Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Θέλει ρεαλισμό η υπόθεση ρόδια. Καλύτερη ποιότητα για τα ρόδια Ερµιόνης

Κρόκου Μαρία|  agronews
Αισθητά µειωµένες είναι φέτος οι αποδόσεις της ροδιάς σε ανατολική και κεντρική Μακεδονία, όπου καλλιεργείται κυρίως Wonderful, ενώ ταυτόχρονα ένα µικρό µέρος της φετινής παραγωγής συνιστά προϊόν α’ ποιότητας.

Αντιθέτως, στην Ερµιόνη Αργολίδας, όπου καλλιεργείται η οµώνυµη ποικιλία, οι καλές καιρικές συνθήκες την άνοιξη οδήγησαν στην παραγωγή µεγαλύτερου µέρους προϊόντος α’ ποιότητας σε σχέση µε άλλες χρονιές.
«Στην κεντρική Μακεδονία το 30% είναι α’ ποιότητας, ενώ η απώλεια της παραγωγής φτάνει το 70% λόγω των βροχών την άνοιξη», επισήµανε ο Στέργιος Πελτεκιάδης, πρόεδρος της Ροδώνας Α.Ε., ο οποίος τόνισε ότι φέτος «συγκεντρώσαµε 200 τόνους, ενώ κανονικά συγκεντρώνουµε 500».
Ιδιαίτερα επηρεάστηκαν τα επίπεδα κτήµατα, όπου οι αποδόσεις ήταν σε ορισµένες περιπτώσεις 500 κιλά το στρέµµα, πολύ χαµηλότερα από µία κανονική απόδοση που ανέρχεται στους 2-3 τόνους το στρέµµα δεδοµένου ότι τα δέντρα δεν έχουν εισέλθει ακόµα σε πλήρη καρποφορία.
Βέβαια, σύµφωνα µε τον Χρήστο Γκόντια, υπεύθυνο παραγωγών του ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου ∆ράµας, η ποσότητα που θα παραλάβει ο Συνεταιρσµός πιθανότατα να παραµείνει στα 2,5-3 εκατ. κιλά, όπως πέρσι, καθώς µπαίνουν στην παραγωγή νέες φυτείες.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι κάθε χρόνο πραγµατοποιούνται φυτεύσεις τόσο της ποικιλίας Wonderful όσο και της Ερµιόνης, αν και όχι µε την ίδια ένταση, όπως παλαιότερα.Υπενθυµίζεται ότι πριν το 2007, χρονιά που ξεκινήσανε οι φυτεύσεις ροδιών, στην Ελλάδα καλλιεργούνταν 2.000-3.000 στρέµµατα, ενώ τώρα τα καλλιεργούµενα στρέµµατα ανέρχονται στα 45.000.



Από την άλλη, αρκετοί είναι οι παραγωγοί τόσο στην ∆ράµα όσο και στην Άρτα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, που σταµατάνε να ασχολούνται µε την καλλιέργεια. Όπως υπογράµµισε ο κ. Πελτεκιάδης, στην Ελλάδα έγιναν οι φυτεύσεις χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη γνώση. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό δεν ελέγχθηκε µε αποτέλεσµα τώρα τα µισά φυτά να µην είναι παραγωγικά.

Επιπλέον, χρειάζονται πολλές καλλιεργητικές φροντίδες, µε το κόστος της καλλιέργειας να ανέρχεται στα 300 ευρώ το στρέµµα, ενώ ταυτόχρονα οι τιµές παραγωγού δεν είναι αυτές που ανέµεναν αρκετοί µπαίνοντας στην καλλιέργεια δεδοµένου µάλιστα ότι αυτές µειώνονται περί το 10 % κάθε χρόνο.

Πριν 4 χρόνια στην κεντρική Μακεδονία η τιµή παραγωγού για την ποικιλία Wonderful ήταν το 1,10 ευρώ το κιλό για την α’ ποιότητα, ενώ για αυτά που προορίζονταν για χυµοποίηση τα 30 λεπτά. Φέτος η µέση τιµή για τα τελευταία ήταν τα 30 λεπτά, αλλά πουλήθηκαν και 16. Παράλληλα, φέτος η τιµή για τα Akkο α’ ποιότητας ξεκίνησε από το 1 ευρώ, καθώς είναι τα πρώτα που βγαίνουν στην αγορά. Στη συνέχεια, τα Wonderful πολύ καλής ποιότητας πουλήθηκαν στα 70 λεπτά, µε ορισµένα εξαιρετικής ποιότητας στην κεντρική Μακεδονία να έχουν πουληθεί και στα 80, ενώ η τιµή για το λιγότερο ποιοτικό προϊόν είναι στα 50–60 λεπτά, 10 λεπτά χαµηλότερα σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή.



Σύµβολο ευηµερίας
Μεγάλη είναι η ζήτηση για το ρόδι, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία λόγω της διαφήµισης των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων του. Τα ρόδια χρησιµοποιούνταν από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς. Εκτός από θεραπευτικό µέσο, το ρόδι θεωρείται σύµβολο καλοτυχίας, ευηµερίας και αφθονίας. Η καλλιέργεια πιθανότατα πρωτοεµφανίστηκε στην περιοχή µεταξύ του Ιράν και της βόρειας Ινδίας (3500-2000 π.Χ.), απ’ όπου διαδόθηκε αρχικά στην Ινδία, και στη συνέχεια στην Αφρική και τη Μεσόγειο.

Καλύτερη ποιότητα για τα ρόδια Ερµιόνης
Στους 1.200 τόνους αναµένεται η φετινή παραγωγή ροδιών στην Ερµιόνη Αργολίδας, λίγο παραπάνω από την περσινή χρονιά, είπε στην Agrenda o παραγωγός – συσκευαστής και µεταποιητής Ιωσήφ Μερτύρης.
Επίσης, όπως επισήµανε, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών από τον Μάιο η ποιότητα είναι καλύτερη από την περσινή. Ωστόσο, η τιµή παραγωγού διαµορφώνεται στα 50 – 60 λεπτά για την α’ ποιότητα, 5 – 10 λεπτά χαµηλότερα από την αντίστοιχη περσινή.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι «παρόλο που η συγκεκριµένη ποικιλία καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το προϊόν που προέρχεται από την Ερµιόνη Αργολίδας έχει καλύτερη γεύση και υφή από το αντίστοιχο από άλλες περιοχές», συµπληρώνει ο κ. Μερτύρης, ο οποίος υπογραµµίζει ότι στην πλειονότητά του το συγκεκριµένο προϊόν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.
Όπως επισηµαίνουν οι παραγωγοί, η ροδιά είναι ευαίσθητη σε παγετούς την άνοιξη και σε ισχυρούς ανέµους, µε τα Akko να είναι περισσότερο ευαίσθητα, χωρίς µεγάλη διάρκεια αποθήκευσης.
Το µεγαλύτερο µέρος της καλλιέργειας εντοπίζεται σε Ινδία, Ιράν, Κίνα, Τουρκία, Η.Π.Α., ενώ χώρες όπως η Ισπανία και το Ισραήλ, παρόλο που διαθέτουν µικρότερες εκτάσεις, έχουν αναπτύξει τις εξαγωγές και το µάρκετινγκ. Μάλιστα, Ισπανία και Τουρκία ανταγωνίζονται την Ελλάδα στη διεθνή αγορά.
agronews