Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Φωτιά στους Φούρνους Μια πρώτη ματιά

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΧΝΗΛΑΤΗ 
Οι κάτοικοι του χωριού κινητοποιήθηκαν πρώτοι  άμεσα , με ότι μέσα είχαν. Το πρώτο όχημα των εθελοντών απο το Δορούφι  φθάνει στη πυρκαγιά σε 12 λεπτά απο το πρώτο σήμα  και το δεύτερο του Πορτο Χελίου σε 24 λεπτά με τεσσερα  άτομα
 
Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα 30 λεπτά ,υπηρξε προβλημα στρατηγικής σκέψης ,σχετικά με τη τακτική κατασταση της πυρκαγιάς.Στις 14:45 το ένα αυτοκίνητο των εθελοντών ανεβαίνει στους Μύλους σε μια απέλπιδα  προσπαθεια να εμποδίσει τη φωτιά να προχωρήσει πρός το νότο και να απειλήσει τη ενιαια δασική εκταση (που τελικά κάηκε στο μεγαλύτερο μέρος) που εκτεινεται απο το Αγιο Αθανασιο μεχρι το Καταφύκι .
H μάχη άνιση  ,προλαβαίνει και διαφεύγει τη τελευταία στιγμή.
Στις 14:50-15:00 γίνεται  γίνεται πλέον σαφές  ότι η πυρκαγιά είναι ιδιαίτερα σοβαρή ,καθώς η ανακοπή της είναι αδύνατη απο τα λιγοστα διαθεσιμα επίγεια μέσα και υπάρχει ο κίνδυνος να κάψει τη μισή Ερμιονίδα
Ζητούνται αγωνιωδώς εναέρια άμεσα ,όμως η πρώτη ρίψη γινεται παιρνει αρκετή ώρα να γίνει πραγματικότητα.
Παράλληλα ο Δήμος Ερμιονίδας πραγματοποιεί ίσως τη καλύτερη αντίδραση σε πυρκαγιά τα τελευταία  χρόνια αφου καταφέρνει να στείλει 2 μεγάλα μηχανήματα στα πρώτα 30 λεπτά της πυρκαγιάς και το πρώτο βυτιοφόρο στα 20 λεπτά.Και συνεχίζει να υποστηρίζει τις δυνάμεις πυρόσβεσης προσθέτωντας συνέχεια μηχανήματα  και υδροφόρες.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να αξιοποιήσουμε τα τρια πυροσβεστικά
που διαθετει ο Δήμος..Χτές εμφανίστηκε ένα ,αλλα ...


Τα πρώτα εναέρια φτάνουν ,όπως και οι πρώτες ενισχύσεις απο την υπόλοιπη Αργολίδα οι οποίες θέτουν σαν προτεραιότητα τη προστασία του χωριού .
Στη περιοχή καταφθάνουν διαδοχικά υψηλόβαθμα στελέχη ,του Πυροσβεστικού Σώματος
ενώ στη περιοχή πετάει συνεχώς ελικόπτερο του Σώματος ,που διενεργεί εναέριο συντονισμό.Επισημαίνεται στον επικεφαλής απο τους εθελοντές ότι η φωτιά επεκτείνεται προς ανατολικα΄και κινδυνεύει το δάσος στο Καταφύκι .
Ανταποκρίνεται άμεσα και με συνεχείς ρίψεις (προστίθεται και ενα ελικόπτερο ) πετυχαίνει  η σταθεροποίηση της φωτιάς στο σημείο αυτό ,ενώ ολες οι νέες δυνάμεις κατευθύνονται προς τα εκεί.Το σκοτάδι πέφτει ,το σημερινο πρωινό είναι πολυ καλύτερο .Οι πληγές όμως  βαθειές,τόσο στο περιβάλλον,όσο και στις καλλιέργειες  .
Τα διδάγματα 
- Η δυναμικότητα του κλιμακίου πρέπει να ενισχυθεί.Η Ερμιονίδα λαμβάνει ουσιαστικα ενισχύσεις μετα απο 45 λεπτά απο  έξω.
α) Τα αγροχτήματα που ήταν καλα οργωμένα ,διασώθηκαν χωρις σοβαρές ζημιές 
Β) Οπου υπάρχει γραμμή της ΔΕΗ πρέπει να γίνεται επιμελής αποψίλωση .Πρέπει να γίνει μια ευρεία καμπάνια για το θέμα.
γ) Κάθε χωριό πρέπει να οργανώνει ομάδες πυροπροστασίας. τουλάχιστον τις δύσκολες κλιματολογικά μέρες.
δ) Πρέπει τα πρανή των δρομων να είναι αποψιλωμένα (δεν ήταν)
ε) Ο ωρισμένος απο το Δήμο υπεύθυνος πρέπει να μεταβαίνει άμεσα στο σημείο της πυρκαγιάς ώστε να γίνει ο βέλτιστος συντονισμός .
 "I"