Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Το παράδοξο του τόπου μας.

Πώς γίνεται:

Από τη μια:
Βιβλιοθήκες, λαογραφικά μουσεία, όμιλοι θεατρικοί, ιστιοπλοϊκοί, ιππικοί, ποδοσφαιρικές ομάδες, ομάδες μπάσκετ, αθλητικές υποδομές, γήπεδα και στάδια, εκδηλώσεις, τοπικά βιβλία, γιορτές, αναβιώσεις, δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα πλήρες, και τόσα άλλα.

Από την άλλη:
Πουλάμε την καλλιεργήσιμη γη σε οικόπεδα, πόσιμο δεν έχουμε στις βρύσες, νερά υφάλμυρα για πότισμα, τα λύματα πάνε τα περισσότερα στα υπόγεια νερά, σκουπίδια παντού, αισθητική οικισμών άστα να πάνε, θάλασσα χωρίς ψάρια, γη που μόνο η ελιά και η ροδιά επιβιώνουν, συνεταιρισμοί, παραγωγικοί σύλλογοι, μεταποίηση, μέλλον για τα παιδιά στο τόπο μας, άστα να πάνε. Και τόσα άλλα.

Τα πρώτα ως πολιτισμός, ή, αν θέλετε, στοιχεία πολιτισμού, είναι παράδοξο να γεννούν τα δεύτερα.
Τα δεύτερα, ως παραγωγικός πολιτισμός, ή, αν θέλετε, στοιχεία παραγωγικού πολιτισμού, είναι παράδοξο να γεννούν τα πρώτα.

Η αρχαία Ελλάδα, την οποία επικαλούνται συχνάκις οι νεοέλληνες, είχε πνευματικό και υλικό πολιτισμό σε αρμονική σχέση. Το ένα ήταν προϋπόθεση του άλλου.

Η γνώμη μου είναι ότι ενώ τα δεύτερα είναι η πραγματικότητα των παραγωγικών μας σχέσεων, η πραγματικότητα της σχέσης μας με τον τόπο και τη φύση του, τα πρώτα είναι επίφαση πολιτισμού, δηλαδή ένας επιφανειακός πολιτισμός που δεν παράγει σχέσεις, δεν θέτει ούτε καν ερωτήματα.
Τη δεκαετία του 1950 ζούσαμε στον βυζαντινό μας κόσμο, ένα σταθερό κόσμο σχέσης και τρόπου ενιαίου. Με το βίαιο πέρασμα στον μοντέρνο και μεταμοντέρνο κόσμο, χάθηκε ο μπούσουλας και το τιμόνι μαζί. Χάθηκε το κοινοτικό πνεύμα, χάθηκαν των Ελλήνων οι Κοινότητες, χάθηκε και η Εκκλησιαστική Σχέση. Είμαστε μεταμοντέρνα άτομα έξω από τα νερά μας, έξω από την παράδοσή μας. Εννοώ παράδοση σχέσεων. Βιώνουμε την ατομική ευχαρίστηση και ατομική προβολή μέσα από συλλογικά σχήματα και όχι αυτή καθ' αυτή τη σχέση. Έχει διαφορά το "θέλω νερό για τον τόπο μας" από το θέλω νερό για το κτήμα μου".

Γνώμη μου.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Ο Λέων της Αμφιπόλεως.

Του Γιάννη Λακούτση

« Ειπέ Λέον, φθιμένοιο τίνος τάφον αμφιβέβηκας, βουφάγε;
Τις τας άξιος ην αρετάς;…»
(Anthologia Palatina VII, 426).
( Πες Λέοντα, ποιανού τον τάφο φυλάς, εσύ που τρως βουβάλια;
Ποιος ήταν άξιος των αρετών σου;…).



Οι  στίχοι αυτοί είναι   από ένα ποίημα που έγραψε ο Αντίπατρος
ο Σιδώνιος, ποιητής του 2ου αιώνα π.χ, για τον λέοντα του τύμβου της Αμφίπολης.
Η συγκεκριμένη αναφορά που χρονικά είναι πολύ κοντά στην πηγή, φέρνει στο φώς πολύ σημαντικές πληροφορίες:
1) Ότι ακόμα και τότε δεν γνώριζαν τι υπάρχει μέσα στο τύμβο.
2) Ότι οι πηγές είχαν χαθεί από τότε και όχι στα μετέπειτα χρόνια με την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Άρα κάποιος ήθελε να εξαφανίσει τις συγκεκριμένες αναφορές.
3) Το μνημείο δεν ήταν επισκέψιμο στο εσωτερικό του, αλλά φύλαγε κάποιο μυστικό.
Επιβεβαιώνεται έτσι η αρχαιολόγος που λέει πως οι επιχωματώσεις δεν έχουν προέλθει από φυσικά αίτια, αλλά έτσι  ήταν από κατασκευής για να μη συληθεί το μνημείο.
Το βιβλίο  «The lion monument of Amphipolis», του Αμερικανοσουηδού συγγραφέα Oscar Broneer, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ τον Νοέμβριο του 1941 και  δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά, ήταν αφιερωμένο στον Λέοντα της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου, η Αμφίπολη ήταν πιθανότατα το σημείο που θάφτηκε ο Λαομέδων, στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεδομένου ότι η επικρατούσα άποψη αυτή τη στιγμή είναι ότι στον τύμβο της Αμφίπολης είναι θαμμένο κάποιο πρόσωπο που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, δηλαδή κάποιος συγγενής η στρατηγός του, η θεωρία αυτή μοιάζει να έχει βάση.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Διογένη τον Λαέρτιο, ο Λαομέδων είχε εξοριστεί από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο τον Β, αλλά επέστρεψε όταν ανέβηκε στον θρόνο του βασιλείου της Μακεδονίας ο Μέγας Αλέξανδρος. Μετά το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, ο Λαομέδων ανάλαβε τη σατραπεία της Συρίας, εκδιώχθηκε από τον  Νικάνορα και όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός Ιουστίνος αργότερα του παραχωρήθηκε η Αμφίπολη.

Για να διαβάσετε το βιβλίο, πατήστε ΕΔΩ.

Ο Δήμος Ερμιονίδας Πρωτοστατεί στην Διεκδίκηση Ευρωπαϊκών Πόρων

Δελτίο τύπου
 
Όπως βλέπουμε από το  Δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας, η νέα Δημοτική Αρχή, ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, πρωτοστατεί στην διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων με την υποβολή μελετών για δύο διακρατικά έργα, αξιοποιώντας έτσι το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που διατίθενται. Σημαντικό ρόλο στην ανεύρεση των φορέων από την Ευρώπη που συμμετέχουν στα δύο έργα καθώς και στη προετοιμασία και υποβολή των δύο μελετών εκ μέρους του Δήμου Ερμιονίδας είχε η Δρ. Μαρίλη Μέξη, ειδική σε θέματα διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων και Ευρωπαϊκών έργων.
Συγκεκριμένα, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου με επικεφαλής την Κέλλυ Μήτσου σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Δημαράκη προχώρησε στην υποβολή διακρατικού έργου με τίτλο «WIDERITAGE - New strategies for a wider fruition of historical and archaeological heritage» στο πλαίσο του προγραμμάτος Δημιουργική Ευρώπη για τον Πολιτισμό 2014-2010. Το έργο περιλαμβάνει διακρατικές δράσεις προβολής της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες. Θα υλοποιηθούν δράσεις όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια για πολιτιστικούς φορείς, εκπόνηση τοπικής στρατηγικής ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, και διοργάνωση θερινών σχολείων για φοιτητές και ερευνητές. Στο εταιρικό σχήμα του έργου, πέραν του Νομικού Προσώπου του Δήμου, συμμετέχουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Barumini από την Ιταλία και ο Δήμος Παγγαίας από την Κύπρο.
Το δεύτερο διακρατικό έργο για το οποίο υποβλήθηκε μελέτη εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS PLUS και αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μέσω της ενδυνάμωσης της επιχειρηματικότητας, των κινήτρων και του εθελοντισμού. Οι δράσεις του εν λόγω έργου περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των ηγετικών δεξιοτήτων σε νέους ανθρώπους σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις δεξιότητες εκείνες που σχετίζονται με την επαγγελματική ανέλιξη των νέων και την επιχειρηματική δραστηριοποίησή τους. Μαζί με τον Δήμο Ερμιονίδας στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημοτικές επιχειρήσεις από οκτώ χώρες - Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Μάλτα, Λιθουανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, και Τουρκία.
Τα υποβληθέντα έργα εκτιμάται ότι θα προσδώσουν εξωστρέφεια στον Δήμο Ερμιονίδας μέσω της δικτύωσης του με φορείς στο εξωτερικό αλλά και προστιθέμενη αξία σε κοινωνικό, οικονοµικό και πολιτιστικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

1ος Μαραθώνιος Σύγχρονου Ισπανικού Θεάτρου

Το Σάββατο στις 4 Οκτωβρίου ώρα 20:00 , θα παρουσιαστεί στο θέατρο Τριανόν ο Πρώτος Μαραθώνιος Σύγχρονου Ισπανικού Θεάτρου από τη Νέα Ισπανική Σκηνή.

 Ο Μαραθώνιος αποτελείται από σύντομα έργα των σημαντικότερων σύγχρονων Ισπανών δραματουργών, μερικοί από τους οποίους θα παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Θα συμμετέχουν Ισπανοί και Έλληνες ηθοποιοί, καθως και φοιτητές τους Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Στυλ Ροδαρέλης.
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
 
'Ελλη Βασιλάκη

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μετά το Λονδίνο, το Τόκυο και τη Νέα Υόρκη, το Tweed Run τώρα και στις Σπέτσες!

1 & 2 Νοεμβρίου 2014 στις Σπέτσες...

 Με αφετηρία το Λονδίνο πριν από 6 χρόνια και έχοντας ήδη εξαπλωθεί από το Τόκυο μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Τορόντο, το συναρπαστικό Tweed Run φτάνει και στην Ελλάδα! Ο πιο «κομψός» ποδηλατικός αγώνας που πρεσβεύει το στυλ και τη φινέτσα μιας άλλης εποχής, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε άλλο μέρος εκτός από τις Σπέτσες, το κοσμοπολίτικο νησί χωρίς αυτοκίνητα, λουσμένο με τη γοητεία και την καλαισθησία που αρμόζει σε αυτό το γεγονός. Το Poseidonion Grand Hotel, το εμβληματικό ξενοδοχείο που κλείνει φέτος τα 100 του χρόνια, αναλαμβάνει το ρόλο του Διοργανωτή του Αγώνα, συνάδοντας απόλυτα με την αισθητική και το πνεύμα που αντιπροσωπεύει ο συγκεκριμένος θεσμός.
Ένας αγώνας διαφορετικός από τους υπόλοιπους, το Tweed Run, δεν αφορά στην ποδηλασία όπως την έχουμε συνηθίσει. Οι συμμετέχοντες βάζουν τα καλά τους, μειώνουν ταχύτητα και απολαμβάνουν τη
διαδρομή, συναγωνίζονται για το ποιός θα φοράει το καλύτερο vintage σύνολο, χαλαρώνουν με μυρωδάτο τσάι και χαίρονται την εξοχή με ένα αυθεντικό πικ-νικ. Με το  tweed ύφασμα να έχει την τιμητική του, τα vintage παντελόνια, σακάκια, μάλλινα πουλόβερ και παλτό, οι φούστες ποδηλασίας και κάπες για τις γυναίκες, και αξεσουάρ όπως παπιγιόν, φουλάρια, γραβάτες, τιράντες και

Έχω μια πάπια

Μα ποια πάπια;

Έχουμε το νερό του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα (ακόμη βέβαια στις μελέτες) αλλά ποιο νερό;
Κανένας δεν βγαίνει επίσημα να μιλήσει για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού του Ανάβαλου. Δηλαδή να δώσει τα δύο βασικά χαρακτηριστικά: την σκληρότητά του και τα χλωριόντα, κυρίως δε το δεύτερο που είναι και μέτρο ανάμειξης με το θαλασσινό νερό. Κανένας δεν βγαίνει να πει αν η ποιότητα του νερού είναι σταθερή ή όχι. Και αν δεν είναι σταθερή, τα όρια διακύμανσης.

Θα είναι πόσιμο σύμφωνα με τον νόμο με απλή φυσική διεργασία (διύλιση); Θα είναι λίγους χειμερινούς μήνες και μετά όχι; Για να γίνει πόσιμο χρειάζεται μονάδα αφαλάτωσης;
Θα είναι όλο το χρόνο κατάλληλο για πότισμα όλων των καλλιεργειών; Ή το καλοκαίρι που κυρίως χρειάζεται θα είναι σαν αυτό που έχουμε;

Χαίρεται το ΥΠΕΚΑ γιατί εγκρίθηκε η μελέτη προς Ερμιονίδα. Τι μελέτη είναι αυτή που δεν γράφει ανά μήνα την ποιότητα αυτού του νερού τουλάχιστον για την τελευταία 5ετία;

Έτσι στηριζόμαστε όλοι σε φήμες. Άλλοι λένε ότι θα είναι στα όρια του πόσιμου, άλλοι λένε ότι θα έχει μεγάλες διακυμάνσεις και θα φτάνει στο επίπεδο του σημερινού νερού των δικτύων Ερμιόνης και Κρανιδίου.

Και μετά είναι το κόστος που θα διαμορφώνει την τιμή που θα πληρώνει ο Αγρότης. Και εδώ πάλι φήμες. Άλλοι λένε ότι θα πληρώνει ο Αγρότης 0.8 ευρώ το κυβικό μέτρο, άλλοι λένε ότι στα Ίρια πληρώνουν 0.1 το κυβικό.

Και με τη διανομή; Από τα Ίρια μέχρι τα Δίδυμα είναι το εύκολο έργο. Μετά; Ποιος θα κατασκευάσει τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα κεντρικών αγωγών διανομής + άγνωστο αλλά πολύ μεγάλο δίκτυο μικρών αγωγών διανομής στα κτήματα;  Ποιο εταιρικό σχήμα θα διαχειριστεί τη διανομή και το όλο έργο;

Πολλοί συμπατριώτες εκφράζουν την άποψη ότι το νερό έρχεται με πρόσχημα τους Αγρότες. Με το που θα φτάσει θα το πάρουν τα γκολφ, τα ξενοδοχεία και οι μεγάλες βίλες που έχουν το χρήμα να βοηθήσουν προς λύση βέβαια του προβλήματός των και των αναγκών των. Παράλληλα ο Δήμος με ή χωρίς μονάδα αφαλάτωσης θα πάρει νερό κατά προτεραιότητα. Οι Αγρότες θα το βλέπουν να περνάει δίπλα τους και αν περίμεναν 40 χρόνια τον Ανάβαλο να έλθει, θα περιμένουν άλλα τόσα να διανεμηθεί στα κτήματα.
Αλλά ποιο νερό θα διανεμηθεί όταν σχεδόν όλη η ποσότητα που λέει η μελέτη για άρδευση των κάμπων μας θα αποροφάται από τον Δήμο, τα γκολφ, τα ξενοδοχεία και τις βίλες επί χρόνια; Αυτό θα έχει γίνει παράδοση και κατάσταση. Ποιος θα τους πάρει το νερό, ιδιάιτερα καλοκαίρι να το δώσει ξαφνικά στους αγρότες; Απλά θα τους υποσχεθούν νέες ποσότητες εκτός μελέτης και τρέχα γύρευε και παρακάλα.

Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να αποσαφηνίσει όλα αυτά τα δύσκολα θέματα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρόνων


Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρόνων θα ξεκινούσα από τις κορφές των βουνών, αντάρτης, ληστής, πειρατής, ν’ ανοίξω τα μάτια εκείνων που δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους, όσο και κείνων που εθελοτυφλούν.
 Όχι, η επανάστασή μου δε θα στρεφόταν κατά του καταστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται.
 Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη.

Λιλή Ζωγράφου



.

ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΟΝΑΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΘΥΜΩΣΕΣ

Πες μου πού πονάς να σου πω με ποιον Θύμωσες !
Πρόταση της Μαίρης Φασιλή
 
Τι γίνονται τα συναισθήματα που καταπνίγουμε; 
Πού πηγαίνουν οι ανάγκες μας που καταπιέζουμε;
Τι συμβαίνει στα θέλω μας που δεν τολμάμε να εκφράσουμε;
Η απάντηση είναι κοινή: βυθίζονται στα βάθη του είναι μας, στις αποθήκες του ψυχισμού μας.
           Όταν αυτές οι αποθήκες γεμίσουν ασφυκτικά τότε τα καταπιεσμένα συναισθήματα, ανάγκες και επιθυμίες μας σπάνε τις πόρτες αυτών των αποθηκών και ξεχύνονται είτε στην ψυχολογική μας κατάσταση είτε στο σώμα μας περιέχοντας ένα κρυφό μήνυμα.
          Θυμάστε τότε που σας είχαν πιάσει νευρικά γέλια και που με κόπο καταφέρατε να τα καταπνίξετε πριν σας

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΟΧΙ απο το ΔΗΜΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ για τα σκουπίδια Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
O Δήμαρχος οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Πληροφορούμενοι την απάντηση του Υπουργού κ. Μανιάτη σε ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας κ. Χρίστου Δήμα σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από Δήμους των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης έχουμε να σας καταθέσουμε τα παρακάτω :
Ο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου είναι ένα σύγχρονο έργο που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί μόνο τις Δημοτικές ενότητες Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και Φενεού και τις προβλεπόμενες ποσότητες, σύμφωνα με τους όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις προϋποθέσεις της άδειας λειτουργίας του.
Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη με τη σκέψη ότι μπορεί να μετατραπεί ο Δήμος μας σε «σκουπιδο-υποδοχέα» της Πελοποννήσου και εξοργισμένη με το γεγονός ότι παρά την προνοητικότητα και αποφασιστικότητα που έδειξε ο Δήμος μας χωροθετόντας περιοχή για τη δημιουργία ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ ώστε να λύσει το πρόβλημα της Δυτικής Κορινθίας τιμωρείται αντί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης είναι αγροτουριστικός Δήμος και οποιαδήποτε περιβαλλοντική υποβάθμισή του θα επηρεάσει αρνητικά το εισόδημα και το μέλλον των δημοτών του.
Για τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αγωνιστεί με όλα τα μέσα κατά αυτής της παράλογης μεθόδευσης.

Αναβολή ψηφοφορίας ορισμού μελών του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας

Δελτίο τύπου

Η προγραμματισμένη ψηφοφορία, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Ερμιονίδας της 30ης Σεπτεμβρίου 2014, για τον ορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας, ανεβλήθη για τον παρακάτω λόγο.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργόπουλος Ιωάννης πρότεινε εκ μέρους της μειοψηφίας τον κ. Γανώση Ιωσήφ να ψηφιστεί ως μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου. Ο Δήμαρχος κ. Σφυρής Δημήτριος αντιπρότεινε στον κ. Γεωργόπουλο να ορίσει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της παράταξης του στην ίδια θέση, διότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε χώρο που ελέγχεται από το Λιμενικό Ταμείο και υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς την παραχώρηση και άδεια χρήσης του επαγγελματικού του χώρου.

Για λόγους δεοντολογίας ο κ. Γανώσης δεν μπορεί να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας, όταν εκκρεμούν υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη των συμφερόντων του Λιμενικού Ταμείου.
Πέραν αυτού προσφάτως ο κ. Γανώσης ζήτησε και έλαβε ευνοϊκή γι’ αυτόν απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής μία μόλις εργάσιμη ημέρα πριν από τη λήξη της θητείας της (27-8-2014). Να σημειωθεί ότι η προαναφερόμενη απόφαση δεν έχει έγκριση νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου.
Αυτήν την πρωτοφανή και αντιδεοντολογική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, χρησιμοποίησε ο κ. Γανώσης σε δικαστήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου που διεξείχθη την 22/9/2014 και από την οποία παραιτήθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του εκ του δικογράφου του.
Παρ’ όλες τις παραπάνω επισημάνσεις από τον Δήμαρχο ο κ. Γεωργόπουλος επέμενε στην υποψηφιότητα του κ. Γανώση. Τότε ο Δήμαρχος πρότεινε στο σώμα να αναβάλει την ψηφοφορία για τον ορισμό των μελών του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της εκπροσώπησης του κ. Γανώση. 

Ο κ. Γανώσης χωρίς να αντικρούσει κανένα από τα παραπάνω επιχειρήματα του Δημάρχου, έχασε την ψυχραιμία του και σε κατάσταση εξαλλότητας προσέβαλε με ανάρμοστες και αήθεις εκφράσεις την προσωπικότητα του Δημάρχου αποχωρώντας από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να περιμένει την απάντηση του Δημάρχου.

Τελικά η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση, πλην των συμβούλων του συνδυασμού του κ. Γεωργόπουλου, αποδέχτηκαν την πρόταση του Δημάρχου και ψήφισαν υπέρ της αναβολής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου. 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Πώς πάμε;

Του Βασίλη Γκάτσου

Απαντήσεις από φίλους Ερμιονίτες Αγρότες:

Δεν έχουμε νερό. Και αυτό που αντλούμε μας ξεραίνει τα εσπεριδοειδή και δεν κάνει για άλλες καλλιέργειες. Μόνο η ελιά και η ροδιά το αντέχουν αλλά ως πότε;
Οι τιμές πέφτουν, τα έξοδα όχι. Άμα δεν πας στη Λαϊκή στην Αθήνα, δεν βγαίνει.
Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε την παραγωγή μας. Πόσο λάδι να πουλήσουμε με το τενεκέ στους πρωτευουσιάνους; Το πολύ το δίνουμε με 2 άντε 2.5 ευρώ στα λιτρίβια.
Πουλάμε και λεφτά δεν παίρνουμε. Παίρνουμε μια μπροστάτζα και μετά ο Θεός ξέρει πότε θα πληρωθούμε. Δίνουμε το καρπό στα δέντρα, αλλά όλα εξαρτώνται από τη θέληση του έμπορα. Εμείς απλά περιμένουμε τη τύχη μας. Ξέρεις πόσα μας χρωστάνε; Ξέρεις πόσα έχουμε οριστικά χάσει;
Τι να κάνουνε τα παιδιά μας στη γη;
Αλλού έχουν συνεταιρισμούς, έχουνε συλλόγους, φτιάχνουνε εταιρείες για να διαθέσουνε όχι μόνο τα προϊόντα αλλά και για να παίρνουνε συμφερτικά τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Εδώ τίποτα. Ο καθένας μόνος του. Κόκιες αρβανίτικες!
Οι αθεόφοβοι στα κτήματα βρήκανε να βάλουνε χαράτσι; Αντί να μας βραβεύουνε που ακόμη τα έχουμε;
Στα κτήματά μας δεν είδαμε ποτέ, ούτε πολιτικούς, ούτε περιφερειάρχες, ούτε δημάρχους, ούτε αντιδημάρχους. Ούτε και στις εκλογές, τότε που κάνουν τούμπες για το ψήφο μας! Μέχρι το καφενείο φτάνουνε!
Τι πως πάμε; Νέος Αγρότης είμαι. Ανοίγω το Google, βλέπω τους

Αγώνες Μάσητος 2014 και Περιηγητικά Μονοπάτια από την Κοινωφελή Επιχείρηση Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας


Δελτίο τύπου
Αγώνες Μάσσητος 2014

POD2
Σάββατο και Κυριακή 27 και 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι "Αγώνες Μάσσητος 2014" που περιελάμβαναν τον "7ο Ποδηλατικό αγώνα Ερμιονίδας" και τον "2ο αγώνα δρόμου Βερβερόντα". Ο ποδηλατικός αγώνας έλαβε μέρος Σάββατο, ο βροχερός καιρός απέτρεψε κάποιες από τις δηλωμένες συμμετοχές να πάρουν μέρος, αλλά αρκετοί γενναίοι αθλητές, όπως ο Ελβετός Philip Andreas που έχει στο ιστορικό του μεγάλους αγώνες, παραδείγματος χάρη τη διάβαση των χιονισμένων Άλπεων 350χλμ, αγωνίστηκαν και ευχαριστήθηκαν πολύ τη διαδρομή στην όμορφη Ερμιονίδα μας! Ο παιδικός αγώνας αναβλήθηκε για λογούς ασφαλείας λόγο της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί.

POD3
Στο τέλος του αγώνα κληρώθηκαν 2 ποδήλατα, ένα για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες.

Το Ευ Ζην στο Φουγάρο

Tο γαστρονομικό ημερολόγιο του Οκτωβρίου

,
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014
,
Οκτώβριος 2014
η γαστρονομία της καθημερινότητας στο Café του Φουγάρου.

Οκτώβριος 2014 και το Café του Φουγάρου προετοιμάζεται δυναμικά με καινούργιες συνταγές και μικρά γαστρονομικά αφιερώματα, φτιαγμένα από υλικά που παράγει η Αργολική γη.

Στο Φουγάρο αγαπάμε την γλυκιά κολοκύθα και με αυτήν ξεκινάμε, με ένα μικρό αφιέρωμα το πρώτο Σαββατοκύριακο στις 3, 4, 5/10. Ο σεφ μας Marcus Walser , δίνει μια Ασιατική νότα στην «κλασική» συνταγή της σούπας από ψημένη κολοκύθα προσθέτοντας πιπερόριζα και πλαισιώνει το μενού με μία αλμυρή τάρτα με κολοκύθα, ανθότυρο και προσούτο. Τα ψητά κρέατα που υπάρχουν στο μενού συνοδεύονται από ένα «γκρατινέ» καραμελωμένων λαχανικών του Φθινόπωρου με κολοκύθα φυσικά. Ριζότο με κολοκύθα και πεκορίνο επίσης, κλασικός συνδυασμός υλικών του Ιταλικού βορρά και για όσους προσέχουν την διατροφή τους μία ανάλαφρη mousse γλυκιάς κολοκύθας για επιδόρπιο.

Για την αυθαίρετη και απροειδοποίητη μείωση της τιμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από το Υπουργείο Παιδείας

Εκδόσεις Κριτική <artspr@otenet.gr>




(ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ)

Η εκδότρια των Εκδόσεων Κριτική, γράφει για την αυθαίρετη και απροειδοποίητη μείωση κατά 15%της τιμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από το Υπουργείο Παιδείας:

Εμείς οι εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων εκδίδουμε, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, υψηλής ποιότητας πανεπιστημιακά συγγράμματα, ελληνικά και μεταφρασμένα. Εξακολουθούμε  μέχρι σήμερα να  κάνουμε καλά τη δουλειά μας και αγωνιζόμαστε -στo πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού- να παραμείνουμε υγιείς, παρά την εντεινόμενη κρίση.

Ο βασικός μας αντισυμβαλλόμενος για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, το Υπουργείο Παιδείας, μας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες κοινή υπουργική απόφαση για οριζόντια μείωση ("κούρεμα") της τιμής κοστολόγησης όλων των συγγραμμάτων κατά 15%. Δηλαδή, η μείωση αυτή αφορά όλα τα συγγράμματα, χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση ως προς το κόστος και την ποιότητα των βιβλίων, και αποφασίστηκε εντελώς απροειδοποίητα, χωρίς άλλη αιτιολόγηση, παρά μόνο τις εντολές της Τρόικας, για περιορισμό του κονδυλίου των συγγραμμάτων στον προϋπολογισμό από 62 εκατ. ευρώ σε 52 εκατ.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Οι 4 τεχνητές λίμνες (Συνέχεια από το προηγούμενο).

Για να δούμε λοιπόν τι θα έφτιαχνε ο κάθε φιλοπρόοδος και δημιουργικός λαός:
 
Του Βασίλη Γκάτσου
 

Τεχνητή Λίμνη Μονής Αυγού. Βλέπε σχέδιο στον χάρτη.
Με κόκκινο η θέση του φράγματος. Ύψος 60 μέτρα. Όταν γεμίσει πλήρως η λίμνη (πίλα που λέμε) θα έχει την έκταση της μπλε γραμμής η οποία ταξιδεύει στην ισοϋψομετρική γραμμή των 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Τότε η λίμνη θα έχει μήκος γύρω στα 4500 μέτρα, μέσο πλάτος 350 μέτρα και στο μέσο της το πλάτος θα φτάνει τα 800 μέτρα. Το βάθος κοντά στο φράγμα θα είναι 60 μέτρα, μέχρι την κύρια λεκάνη 50, στο μεγαλύτερο υπόλοιπο γύρω στα 30-40 μέτρα. Αρκετά βαθιά λίμνη. Μέσο βάθος γύρω στα 30 μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 45 000 000 κ.μ. Νερό αρίστης ποιότητας! Ούτε στο όνειρό μας δηλαδή.
Μα θα γεμίσει ποτέ;
Η λεκάνη απορροής που τροφοδοτεί την Τεχνητή Λίμνη Μονής Αυγού είναι περίπου 130 000 στρέμματα. Μία βροχόπτωση ύψους 150 χιλιοστών του μέτρου, που δεν είναι και σπάνια, θα σπρώξει στη λίμνη περί τα 20 000 000 κ.μ. νερού. Ένα πολύ καλό υδρολογικό έτος με συνολική βροχόπτωση 500 χιλιοστών, θα σπρώξει 50 000 000 κ.μ. νερού. Να μην ξεχνάμε ότι η μελέτη "Ανάβαλος στην Ερμιονίδα" μιλάει για άρδευση 22000 στρεμμάτων με περίπου 400 κ.μ./στρέμμα το χρόνο, δηλαδή γύρω στα 9 000 000 κ.μ. νερό το χρόνο (και αυτά τα θέλουμε γιατί υπάρχουν και χρονιές μεγάλης ανομβρίας στη περιοχή μας και είναι απολύτως απαραίτητα).
Αισθητική της Λίμνης: Περιμετρικά τεράστια πλατάνια, λεύκες, δάφνες κ.λ.π.,όπως είναι το ρέμα από Μαρμαράδικο Σοφικίτη και κάτω. Φυσικά κατάλληλη για όλα τα αθλήματα.
 

Τεχνητή Λίμνη Ειλεών. Βλέπε σχέδιο στον χάρτη.
Με κόκκινο η θέση του φράγματος. Ύψος 40 μέτρα. Όταν γεμίσει πλήρως η λίμνη (πίλα που λέμε) θα έχει την έκταση της μπλε γραμμής η οποία ταξιδεύει στην ισοϋψομετρική γραμμή των 150 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Τότε η λίμνη θα έχει μήκος γύρω στα 2800 μέτρα, μέσο πλάτος 300 μέτρα.Το βάθος κοντά στο φράγμα θα είναι 40 μέτρα, μέχρι την κύρια λεκάνη 30. Μέσο βάθος γύρω στα 20 μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 15 000 000 κ.μ. νερό αρίστης ποιότητας! Ούτε στο όνειρό μας δηλαδή.
Μα θα γεμίσει ποτέ;
Η λεκάνη απορροής που τροφοδοτεί την Τεχνητή Λίμνη Ειλεών είναι περίπου 40 000 στρέμματα. Μία

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για το ΜΕΤΟΧΙ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Όχι μόνο το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η εκκλησία πουλάει δημόσια γη. Και φυσικά δικαιώνεται και στα δικαστήρια από την Ελληνική δικαιοσύνη.
Ο λόγος για την απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κρανιδίου ότι η περιοχή ‘Μετόχι’ Ερμιονίδος δεν ανήκει στο δημόσιο λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων!
Πρόκειται για έκταση που η Μητρόπολη Ύδρας θεωρεί δική της, επικαλούμενη υποτιθέμενα έγγραφα αυτοκρατορικά, χρυσόβουλα σουλτάνων και τίτλους του 1743.
Η έκταση διασχίζεται από ποτάμια και ρέματα, περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις, περιβόλια, ελαιώνες, δασώδεις εκτάσεις, βουνά , μια λίμνη ενώ το παραθαλάσσιο μέτωπο φτάνει τα 1000 στρεμ.
Η μητρόπολη Ύδρας, με τη σιωπηλή υποστήριξη των κυβερνήσεων και υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , προχώρησε το 2010, σε σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού με την εταιρία Ήydra Mare ‘D’ , εκχώρησης εκμισθωτικών δικαιωμάτων στις γεωργικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός της παραπάνω έκτασης. Το συμβόλαιο προέβλεπε

εκτός από τη μακροχρόνια μίσθωση και την πώληση μέρους της έκτασης στην ίδια εταιρεία.
Εννοείται ότι το παραπάνω συμφωνητικό συνοδεύονταν από εξώδικα που στάλθηκαν σε όσους αγρότες χρωστούσαν ενοίκια στη μητρόπολη ,με τα οποία καλούνταν να δώσουν πίσω τις εκτάσεις που καλλιεργούσαν εδώ και δεκαετίες.
Ο επιχειρηματικός όμιλος ‘Apollo Capital Group’,στον οποίο ανήκει και η παραπάνω εταιρεία, έχει σχεδιάσει επένδυση για την συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων και θεματικού πάρκου οικοδομικής έκτασης 292.000μ2.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , που όπως και σε άλλες περιπτώσεις αφήνουν άθικτο το καθεστώς με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, και παραδίνουν φιλέτα δημόσιας γης στο κεφάλαιο για επιχειρηματική δραστηριότητα.
Καλούμε το λαό της Ερμιονίδος να μην επιτρέψει να προχωρήσει αυτό το σκάνδαλο να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει να παραμείνει αυτή η περιοχή, δημόσια περιουσία του λαού κι όχι ιδιοκτησία της εκκλησίας που την πουλάει σκανδαλωδώς σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

Πώς πάμε;

Οι επαγγελματίες Ερμιόνης δεν χρειάζεται να απαντήσουν. Το πράμα φωνάζει από μόνο του:

Οι εξοχικάριοι έχουν χαθεί από τα μαγαζιά.
Οι ντόπιοι ομοίως αφού η γη, η θάλασσα, η οικοδομή, οι επιχειρήσεις παράγουν όλο και λιγότερο εισόδημα.
Οι συνταξιούχοι και οι έχοντες εργασία ταΐζουν τα άνεργα παιδιά τους. Ούτε για καφέ δεν περισσεύουν.
Οι τουρίστες της ημέρας και του διήμερου λιγόστεψαν δραματικά. Το πάει κι έλα από την Πρωτεύουσα φτάνει πια τα 70 ευρώ. Και από άποψη εισοδήματος τα 70 είναι τα προ κρίσης 200 ευρώ.
Τα κότερα και τα ιστιοπλοϊκά σώζουν κάπως την κατάσταση για κάνα δύο μήνες και για λίγα μαγαζιά.
Τις τιμές δεν τις έπιασε η κρίση. Όλα τάπιασε, αυτές όχι.
Άραγε το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα σώσει την κατάσταση στην Ερμιόνη; Επειδή θα είναι πιο φτηνό από το Βενιζέλος; Γιατί η απόσταση της Ερμιόνης είναι περίπου ίδια και από τα δύο.
Και μη ξεχνάμε: Σε πέντε χρόνια το παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας θα είναι αγνώριστο. Μήπως πηγαίνουμε από Ερμιόνη καλοκαιρινές διακοπές στον Πειραιά;

Για τη θάλασσα έχουμε το ΕΛΚΕΘΕ, που ξέρει να μετρήσει, να ερευνήσει, να προτείνει. Για τα πάρα πάνω ποιος ξέρει; Ποιος επιστημονικός φορέας;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Πουλάνε το σπίτι του Καζαντζάκη!

Ένα...πωλητήριο βγήκε στο ιστορικό οίκημα που έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του- Εκστρατεία ενημέρωσης από το δήμο Ηρακλείου
Ένα σπίτι- σύμβολο, ένα οίκημα που όσο κανένα άλλο είχε ταυτιστεί με τον κορυφαίο Κρητικό στοχαστή και συγγραφέα, το Νίκο Καζαντζάκη, βγαίνει στο "σφυρί" και ξεπουλιέται, άγνωστο ακόμα με ποιο τίμημα, κινητοποιώντας τους απανταχού φίλους του μεγάλου διανοητή! Πρόκειται για το σπίτι του Καζαντζάκη στη Γαλλική Αντίμπ, όπου ο Καζαντζάκης έγραψε αρκετά από τα βιβλία του και υπήρξε σπίτι και καταφύγιο για το μεγάλο κρητικό για αρκετά χρόνια. Το σπίτι είχε περάσει στην ιδιοκτησία της συζύγου του Νίκου Καζαντζάκη, Ελενης, η οποία το είχε πουλήσει στους τωρινούς ιδιοκτήτες και οι οποίοι τώρα με τη σειρά τους του έβαλαν ...πωλητήριο.
Πηγή
 
Πρόταση του Γιάννη Λακούτση

ΟΜΑΔΑ ΔΙΔΥΜΩΝ ΤΗΣ "ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ"

ΟΜΑΔΑ ΔΙΔΥΜΩΝ ΤΗΣ "ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ" - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 25/9/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΔΙΔΥΜΩΝ ΤΗΣ "ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ"

1) Συμφωνούμε ότι το σοβαρό θέμα των απορριμμάτων  δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης ,όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε όταν, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας στην πλατεία του χωριού μας, ο τόπος μας γίνεται για μια ακόμη φορά σκουπιδότοπος.
Αναφέρετε στο κείμενο σας ότι επιλέξατε κάποιο συγκεκριμένο χώρο για να τοποθετήσετε τους κάδους απορριμμάτων του χωριού.
Χωρίς καμία απόφαση προχωρήσατε στην επιλογή διάνοιξης νέας παράνομης χωματερής και με περίσσιο θράσος κατηγορείτε εμάς για υποκριτές όταν παράνομα εναποθέτετε τα σκουπίδια όχι σε κάδους όπως λέτε αλλά χύμα στο βουνό .

2) Αναρωτιέστε αν η Ομάδα Δίδυμων της Δυνατής Ερμιονίδος είχαν

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

TΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ!



Πριν από ένα περίπου χρόνο ξεκινήσαμε ένα καλλιτεχνικό διαδικτυακό περίπλου παρουσιάζοντας το παιχνίδι μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης.  Η αρχή έγινε με τη Ζωγραφική, με έργα Ελλήνων ζωγράφων που έχουν ως θέμα τους τα παιχνίδια. Ακολούθησαν έντεχνα ελληνικά τραγούδια με αναφορές στο ίδιο θέμα. Τρίτος σταθμός η φωτογραφία! Παιδιά από όλο τον κόσμο φωτογραφίζονται με τα αγαπημένα τους παιχνίδια.
Αν θέλετε κι εσείς να μας ακολουθήσετε σ' αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι, μπορείτε να μας βρείτε στο:
ΣΗΜ. Οι ενότητες του προγράμματος είναι ανοικτές προς όλους και θα επαναλαμβάνονται. Έτσι με χαρά περιμένουμε τις δικές σας ιδέες, προτάσεις, δημιουργίες, ανακαλύψεις!

Από το Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου