Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Παραιτήθηκε και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης από τη ΝΕΡΙΤ

Με μια επιστολή στην οποία καταγγέλλει ευθέως κυβερνητική παρέμβαση στη ΝΕΡΙΤ παραιτήθηκε από το ΔΣ του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.    

«Προς τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη
Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2014
Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αναγκάζομαι να υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου. Δεν πρόκειται για το εάν η ομιλία ή και η συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έπρεπε να μεταδοθούν απευθείας από την ΝΕΡΙΤ. Πρόκειται για την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και
διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ τη δυνατότητα του να επιλαμβάνεται ζητημάτων, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στην αρμοδιότητα μιας Δημόσιας - και ανεξάρτητως από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα - Ραδιοτηλεόρασης. Και οδήγησε στην παραίτηση του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη.
Εδώ και έναν περίπου χρόνο, προσπαθούμε υπό την προεδρία σας, αντιμετωπίζοντας τις πιο πιθανές και απίθανες δυσκολίες, να θέσουμε τις βάσεις για να οικοδομηθεί μια νέου τύπου Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η οποία δεν θα κηδεμονεύεται, δεν θα ποδηγετείται, δεν θα χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε και θα μοιράζεται σε σφαίρες επιρροής ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ανάλογα με τη δύναμη της καθεμιάς. Για αυτή μας την προσπάθεια τα πρόσφατα γεγονότα αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα.
Εάν τα δεχθούμε ως τετελεσμένα, το μέχρι σήμερα έργο μας επί της ουσίας ακυρώνεται. Εάν δεχθούμε ότι κρίσιμες - ή και μη κρίσιμες - αποφάσεις λαμβάνονται και κάπου αλλού και από κάποιους άλλους, υπομονομεύουμε εκόντες - άκοντες το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Λυπάμαι πολύ.
Με τιμή, Χ.Α.Χωμενίδης» 

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες μόνο παραιτήθηκαν ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, Αντώνης Μακρυδημήτρης, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ροδόλφος Μορώνης, καταγγέλοντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για να μην προβληθεί από τον τηλεοπτικό φορέα η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από την αιτία των παραιτήσεων προκλήθηκε σφοδρή τηλεοπτική αντιπαράθεση. 
Σήμερα, δε, σύμφωνα με το thetoc.gr, έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε τηλεφωνήματα σε πρόσωπα – κλειδιά στις διοικήσεις μεγάλων ΜΜΕ ώστε να μην μεταδοθεί η ομιλία του στη ΔΕΘ.

 tvxs