Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η απάντηση του κ. Λαδά Απόστολου στον κ. Λάμπρου Αναστάσιο για το αίτημα νέας χωροθέτησης Μαρίνας Ερμιόνης

Δελτίο τύπου
Από:   Απόστολο Λαδά
           Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Ερμιονίδας
           Μέλος Δ.Σ. «ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΕ»

Προς:  τον Κύριο Τ. Λάμπρου
             Επικεφαλή «Προοδευτικής Συμμαχίας  Ερμιονίδας»
            Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Ερμιονίδας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΓραφείο Δημάρχου
                                  Πρόεδρο Δ.Κ. Ερμιόνης κ  Χ. Δάγκλη
                               Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Ρούσση
                               Μέλη Δ.Σ  Δήμου Ερμιονίδος

Θέμα :    Το αίτημα της νέας χωροθέτησης για την Μαρίνα Ερμιόνης

Αγαπητέ Κύριε Λάμπρου,
Αναφορικά με την από  4/5/2015 επιστολή (εδώ)  που μου απευθύνατε με το ως άνω θέμα  σας γνωρίζω τα εξής.
Τέτοιο αίτημα δεν έχει έλθει προς τον Δήμο μας  επί των ημερών της παρούσης Δημοτικής Διοίκησης,  αλλά αντίθετα προφανώς αναφέρεσθε  σε αίτημα  για γνωμοδότηση  από τον Δήμο,  επί της τροποποίησης  χωροθέτησης της εν  λόγω  Μαρίνας,  που είχε τεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 14 Μαΐου 2014,  στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο εσείς είσαστε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εξ όσων γνωρίζω, (εσείς πρέπει να γνωρίζετε καλύτερα)  το αίτημα αυτό ουδέποτε τέθηκε ως θέμα σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο επί της θητείας σας προκειμένου να συζητηθεί και να ληφθεί μία απόφαση. Είμαι βέβαιος ότι θα ήταν πολύ εύκολη και καθολική μία απόφαση για θετική γνωμοδότηση  , διότι αφορούσε έργο υψίστης σημασίας για τον Δήμο και τους Δημότες μας.
Αντ΄ αυτού στις 27/5/2014 ο Δήμος απέστειλε στο  Υπουργείο Τουρισμού  μία επιστολή που του γνωστοποιούσε ότι  δεν μπορούσε να πάρει απόφαση επί του θέματος λόγω της εκλογικής περιόδου  !!!!  παραπέμποντας το θέμα στην νέα Δημοτική Αρχή μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Μάλιστα προέβαλε σαν δικαιολογία  μία απαγορευτική διάταξη, η οποία όμως δεν αφορούσε  το εν λόγω θέμα μιας και το Υπουργείο  ζητούσε  μία απλή γνωμοδότηση και όχι μια δεσμευτική απόφαση που τυχόν  θα επιβάρυνε την νέα Διοίκηση του Δήμου.  Άλλωστε ήταν εύκολο να εξασφαλισθεί η θετική ψήφος της τότε αντιπολίτευσης και νυν Δημοτικής Αρχής για ένα τόσο σοβαρό θέμα εάν της ζητείτο. 
Με τη ίδια λογική και φρασεολογία απάντησε και το τότε Λιμενικό ταμείο στις 17/7/2014 σε ίδιο αίτημα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας γεγονός που καυτηριάστηκε από τον  τότε εκπρόσωπο της μειοψηφίας κ. Π. Μέξη.
Με δεδομένο ότι τόσο η ζητούμενη γνωμοδότηση του Δήμου όσο και του Λιμενικού Ταμείου δεν ήταν υποχρεωτική, και λόγω της σπουδαιότητας του έργου για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία (γεγονός που δεν είδε και δεν αξιολόγησε η τότε Δημοτική Αρχή), το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προχώρησε σε θετική γνωμοδότηση στις 18/7/2014 χωρίς την έγκριση του Λιμενικού Ταμείου και το Υπουργείο Τουρισμού  προχώρησε στην διαδικασία χωρίς την γνωμοδότηση του Δήμου.  Πόσο άλλωστε να περιμένει κανείς για ένα τόσο οφθαλμοφανές θέμα!!!
Όταν εμείς αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου και εγώ προσωπικά την εκπροσώπηση του Δήμου στην «Μαρίνα Ερμιόνης ΑΕ» ήλθαμε αμέσως σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς  δηλώνοντας  το έντονο ενδιαφέρον μας  και την επιθυμία μας να βοηθήσουμε ουσιαστικά όπου μπορούσαμε στην ολοκλήρωση του έργου.
Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα  με τους ανθρώπους της «ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΕ» έχουμε κάνει έναν αγώνα δρόμου στον δαίδαλο της δημόσιας γραφειοκρατίας προκειμένου να εξασφαλισθούν  οι απαραίτητες εγκρίσεις και να υπογραφούν οι απαραίτητες συμβάσεις με σκοπό να υλοποιηθεί το έργο και να μην μείνει στις καλένδες όπως συνέβαινε  τα τελευταία 13 χρόνια.
Κατά το διάστημα αυτό εξασφαλίστηκαν :
-     Οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Χερσαίων Αρχαιοτήτων  και ενάλιων Αρχαιοτήτων.
-     Οι απαραίτητες εγκρίσεις  περιβαλλοντικής μελέτης  από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
-  Οι απαραίτητες εγκρίσεις  λιμενικών έργων και ναυσιπλοΐας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Τελικά η οριστική έγκριση τροποποίησης  χωροθέτησης  της Μαρίνας Ερμιόνης πραγματοποιήθηκε τα Χριστούγεννα του 2014 με υπογραφή  κοινής  υπουργικής  απόφασης,  της τότε Υπουργού Τουρισμού Κυρίας  Κεφαλογιάννη και του τότε  Υπουργού Περιβάλλοντος Κυρίου Μανιάτη.
Η νέα σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού και «ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΕ»  υπεγράφη στο τέλος Ιανουαρίου 2015 .
Την παρούσα χρονική περίοδο κατατίθενται στο Υπουργείο Τουρισμού όλα τα σχετικά έγγραφα και σχέδια προκειμένου να βγουν οι   άδειες κατασκευής της μαρίνας και αφορούν το λιμενικό τομέα και την χερσαία ζώνη. Θα ακολουθήσουν οι πολεοδομικές άδειες .
Όπως βλέπετε το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο και η γραφειοκρατία απίστευτη, αλλά σαν Δήμος βρισκόμαστε δίπλα στους  επενδυτές βοηθώντας τους όπου μπορούμε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συνεχώς βρίσκονται μπροστά τους και αυτό γιατί πραγματικά θέλουμε να εκτελεσθεί το έργο.
Παράλληλα με την Μαρίνα Ερμιόνης εργαζόμαστε και για την Μαρίνα Πορτοχελίου  όπου με ουσιαστική παρέμβαση  καταφέραμε να παρατείνουμε τον χρόνο περάτωσης του έργου μέχρι το τέλος του 2016 για να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος  να υλοποιηθεί το έργο. Επίσης  αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο , καταφέραμε να υπογράψουμε  την σύμβαση υλοποίησης της Μαρίνας,  λαμβάνοντας εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης του έργου ύψους 400.000 €.
 Για την πρόοδο των έργων στις δύο Μαρίνες,  ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος  κατά την συνεδρίαση της 29/4/2015.
Η υλοποίηση των δύο Μαρίνων , Ερμιόνης και Πορτοχελίου  είναι έργο υψίστης  σημασίας για τον Δήμο μας και τυγχάνει της υψηλότερης προσοχής εκ μέρους μας διότι θα επιφέρει οικονομική ανάταση στην περιοχή μας, αύξηση της απασχόλησης και αλλαγή στα τουριστικά  και οικονομικά δεδομένα της περιοχής μας.
Για τον λόγο αυτό τόσο ο Δήμαρχος όσο και εγώ προσωπικά παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του έργου με σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης έργου (project management)  και παρεμβαίνουμε αποφασιστικά σε κάθε  πρόβλημα που παρουσιάζεται προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση του.
Τελειώνοντας την ενημέρωσή σας κύριε Λάμπρου,  σας προκαλώ να αναλογιστείτε τι συνέβαινε στο παρελθόν επί του έργου ( όταν είσαστε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου),  την περίοδο της αδιαφάνειας, της  έλλειψης  ενημέρωσης και της αδιαφορίας εν προκειμένω όσον αφορά στο θέμα της τροποποίησης  χωροθέτησης, σε σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν σήμερα επί της παρούσας Δημοτικής Αρχής.