Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ιδρύει Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σε Ναύπλιο και Άργος

 Πηγή:argolidalife

doctor 01

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδος σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Ναυπλίου και Άργους (στη γραμματειακή και νοσηλευτική υποστήριξη) παίρνει την πρωτοβουλία για τη λειτουργία ιατρείων για τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους στις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους.
Στην προσπάθειά του αυτή επιδιώκει να στηριχθεί στην εθελοντική συνδρομή των γιατρών-μελών του Συλλόγου, στους οποίους απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής.
Σκοπός του Ιατρείου είναι «να προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ανασφάλιστων συμπολιτών μας».
Βασικοί κανόνες της λειτουργίας του Ιατρείου θα είναι η παροχή υπηρεσιών με αποκλειστικά εθελοντική εργασία, η μη αποδοχή οποιασδήποτε δωρεάς, η αποφυγή οποιασδήποτε κομματικής εκμετάλλευσης των δραστηριοτήτων του και η αποφυγή οποιασδήποτε διαφήμισης τρίτου.
Τέλος, στην προσπάθειά του αυτή ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ζητά τη συνδρομή των Δήμων Άργους και Ναυπλίου με τη μορφή της παροχής υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά και της εξασφάλισης χώρου στέγασης των ιατρείων.
Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας
Ναύπλιο, 25-2-2014, 
Αρ Πρωτ. 97

Προς όλα τα μέλη ιατρούς ΙΣ Αργολίδος

Θέμα:
Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στις πόλεις Ναυπλίου & Αργους.

Αγαπητοί
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδος συνεχίζει τη προσπάθεια για τη λειτουργία ιατρείων για τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους στις πόλεις του Ναυπλίου και του Αργους, στηριζόμενος στην εθελοντική συνδρομή των μελών ιατρών του.Τα Κοινωνικα Ιατρεία του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδος θα λειτουργήσουν από τους ιατρούς που θα δηλώσουν συμμετοχή σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Ναυπλίου & Αργους στο τομέα της γραμματειακής & νοσηλευτικής υποστήριξης.
Σκοπός του Ιατρείου είναι να προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
Η διοίκηση του Ιατρείου θα γίνεται από επιτροπή 3 ατόμων, εκ των οποίων τα 2 θα είναι μέλη του Ιατρικού Συλλόγου και ο τρίτος εκπρόσωπος του Δήμου.
Το Ιατρείο απευθύνεται σε όσους πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, με κριτήρια την οικονομική ένδεια και την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται από την 3μελή διοικούσα επιτροπή.
Η λειτουργία του στηρίζεται στην εθελοντική εργασία των ιατρών, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου είτε στον ιδιωτικό τους χώρο με την έκδοση παραπεμπτικών δωρεάν εξέτασης.
Βασικοί κανόνες της λειτουργίας του Ιατρείου :
  • Η παροχή υπηρεσιών βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία.
  • Δεν διαφημίζει κανέναν για την όποια υπηρεσία προσφέρει.
  • Δεν δέχεται χρηματικές δωρεές.
  • Δεν επιτρέπει την παραμικρή κομματική-πολιτική εκμετάλλευση που αφορά τις δραστηριότητές του.
Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η συνδρομή των Δήμων με την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αλλά και την εξασφάλιση του χώρου στέγασης των Ιατρείων.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ιατρείο αυτό δεν θα γίνονται ιατρικές πράξεις σύμφωνα με τη κείμενη Νομοθεσία. Επίσης πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου είναι αποκλειστικά ευθύνη των φαρμακοποιών, που θα αναλάβουν την συλλογή/φύλαξη φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών.
Έχοντας την πεποίθηση ότι ο εθελοντισμός και η αυτό-οργάνωση αποτελούν το αντίδοτο στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο τόπος μας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης για τους αδύναμους και γι αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε θετικά .

Ο Πρόεδρος
Κων/νος Παναγιωτόπουλος

Η Γραμματεύς
Αγγελική Δαραβέλια

Ενημέρωση απο την Έλλη Βασιλάκη