματα
που θα παρασκευάσουν οι γονείς των μαθητών.