Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ερώτηση στη Βουλή για τα σοβαρά προβλήματα στους αγρότες από κλοπές μεταλλικών εξαρτημάτων και καλωδίων από αγροτικές εγκαταστάσεις



ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                                
Ναύπλιο, 26 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Γ. Ανδριανός: Ερώτηση στη Βουλή για τα σοβαρά προβλήματα στους αγρότες από κλοπές μεταλλικών εξαρτημάτων και καλωδίων από αγροτικές εγκαταστάσεις. Ζητά διυπουργική σύσκεψη στα πεδία της Δημόσιας Τάξης, της Δικαιοσύνης, της Αγροτικής Ανάπτυξης, και των Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ΣΔΟΕ για τους παραλήπτες των μετάλλων.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Βούτση, Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλο, και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνη με θέμα την πορεία της διαδικασίας αποζημίωσης των δικαιούχων παραγωγών μέσω των ΠΣΕΑ για τις ζημιές του 2011.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί τα περιστατικά, που πλέον παρατηρούνται σε καθημερινή βάση, κλοπής μεταλλικών
εξαρτημάτων και καλωδίων από αγροτικές εγκαταστάσεις στην Αργολίδα, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, με στόχο την μεταπώλησή τους ως μέταλλο. 
Οι κλοπές αυτές προξενούν μεγάλη οικονομική ζημιά στους παραγωγούς τόσο λόγω του κόστους αντικατάστασης των κλαπέντων, όσο και λόγω των προβλημάτων που ανακύπτουν στην διαδικασία της καλλιέργειας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τον χειμώνα παραγωγοί που δεν μπόρεσαν λόγω κλοπών μεταλλικών εξαρτημάτων να θέσουν σε λειτουργία τους ανεμομείκτες έχασαν μέρος της παραγωγής τους εξαιτίας των παγετών, ενώ όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, η αδυναμία άρδευσης λόγω κλοπής εξαρτημάτων από αντλίες και δίκτυα μεταφοράς νερού δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους αγρότες.
Κατόπιν αυτού είναι επιτακτική η ανάγκη μιας διυπουργικής σύσκεψης (στα πεδία της Δημόσιας Τάξης, της Δικαιοσύνης, της Αγροτικής Ανάπτυξης, και των Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ΣΔΟΕ) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης και καταστολής, αυστηροποίηση των ποινών, αλλά και την εξάρθρωση του κυκλώματος των κλεπταποδοχών που απορροφούν τα μέταλλα που προκύπτουν από την αρχική επεξεργασία των κλαπέντων.
Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1.      Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ως άνω αναφερθείσας διυπουργικής σύσκεψης, θα αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα κλοπής μεταλλικών εξαρτημάτων και καλωδίων από αγροτικές εγκαταστάσεις.