Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Μαρίλη Μέξη:Το Ποτάμι στην πρώτη γραμμή για καίρια ζητήματα της Αργολίδας

Δελτίο τύπου

Το Ποτάμι στην πρώτη γραμμή για καίρια ζητήματα της Αργολίδας

Στην πρώτη γραμμή της Κοινοβουλευτικής δραστηριότητας είναι οι βουλευτές του Ποταμιού αναδεικνύοντας θέματα εθνικής σημασίας που άπτονται των τομέων της Παιδείας, της Οικονομίας, και του Περιβάλλοντος αλλά και καίρια ζητήματα του Νομού Αργολίδας. Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Σπύρος Λυκούδης κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σχετικά με το ζήτημα της επανεκκίνησης της λειτουργίας των προαστιακών σιδηροδρομικών δρομολογίων Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, έργο που έχει εξαγγελθεί από τον Σεπτέμβριο 2014. Η αποκατάσταση και η ανακαίνιση του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και του τερματικού σταθμού στο Ναύπλιο αποτελεί χρόνιο αίτημα των πολιτών της Αργολίδας ενώ σημειώνεται ότι διασχίζει και κάποιους από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους της χώρας μας (Μυκήνες, Άργος, Τίρυθνα, Ναύπλιο).


Η προηγούμενη Κυβέρνηση με δελτίο τύπου του τέως Υπουργού ΠΕΚΑ είχε αναγγείλει στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 ότι επρόκειτο να προωθηθεί «εντός του επόμενου τριμήνου η επανεκκίνηση της λειτουργίας των προαστιακών σιδηροδρομικών δρομολογίων Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, μετά από συνεργασία του τότε Υπουργού ΠΕΚΑ με τον τότε Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η απόφαση αυτή των δύο τότε Υπουργών γνωστοποιήθηκε στον Πρόεδρο του ΟΣΕ Παναγ. Θεοφανόπουλο, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση των ενεργειών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της γραμμής. Σημαντικό μέρος του κόστους λειτουργίας της γραμμής θα χρηματοδοτηθεί από τις ΥΓΟΣ (Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος), καθόσον τα δρομολόγια αυτά χρειάζονται οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία». Στις 12 Οκτωβρίου 2014 δημοσιεύθηκε η είδηση, σύμφωνα με την οποία ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Α.Ε. παρουσία του τότε υπουργού Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε για την επαναλειτουργία εντός εξαμήνου της σιδηροδρομικής γραμμής Ναύπλιο – Άργος – Κόρινθος με άμεση αποκατάσταση και ανακαίνιση του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και του τερματικού σταθμού στο Ναύπλιο.
Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού: (1) Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο και ο ΟΣΕ να ενεργήσουν για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κορίνθου – Άργους –Ναυπλίου; (2) Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση των δρομολογίων και σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα προπαρασκευαστικά έργα, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής λειτουργία της γραμμής; (3) Ποιος είναι ο προϋπολογισμός των προπαρασκευαστικών αυτών έργων και από ποια πηγή πρόκειται να χρηματοδοτηθούν;
Σημειώνεται ότι στο άμεσο προσεχές διάστημα, το Ποτάμι και οι άνθρωποί του, μέσα από διαβουλεύσεις με τον κόσμο και την κινητοποίηση όλων, θα αναδείξουν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον Νομό Αργολίδας και θα επιδιώξουν όλες τις θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες για την αντιμετώπισή τους.
Μαρίλη Μέξη
Περιφερειακή εκπρόσωπος στα ΜΜΕ Αργολίδας - Το Ποτάμι
Υπεύθυνη του Τομέα για τα Δικαιώματα των Παιδιών - Το Ποτάμι