Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Οι κατασχέσεις άλλοτε και τώρα



Του Γιάννη Λακούτση
Το τσουνάμι των κατασχέσεων φουσκώνει συνεχώς και με τον ρυθμό που στέλνονται τα κατασχετήρια εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του έτους περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι θα δουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους «πειραγμένους» χωρίς  καμία προειδοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών
από τις αρχές του έτους:
Ασκήθηκαν συνολικά 335.425 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για χρέη στο Δημόσιο.
Έγιναν περισσότερες από 315.000 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.
Εκτελέστηκαν 15.590 προγράμματα πλειστηριασμού.
Δόθηκαν 3.424 νέες παραγγελίες κατάσχεσης.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά σκάει μύτη και η γνωμοδότηση 256/2014 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που επιτρέπει την είσοδο των εφοριακών στα σπίτια χωρίς παρουσία εισαγγελέα. «…επιτρέπεται η είσοδος οργάνων της φορολογικής Διοικήσεως στην κατοικία φορολογουμένων (αμιγή η μικτή) για την διενέργεια φορολογικών ελέγχων και την διενέργεια ερευνών χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας κατά την διάρκεια του ελέγχου και των ερευνών…».
Ποιο οικογενειακό άσυλο και ποια Δημοκρατία.
Τέλη του 19ου αιώνα μια από τις σημαντικότερες πλατείες της Αθήνας ήταν αυτή του  Αγίου Παντελεήμονα, στην συμβολή των οδών Αιόλου και Μητροπόλεως.
Αργότερα μετονομάστηκε σε πλατεία Δημοπρατηρίου. Αιτία της μετονομασίας αυτής ήταν το γεγονός ότι εκεί γίνονταν δημοπρασίες, παλαιών αντικειμένων και  κάθε Κυριακή πλειστηριασμοί ακινήτων. Μάλιστα είχε κατασκευαστεί τέντα, για να προστατεύονται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι
συνέτασσαν τα πωλητήρια συμβόλαια.
Στην Ερμιόνη χώρος Δημοπρατηρίου ήταν το καφενείο του Ιωάννη Οικονόμου, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα «Η Αργολις» 17 Νοε. 1869. «…οι ανωτέρω αναγκαστικώς κατασχεθέντες αγροί μετά ελαιοδένδρων, αγριελαίων και χαρουπίων, θέλουν πλειστηριασθή δημοσίως ενταύθα εις Ερμιόνην… την πρώτην Κυριακήν μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, έξωθι του Καφενείου Ιωάννου Γ. Οικονόμου ένθα  είναι ο συνήθης των δημοπρασιών τόπος»