Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δήμαινα

Παρακολούθησα μετά προσοχής και το βίντεο για την Δήμαινα και τις απόψεις των κατοίκων του. Πρόκειται για ένα νέο χωριό που μεταμόρφωσε έναν βαλτώδη τόπο με λίγα καπνοχώραφα σε έναν πραγματικό αγροτικό χωριό εργατικότατων κατοίκων. Το όραμα, η πίστη και η εργατικότητα μεταμορφώνουν τη ζωή μας. Όσα και να γράφουμε, όσα και να διαβάζουμε, εν αρχή ην η πράξις η ποίησις. Και εντύπωση μου έκανε η θέληση, η εργατικότητα και η πίστη στην αγροτική ζωή των μανάδων.
Ωστόσο μένει και γι αυτόν τον τόπο το στοίχημα ενός νέου καινοτόμου μετασχηματισμού. Η σκληρή και αποτελεσματική εργασία να μετατραπεί σε έξυπνη εργασία. Δηλαδή μεταποίηση, εμπόριο, εξαγωγές, όνομα, που πάνε μαζί με την πνευματικότητα του χωριού, του κάθε χωριού.
Έχουμε αναφερθεί στο θαύμα της Ανάβρας Μαγνησίας, πώς μετασχηματίστηκε ένα μικρό χωριό σε παράδεισο. Εκεί τα πράγματα έγιναν ανάποδα. Την έφεση προς πρόοδο των κατοίκων την καθοδήγησαν και την έκανα πράξη εμπνευσμένοι άνθρωποι που ανέλαβαν την τοπική αυτοδιοίκηση και η νεολαία του χωριού. Και σήμερα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, ούτε σε αγαθά υλικά, ούτε πολισμού από το καλύτερο ελβετικό χωριό.

Ας παραδειγματιστούμε και στην Ερμιονίδα από την πρόοδο αυτών των χωριών η οποία δεν είχε ένα και μόνον δρόμο. Και να βρούμε και μεις ως κάθε χωριό χωριστά αλλά και ως Ερμιονίδα τον δικό μας ξεχωριστό δρόμο προόδου και ανάπτυξης, υλικής και πνευματικής.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος