Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Οι κουρσάροι τύραννοι των νησιών μας (Δεύτερο μέρος)




Δημήτρης Τουτουντζής

Από τις 15 του Δεκέμβρη ίσαμε τον Μάρτη, οι κουρσάροι τριγυρίζουνε στα νερά της Πάρος και της Αντίπαρος, της Νιός και της Μήλος. Ύστερα πάνε κατά τους Φούρνους (μικρά νησιά στο πέρασμα ανάμεσα Σάμο και Ικαρία), και χώνουνται κάτω από τα ψηλά βράχια και βάζουνε ένα καραούλι (φρουρό) απάνω στο βουνό με μια μικρή σημαία, για να δίνει σινιάλο αν δει κανένα καράβι. Μόλις φανεί κανένα, βγαίνουνε παρευτύς  στα πανιά στο κανάλι της Σάμος και το πιάνουνε.
Τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού φωλιάζουνε στην Ικαριά και στο Γαϊδουρονήσι, κ’ κει κάνουνε τη δουλειά τους. Κατά τον Ιούλιο, πάνε στα νερά της Κύπρου. Σαν μάθουνε πως βρίσκουνται στη Ρόδο καράβια τούρκικα ή αλτζερίνικα, ευτύς πιάνουνε τα νερά της Αλεξάνδρειας, γιατί είναι ρηχά και δεν μπορούνε να πάνε γιαλό τα μεγάλα μπάρκα. Κατά το φθινόπωρο πάνε κατά την ακρογιαλιά της Συρίας, κ’ εκεί κουρσέβουνε με τις βάρκες τους που είναι αρματωμένες με πολλά κουπιά.
Μπαίνοντας ο χειμώνας, γυρίζουνε πίσω στο Αρχιπέλαγος, κ’ κει κόβουνε βόλτες ως να μπει καλά ο χειμώνας, και τότε μπαίνουνε σε κανένα λιμάνι. Αν πιάσουνε κανένα καράβι ερχόμενο από τη Μαύρη Θάλασσα φορτωμένο κερεστέ (ξυλεία), το πάνε σε κανένα μεγάλο νησί και το πουλάνε. Μα σαν πιάσουνε κανένα καράβι που έρχεται από την Αλεξάνδρεια, φορτωμένο ρύζι, καφέ, ζάχαρη, φασόλια, φακές, μπαχάρια,  πανικά και τέτοια, τότε γίνεται μεγάλο πανηγύρι.
Να σας πω τώρα τα ονόματα των κουρσάρων που τριγυρίζανε στον καιρό μου σ’ αυτές τις θάλασσες. Το καράβι που ήμουνα μέσα το λέγανε ‘’Αγία Ελένη’’, κ’ είχε δυό καπετάνιους, τον Γκιουζέπε Πρετιόζι και τον Άντζελο  Φραντζίσκο, κ’ οι δυό από την Κόρσικα.

μιά ομορφιά (και κάτι ασχήμιες)


Nα βάζεις στο χέρι Σύρου πρόσφυγα πενήντα ευρώ και εκείνος να μη τα δέχεται με τίποτα λέγοντας "εγώ είμαι ένας, θα τα καταφέρω, δώσε τα σε μια οικογένεια".
Να συζητάς νύχτα στην Αγκαλιά που δεν έχει ρεύμα για την "Καρδιά του Σκότους" του Κόνραντ παρέα με Πακιστανό καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Λαχώρης.
Να σου απαγγέλλει νεαρός Αφγανός στίχους της Σαπφούς και να σου λέει πως λυπάται που ήρθε βρώμικος πρόσφυγας στο νησί της.
Να στέκεσαι σαν μαλάκας ακούγοντας από νεαρό Παλαιστίνιο μηχανικό-μηχανολόγο για τον Ηρόστρατο και τις υδραυλικές του μελέτες.
Να τρως χοντρή ήττα στο σκάκι (τέσσερις φορές απανωτά) από δεκαπεντάχρονο από τη Σρι Λάνκα...
Να λαμβάνεις με το ταχυδρομείο δεκάδες δέματα με τακτοποιημένα ρουχαλάκια από όλο τον πλανήτη και με σημειώματα "Υπομονή".

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Σκίτσο του Carlos Latuff











Που λέει πολλά..


enallaktikos

Εκδρομή για λουτροθεραπεία διοργανώνει η Περιφέρεια

Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια του Προγράμματος «Κατασκηνώσεων-Λουτροθεραπείας- Πηλοθεραπείας για άτομα ηλικιωμένα και ενήλικα ΑμεΑ» θα υλοποιηθεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου Πρόγραμμα Λουτροθεραπείας για 130 δικαιούχους.
Προορισμός: ΛΟΥΤΡΑ ΝΕΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 7 Σεπτεμβρίου έως 14 Σεπτεμβρίου
Δικαιούχοι:
• Ηλικιωμένα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
• Ενήλικα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (πιστοποιημένο από ΚΕΠΑ)
• Συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων
• Συνταξιούχοι του λογαριασμού ανασφαλίστων υπερηλίκων ΟΓΑ
Δικαιολογητικά:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑ


ΦΟΥΓΑΡΟ Υποδεχόμαστε το Φθινόπωρο με διάθεση...καλοκαιρινή




 









Το Φουγάρο, μετά από ολιγοήμερες διακοπές, και με τις θερμοκρασίες να επιμένουν υψηλά, υποδέχεται τις πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου με διάθεση...καλοκαιρινή.
Από την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, σας περιμένουμε σε νέους και ανακαινισμένους χώρους, με τη γνωστή αισθητική και την ποιότητα του Φουγάρου.



Στιγμές χαλάρωσης στο Café και στο Αίθριο 1

Κάτω από τα πλατάνια και τις μουριές, απολαυστικές γεύσεις, δροσερά ποτά, cocktail και φρέσκοι χυμοί!
Για ένα δείπνο φτιαγμένο ειδικά για εσάς, επικοινωνήστε μαζί μας 1 ημέρα πριν και ο σεφ Markus Walser θα ετοιμάσει τα πιάτα που επιθυμείτε.
Κρατήσεις: 2752047347, 6946594588 & info@fougaro-cafe.gr



DJ set Παρασκευή και Σάββατο στο Fougaro Le Café!

O Άρης Ραγκαβάς ανεβαίνει Παρασκευή και Σάββατο (4, 5 Σεπτεμβρίου) στα deck του Φουγάρου και διατηρεί τους καλοκαιρινούς μας ρυθμούς μέσα από μια μουσική περιπλάνηση σε jazz φόρμες με ήχους blues, afro, latin, soul, reggae και electronica!

Εκδήλωση Χορευτικής Ομάδας Δήμου Ερμιονίδας

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                                        ΚΡΑΝΙΔΙ   4/9/2015

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ  & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Εκδήλωση Χορευτικής Ομάδας Δήμου Ερμιονίδας

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των Εθνικών Εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση της χορευτικής ομάδας του Δήμου Ερμιονίδας μεταφέρεται για το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.

Η Πρόεδρος του Ν.Π.
Μήτσου Κυριακή

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Νεκρός ο καπετάνιος του αλιευτικού "Δημήτριος" απο το Κρανίδι

Εντοπίστηκε από τις αρχές του Ντακάρ η σορός του πλοιάρχου ( Δημήτρη Κ. Κοκκίνη) του αλιευτικού σκάφους "Δημήτριος" που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σενεγάλης στη Δυτική Αφρική.
Η βύθιση του σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 18 αλλοδαποί ναυτικοί και ο Έλληνας πλοίαρχος, πιθανόν προκλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην θαλάσσια περιοχή όπου εξέπεμψε σήμα sos το πλοίο.
Ήδη οι ελληνικές αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά της σορού του Έλληνα πλοιάρχου στην Ελλάδα. Από τους ναυτικούς είχαν διασωθεί 12 άτομα, ενώ αγνοούνταν ακόμη επτά μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας καπετάνιος.
Οι έρευνες συνεχίζονται με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Ανάγνωση βιβλίου από την Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης συναντιούνται στο Μίληση(Πόρτο Χέλι) και συζητάνε το βιβλίο του μήνα.Η ομάδα είναι ανοικτή σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ακόμα κι αν δεν έχει διαβάσει το βιβλίο.Οι φωτογραφίες είναι από τη συνάντηση του μηνός Αυγούστου,στον ίδιο χώρο.

Οι κουρσάροι, τύραννοι των νησιών μας


Οι κουρσάροι, τύραννοι των νησιών μας


Δημήτρης Τουτουντζής 

Τα ελληνικά νησιά βασανιστήκανε από τους πειρατές και τους κουρσάρους σε κάθε εποχή. Στο σημείο αυτό πρέπει να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ πειρατή και κουρσάρου. Πειρατής ονομάζονταν αυτός που εκτελούσε πειρατείες για λογαριασμό του, προς ίδιον όφελος, ενώ ο κουρσάρος, είχε πάρει άδεια από κάποιο κράτος που ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με ένα άλλο ή περισσότερα  κράτη και ενεργούσε καταδρομές εναντίον εχθρικών ακτών ή των πλοίων που έφεραν εχθρικές σημαίες. Αυτό δεν σήμαινε ότι δεν δρούσαν και εναντίον άλλων κρατών που είχαν ειρήνη με αυτό που του έδινε την άδεια για κούρσο με το οποίο μοιράζονταν τη λεία τους.
Στα αρχαία χρόνια τα κουρσεύανε οι πειρατές της Καρίας και της Κιλικίας, που κατοικούσανε στ’ άγρια ακρογιάλια της Μικρής Ασίας, στη στεριά που είναι αντίκρυ από τα νησιά, από τη Σάμο έως το Καστελόριζο, και που είναι κατακομματιασμένη από κάβους και κόρφους.
Στα κατοπινά χρόνια ρημάζανε αυτά τα δυστυχισμένα νησιά οι Αραπάδες Μπαρμπερίνοι από τη μια μεριά, κι’ άλλοι μωαμεθανοί από την ανατολή, που φωλιάζανε στις παλιές φωλιές απ’ όπου βγαίνανε οι σκληροί πειρατές της Καρίας και της Κιλικίας. Τέτοιο θρήνο κάνανε, που πολλά νησιά εκείνον τον καιρό απομείνανε έρημα από

«Να σταθώ στα πόδια μου»

«Να σταθώ στα πόδια μου» είναι ο τίτλος του νέου τραγουδιού από τον επιτυχημένο κρητικό καλλιτέχνη Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη σε συνεργασία με τον Λεωνίδα Μπαλάφα, με το video clip να φέρει την υπογραφή του κινηματογραφιστή Θοδωρή Παπαδουλάκη.
Ένα καφενείο. Μερικοί άνδρες. Μια τηλεόραση που παίζει τις ειδήσεις... και ένα δυνατό συναίσθημα για επανάσταση που ξεκινάει από το κρητικό ζάλο! 
Αυτό είναι το σκηνικό που έστησε ο  σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης για να υποδεχθεί το μουσικό «χιτώνα» της απρόσμενης συνεργασίας του Γιώργου Ν. Ζερβάκη και του Λεωνίδα Μπαλάφα.
Σε μερικά λεπτά, όλη η πρόσφατη ιστορία των εξελίξεων στη χώρα αναδεικνύεται ως το «καρφί» που θα πρέπει να σφραγίσει την

Οι κυνηγοί και τα τομάρια…


Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου
Στο:altsantiri 

Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι  αλλά όπως είμαστε, έγραψε στον τοίχο του ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος σε μια προσπάθεια κι’ εκείνος -όπως όλοι μας- να ξορκίσει την… θεσμοθετημένη εδώ και λίγο καιρό μελαγχολία…
Απο την εθνική μας ανάταση που υπερτίμησε τις δυνατότητες, στην εθνική μας μελαγχολία που υπερτιμά τις αδυναμίες και  αποτιμά τα δεδομένα,  με τρόπο που καμιά φορά τείνει να τα εξαφανίσει κιόλας …
Από  την επομένη της 12ης Ιουλίου, που το άφραστο πραξικόπημα των δανειστών, κατέστησε τη μέρα αποφράδα , όλοι έλεγαν και έγραφαν για τη βεβαιότητα πρόωρων εκλογών, καθώς ο πολιτικός ερμαφροδιτισμός που γέννησε το πραξικόπημα, δεν άντεχε ούτε στο χρόνο, ούτε στη λογική, ούτε στο θυμικό… Μόλις  προκηρύχτηκαν οι, από την πρώτη στιγμή αναμενόμενες, εκλογές, το σύστημα καμώθηκε το ξαφνιασμένο, σαν να μην ήταν αυτό που υλοποιεί το σενάριο για αποσταθεροποίηση και διάλυση του «μοντέλου ΣΥΡΙΖΑ». Από την επομένη της 25ης Ιανουαρίου, η  Ν.Δ. του Σαμαρά είχε ως βασικό της μπούσουλα, τη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση θα πέσει σε δύο μήνες. ‘Επεσε λίγο αργότερα για να σηκωθεί το ηθικό των ηττημένων

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ



ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                                        ΚΡΑΝΙΔΙ   2/9/2015

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ  & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ : Λειτουργία  Παιδικών  Σταθμών  Δήμου Ερμιονίδας
Αγαπητοί Γονείς,
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των Εθνικών Εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, αναστέλλεται η πρόσληψη των εγκεκριμένων  θέσεων για τους Παιδικούς Σταθμούς Κρανιδίου και Ερμιόνης, μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς  Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ  και μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ  «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»  που έχουν εγκριθεί
Αναλυτικά  αναστέλλονται οι προσλήψεις
3 Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων (  ΟΑΕΔ),
           ( 2 για τον Παιδικό Ερμιόνης και 1 για τον Παιδικό Κρανιδίου)
2 ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων ( ΕΣΠΑ)
            (1 για τον Παιδικό Ερμιόνης και 1  για τον Παιδικό Κρανιδίου)
1 Μάγειρα (ΕΣΠΑ)      ( για τον Παιδικό Ερμιόνης)
Η αναστολή των προσλήψεων   έχει σαν αποτέλεσμα να μην ανοίξει ο Παιδικός Σταθμός Ερμιόνης, λόγω έλλειψης προσωπικού  και να υπολειτουργήσει ο Παιδικός Σταθμός Κρανιδίου με (1) μόνιμη Βρεφονηπιοκόμο και (1) Μαγείρισσα.
Ο Δήμος Ερμιονίδας έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ζητώντας την εξαίρεση της αναστολής προσλήψεων για τους Παιδικούς Σταθμούς, προκειμένου να λειτουργήσει ο Παιδικός  Σταθμός   Κρανιδίου και να ανοίξει ο Παιδικός Σταθμός Ερμιόνης.

Να αφήσουν (όλοι τους) το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ήσυχο

Όλοι όσοι «πούλησαν» το μεγαλειώδες ΟΧΙ, ακόμα κι εκείνοι που δεν το υποστήριξαν τότε, έρχονται τώρα να σφετεριστούν το 62%. Μέχρι και η ΓΣΕΕ εμφανίστηκε και μας καλεί να συμμετάσχουμε στη διαδήλωση το Σάββατο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, μία διαδήλωση που έχει ως κεντρικό της σύνθημα το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Ποιος, η ΓΣΕΕ που έβγαλε ανακοίνωση τότε, ζητώντας μας να ψηφίσουμε υπέρ του ΝΑΙ.
Φυσικά δεν έχει δικαίωμα να αναφέρεται στο ΟΧΙ και ο Αλέξης Τσίπρας που το πήρε και το έκανε ΝΑΙ. Αλλά βγαίνει τώρα ανερυθρίαστα να δηλώνει πως «το "Όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "Ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική». Αν είναι δυνατόν, σαν να μας ειρωνεύεται και από πάνω.  
Ένας ολόκληρος λαός έβαλε «πλάτη» και ψήφισε ΟΧΙ για να γυρίσουν μετά οι πολιτικοί και να τον απαξιώσουν πλήρως.
Ένα ηρωικό 62% ενάντια σε όλα:

  • -στο παλιό πολιτικό σύστημα (θαύμα, μέχρι και ο Καραμανλής μίλησε!)
  • -στα συστημικά ΜΜΕ και τις τηλεοράσεις που, σύμφωνα με το ΕΣΡ, μοίραζαν το χρόνο τους σε 70% υπέρ του ΝΑΙ και σε 30% υπέρ του ΟΧΙ
  • -στους ξένους παράγοντες, πολιτικούς και μη, οι οποίοι χωρίς αιδώ ανακατεύονταν στα εσωτερικά μας
  • -στα capital control και τις κλειστές τράπεζες
  • -στις διαρκείς απειλές για κούρεμα καταθέσεων (τα ΝΕΑ βγήκαν δύο μέρες με το ίδιο πρωτοσέλιδο), στις απειλές για οικονομική καταστροφή
  • -στις επιχειρήσεις που εκβίαζαν με απολύσεις το προσωπικό τους
  • -στους τραπεζίτες
  • -(ακόμα και) στον Σάκη Ρουβά (δεν έφτανε ένα βίντεο, έβγαλε και δεύτερο υπέρ του ΝΑΙ).
Ένα ηρωικό 62% ενάντια ακόμα και στα συμφέροντά του, πολύ κόσμος έβλεπε να καταστρέφεται επαγγελματικά από το δημοψήφισμα και όμως ψήφισε ΟΧΙ.
Ας το αφήσουν λοιπόν ήσυχο το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος όλοι τους, ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά κι εκείνοι που προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Το ΟΧΙ είναι δικό μας, είναι του λαού αποκλειστικά. Όλοι οι άλλοι παραμερίστε παρακαλώ.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Τα καλοκαίρια στην Ερμιόνη, που με στηρίζουν τόσους χειμώνες τώρα

enfo 
Άφιξη το μεσημέρι. Ο παππούς μας περιμένει στην προκυμαία όπως πάντα. Η μάνα μου μας κατεβάζει από την στενή σκάλα που ενώνει το «Ευτυχία» με τον τσιμεντένιο ντόκο σαν να ΄ναι πολύπειρη ακροβάτισσα• δυο παιδιά, δυο βαλίτσες και μιαν ακόμη τσάντα με ό,τι φανταστεί ο νου σου. Ξαμολιόμαστε στην αγκαλιά του παππού με φωνές κι εκείνος μας αγκαλιάζει με τον πάντα «άγαρμπο» τρόπο του: χωρίς να σκύβει πολύ, μας τυλίγει με τα χέρια του και μας «χτυπάει» στην πλάτη σα να 'μασταν απολυμένοι φαντάροι που ξανασμίγουν σε γλέντι ενώ μας προσφωνεί επαναλαμβανόμενα «καμάρι, καμάρι»!

Μετά αρχίζει ο «Γολγοθάς» της ανάβασης στο σπίτι• έξι μικρές ανηφόρες με αντίστοιχα πλατώματα να τις ενώνουν και να έρχεται μια ζέστη από τις μεγάλες πλάκες του δρόμου - τις βαλμένες από τον καιρό του Όθωνα μάλλον - που λες πως δε θα φθάσεις ποτέ στο τέρμα του. Και σαν φαίνεται στη προ-προτελευταία ανηφόρα

Εξιχνιάστηκαν 5 περιπτώσεις διάρρηξης στον Δήμο Ερμιονίδας

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου, πέντε περιπτώσεις κλοπής και αποπειρών κλοπών, σε οικίες ηλικιωμένων, στον Δήμο Ερμιονίδας.
Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορείται ένας 34χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, η οποία περιλαμβάνει και δύο άγνωστους συνεργούς του.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής

Ερμιόνη: Τέλος εποχής για ένα ιστορικό κτίριο


             
Του Γιάννη Λακούτση



Χάνονται το ένα μετά το άλλο, τα πλέον αξιόλογα  αρχιτεκτονικά κτίρια και μαζί η ιστορική μνήμη της πόλης. Χάνονται, χωρίς να έχει προηγηθεί συστηματική διερεύνηση εναλλακτικών προτάσεων. Μετά την παύση λειτουργίας τους, αφήνονται απροστάτευτα, ώσπου να έρθει η απαξίωσή τους από το κοινό, χαρακτηρίζοντας τα ως εστίες μόλυνσης. Με αυτόν τον τρόπο σημαντικά κτίρια, με ιστορικές πολιτισμικές και αρχιτεκτονικές αξίες, εμφανίζονται προβληματικά και κατεδαφίζονται. Τη θέση τους παίρνουν, συνήθως, ακαλαίσθητες, βλαχομπαρόκ οικοδομές που διασφαλίζουν κέρδη, μολύνουν  αισθητικά και  υποβαθμίζουν την καθημερινότητα όλων. Ένα τέτοιο ιστορικό κτίριο, κατοικία του Σπυρίδωνα Μερκούρη, πρώτα και μετά του καθηγητή, ερευνητή και συγγραφέα, Απόστολου Γκάτσου, μέχρι το θάνατο του (2013), ένα κτίριο διπλής ιστορικής αξίας, που κατοικήθηκε ανελλιπώς από το 1856, τουλάχιστον, βγαίνει στο σφυρί.
Η οικογένεια Μερκούρη είχε καταγωγή από το Κερατσίνι και μέλη της είχαν πολεμήσει στην Επανάσταση του εικοσιένα. Ο Σπυρίδων Μερκούρης γεννήθηκε στην Ερμιόνη το 1856. Για 20 χρόνια παρέμεινε επικεφαλής του  Δήμου Αθηναίων (1899-1914 και 1929-1934). Παππούς της Μελίνας, κόρης του  δεύτερου γιου του Σταμάτη (1897), βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού. Ο πρώτος γιος του, Γεώργιος (1886),  ήταν βουλευτής και αυτός και ιδρυτής του φασιστικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, στη Κατοχή. Όταν ο Ερμιονίτης γιατρός Σπυρίδων Μερκούρης, βρίσκεται στην 4η θητεία του ως Δήμαρχος Αθηναίων (1913), το επιβλητικό σπίτι στα Μαντράκια, στο οποίο γεννήθηκε, ανήκει πλέον στον ναυτικό Θεοδόσιο
Κοσμά -Γκάτσο, του οποίου το πέμπτο παιδί είναι ο Απόστολος. Ο Απόστολος Θεοδ. Γκάτσος ως καθηγητής, διδάσκει αρχικά, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια  και αργότερα σε διάφορα δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια, ανά την Ελλάδα, έως ότου προσληφθεί από το Κολέγιο Αθηνών. Ερευνητής, συγγραφέας, δωρίζει στην δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης, την προσωπική του βιβλιοθήκη, που αποτελείται από 2.500 τόμους. Λάτρης της Ερμιόνης και ειδικά της περιοχής των Μαντρακιών, κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την οικιστική ασχήμια.
«Ο πανέμορφος οικιστικός ιστός της Ερμιονικής χερσονήσου, με τις σοφά κτισμένες κατοικίες με τις κεραμοσκεπές και τις στέρνες τους, άρχισε να παραχωρεί τη θέση του σε πολυώροφες άτεχνες οικοδομές από μπετόν, σε πείσμα της ομορφιάς που αναδείκνυαν, οι συλλεκτικές πλέον, προπολεμικές φωτογραφίες. Ο Απόστολος Γκάτσος προέβλεψε και πάλι το μέγεθος του  προβλήματος που θα ακολουθούσε. Με προσωπικές του παραστάσεις σε πολιτικά πρόσωπα της εποχής πέτυχε το 1975 να εντάξει την περιοχή των Μανδρακιών στην προστασία της νομοθεσίας που αφορούσε τους παραδοσιακούς οικισμούς…» ( στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα τχ.14)

Και ενώ οι μπουλντόζες ζεσταίνονται, ο πνευματικός κόσμος, λέμε τώρα, της Ερμιόνης, σιωπά επιδεικτικά. Την επόμενη ημέρα τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω στα ερείπια, θα περισσέψουν.