Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Βραβείο Βιοκαλλιέργειας στο Οικολογικό Αγρόκτημα Καραμάνου στο Ναύπλιο

Φωτογραφίες ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ 
 Aπό τους πρώτους βιοκαλλιεργητές, η Σοφία Καραμάνου και ο σύζυγός της Θανάσης επέστρεψαν στην Αργολίδα, μετά τις σπουδές τους στην Αθήνα, για να καλλιεργήσουν τα πατρογονικά κτήματα.
 
Οταν συνάντησα για πρώτη φορά τη Σοφία Καραμάνου και τον σύζυγό της Θανάση, εντυπωσιάστηκα από τη θέληση, τη ζωντάνια και το κέφι τους, αλλά και από την προσήλωσή τους στη βιολογική καλλιέργεια. Ξεκίνησαν ως συμβατικοί καλλιεργητές, με πορτοκάλια που τα εξήγαν στη Δανία. Από τους Δανούς άκουσαν πρώτη φορά για τη βιολογική καλλιέργεια. Στην Ελλάδα τότε ξεκινούσαν οι πρώτοι πιστοποιητικοί οργανισμοί και οι πρώτοι βιοκαλλιεργητές. Ανάμεσά τους, η Σοφία και ο Θανάσης.

Με σκληρή δουλειά κατάφεραν να αυξήσουν τον κλήρο (εκτός από την Αργολίδα, βρίσκονται πλέον και στην Αρκαδία) και τα έσοδά τους. Τους βρίσκουμε σε όλες τις βιολογικές λαϊκές αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, καθώς, εκτός από τα χύμα προϊόντα, διαθέτουν και συσκευασμένες φρέσκες σαλάτες, αλλά και δικές τους σάλτσες και ζυμαρικά. Σήμερα, εκτός από τα ξινά, σήμα κατατεθέν της περιοχής, παράγουν κάθε είδος ζαρζαβατικού και πολλά φρούτα, εξ ων οι περίφημες βιολογικές φράουλες που ευδοκιμούν στο οροπέδιο της Τριπόλεως.

Πού τα βρισκουμε

Σε όλες τις βιολογικές λαϊκές αγορές (www.bioagores.gr). Τις συσκευασμένες σαλάτες στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, AB, Μy Market. Τηλ. παραγωγού: 27520 43 093.