Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τόκας Τάσος Πουλής Γιώργος : Επιστολή προς Δήμαρχο Ερμιονίδας



Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣ
κ. Σφυρή Δημήτρη
Δήμαρχο Ερμιονίδας
ΘΕΜΑ:
Ελλιπής ενημέρωση για «Πράσινο Σημείο» και διαχείριση απορριμμάτων.

Κύριε  Δήμαρχε,

Όπως πολύ καλά θα ξέρετε, η υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) του Κέντρου Συλλογής Υλικών – ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ στη θέση «Αγ. Γεώργιος» Δ.Ε. Κρανιδίου από την εταιρεία ECOSPOT ERMIONIDAS P.C. για την αποθήκευση, συγκέντρωση και διακίνηση:

1.     ανακυκλώσιμων αστικών στερεών αποβλήτων, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, κλπ
2.     μη επικίνδυνων υγρών αποβλήτων σε στεγανές δεξαμενές και
3.     παλαιών μετάλλων και οχημάτων τέλους κύκλου ζωής,

 περιλαμβάνει επιπλέον τους εξής πρόσθετους όρους:
«....
-          Θα παραλαμβάνονται αυστηρώς προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά. Απαγορεύεται αυστηρώς η παραλαβή και αποθήκευση σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων.
-         Σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνεται χύδην απόθεση υλικών. Η αποθήκευση των υλικών θα γίνεται αυστηρά και μόνο σε ειδικούς κάδους
-         Δεν θα πραγματοποιείται ουδεμία εργασία διαλογής

-         Στην περίπτωση αποβλήτων συσκευασίας και άλλων προϊόντων, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 2939/2001 και των κανονιστικών διατάξεων αυτού όπως ισχύουν, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί πριν την παραλαβή των αποβλήτων/άλλων προϊόντων σύμβαση με εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.                                                                                           ...»

Για τη βεβιασμένη επιλογή του συγκεκριμένου χώρου από ιδιώτη επιχειρηματία με την αμέριστη υποστήριξη τόσο τη δική σας όσο και κάποιων – ευτυχώς όχι όλων- συνεργατών σας, δεν προηγήθηκε
δημόσιος διάλογος και καμία προηγούμενη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Η αντιπολίτευση και οι δημότες ενημερώθηκαν για τα σχέδια της «συνεργασίας» με τον ιδιώτη επιχειρηματία μέσω φημών και «πρακτορικών» μεθόδων.
Σε απόσταση μικρότερη των 200 μ. από τα όρια του οικισμού του Κρανιδίου και ορατό από ένα μεγάλο τμήμα του, με τις «πληγές» του πρόσφατου παρελθόντος (παράνομες χωματερές στον Κάμπο Κρανιδίου, Σταυρό Διδύμων, κλπ) να αιμορραγούν χωρίς καμία κουβέντα για το αν και πως θα επουλωθούν.
Με έναν «copy-paste» Κανονισμό Καθαριότητας ο οποίος τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για 6 ήμερες και καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να τον επικυρώσει την έβδομη, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση, χωρίς ακόμη να ξέρει αν, πότε και πώς θα λειτουργήσουν οι υποδομές που προβλέπει ο κανονισμός αυτός έτσι ώστε δικαιολογημένα να απαιτούνται τα πρόστιμα από τους παραβάτες.
Με πλήθος κρίσιμων ερωτημάτων των πολιτών και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης  προς εσάς, κατά το τελευταίο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Οκτωβρίου, τα οποία έμειναν αναπάντητα!
Δεν νομίζετε λοιπόν πως προτού κληθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να επικυρώσουν ή όχι τον κανονισμό καθαριότητας και πριν οι «καμένοι» δημότες του Κρανιδίου προσφύγουν σε δικηγόρους και δικαστήρια για τη νομιμότητα ή μη του Πράσινου Σημείου, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβαίνει εκεί ;

-         ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ;

-         ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ;

-         ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ (ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ) & ΤΑ «ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» (ΛΑΣΤΙΧΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ, ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ, ΕΠΙΠΛΑ, ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ, ΜΠΑΖΙΑ ΚΤΛ) ;

-         ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ;

-         ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ;

Τα Πράσινα Σημεία είναι ένας κρίκος από τους πολλούς που αποτελούν την αλυσίδα διαχείρισης απορριμμάτων. Η επιτυχία τους ή όχι εξαρτάται από τη συνοχή ολόκληρης της αλυσίδας -η οποία είναι έξω από τη σφαίρα ελέγχου του Δήμου- καθώς επίσης και από την κοινωνική αφύπνιση και αποδοχή.
Είναι καθολική η άποψη ότι η κατάσταση με τα απορρίμματα στο Δήμο μας είναι τραγική και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Πιστεύουμε ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι πρόθυμη να συζητήσει με υπευθυνότητα και να συναινέσει σε προτάσεις για τη βελτίωση-λύση του προβλήματος των απορριμμάτων που ταλανίζει τον τόπο μας.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει συνεργασία στην πράξη και όχι στα λόγια, την οποία εσείς ως ο πρώτος δημότης του Δήμου είστε αρμόδιος να προτείνεται, καθώς επίσης και αποφυγή βεβιασμένων ενεργειών που δε βρίσκουν σύμφωνη την κοινή γνώμη και είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες.
Ελλείψει των ανωτέρω προϋποθέσεων, νομίζουμε πως δεν υφίσταται ρόλος για εμάς σε ένα «μονόπρακτο» και αυτό, να είστε σίγουρος, δεν θα αποτελέσει δικαιολογία «σαμποταρίσματος» στην επικείμενη αποτυχία.

Παρακαλούμε λοιπόν όπως ενημερωθούμε πλήρως για τα σχέδιά σας που αφορούν τόσο τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου όσο και τη γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας με σκοπό την υπεύθυνη και γόνιμη τοποθέτησή μας απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που μαστίζει όλους μας. Οι βιαστικές αποφάσεις του παρελθόντος μας καίνε ακόμα, μην ρίξουμε και άλλο λάδι στη φωτιά.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Τόκας Τάσος
Πουλής Γιώργος