Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΑΘΥΡΙΖΗ


ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΑΘΥΡΙΖΗ

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Πριν από χρόνια, όπως είναι γνωστό, οι απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου έδιναν εισαγωγικές εξετάσεις, για να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο. Οι δάσκαλοι, τότε, του σχολείου μας για δύο εβδομάδες περίπου, μετά τη λήξη των μαθημάτων, τους προετοίμαζαν αμισθί, για να επιτύχουν σ’ αυτές και έτσι το Δημοτικό Σχολείο της Ερμιόνης να έχει «την πρωτιά και το καλό όνομα». Το ίδιο έκαναν και οι ντόπιοι καθηγητές για τους Ερμιονίτες μαθητές του Γυμνασίου, που έμεναν ανεξεταστέοι, προκειμένου να περάσουν την τάξη και να μην χάσουν τη χρονιά.
Τα χρόνια πέρασαν. Σχεδόν όλοι εκείνοι οι εκπαιδευτικοί έχουν φύγει από τη ζωή. Έμεινε όμως ο σπόρος και το παράδειγμά τους!

Οι σημερινοί, ακολουθώντας το φωτεινό δρόμο που είχαν χαράξει οι προκάτοχοί τους, εργάστηκαν και φέτος, εθελοντικά, στα καλοκαιρινά προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ». Συνταξιούχοι, εν ενεργεία, αδιόριστοι, «πρεσβύτεροι μετά νεωτέρων» ήσαν όλοι εκεί! Διέθεσαν πολλές μέρες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές δίνοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε δεκάδες παιδιά, μικρά και μεγάλα, να λειτουργήσουν με τρόπους διαφορετικούς από εκείνους της σχολικής τάξης.
Με στόχο τη χαρά που πρέπει να συνοδεύει πάντα τη διαδικασία της γνώσης, τους έμαθαν πώς να μαθαίνουν, να δημιουργούν, να αυτοσχεδιάζουν, να συνεργάζονται, να ανακαλύπτουν το ταλέντο τους, να απολαμβάνουν και να σέβονται τους κόπους τους. 
Η αμοιβή των εκπαιδευτικών μας τεράστια! Πληρώθηκαν με το πιο ακριβό νόμισμα, που είναι «η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση που νιώθεις, όταν διδάσκεις και καθοδηγείς νέους ανθρώπους!».
Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί με ενθουσιασμό και καλή διάθεση, οικειοθελώς, πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες και στην απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου Παιχνιδιών που στεγάζεται στην Εστία Πολιτσμού - «Μιχαήλ Παπαβασιλείου» και από το περσινό καλοκαίρι λειτουργεί στην πόλη μας.
Αναγνωρίζοντας την προσφορά, το ήθος και την ποιότητά τους, τους θαυμάζουμε, τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε!


ΣΗΜ. Η φωτο αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της Πρ. Εν. Πολ. Ερμιόνης την 30-8-2014.