Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δελτίο τύπου
Με αφορμή  το άρθρο του Προέδρου  του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας κ.Λάμπρου  και τις   δηλώσεις του   ότι  «για μια ακόμα φορά πληροφορηθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο τετελεσμένες ενέργειες της Κεντρικής Διοίκησης που υποβαθμίζουν τις λιμενικές υπηρεσίες στην Ερμιονίδα » η Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας έχει να παρατηρήσει τα εξής:  
  Το σχέδιο   για την αναδιάρθρωση των     Λιμενικών Αρχών, το οποίο υπέγραψε   ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την Τετάρτη 08-1-2014   ,είχε βγει στη δημοσιότητα  τον Ιούλιο του 2013 από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας  « Το Βήμα»,το οποίο σε άρθρο του με τίτλο  («Καλλικράτης και στο Λιμενικό», 6.7.2013)  αναφερόταν στον σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου  για τις προωθούμενες  αλλαγές, όπως κατάργηση λιμενικών σταθμών, ενσωμάτωση υπολιμεναρχείων σε λιμεναρχεία κ.ά.
Το προσχέδιο του «Καλλικράτη» εστάλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου του Σώματος στις περιφερειακές διευθύνσεις του Λιμενικού στα τέλη Μαΐου ζητώντας από τους διοικητές να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους

 Στην Ερμιονίδα  υποβαθμίζει  τα δύο υπολιμεναρχεία  Πορτοχελίου και Ερμιόνης σε λιμενικά τμήματα και καταργεί το λιμενικό σταθμό της Κοιλάδας.
Πέρα όμως από την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Κοιλαδας, ουδείς λόγος γίνεται για ενίσχυση των  Λιμενικών  Τμημάτων  Πορτοχελίου  και Ερμιόνης με επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό, και  αντίθετα λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων επέρχεται σοβαρή μείωση  της οργανικής σύνθεσης του Λιμενικού Σώματος


Οι αλλαγές  αυτές που γίνονται στο όνομα  της εξοικονόμησης πόρων,  ήταν  αναμενόμενο  να προκαλέσουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες καθώς   θα υπάρξουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών σε ποσοστό που φτάνει το 30% σε όλη τη χώρα και γενικός στόχος είναι να υπάρχει μια κεντρική λιμενική αρχή ανά νομό με εξαίρεση  ορισμένες περιοχές.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν πως η Δημοτική Αρχή δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα όταν για το ίδιο ζήτημα βουλευτές  ορισμένων  κομμάτων είχαν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή προς τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις με αφορμή σχετικές ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα.
Ο κ.Λάμπρου ως Πρόεδρος του ΔΣ και μέσα από το θεσμικό του ρόλο και τις υποχρεώσεις του, οφείλει να είναι γνώστης τέτοιων σημαντικών θεμάτων που αφορούν το Δήμο Ερμιονίδας γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί μέσα σε μια γυάλινη σφαίρα αποκομμένο από τον έξω κόσμο.!
 Γιατί αδράνησε λοιπόν η Δημοτική Αρχή  και φτάσαμε στο Δεκέμβριο του 2013  για να πάρουμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για εύρεση χώρων όπου θα μπουν οι υπηρεσίες με ενέργειες και έξοδα του Δήμου και γιατί προκαλεί τώρα με τα δημοσιεύματα αφού οι αλλαγές έχουν ήδη συντελεστεί;;
Με ποιες ενέργειες θα αντιδράσει τώρα  όταν υποβαθμίζεται η περιοχή μας ενώ στη «γειτονιά μας » παραμένουν τα λιμεναρχεία  Σπετσών, Ύδρας και  Πόρου.;
Ποιες επίσης ήταν οι κινήσεις και των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Ερμιονίδας   και ποιες οι προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος όταν από   την αναδιάρθρωση χαμένοι βγαίνουν οι πολίτες της Ερμιονίδας και ιδιαίτερα  στο θέμα της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης  
Εμείς , η Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας ,εκφράζουμε  την κατηγορηματική μας αντίθεση στην αποδυνάμωση και το κλείσιμο  Λιμενικών Αρχών της Ερμιονίδας  και τονίζουμε  με αποφασιστικό  τρόπο   την δεσμευσή μας  ότι θα  βρισκόμαστε  δίπλα στον πολίτη ,  για ην αντιμετώπιση των κοινων θεμάτων  και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν   στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του.


Μετά το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου , τη μικρή δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος  που έχει σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή ασφάλεια των πολιτών, καθώς και την  υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, η υποβάθμιση των Λιμενικών Αρχών  συντείνουν στην επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος.
Τη στιγμή που παρά τη χρόνια προσπάθεια απαξίωσης, μετά βίας οι Λιμενικές Αρχές της Ερμιονίδας    προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους στενούμενοι στο ύψος των περιστάσεων μόνο με το φιλότιμο των υπηρετούντων σε αυτές και παρά την γεωγραφική διαμόρφωση και πληθυσμιακή κατανομή, βάση του οποίου ιδρύθηκαν, με την πραγματοποίηση  των αλλαγών επέρχεται ισχυρό πλήγμα στο αίσθημα ασφαλείας του πολίτη στο Δήμο μας.  
 Τόσο η δυνατότητα   φύλαξης της ευρύτερης περιοχής όσο και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών θα μειωθεί στο ελάχιστο και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε  σε μια περιοχή με πολλά χιλιόμετρα  ακτών .  
Πρέπει λοιπόν η Δημοτική Αρχή  να παρέμβει άμεσα και μαζί με τους βουλευτές Αργολίδος να  προγραμματίσει συνάντηση με τον Υπουργό  Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.Μιλτιάδη Βαρβιτιώτη για την ενίσχυση των Λιμενικών Τμημάτων Πορτοχελίου και Ερμιόνης με επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό  και να ζητήσει την διατήρηση του Λιμενικού Σταθμού Κοιλάδας γιατί  επιτελούν τεράστιο έργο τόσο στην πάταξη του οργανωμένου   εγκλήματος (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και λαθρομεταναστών) όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες .
Στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα πρέπει οι κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας να αντιδράσουν ώστε να μην περάσει και αυτός ο σχεδιασμός.


                                                                                                                                                 Τετάρτη    15-01-2014                 

                                                                       Ο Επικεφαλής  της

                                                                                        ΝΕΔΥΠΕΡ

                                                                                  Τάσος    Τόκας