Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist


Νίκη της Σαμοθράκης



Μουσείο Λούβρου
Άλλοι την φροντίζουν και  την χαίρονται.

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Ποιος πήρε τις 300.000 ευρώ που έδωσε η εταιρεία παραγωγής Ηλιακής Ενέργειας; Αποκάλυψη βόμβα με στοιχεία που φέρνει στο φως ο γιατρός Παύλος Δαγρές!

Στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Παύλος Δαγρές-Ιατρός. 
Εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτών ενάντια στη Διαφθορά
Η αποκάλυψη της «Ένωσης Πολιτών ενάντια στη Διαφθορά», είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει μεγάλη ταραχή.
Δόθηκαν πράγματι οι 300.000 ευρώ; Ποιος τα παρέλαβε; Ο Δήμος Ερμιονίδας ή …. Και γιατί  (αν δόθηκαν στον Δήμο) δεν διετέθησαν για αντισταθμιστικά έργα στο Ηλιόκαστρο; Πρόκειται για «λάδωμα τοπικών παραγόντων» ή για προσπάθεια της εταιρείας να γλυτώσει την επερχόμενη καταδίκη εντός της αιθούσης του δικαστηρίου, όπου και ειπώθηκε και καταγράφηκε στα πρακτικά;
Το βέβαιο είναι πως ο γιατρός Παύλος Δαγρές, για μια ακόμη φορά, δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με κολοσσούς και να φέρει στο φως ένα σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο που κρύβει χρηματισμό αυτοδιοικητικού παράγοντος ή αδικία εις βάρος του Ηλιοκάστρου και των κατοίκων του, αν κάποιοι άλλοι αυτοδιοικητικοί πήραν τα χρήματα και τα προώθησαν σε άλλες περιοχές και δράσεις εντός του Δήμου Ερμιονίδας.Στην έντυπη «Ενημέρωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου» που κυκλοφορεί αύριο (λόγω της σημερινής απεργίας των Πρακτορείων Διανομής), θα διαβάσετε την επιστολή – καταγγελία του εκπροσώπου της «Ένωσης Πολιτών ενάντια στη Διαφθορά», ο οποίος και ζητά την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ο καλύτερος φωτογράφος κυμάτων


Ο Ray Collins αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή το 2007 για να φωτογραφίζει τους σέρφερ φίλους του.
Καθιερώθηκε σαν ο καλύτερος φωτογράφος κυμάτων στον κόσμο.



Ο ΚΩΔΙΚΑΣ BUSIDO Β' ΜΕΡΟΣ



ΚΩΔΙΚΑΣ BUSIDO KAI H ATΡΑΠΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Β΄ ΜΕΡΟΣ

Δημήτρης Τουτουντζής

Θάνατος: η υπέρτατη στιγμή της αλήθειας
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το Busido και για τον Σαμουράι ο θάνατος είναι η αποκάλυψη του νοήματος της ζωής. Ο Γιόχο Γιαμαμότο σημειώνει: "Ανακάλυψα ότι η Ατραπός του Σαμουράι είναι ο θάνατος".   Για τον Σαμουράι και τον άνθρωπο του Busido το χαρακίρι (ή σεπούκου) είναι μια προσπάθεια υπέρβασης και αυτοπραγμάτωσης. Καταστρέφει το φθαρτό και αποκαλύπτει το αιώνιο. Ο θάνατος είναι ένας συνεχής σύντροφος για κάθε πολεμιστή και είναι το βασικότερο γεγονός που πρέπει να συνηθίσει εκείνος που θέλει να βαδίσει την Ατραπό.   
Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν που σημειώνεται στο βιβλίο Χα Γκακούρε: Οταν ένας Σαμουράι πλησίασε το δάσκαλο του Σογκούν Γιάκγιο Τατζίμα Νο Κάμι και  του ζήτησε να του διδάξει την τέχνη του σπαθιού, αυτός απάντησε ότι ο Σαμουράι ήταν ήδη δάσκαλος μια και είχε απελευθερωθεί από την ιδέα του θάνατου. Γιατί όλα αυτά; Διότι με τη συνεχή εντρύφηση στο θάνατο καθημερινά, αρχίζει να υπερβαίνει το φθαρτό μέρος του και να κατανοεί τη σχετικότητα των πραγμάτων. Προσεγγίζει σταδιακά την αιώνια ουσία του. Ο Σαμουράι είναι ο άνθρωπος της δράσης. Γι' αυτόν έχει μεγάλη σημασία το πώς θα κλείσει τη ζωή του. Έτσι βάζει ο ίδιος το τελικό σημάδι που θα κλείσει τον κύκλο. 
Για το Busido υπάρχει μόνο η ατραπός, η απόφαση και η δράση. Είναι

Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φουγάρο


Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ » Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ κ. ΛΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΕΑΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ



Πέμπτη 14 Μαΐου 2015


Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ κ. ΛΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΕΑΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δ.Σ. και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της  «ΜΑΡΙΝΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ Α.Ε.»  κ. Απόστολο Λαδά για την έκδοση του δελτίου τύπου, και την ενημέρωση που είχαμε για το επίμαχο θέμα της τροποποίησης  χωροθέτησης  για τη «ΜΑΡΙΝΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ »  και τη διανομή αυτού στα τοπικά ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά). Η ενημέρωση ήταν διεξοδική και αποκαλυπτική είχε όμως και κάποια άστοχα σχόλια και διαπιστώσεις που δε βοήθησαν στην κατανόηση του θέματος από τους δημότες. Από τη δική μου πλευρά θα ήθελα να παρουσιάσω συγκεκριμένες διαπιστώσεις – θέσεις σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.
1.       Η νέα δημοτική αρχή ήξερε από πολύ νωρίς την υπόθεση σχετικά με το αίτημα της εταιρείας για την τροποποίηση χωροθέτησης , είχε ενημερωθεί εγκαίρως και είχε δραστηριοποιηθεί επί  του αιτήματος. Περίμενε όμως  την προσωπική μου παρέμβαση, για να μας ενημερώσει επί του επίμαχου θέματος , μετά από εννιά μήνες.
2.       Το αίτημα τόσο σε επίπεδο γνωμοδότησης όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης, θα έπρεπε να είχε έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας  επί της παρούσας δημοτικής περιόδου. Κύριο μέλημα σας έπρεπε να είναι,  τα κρίσιμα αναπτυξιακά  θέματα του Δήμου μας να εισάγονται προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι το κορυφαίο

Απουσιάζει μια ...λεπτομέρεια για την DIGEA


Από την ερώτηση  ( Του κου Ανδριανού στη βουλή για το τηλεοπτικό σήμα στην Αργολίδα)  απουσιάζει μια ...λεπτομέρεια, ότι υπεύθυνοι για το σήμα είναι οι νταβατζήδες της DIGEA στην οποία εκχώρησαν σκανδαλωδώς τις συχνότητες!

Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας 

Η πρώτη επέμβαση αλλαγής φύλου στον κόσμο


Η πρώτη επέμβαση αλλαγής φύλου στον κόσμο.       


Του Γιάννη Λακούτση

Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους γάλλους φιλόσοφους, ο Μισέλ Φουκώ, έθεσε κάποια στιγμή το ερώτημα, « αν χρειαζόμαστε πραγματικά ένα αληθινό φύλο» και απάντησε ο ίδιος πως «το μόνο που θα έπρεπε να μετράει, είναι η πραγματικότητα του σώματος και η ένταση των επιθυμιών του».

Ως τρανσέξουαλ  χαρακτηρίζονται όλα τα άτομα που έχουν υποστεί επέμβαση αλλαγής φύλου. Η διαδικασία ξεκινά με το στάδιο της ορμονοθεραπείας και καταλήγει μετά από περίπου ένα χρόνο στην επέμβαση, η οποία είναι ιδιαίτερα πολυδάπανη και μπορεί να αγγίξει και τι είκοσι χιλιάδες δολάρια. Απαραίτητη είναι η ψυχοθεραπεία πριν αλλά και μετά το χειρουργείο, αφού πρέπει να εξακριβωθεί ότι το άτομο πάσχει από δυσφορία φύλου και ότι η απόφαση του είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας σκέψης, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτοκτονιών, μετά την αλλαγή, λόγω αδυναμίας διαχείρισης της συναισθηματικής πίεσης, αλλά και της σωματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφασίζουν να οδηγηθούν σε αυτή την αλλαγή, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, μέχρι το περιβάλλον τους να συμφιλιωθεί με την απόφασή τους. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όσον αφορά την εργασία. Ενώ στο Μπουένος Άιρες η πρώτη τρανσεξουαλ δασκάλα είναι γεγονός, στην Ελλάδα, γυναίκα αστυνομικός η οποία έκανε επέμβαση αλλαγής φύλου, τέθηκε σε αναρρωτική άδεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής επιτροπής, που έκρινε πως αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Τι γίνεται όμως όταν το άτομο αποφασίζει να « επιστρέψει;». Μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία έχουμε από τον Walt Heyer, τώρα,  που από

Έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου «Πέρα από το Λευκό» στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου

Το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 και ώρα 20:00  στο Παράρτημα Ναυπλίου  της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου «Πέρα από το Λευκό»Οι φωτογραφίες της Ευγενίας Κουμαντάρου, με τη φωταύγεια των τόνων τους και τη μινιμαλιστική αισθητική τους, πλέκουν ένα δοξαστικό ύμνο στα αιγαιοπελαγίτικα ξωκκλήσια με τη λιτή αρχιτεκτονική, τα μαρμάρινα καμπαναριά, τους γλαφυρούς θόλους, τις κόγχες, αναδεικνύοντας τα σε αληθινά έργα τέχνης. Τα λευκά ερημοκλήσια, λιτά, αφαιρετικά, λάμπουν σε απαλούς τόνους, σε όλες τις εναλλαγές των αποχρώσεων του φωτός. Με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού, ο θεατής οδηγείται σ’ έναν κόσμο σιωπής και μυσταγωγίας, ανακαλεί μνήμες από την παράδοση και επανιδρύει την σχέση του με το τοπίο και το θείο.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥ
 


Η Ευγενία Κουμαντάρου είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και

Η αλήθεια για την ανώτατη σύνταξη των 200-300 Ευρώ

Καλημέρα σας!
Σας στέλνω ένα νέο άρθρο για ενημέρωσή σας, δημοσίευση, ανάρτηση ή προώθηση με τον κάτωθι τίτλο:
Η αλήθεια για την ανώτατη σύνταξη των 200-300 Ευρώ

Η κρίση χρέους που βιώνουμε από το 2009 με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, οι οποίες καταλήγουν σε οδυνηρά Μνημόνια, αλλά τώρα και η πολύμηνη άκαμπτη αντίδραση της νεοεκλεγείσης Κυβέρνησης με τις «κόκκινες γραμμές» οφείλεται εις την πολυπλοκότητα, ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι όμως εύκολη υπόθεση η παραδοχή της αλήθειας, αυτής της οδυνηρής πραγματικότητας, ότι όσο περισσότερο συνεχίζονται οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερο δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον της χώρας μας, αλλά και τόσο περισσότερο  αυξάνεται η απαισιοδοξία σε όλες τις πλευρές. Παράλληλα και τόσο περισσότερο δυσχεραίνεται η συνειδητοποίηση και κατανόηση των πραγματικών αιτίων και των συμπεριφορών όλων εκείνων των υπευθύνων που οδήγησαν την χώρα μας εις την καταστροφή.
Όμως η έννοια της καταστροφής συγχέεται με την έννοια της κρίσης. Η οποία εις την πραγματικότητα ξεκίνησε ήδη από το 1981, όπου επικράτησε μία καταναλωτική κουλτούρα σε πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, στηριζόμενη δυστυχώς και

Η Δημοτική Φιλαρμονική Ερμιονίδας στο 1ο Band Festival Ναυπλίου

Δελτίο τύπου
Την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 η Δημοτική Φιλαρμονική Ερμιονίδας έλαβε μέρος στο  Artiva 1ο Band Festival Ναυπλίου, στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής είχαν Φιλαρμονικές μπάντες Δήμων, μπάντες συλλόγων και φορέων πολιτιστικής δράσης, συμφωνικές ορχήστρες, μουσικοκινητικά σχήματα και ορχήστρες ποικίλης μουσικής.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμμετείχαν, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήµου Καλλιθέας, η Μπαντίνα Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, η Φιλαρμονική Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήµου Περιστερίου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήµου Ερµιονίδας, η  Μουσική Φιλαρμονική Μαρκοπούλου Μεσογαίας και η Φιλαρμονική Δήµου Τρίπολης.
Οι μπάντες αφού παρέλασαν στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, έδωσαν στην συνέχεια μεγάλη συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ερώτηση Γ. Ανδριανού στη Βουλή: Ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων στην λήψη τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές της Αργολίδας.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                                
Ναύπλιο, 13 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Ερώτηση Γ. Ανδριανού στη Βουλή: Ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων στην λήψη τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές της Αργολίδας.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνη με θέμα τα προβλήματα που παρατηρούνται στη λήψη τηλεοπτικού σήματος σε πολλές περιοχές της Αργολίδας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές της Αργολίδας δεν είναι δυνατή η λήψη τηλεοπτικού σήματος τόσο των ιδιωτικών σταθμών όσο και της δημόσιας τηλεόρασης, για την οποία οι πολίτες καταβάλλουν τέλη.
Κατόπιν αυτού,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1.       Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την αποκατάσταση της δυνατότητας λήψης τηλεοπτικού σήματος από τους κατοίκους των περιοχών αυτών».

Οργή Μίκη: Όλοι με ρωτούν για τον Ρουβά, ουδείς για την πρόταση μου στην Ακαδημία Αθηνων


Διαβάστε τι είχε προτείνει.

Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη κατά την τελετή υποδοχής του ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών (Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013)

κ. Πρόεδρε της Ακαδημίας Αθηνών,
κ. Γενικέ Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών,
Κυρίες και κύριοι Ακαδημαϊκοί,
Κυρίες και κύριοι,

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Πρόεδρο και τον κ. Γενικό Γραμματέα για όσα είπαν προηγουμένως αλλά και όλα τα μέλη της Ακαδημίας, για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν να μου προσφέρουν τη δυνατότητα να ομιλώ αυτή τη στιγμή από το βήμα του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος της χώρας μας, της Ακαδημίας Αθηνών.
Όταν κύριε Πρόεδρε, πριν από χρόνια, στη συνεργασία μας στις Χοηφόρες προσπαθούσαμε να αποδώσουμε τον ζόφο των στίχων του Αισχύλου για «της γενιάς το βαθύριζο κακό», για τα «πολυστέναχτα κι αβάσταχτα δεινά», την «αιματόεσσαν πλαγάν», τον «πόνο που τελειωμό δεν έχει», «τη μια συμφορά» που έρχεται «κατά πάνω στην άλλη», δεν φανταζόμασταν ότι σήμερα, τόσα χρόνια μετά, οι στίχοι αυτοί θα ήταν τόσο τραγικά επίκαιροι.
Ίσως όμως ακριβώς γι’ αυτό δεν μπορούμε να μοιρολογούμε διαπιστώνοντας την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αλλά ως κληρονόμοι ενός μοναδικού Πολιτισμού, είμαστε υποχρεωμένοι πάντα να αναζητούμε την προοπτική, το Όραμα.
Ασφαλώς πολλοί θα έχουν διερωτηθεί για την σημερινή παρουσία μου στο βήμα της Ακαδημίας Αθηνών, κυρίως λόγω του προκεχωρημένου της ηλικία μου. Συνήθως για τα εξαιρετικά γεγονότα χρησιμοποιούμε μια εύκολη λέξη, την λέξη «σύμπτωση».
Όμως εγώ βαθειά μέσα μου γνωρίζω, ότι διάφορες χθόνιες και ουράνιες δυνάμεις συνωμότησαν, ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να διαλαλήσω μία και μόνη λέξη που θα ακουστεί στη συνέχεια,

Πρόστιμο απο τον κ.Χειβιδόπουλο Αντιπερ. Πελοποννήσου στο Λιμενικό Ταμείο Ύδρας, για το Μετόχι

1 ΑΔΑ: 688Κ7Λ1-Β56

https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/688Κ7Λ1-Β56/document
5 Μαΐ 2015 - 1. ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: Επιβολή προστίμου ως διοικητικής κύρωσης σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν.1650/1986.

Αθήνα












όταν δεν είχαμε γεννηθεί, προφανώς. ( 1920)

Μια φωτογραφία του Φρεντ Μπουασονά


Τίτος Πατρίκιος: Παρουσίαση του νέου του βιβλίου στο Φουγάρο


Στο Δεύτερο Γυμνάσιο Αρρένων της Υδραϊκής συνοικίας

ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Του Στέφανου Μίλεση
fonipeiraioton 

Ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία του Πειραιά υπήρξε και το Δεύτερο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς στην οδό Αφεντούλη στην περιοχή Βρυώνη. Παρότι πρόκειται για ένα σχολείο που ταύτισε απολύτως την ιστορική του ύπαρξη στο όμορφο κτήριο που στεγάστηκε για χρόνια, θα δούμε πως η ιστορία του σχολείου δεν ταυτίζεται απολύτως με την ιστορία του ίδιου του κτηρίου.
Μέχρι το 1917 το ένα και μοναδικό Γυμνάσιο Πειραιώς λειτουργούσε σε ένα δημοτικό κτήριο επί της Πλατείας Κοραή. Επρόκειτο για ένα διώροφο οικοδόμημα του Χάνσεν στο οποίο αργότερα λειτούργησε η Επαγγελματική και Οικοκυρική σχολή Θηλέων τα κορίτσια της οποίας θα βρουν τραγικό θάνατο στο καταφύγιο της ηλεκτρικής, στον συμμαχικό βομβαρδισμό της 11ης Ιανουαρίου του 1944. Σήμερα την θέση του κτηρίου Χάνσεν καταλαμβάνει το άχαρο Δημαρχείο Πειραιώς.
Όταν συνεστήθη το Δεύτερο Γυμνάσιο κάλυψε σημαντικές εκπαιδευτικές ανάγκες της πόλης, καθώς ελάφρυνε το φορτωμένο Α΄ Γυμνάσιο του Πειραιά κατά 800 μαθητές! Καθώς όμως κτήριο τότε δεν υπήρχε Α΄ και Β΄ Γυμνάσιο λειτούργησαν αρχικώς μαζί, στο ίδιο δημοτικό κτήριο της Πλατείας Κοραή, την μέρα το ένα, το απόγευμα το άλλο.
Στο μεταξύ όμως ο Πειραιάς είχε κι άλλες ανάγκες που έπρεπε να καλύψει ως πόλη, με τα λιγοστά δημοτικά κτήρια που διέθετε. Μια από τις ανάγκες αυτές ήταν και η σύσταση Πρωτοδικείου στον

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Συναυλία του Κώστα Τουρνά στα Διονύσια Ερμιόνης


Δύο κόσμοι, ένας Ήλιος

















Δύο κόσμοι, ένας Ήλιος!
Ηλιοβασίλεμα στη Γη,   ηλιοβασίλεμα στον Άρη!
 
Ευχαριστούμε τον Ν.Σ. που έστειλε τις φωτογραφίες.

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ BUSIDO



Ο ΚΩΔΙΚΑΣ BUSIDO ΚΑΙ Η ΑΤΡΑΠΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Α ΜΕΡΟΣ
 
Δημήτρης Τουτουντζής

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 
Μία από τις χαρακτηριστικότερες μορφές στο χώρο της Ανατολής υπήρξε ο Σαμουράι. Ο άνθρωπος που ποτέ δεν τραβούσε το σπαθί από τη θήκη χωρίς λόγο και ποτέ δεν το επέστρεφε σ' αυτή χωρίς τιμή. Ο ιππότης πολεμιστής που είτε μαχόταν μέχρι θανάτου για τον άρχοντά του, είτε ως ρονίν (Σαμουράι χωρίς άρχοντα) περιπλανιόταν στη χώρα, πολεμώντας για το αγαθό και το δίκαιο.
Εχοντας ως αρχή έναν κώδικα που δεν του έδινε τίποτα και του πρόσφερε τα  πάντα, έκανε τρόπο ζωής την αφιερωμένη δράση, αδιαφορώντας για το θάνατο, το μόνο σύντροφο που τον ακολουθούσε παντού.  
Sido: η Θεϊκή Ατραπός
 Πριν αναφερθούμε ευρύτερα στο Busido, θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μια αναφορά στο Sido και στο Σιντοϊσμό, τη θεϊκή ατραπό που ενέπνεε και ακόμη εμπνέει τον άνθρωπο της Ιαπωνίας. Και αυτό, γιατί το Busido δεν είναι παρά ένας τρόπος προσέγγισης του Sido (του Θεϊκού Δρόμου) μέσω της αγωγής του πολεμιστή, όπως μας πληροφορεί και το πρόθεμα bu (πολεμική τέχνη). Το Sido εμφανίζεται οργανωμένα τον 6ο αιώνα ως μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι επιρροές του Βουδισμού (Butsuno). Επειδή το Sido δεν αποτελεί ακριβώς μια θρησκεία, όπως την αντιλαμβανόμαστε συνήθως, κάθε Ιάπωνας στηρίζει την πίστη του πάνω σ' αυτό, ενώ παράλληλα μπορεί να ακολουθεί οποιαδήποτε θρησκεία. 
Συγκεκριμένη χρονολογία ίδρυσης δεν συναντούμε πουθενά, γιατί θεωρείται ότι το Sido υπάρχει από την εμφάνιση του ανθρώπου. Οσο

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Πρόσκληση στη διάλεξη με θέμα«Η πειθαρχία και η φαντασία ως όροι καινοτομίας στην επιστήμη και την τέχνη»



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard και
ο Δήμος Ερμιονίδας
σας προσκαλούν στη διάλεξη με θέμα:
«Η πειθαρχία και η φαντασία ως όροι καινοτομίας
στην επιστήμη και την τέχνη»
Ομιλήτρια η κ. Βάσω Κιντή,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, 
Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συνομιλητής ο κ. Κώστας Μάρκου, Υποψήφιος Διδάκτορας, 
Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
Τετάρτη 13 Μαΐου  2015, ώρα 8 μ.μ.