Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Διαζύγιο με τη λογική και την ευαισθησία

Περίπου 4000 στρέμματα της Ερμιονίδας είναι ασφαλτοστρωμένα ή τσιμενταρισμένα (δρόμοι, οδοί, πλατείες κ.λ.π.). Περνούν από πευκοδάση, βένια, αιγιαλούς κ.λ.π. Μία παντελώς άχρηστη αντιδασική και αντιπεριβαλλοντική επένδυση, αν δεν είχαμε αυτοκίνητα και κινούμεθα με τα ζα. Απολύτως απαραίτητη τώρα που έχουμε τροχοφόρα ασφάλτου. Κανένας οικολόγος δεν ήλθε στην Ερμιονίδα ποτέ με άλογο ή γαϊδουράκι.
Επίσης 4000 στρέμματα με φωτοβολταϊκά παράγουν 400 μεγαβατώρες σχεδόν επί 9 ώρες κάθε μέρα. Παντελώς άχρηστη επένδυση αν δεν είχαμε ρεύμα. Παντελώς χρήσιμη σήμερα.
Η διαφορά είναι ότι οι δρόμοι πρέπει να είναι στο έδαφός μας και κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ύπαρξή τους. Όμως το ρεύμα μπορεί να έρχεται όλο από το οικολογικό νταχάου της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας, ή από μακρινές μονάδες καυσίμων που εισάγουμε 100%.
Και τι μας νοιάζει εμάς; Εμείς τα βένια θέλουμε και τα κοκοροβένια. Ας ενοχληθούν οι έχοντες το πρόβλημα.
Αυτό είναι οικολογική ευαισθησία. Να μην αναλαμβάνουμε το περιβαλλοντικό κόστος που μας αναλογεί.

Για φανταστείτε όμως μια οικολογική παρέμβαση ενεργών πολιτών Μεγαλόπολης που θα έλεγε: Όποια Επαρχία αρνείται την παραγωγή οικολογικού ρεύματος στο χώρο της, αμέσως να κατεβάζουμε τους διακόπτες στη Μεγαλόπολη που τους στέλνουν ρεύμα από λιγνίτη. Αυτοί βέβαια θα ήσαν πραγματικοί οικολόγοι και η σύμπραξη του κυρίου Κοδέλα μαζί τους αυτονόητη.

Δύο είναι τα προβλήματα με τα φωτοβολταϊκά:
1.  Η κατανομή τους στην Ερμιονίδα, ώστε να ενοχλούν λιγότερο και κατά ίση περίπου μοίρα.
2. Η κατ' έτος είσπραξη από τον Δήμο του σχετικού τέλους. Ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού να το πληρώνει κατ' έτος στην Εφορία υπέρ του Δήμου που αν δεν το κάνει για οποιοδήποτε λόγο, αμέσως να μπαίνει λουκέτο στο Φωτοβολταϊκό.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος