Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Θέσεις ΝΕΔΥΠΕΡ στο συμβούλιο της 21-11-2014


Το πρώτο σκέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής αφορούσε την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2015.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό κρίνοντας πως παρόλο που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, δεν εκμεταλλεύεται σύγχρονα αναπτυξιακά εργαλεία ούτε έχει βελτιωμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά, ωστόσο αποτελεί το «καύσιμο» για την εκκίνηση της νέας Δημοτικής Αρχής η οποία, μέσα στο λίγο χρόνο που διοικεί, αντικειμενικά δεν φέρει μεγάλο μέρος ευθύνης για τη διαμόρφωσή του.
Εξαίρεση αποτέλεσαν τα άρθρα:
30-7413.026 με προϋπολογισμό 24.500 € για υπηρεσίες ωρίμανσης έργων διαχείρισης απορριμμάτων – κομποστοποίηση και
20-6162.003 με προϋπολογισμό 424.500 € για διάθεση προς επεξεργασία προδιαλεγμένων ρευμάτων ΑΣΑ (Αστικών Στέρεων Αποβλήτων).
Τα άρθρα αυτά αφορούν στην διαχείριση των απορριμμάτων για την οποία η παράταξή μας είναι επιφυλακτική ως προς το σκέλος που αφορά τη λειτουργία των υποδομών και
διαφωνεί κάθετα ως προς τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου στην είσοδο της πόλης του Κρανιδίου με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες του τόπου.
Εδώ δεν πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η έγκριση του προϋπολογισμού, έρχεται προς συζήτηση την ίδια μέρα μαζί με ένα άλλο, ακόμα πιο σημαντικό θέμα, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτή η «σαρδελοποίηση» των δύο θεμάτων μείζονος σημασίας σε ένα Δ.Σ. μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί!
Το δεύτερο σκέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, αφορούσε την απευθείας ανάθεση ύψους 160.000 € της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας στην ιδιωτική εταιρείας ECOSPOT Ερμιονίδας με έδρα τον Άγιο Γιώργη, σε απόσταση αναπνοής από τα όρια του Κρανιδίου.
Το «σκετσάκι» που παίχτηκε για την παρουσία του επιχειρηματία και του ειδικού μηχανικού που τον συνόδευε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ συμπολίτευσης (παραγωγού και σκηνοθέτη) και μέρους της αντιπολίτευσης (Α’ ρόλος), ήταν «μέλι στο ψωμί» όσων ήθελαν να ξεφύγουν από την ουσία της υπόθεσης και για αυτό το λόγο ακριβώς το έστησαν.
Η Δημοτική αρχή δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις ή και καθόλου απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως :
  • Υπάρχει νομιμότητα της απ’ ευθείας ανάθεσης για ένα τόσο μεγάλο ποσό;
  • Το θέμα των απορριμμάτων είναι «κατεπείγον» εδώ και 3,5 χρόνια. Γιατί δεν ξεκινήσατε τη διαδικασία αμέσως μόλις αναλάβατε τη 1η του Σεπτέμβρη;
  • Πώς προστατεύονται οι αρχές της Χρηστής Διοίκησης, της Διαφάνειας, της Ισότητας Συμμετοχής σε διαδικασίες για την κατάρτιση δημοσίων συμβάσεων και του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, προς το συμφέρον του Δήμου;
Δεν προκαλεί ίσως την κοινή νοημοσύνη η «σύμπτωση» του «κατεπείγοντος» με την αδειοδότηση του αναδόχου;
  • Έχετε ελέγξει τη νομιμότητα της ιδιωτικής επιχείρησης στο συγκεκριμένο χώρο και για τη συγκεκριμένη δράση; Υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που η λειτουργία του Πράσινου Σημείου διακοπεί;
  • Γιατί δεν λάβατε υπ’ όψιν σας τις αντιδράσεις μεγάλου μέρους του πληθυσμού του Κρανιδίου και των κατοίκων-εργαζομένων στην περιοχή; Γιατί ειρωνεύεστε τους πολίτες που «δέχτηκαν τόσο καιρό τη χωματερή του Κάμπου, και τώρα υποκινούνται από τους αντιπάλους σας για να μην πετύχετε στο έργο σας;» όπως επανειλημμένα έχετε πει;
  • Γιατί η Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου δεν εξέφρασε την άποψή της;
  • Που θα πηγαίνουν τα σύμμεικτα απορρίμματα; Κάθε πότε θα απομακρύνονται από το Πράσινο Σημείο;
  • Που θα πηγαίνει το υπόλειμμα στο τέλος της διαχείρισης;
  • Σε ποια «τάφρο» στη δυτική πλευρά της εγκατάστασης θα απορρέουν τα όμβρια νερά μαζί με ότι περιέχουν;
  • Γιατί ο χώρος της εγκατάστασης του Πράσινου Σημείου στο Κρανίδι δεν ασφαλτοστρώνεται όπως το άλλο Πράσινο Σημείο του ίδιου επιχειρηματία στην Κόρινθο, με σκοπό την αποφυγή της ρύπανσης όπως αναφέρει ό ίδιος στην τεχνική περιγραφή των εγκαταστάσεών του;
Και βέβαια, η πρόταση του Δημάρχου στο τέλος προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να προτείνουν αυτές το χώρο που θα γίνει ο ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), που όπως είπε προβλέπεται από το νόμο, μόνο σαν αποτυχημένη κίνηση αντιπερισπασμού μπορεί να ληφθεί.
Μετά από τα παραπάνω, καταψηφίσαμε τη σύμβαση για αυτή τη διαχείριση απορριμμάτων αφού:
α) Είμαστε εντελώς αντίθετοι με τη λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» στην είσοδο της πόλης του Κρανιδίου και έχουμε βάσιμες επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος η οποία, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.
β) Το «κατεπείγον» του προβλήματος υπάρχει εδώ και 3,5 χρόνια, έπρεπε η Δημοτική Αρχή για ένα ποσό της τάξης των 160.000 € να προχωρήσει έγκαιρα σε διαγωνισμό για την ανάθεση της υπηρεσίας σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας, και του ελεύθερου ανταγωνισμού προς το συμφέρον του Δήμου μας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΝΕ.ΔΥ.Π.ΕΡ
Τάσος Τόκας
Γιώργος Πουλής