Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»:Παρατηρήσεις μας επί της ομόφωνης έγκρισης του απολογισμού-Ισολογισμού του Δήμου Ερμιονίδος



Παρατηρήσεις μας επί της ομόφωνης έγκρισης του απολογισμού-Ισολογισμού του Δήμου

Ερμιονίδος για το οικονομικό  έτος 2014



Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει τον απολογισμό και τον ισολογισμό του Δήμου Ερμιονίδος για το οικονομικό έτος 2014.

Πριν την ψήφιση τους είχαν προηγηθεί ολοκληρωμένες εισηγήσεις τόσο από τους τότε υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου όσο λαό από το Ορκωτό Λογιστή κ. Μάνο και τον επί πολλά χρόνια εξωτερικό συνεργάτη του Δήμο κ. Π. Κρητικό.

Με αφορμή την έγκριση του σας καταθέτω ορισμένες σκέψεις προς ενημέρωση και για περαιτέρω επεξεργασία και προβληματισμό.

Α) Ότι η παρούσα οικονομική-κοινωνική και πολιτική κρίση έχει επηρεάσει την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης , τόσο σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας όσο και σε επίπεδο οικονομικής λειτουργίας. Ενδεικτικά αναφέρω οι κεντρικοί αυτοτελή πόροι από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων (ΣΑΤΑ) για το οικονομικό έτος 2014 ήταν μόλις το 299.107 χιλιάδες ενώ οι δυο Δήμοι Κρανιδίου  και Ερμιόνης το 2010 αθροιστικά είχαν επιχορηγηθεί με το χρηματικό ποσό των 1.300.000. αυτό το αναφέρω για να δούμε την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ανάγκες και στους πόρους που διαθέτει η αυτοδιοίκησης για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Β) Ο οικονομικός έλεγχος που ασκήθηκε από το Υπουργείο
Εσωτερικών σε όλους τους Δήμους της χώρας, πέρα από τις αδυναμίες του εξασφάλισε – πέτυχε αρκετούς στόχους, ο κυριότερος η αύξηση των εσόδων και οι βεβαιώσεις αυτών που είναι υποχρεωτικές για την  ορθολογική διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ. Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι άμεσα να προβούν στην βεβαίωση όλων των τελών και οι διοικήσεις των δήμων να διώκονται ποινικά εάν καθυστερήσουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή , σε αυτήν την αποστολή τους.

Γ) Η κρίση μας ωρίμασε πολιτικά και όχι μόνο, πάντως μετά από ένα χρόνο φαίνονται πολύ απόμακρες οι κραυγές και οι ψίθυροι της προεκλογικής περιόδου σχετικά με της διαχείριση των οικονομιών του Δήμου μας γι’ αυτό απαιτείται υπευθυνότητα, σοβαρότητα από όλους για να μην αποδεχόμαστε εύκολα την λογική της λάσπης από όπου και αν προέρχεται.

Δ) Τέλος αυτό που απαιτείται είναι η αυστηρή τήρηση προτεραιοτήτων με βάση τις ανάγκες των πολιτών αλλά και τις συμβουλές , παρατηρήσεις των οικονομικών συμβούλων και εξωτερικών συνεργασιών. Η παρούσα Δημοτική αρχή αλλά και ευρύτερα η παρούσα δημοτική περίοδο με όλα τα όργανα διοίκησης  του Δήμου (Δήμαρχος , Δημοτικό Συμβούλιο , Νομικά πρόσωπα , επιχειρήσεις) θα κριθούν από τις προτεραιότητες που θα θέσουν και την μέτρηση των αποτελεσμάτων τους και φυσικά ο θεσμικός μας ρόλος ως σύμβουλοι της μειοψηφίας είναι να ελέγχουμε την παρούσα δημοτική αρχή αλλά και να συμβάλλουμε στην καθορισμό των προτεραιοτήτων με τις προτάσεις μας. Γι’ αυτό στα πλαίσια ψήφισης τόσο του τεχνικού προγράμματος , όσο και του προϋπολογισμού του 2015 θα ζητήσουμε παρουσίαση προτεραιοτήτων σε επίπεδο Δήμου και Δημοτικών-Τοπικών κοινοτήτων.





Για τη Δημοτική Παράταξη

«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ Γ. ΤΑΣΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ