Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Ένα καταφύγιο της Ορθοδοξίας…

Σε μία εποχή που ο κλήρος βάλλεται από παντού υπάρχουν ακόμα «φάροι» της Ορθοδοξίας. Φωτισμένοι άνθρωποι στων οποίων το πρόσωπο αντικατοπτρίζονται οι αρετές της Χριστιανοσύνης.  
Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, ο οποίος δεν έμεινε απαθής απέναντι στη σφαγή αμάχων στη λωρίδα της Γάζας. Δεν αρκέστηκε στο να δει από τα τηλεοπτικά δίκτυα νεκρά παιδάκια τυλιγμένα σε σεντόνια και να προσευχηθεί στο Θεό για αυτά. 
Αποφάσισε να προσφέρει τον ελληνικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα προκειμένου να γίνει καταφύγιο για 2.350 Παλαιστίνιους αμάχους. Ανθρώπους άστεγους, κατατρεγμένους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις ανηλεείς βόμβες του πολέμου. 
Αυτός ο κόσμος βρήκε ζεστή την «αγκαλιά» του Αρχιεπισκόπου Τιβεριάδος. Στο καταφύγιο που τους προσέφερε πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν ακόμα και βρέφη λίγων ημερών που ήπιαν στον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό το πρώτο τους γάλα (πέραν του μητρικού). 
Οι κληρικοί του Ναού έβαλαν τους Παλαιστίνιους στους χώρους του μοναστηριού στη μεγάλη αίθουσα του Κατηχητικού αλλά και σε αποθήκες που μετατράπηκαν σε φιλόξενες κλίνες. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος με τη στάση του έστειλε ένα παγκόσμιο μήνυμα για το ρόλο των χριστιανικών εκκλησιών. Μέσα Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο μεταδίδουν την πράξη αγάπης: «Ένας ελληνορθόδοξος ναός καταφύγιο αμάχων».
Και ιστορικά άλλωστε οι ορθόδοξες ταπεινές εκκλησίες αποτέλεσαν καταφύγια για τους κατατρεγμένους Έλληνες. Πριν την επανάσταση του 1821 έχουν καταγραφεί σε εκατοντάδες κείμενα περιπτώσεις κυνηγημένων Ελλήνων που έβρισκαν ανακούφιση έστω και για λίγες στιγμές από τη βάσανο της σκλαβιάς. Ανέπνεαν στα ξωκλήσια λίγο αέρα ελευθερίας…
ellnews 

Πρότεινε ο Γιάννης Λακούτσης