Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΥΠΕΚΑ και πρόστιμα

87.300 ευρώ στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ν. Αργολίδας.

Πολύ εύκολο και παραγωγικότατο (!) να βάζεις πρόστιμα. Να μετέχεις στη λύση του προβλήματος είναι το δύσκολο και δημιουργικό.
Το πρόστιμο φυσικά χρεώνεται στον νόμιμο ιδιοκτήτη της εγκατάστασης, που είναι αυτός που έχει υποβάλλει προς έγκριση τη σχετική ΜΠΕ. Τα έχουμε ξαναπεί  αυτά λεπτομερώς. Ο ΦΟΔΣΑ λοιπόν, όπως αποκαλύπτει και το πρόστιμο, είναι νομικά ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης, άσχετα αν αναθέτει σε εργολάβο τη λειτουργία της.
Τι λοιπόν ήθελε ο Δήμος Κρανιδίου και μετά ο της Ερμιονίδας να τσαλαβουτάει σε ξένα χωράφια; Γιατί δεν στράφηκε από την πρώτη στιγμή κατά του ΦΟΔΣΑ; Μπορεί να ήταν συμμέτοχος στον ΦΟΔΣΑ, αλλά ήταν και ΔΗΜΟΣ. Άλλη η νομική υπόσταση του ΦΟΔΣΑ, άλλη του Δήμου μας.
Και αν τα δούμε τα πράγματα από τα μέσα, ουσιαστικό "Δημόσιο" με την ευρύτερη έννοια είναι η τριάδα ΔΗΜΟΣ, ΦΟΔΣΑ, ΥΠΕΚΑ, ή καλύτερα η τετράδα, αν προσθέσουμε και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Οι εργαζόμενοί τους στην πλειοψηφία τους είναι δημόσιοι υπάλληλοι, άρα πάρα πολύ εύκολο να συνεννοηθούν και να συντονιστούν για να φέρουν αποτελέσματα. Τα είδαμε τα αποτελέσματα στο επονομαζόμενο αίσχος του Σταυρού.
Και να μη ξεχνάμε ότι υπεύθυνος για την αποκατάσταση του χώρου δεματοποίησης του Σταυρού είναι ο ιδιοκτήτης του και όχι ο δήμος μας. Και ιδιοκτήτης είναι ο ΦΟΔΣΑ. Ο Δήμος μας έχει χρέος να τον πιέσει με κάθε νομικό μέσο να αποκαταστήσει το χώρο. Εκτός και αν ο Δήμος μας είναι πλέον ο ιδιοκτήτης, δηλαδή τον αγόρασε, ή του τον χαρίσανε και αποδέχτηκε τη δωρεά.
Ας διευκρινιστεί επισήμως: Ποιος θα μεταφέρει τα δέματα, τα χύμα και θα αποκαταστήσει τον χώρο αυτόν; Ποιος είναι ο νομικά υπεύθυνος και γιατί;
Είναι ακόμη ο ΦΟΔΣΑ ή έχει γίνει κάποια καινούργια φάση; Μία απλή ανακοίνωση με δέκα λέξεις, από τον Δήμο μας, ή τον ΦΟΔΣΑ, ή την Περιφέρεια, ή το ΥΠΕΚΑ. Και από τον βουλευτή κύριο Κοδέλα που νοιάζεται για τα περιβαλλοντικά.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος