Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Από Κοινότητα σε Καποδίστρια και Καλλικράτη

Μας είπαν ότι το μεγάλωμα θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις των Κοινοτήτων (πολύ αφηρημένη έννοια η δύναμη) που θα εξυπηρετούν πολύ καλύτερα τον δημότη.  Θα οργανωθεί τέλεια, αφού θα ενισχυθεί με στελέχη από τη διάλυση των Νομαρχιών. Μα το σπουδαιότερο, ο μεγαλύτερος οργανωμένος Δήμος θα έχει την ικανότητα να παίρνει ευκολότερα προγράμματα και κονδύλια και τα παρόμοια για την ανάπτυξή του.
Είδαμε τίποτε από αυτά στην Ερμιονίδα; Περιμέναμε κάπου 12 στελέχη να έλθουν μετά τη διάλυση της Νομαρχίας Αργολίδος!
Οι τοπικές Κοινότητες έχουν εκλεγμένους οι οποίοι δεν έχουν ούτε θέση να καθίσουν στις συνεδριάσεις του ΔΣ του δήμου. Αυτοί που αντιπροσωπεύουν τα χωριά τους δεν διαβουλεύονται για τίποτα, ούτε υπάρχει θεσμός που να τους συγκεντρώνει, ώστε να συζητήσουν. Απλά η κάθε τοπική Κοινότητα μπορεί να εισηγηθεί στο ΔΣ κ.λ.π. Τα τοπικά συμβούλια που έπρεπε να είναι, ως συλλογικό όργανο, η βάση του δήμου, δεν έχουν κανένα ρόλο.
Τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας τα γνωρίζει ο κάθε δημότης στηνκάθε τους λεπτομέρεια:
Πόσιμο νερό ζητάμε όλοι. Χρειάζεται διαβούλευση ή αποτελεσματική δράση;
Τον Ανάβαλο θέλουμε όλοι. Χρειάζεται διαβούλευση ή αποτελεσματική δράση;
Την εταιρεία που θα αναλάβει τη διανομή του Ανάβαλου στα κτήματα ζητάμε όλοι. Χρειάζεται διαβούλευση ή αποτελεσματική δράση;
Φράγματα νερού και φράγματα εμπλουτισμού υπογείων υδάτων θέλουμε όλοι. Χρειάζεται διαβούλευση ή αποτελεσματική δράση;
Μέτρα για τη θάλασσα θέλουμε όλοι για να γεμίσει και πάλι με ψάρια. Χρειάζεται διαβούλευση ή αποτελεσματική δράση;
Να διαχειριστεί ο δήμος τα απορρίμματα σύμφωνα με τις σαφέστατες οδηγίες της ΕΕ ένωσης θέλουμε όλοι.  Χρειάζεται διαβούλευση ή αποτελεσματική δράση;
Ελεύθερες ακτές ζητάμε. Χρειάζεται διαβούλευση ή αποτελεσματική δράση;
Προστασία της καλλιεργήσιμης γης και των δασων ζητάμε. Χρειάζεται διαβούλευση ή αποτελεσματική δράση;
Δήμο οργανωμένο διοικητικά βάσει προτύπων ζητάμε. Χρειάζεται διαβούλευση ή αποτελεσματική δράση;
Επώνυμους δρόμους και αριθμούς ζητάμε στα σπίτια των οικισμών.  Χρειάζεται διαβούλευση ή αποτελεσματική δράση;

Οι κύριοι Πάλλης και Αποστόλου στη ΔΕΥΑΕΡ μέσα σε δύο μήνες παρήγαγαν περισσότερο έργο απ' ότι η προηγούμενη τετραετής διοίκησή της. Με ενθουσιασμό, γνώση όχι μόνον του αντικειμένου, αλλά και ειδικών υδραυλικών και ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών γνώσεων και φυσικά εργατικότητα και αποτελεσματικότητα. Πρόσφεραν έργο και όχι διαβούλευση.

Άλλο πράγμα είναι η ενημέρωση, η γνώμη η ατομική ή συλλόγου. Υπάρχουν σήμερα τόσα μέσα διάδοσης που ξεχειλίσαμε από πληροφορία. Όποιος παρακολουθεί τα τοπικά και περιφερειακά μπλογκ, και τις τοπικές εφημερίδες είναι αρκετά ενημερωμένος για ό,τι γίνεται στον τόπο του. Όποιοι όμως φτιάχνουν έναν σύλλογο να είναι επίσημοι διαβουλευτές μαζί με μια φούχτα δημότες που αυτοπροτείνονται ή προτείνονται από το Δήμο,  μπορεί να το επιβάλουν νόμοι και κανονισμοί, αλλά πολιτικά δεν γίνεται αποδεχτό, αφού δεν έχουν ψηφιστεί από τους δημότες. Το σώμα που πρέπει να διαβουλεύεται είναι τα τοπικά και δημοτικά συμβούλια. Αυτά μπορούν να συγκεράσουν τις γνώμες και τη βουλή των χωριών μας σε μία που θα έχει και βαρύτητα. Αλλιώς για τα πολύ πιο σπουδαία, τοπικό δημοψήφισμα. Να μη ξεχνάμε ότι έχουμε αντιπροσωπευτική δημοκρατία και όχι άμεση.

Υπάρχουν χίλιοι τρόποι συμμετοχής στα κοινά. Δηλαδή οι Κανταδόροι της Ερμιόνης, τα φιλόπτωχα ταμεία, ο Τουτουτζής με την κιθάρα του, οι αιμοδότες, οι φυσιολατρικοί όμιλοι, οι ιππικοί και τόσοι άλλοι δεν συμμετέχουν στα κοινά; Αστεία πράγματα.
Και από το να παρακολουθούμε σε μια καρέκλα τους αντιπροσώπους μας, να παρακολουθούμε τους διορισμένους διαβουλευτές μας, χίλιες φόρες η πατροπαράδοτη διαβούλευση και κουβέντα στους κοινωνικότατους δικούς μας χώρους, στα καφενεία, στα φαγάδικα, στις παρέες, στις βόλτες και γιατί όχι και μέσα στα site και τα μπλόγκ.
Αν αυτό χαλάει τη μανέστρα των όσων "κάνουν δουλειά" στους μαζικούς χώρους, ή των όσων δεν ξέρουν πώς να περάσουν το καιρό τους τι να κάνουμε;
Δηλαδή στις Βόρειες χώρες που είναι σε πολλά  πράγματα έτη φωτός μπροστά από μας, παρακολουθεί όλος ο πληθυσμός τις συνεδριάσεις της Βουλής, της Περιφέρειας, του Δήμου και της Κοινότητας; Δηλαδή οι Δήμοι τους συνεδριάζουν σε γήπεδα;

Σημείωση: Πολλοί φαντασιώνονται την άμεση δημοκρατία, ότι θα είχαν βήμα και από κει θα βομβάρδιζαν με τη σοφία τους τους συγκεντρωμένους πολίτες. Δεν τολμούσε να ανέβει στο βήμα Αθηναίος που δεν είχε ρητορική επάρκεια, που δεν ήταν σαφής, που δεν είχε αποδεδειγμένη καλή φήμη πατριώτη, και τα παρόμοια. Τα σφυρίγματα και οι φωνές τον ανάγκαζαν να παρατήσει το βήμα. Το βήμα ήταν για τους δημαγωγούς, με την τότε καλή έννοια. Τις βούλεται αγορεύειν;, λέγανε. Δεν λέγανε: πολίτες καθίστε εδώ, θα μιλήσετε υποχρεωτικά όλοι, θα ακούσετε χωρίς να μιλάτε όλοι. Όποιος ήθελε αγόρευε, αλλά ο τρόμος ήταν στο αγόρευε, αφού κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να ακούει βλάκες. Αποφάσιζαν με ψηφοφορία, όχι όλοι για κάθε θέμα, αλλά ανάλογα με την βαρύτητα, αλλά τα πολιτικά αξιώματα τα έπαιρναν με κλήρο, ακόμη και οι βλάκες!



Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος