Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

"Επισκέπτες"


Ένα σπίτι στα Χανιά άνοιξε την πόρτα του σε τέσσερις απρόσμενους "Επισκέπτες" και έγινε φάτνη και αγκαλιά, του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Εξαιρετικό μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου

Εξαιρετικό μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου
«Καθώς γερνάμε, και γινόμαστε σοφότεροι, συνειδητοποιούμε σιγά-σιγά ότι:
Ένα ρολόι των $300 δείχνει την ίδια ώρα με ένα ρολόι των $30.
Ένα πορτοφόλι των $300 χωράει τα ίδια χρήματα με ένα των $30.
Η μοναξιά σε ένα σπίτι 30 τ.μ. ή 300 τ.μ. είναι η ίδια.
Ελπίζω μια μέρα να συνειδητοποιήσεις ότι η εσωτερική σου ευτυχία δεν προέρχεται από τα υλικά πράγματα στον κόσμο.
Δεν έχει σημασία αν ταξιδεύεις σε πρώτη ή οικονομική θέση, σε περίπτωση ατυχήματος και στις δυο περιπτώσεις θα βγεις από το αεροπλάνο.
Ελπίζω να συνειδητοποιήσεις ότι αληθινή ευτυχία είναι να έχεις φίλους και αδελφούς με τους οποίους μπορείς να μιλήσεις, να γελάσεις και να τραγουδήσεις.
Πέντε στοιχεία για την ευτυχία:
1. Μην μάθετε στα παιδιά σας να γίνουν πλούσιοι, μάθε τους να είναι ευτυχισμένοι, ώστε να δουν την αξία των πραγμάτων και όχι την τιμή του.
2. Φάτε το φαγητό σας, σαν να είναι το φάρμακό σας, αλλιώς θα πρέπει να παίρνετε το φάρμακο σας, σαν να είναι το φαγητό σας.
3. Όποιος σας αγαπάει δεν θα σας αφήσει ποτέ. Ακόμη κι αν έχει 100 λόγους για να το κάνει, θα βρει έναν λόγο για να μείνει.
4. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να είναι κάποιος ένα ανθρωπινό ον και στο να είναι άνθρωπος. Πολύ λίγοι το καταλαβαίνουν.
5. Είστε αγαπημένος όταν γεννιέστε, και θα είστε όταν πεθάνετε. Από εσάς εξαρτάται αν θα είστε και τον ενδιάμεσο χρόνο.
Οι έξι καλύτεροι γιατροί στον κόσμο:
Το φως του ήλιου, η ανάπαυση, η άσκηση, η διατροφή, η αυτοπεποίθηση και οι. φίλοι. Διατηρείστε τους σε όλα τα στάδια της ζωής σας και απολαύστε μια υγιή ζωή».

iscreta 

Στάχτη από το τζάκι: 23 «μαγικές» χρήσεις

Η καύση των ξύλων δεν αποτελεί περιβαλλοντικά ενδεδειγμένο τρόπο θέρμανσης του σπιτιού μας. Το πέπλο αιθαλομίχλης που καλύπτει τον νυχτερινό ουρανό στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.
Αφού όμως αποφασίσατε να ανάψετε το τζάκι σας μπορείτε να κάνετε κάτι καλό με την τέφρα από την καύση των ξύλων (τα οποία θα επιβάλλεται τουλάχιστον να είναι φυσικά και όχι τεχνητά, βαμμένα, με κόλλες, βερνίκια, επεξεργασμένα MDF κλπ).
Η στάχτη που θα χρησιμοποιήσουμε με τους τρόπους που θα διαβάσετε πιο κάτω δεν θα πρέπει να έχει επιμολυνθεί με πλαστικά, αποτσίγαρα ή άλλα σκουπίδια που έχουμε τη συνήθεια να πετάμε στη φωτιά.
—Η συλλογή
Περιμένουμε το τζάκι να κρυώσει και μαζεύουμε την άσπρη στάχτη που είναι στην επιφάνεια και την διαχωρίζουμε από τα καρβουνάκια της στάχτης. Την αποθηκεύουμε σε μεταλλικό δοχείο με καπάκι. (π.χ. τενεκέ από τυρί ή άλλο αντίστοιχο δοχείο).
Τα καρβουνάκια της στάχτης τα αποθηκεύουμε σε ξεχωριστό δοχείο.
—Η χημική σύσταση της στάχτης
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο σε ποσοστό από 25% έως 45%, το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3. Σε ποσοστό λιγότερο από 10 % περιέχει κάλιο (Κ) και σε ποσοστό λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο. Η στάχτη δεν περιέχει άζωτο.
Οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι απόλυτοι, αλλά διαφέρουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων.

Μάνος Χατζιδάκις Περί Χριστουγέννων

Μάνος Χατζιδάκις, Κυριακή 24 Δεκέμβρη 1978


Ο μύθος των Χριστουγέννων κρατιέται με τη βία απ΄ τα παράθυρα και από τις πόρτες, κρεμασμένος σε πανύψηλα κι αφιλόξενα σύγχρονα σκυθρωπά κτίρια. Τον συντηρούν οι δραστηριότητες της αγοράς, τα συμφέροντα των εμπόρων, οι ανελεύθερες κυβερνήσεις —πλην ανατολικών— και οι ακόμη πιο ανελεύθερες θρησκευτικές οργανώσεις, τέλος, οι αστοί και οι εργατικοί, πρόσφατοι μετανάστες στην αστική τάξη, που κατ΄ ουσίαν κυβερνάν τον κόσμο μας και που επιθυμούν θρησκευτικές αιτιολογίες και παραδόσεις για διασκέδαση, απόλαυση κι αμεριμνησία. Ούτε για τα παιδιά δεν έμειναν τα σύμβολα ανέγγιχτα. Κι αυτά ακόμη προσπαθούν να ονειρεύονται μέσα από τις εφιαλτικές ειδικές εκπομπές της τηλεόρασης κι από ένα σπίτι που τις μέρες αυτές δεν έχει να προσθέσει κανένα αληθινό αγαθό, ούτε υποδομή για μια γενναία ονειροπόληση — ονειροπόληση ενός κόσμου ιδανικού, που να τον κυβερνάει ο

Χριστούγεννα - Φοίβος Δεληβοριάς


Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Αθάνατα, διπλά παγκάκια στο πευκόδασος της Ερμιόνης

Ο ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ''ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ '' ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.



Αθάνατα, διπλά παγκάκια στο πευκόδασος της Ερμιόνης, πώς θα μπορούσατε να ξεφύγετε απ' το μάτι του φακού.

Ρομαντικά κι εγκαταλειμένα, γεμάτα σκαλισμένες καρδιές κι εφηβικά μυστικά. 
Στη σκιερή πλευρά, όπως οι πρώτες ανομολόγητες αγωνίες, και πίσω η μικρή πολιτειούλα στο φως, ένας ακόμη διχασμός. 
Από τότε, με σας δασκάλους, χωρίς να το μάθετε ποτέ, πολλών τις ζωές τις καθόρισε αυτό το Δύο (2) ως Αριθμός, εκείνων που ξαπόστασαν απ' τον περίπατο πάνω σας, αναίσθητα, αμέτοχα, ανθεκτικά παγκάκια - μια ζωή διπλά. 
Και σαν αντίπαλα: μεταξύ σας, με το φως, με όλα.

ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο Κρανίδι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΝΙΔΙ 24/12/2015
Πλήθος παιδιών και κόσμου βρέθηκαν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 στην Πλατεία Κύπρου στο Κρανίδι, όπου ο Δήμος Ερμιονίδας, η Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου, το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας και ο Εμπορικός Σύλλογος Κρανιδίου διοργάνωσαν την Χριστουγεννιάτικη Εορταστική Εκδήλωση “Δος μου το χέρι σου…”.
DSC00316
Το εορταστικό πρόγραμμα ξεκίνησε στις 11:30 π.μ. με το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι στο οποίο συμμετείχαν το Α’ Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου, το Β’ Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου, το Γυμνάσιο Κρανιδίου, το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου, το Επαγγελματικό Λύκειο Κρανιδίου, το Α’ Νηπιαγωγείο Κρανιδίου, το Β’ Νηπιαγωγείο Κρανιδίου, ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Κρανιδίου, το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου, το Λαογραφικό Εργαστήριο Κρανιδίου και η Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης Δήμου Ερμιονίδας, ενώ έγινε συλλογή τροφίμων και ρουχισμού για τους απόρους του Δήμου μας.

Περίεργη υπόθεση με διακίνηση «χρυσού υδραργύρου» στην Αργολίδα απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ.

Μια περίεργη υπόθεση με διακίνηση μίας χαρακτηριζόμενης τοξικής, επικίνδυνης ουσίας που ονομάζεται «χρυσός υδράργυρος» από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τις αστυνομικές αρχές. Μία ιστορία με πολλά θολά σημεία, ανάμεσα σε αυτά η «σύνθεση» και η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας ακόμη και από ύποπτες οργανώσεις.

Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε προ τριών ημερών στην προσαγωγή ενός 40χρονου έλληνα υπόπτου στην περιοχή της Αργολίδας, ο οποίος αρνήθηκε εμπλοκή στη μυστηριώδη υπόθεση του «χρυσού υδραργύρου». Επιπλέον έχει ήδη υπάρξει ενημέρωση των δικαστικών αρχών αλλά και επικοινωνία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με αρμοδίους του «Δημόκριτου» για να διευκρινισθούν όλα τα δεδομένα της υπόθεσης και για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για «πραγματικό κίνδυνο» ή απάτη.

Σημειώνεται ότι προ αρκετών χρόνων υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις διακίνησης του επονομαζόμενου «κόκκινου

ΚΑΛΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ...


Καλά Χριστούγεννα.
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Χριστούγεννα: ἂς κεραστοῦμε μὲ οἶνο ρωμαίικο

κρασί

«Τὴν 20ην Ἰουλίου 1821 συνέτρωγαν ὁ Δημήτριος Ὑψηλάντης καὶ ὁ Κολοκοτρώνης στοὺς ἴσκιους τῶν δέντρων τοῦ Ἄστρους.

Γίδα ψητὴ στρωμένη σὲ φύλλα, ἀσκὶ μὲ ρετσινόκρασο, μισὸ φλασκὶ γιὰ ποτήρι καὶ μαῦρο ψωμὶ ἦταν ἡ ἑτοιμασία τοῦ γεύματος.

Ὅταν ἐκάθησαν, κόβοντας ὁ Κολοκοτρώνης τὸ ψητὸ μὲ τὰ χέρια του, εἶπε στὸν Ὑψηλάντη: “Αὐτὰ εἶναι τὰ χρυσὰ πιρούνια καὶ τὰ χρυσὰ μαχαίρια τῆς Ἑλλάδας, καὶ αὐτὸ τὸ ρετσινάτο εἶναι τὰ πολύτιμα κρασιά της”.

Ἄρεσε στὸν φιλόπατριν Ὑψηλάντην τὸ γεῦμα τοῦ Κολοκοτρώνη, ἐπειδὴ ἐννόησε τὸ πνεῦμα του.

Ἤθελε νὰ τὸν προλάβει ὁ Κολοκοτρώνης μὲ μάθημα, αὐτὸν τόν ἀναθρεμμένον μὲ ὅλην τὴν πολυτέλειαν τῆς εὐζωΐας, καὶ νὰ τοῦ εἰκονίσει τὰς δεινοπαθείας τοῦ ἑλληνικοῦ ἀγῶνος».

Ὡραία εἰκόνα! Κερνᾶ ὁ Γέρος τοῦ Μοριᾶ, τὸν φιλόπατριν Ὑψηλάντη, τὰ πολύτιμα κρασιὰ τῆς Ἑλλάδος, ποὺ εἶναι ἡ ἁπλότητα καὶ ἡ ὀλιγοδεΐα. Ἂς κεράσουμε, τοῦτες τὶς ἡμέρες, κι ἐμεῖς ἀπὸ αὐτὸν τὸν ρωμαίικο οἶνο, τὸ ρετσινάτο τοῦ Κολοκοτρώνη.

Ευχές απο την ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ


Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε διαγωνισμό για πώληση παραθαλάσσιας έκτασης στο Πορτοχέλι

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε στις 23 Δεκεμβρίου το διεθνή διαγωνισμό για την πώληση στη θέση «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι. Οι προσφορές θα γίνονται δεκτές μέχρι την 1η Απριλίου του 2016.
Η προς πώληση περιοχή απέχει περίπου 500 μέτρα από το κέντρο του χωριού και 300 μέτρα βόρεια από την ακτή της λιμνοθάλασσας Βερβερόντα και του όρμου του Πορτοχελίου.
Όπως διαφημίζει προς τους υποψήφιους αγοραστές το ΤΑΙΠΕΔ μέσα από την ιστοσελίδα του:
Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 627.417 τ.μ. Το σχήμα του είναι μορφής επιμήκους πολυγώνου με μεγάλη πρόσοψη προς την παραλία. Τα νότια όρια του ακινήτου εκτείνονται σχεδόν σε όλο το πλάτος της λιμνοθάλασσας Βερβερόντας και του όρμου του Πορτοχελίου σε μήκος περί τα 2.600 μ. και συνορεύουν με τα όρια του οικισμού του Πορτοχελίου.
Το μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου καταλαμβάνεται από χέρσες εκτάσεις με θαμνώδη ή καθόλου βλάστηση. Το τμήμα του ακινήτου προς τα νότια όριά του είναι επίπεδο, ενώ προς τα βόρεια όρια εκτείνεται στις πλαγιές των λόφων βόρεια του Πορτοχελίου με απεριόριστη και πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, τη λιμνοθάλασσα της Βερβερόντα και το λιμένα του ομώνυμου οικισμού.
Προτεινόμενη Αξιοποίηση
Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ανάπτυξη του ακινήτου με την «Μικτή Χρήση» σε δύο Ζώνες Υποδοχής. Η μεν πρώτη Ζώνη προτείνεται να υποδεχθεί χρήσεις Τουρισμού και Αναψυχής και, συγκεκριμένα, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και γήπεδο γκολφ 9 οπών, η δε δεύτερη Ζώνη προτείνεται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία αεροδρομίου τύπου Β.

Αν θέλετε να «χτυπήσετε» το ακίνητο, περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Γ. Νικολόπουλος

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα και Ύμνους έψαλλαν στον Δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτρη Σφυρή οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης

Δελτίο τύπου
Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα και Ύμνους έψαλλαν στον Δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτρη Σφυρή οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, στο χωριό του Άι Βασίλη στην Ερμιόνη την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015. Έπειτα ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Δάγκλης Χρήστος και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Ερμιόνης κ.κ. Μέξης Παναγιώτης και Τσεγκής Γιώργος μοίρασαν Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα στα παιδιά. Παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημαράκης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας κ. Δημαράκης Άρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ερμιονίδας κκ. Μπουρίκας Γιώργος, Μήτσου Κέλλη, Κριτσωτάκης Γιάννης και ο Δήμαρχος του πρώην Δήμου Ερμιόνης κ. Λεμπέσης Ανάργυρος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ»

Συνεχίζεται η υλοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στο Κρανίδι, στο Πορτοχέλι και στην Κοιλάδα, σύμφωνα με σχετικές απαντήσεις που απέστειλαν στο Βουλευτή καθ. Γιάννη Μανιάτη, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκης και ο Υφ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ι. Μπαλάφας.
Ειδικότερα στην απάντηση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αναφέρεται:
«Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι εγγεγραμμένο το έργο 2013ΣΕ07580027 “ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ” με συνολικό προϋπολογισμό 12.697.088,62€ και πιστώσεις έτους 2015 320.000,00€. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές μέχρι σήμερα. Το ανωτέρω έργο απεντάχθηκε για διαχειριστικούς λόγους από το ΕΣΠΑ 2007-2013 κι εντάχθηκε ως εμπροσθοβαρές στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

Η Τάνια Τσανακλίδου για το σύμφωνο συμβίωσης

Μέσα σε 81 λέξεις η Τάνια Τσανακλίδου συγκλονίζει σχολιάζοντας τη στάση της Εκκλησίας, αλλά και τα όσα έγιναν χθες στη Βουλή στην ψήφιση του Νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Όπως έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η σπουδαία ερμηνεύτρια: «Σέβομαι και τιμώ τις άλλες θρησκείες, τις άλλες πατρίδες, τις διαφορετικές από τις δικές μου επιλογές» έγραψε αφού πρώτα... δήλωσε Ελληνίδα και χριστιανή ορθόδοξη.
«Με ντροπιάζουν οι υποκριτές παπάδες, οι υστερικοί πολιτικοί, οι φασίστες και οι βάρβαροι» σημείωσε η Τάνια Τσανακλίδου και αποκάλυψε ότι έχει κρατήσει ένα τελευταίο όνειρο: «ότι στην άκρη του κόσμου, μας περιμένει ακόμη εκείνη η βαθιά κατανόηση του "άλλου" που δεν είναι παρά η άλλη όψη του ακατανόητου και σκοτεινού μας εαυτού. Μας περιμένει, δηλαδή, η αγάπη».

Πηγή:topontiki

βράζοντας στο ζουμί σου ...

Έτσι δεν ζεις τη ζωή σου, αλλά τη χαραμίζεις. Γιατί;

Δεν ξέρω, ενδέχεται ο μαζοχισμός ως φιλοσοφική τάση να σου ασκεί μία ιδιαίτερη έλξη. Μπορεί ο Paulo Coehlo και όλα τα τσάκρας της θετικής ενέργειας να μην άσκησαν ποτέ την παραμικρή επιρροή πάνω σου, αλλά να αποχώρησαν τρομαγμένα.
Όπως και να ‘χει, η κατάσταση έχει ως εξής: δεν επιλέγεις να διανύεις την καθημερινότητα σου με αισιοδοξία και ελπίδα γα το καλύτερο, αλλά μέσα στη στενοχώρια, βράζοντας στο ζουμί σου και πήζοντας.
Συμφωνώ, όχι και η καλύτερη αντίληψη για τη ζωή και μία προοπτική που δεν έχει τίποτα άλλο να σου προσφέρει, πέραν από επιπρόσθετο ψυχικό άλγος. Ένας φαύλος κύκλος που αυτοτροφοδοτείται από σένα και που δεν καταλήγει πουθενά, ακριβώς γιατί φροντίζεις να τον ενισχύσεις και διατηρήσεις όσο μπορείς περισσότερο.
Είναι για να πάθεις κατάθλιψη, αλήθεια:
  • Δεν κάνεις τίποτα που να σε ευχαριστεί. Η ζωή σου περιορίζεται στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων σου και κάθε τι άλλο έχει εξοβελιστεί από αυτή.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ συμβουλεύει

Χριστουγεννιάτικες αγορές χωρίς παγίδες και περιττά έξοδα – Η ΕΚΠΟΙΖΩ συμβουλεύει


ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ 
Έλλη Βασιλάκη

Χριστουγεννιάτικες αγορές χωρίς παγίδες και περιττά έξοδα

Οδηγίες εν όψει των αγορών για τις γιορτές δίνει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).
Η ΕΚΠΟΙΖΩ συμβουλεύει τους καταναλωτές προκειμένου να αποφύγουν παγίδες, περιττά έξοδα και πιθανές ταλαιπωρίες.

Ειδικότερα αναφέρει:
  • Καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγείτε για αγορές. Αν σε άλλες εποχές αυτό ήταν χρήσιμο, εφέτος είναι αναγκαίο. Το εορταστικό κλίμα είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρει σε «περιττές» αγορές, και μάλιστα χωρίς να έχετε καλύψει τις πραγματικές σας ανάγκες.
  • Αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. κέντρων αδυνατίσματος, κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινήτων, τραπεζών, ταξιδιών, ξενοδοχείων, κτλ. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών σας, στις οικονομικές σας δυνατότητες και στο τι έγγραφα υπογράφετε.

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΔΥΠΕΡ


Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου στον Δήμο Ερμιονίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τετάρτη  16 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 13:00 έγινε στο Δημαρχείο Ερμιονίδας, σύγκλιση του Συντονιστικού  Τοπικού Οργάνου, κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή.
Το θέμα της σύσκεψης, ήταν η προετοιμασία για την λήψη μέτρων πρόληψης εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και τον συντονισμό δράσης όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων (χιονόπτωση, παγετός) ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο όργανο συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Δήμο Ερμιονίδας με αντικείμενο συζήτησης το παραπάνω θέμα.
Κατά κοινή ομολογία ήταν μια από τις πλέον εποικοδομητικές συναντήσεις των τελευταίων ετών, στην οποία διευκρινίστηκαν οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων, δρομολογήθηκαν ενέργειες για την καλύτερη αντιμετώπιση των εν λόγω θεμάτων

Τώρα τι να γράψεις και τι να πεις!

Απο το : villadidimo.brodimas 
Συγχωριανός έπαθε εγκεφαλικό.
Ασθενοφόρο πουθενά!
Οι δικοί του, με δικό τους μέσο, τον πήγαν στο Κ.Υ. Κρανιδίου.
Η γνωμάτευση;
Πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο Ναύπλιο αλλά δεν έχουμε οδηγό!
Να τον πάμε εμείς.
Ναι αλλά υπογράψτε!

Τι να έκαναν, υπέγραψαν, πήραν τον άνθρωπό τους και τον πήγαν στο Ναύπλιο.
Ηθελα να ήξερα τι υπέγραψαν, γιατί το υπέγραψαν και τι θα γινόταν αν δεν υπέγραφαν.
Πολύ θα το ήθελα.
Εργαζόμενος στα μέρη μας περνούσε την βρυσούλα στην Πελεή με θερμοκρασία -3, 7-8 το πρωϊ.
Λίγο μετά, πριν την Ντέρκεζα, με θερμοκρασία -5 βλέπει ένα ζευγάρι Ρομά να έχει βγει στον δρόμο, γεμάτο αίματα.
Είχαν πέσει με το αυτοκίνητο στο ρέμα και είχαν τραυματισθεί!
Και η γυναίκα έγκυος!
Αλλεπάλληλες και απεγνωσμένες κλήσεις στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου δεν είχαν αποτέλεσμα.
Δεν έχουμε οδηγό η απάντηση!
Μα είναι σοβαρά τραυματισμένοι, η γυναίκα είναι ετοιμόγεννη, κάνει κρύο κλπ
Ανένδοτοι, δεν έχουμε οδηγό!
Σταματά μετά από λίγο και άλλος διερχόμενος.
Οι δύο μαζί πήραν τους τραυματίες με ένα από τα αυτοκίνητα και ξεκίνησαν για το Κέντρο Υγείας του Λυγουριού.
Στον δρόμο, πριν φθάσουν στο Λυγουριό, η γυναίκα γέννησε!
Κοριτσάκι, το έβδομο.
Την συνέχεια δεν την γνωρίζω.
Υποθέτω όμως ότι στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού θα ακολούθησαν όσα πρέπει να ακολουθούν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο τροχονόμος της ενδεκάτης και τα δώρα

Ένα «πρωτοχρονιάτικο» έθιμο που έχει τις ρίζες του το 1936 και που αφορούσε τους παλιούς Έλληνες τροχονόμους, φέρνει αναμνήσεις από μακρινές εποχές της ενδεκάτης.
Μια φωτογραφία που διέσωσε ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Σεραφείμ από την Ενδεκάτη του 1964, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τις γιορτές των χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, δεδομένου ότι αυτές τις μέρες τηρούταν ένα έθιμο που είχε τις ρίζες του την πρωτοχρονιά του 1936.
Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται όταν στον κυκλικό πλέον κόμβο της ενδεκάτης υπήρχε ένα βάθρο στο οποίο έμπαινε μέσα ο τροχονόμος που ρύθμιζε την αραιή εκείνα τα χρόνια κυκλοφορία. Ανάλογα κουβούκλια ή βαρελάκια αν θέλετε, υπήρχαν σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και οι τροχονόμοι δεν ήταν οι σημερινοί "μπαμπούλες" με το μπλοκάκι αλλά άνθρωποι που δούλευαν αρκετές ώρες υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και ήταν ιδιαίτερα συμπαθείς στον απλό κόσμο.
Οι πολίτες του Ναυπλίου, αλλά και των άλλων πόλεων, λίγο πριν την πρωτοχρονιά αυθόρμητα προσέρχονταν στις σταθερές θέσεις των τροχονόμων και άφηναν διάφορα δώρα (κυρίως γλυκά ή τρόφιμα) ως αναγνώριση της προσφοράς της Τροχαίας στην ασφαλή ρύθμιση της κυκλοφορίας και στην ομαλή λειτουργία της πόλης. Το ίδιο έθιμο να σημειώσουμε πως τηρούταν και τις μέρες του Πάσχα.
Το έθιμο αυτό διατηρήθηκε ακμαίο για αρκετά χρόνια και μέχρι να καταργηθούν κατά τόπους τα «ξύλινα βαρελάκια» για τους τροχονόμους.

Ενδεκατη με το κουβούκλιο του τροχονόμου (FB Group: Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου - Γ. Σιαχάμης)


Το Ιστορικό Τροχονόμοι σε μια Ελλάδα γεμάτη από καρόδρομους με

Ευχές απο τη "Δυνατή Ερμιονίδα"


Παρέμβαση 15 κατόχων Νόμπελ υπέρ της Ελλάδος

ert 
Πληθαίνουν οι φωνές από διεθνείς προσωπικότητες για τη στήριξη της Ελλάδος, ώστε να ληφθούν μέτρα τα οποία θα συμβάλουν να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση. Δεκαπέντε κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, ανέλαβαν πρωτοβουλία, στέλνοντας επιστολή τόσο στις ευρωπαϊκές αρχές όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με στόχο να εφαρμοστούν πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.
Στην επιστολή τους οι δεκαπέντε νομπελίστες, αφού χαρακτηρίζουν την Ελλάδα γενέτειρα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων αξιών, επισημαίνουν ότι η χώρα μας μαστίζεται από μία μακρά, συνεχή και βαθιά οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των Ελλήνων, τις υποδομές και το μέλλον της χώρας.
Οι κορυφαίοι επιστήμονες διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διάφορων κύκλων περί δήθεν «τεμπέληδων Ελλήνων», σημειώνοντας ότι οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, είναι δημιουργικοί και εφευρετικοί και όπου εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού διαπρέπουν, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα επιστημονικής κατάρτισης και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των χωρών όπου εργάζονται.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της έρευνας οι 15 νομπελίστες

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Τι άλλο; ΤΟ ΝΕΡΟ

Του Βασίλη Γκάτσου

Από το 2015 η οδηγία 60 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και πέφτουν πρόστιμα. Κάτι ανάλογο με τη διαχείριση των απορριμάτων.

Έτσι το κάθε κτήμα θα έχει Άδεια Χρήσης Νερού, η άδεια θα επιτρέπει ορισμένη ποσότητα άντλησης νερού ετησίως η οποία θα καταγράφεται σε σφραγισμένο μετρητή ελεγχόμενο από την αρμόδια υπηρεσία. Με τους ίδιους όρους και οι άδειες χρήσης νερού στους Δήμους, στη Βιομηχανία, Βιοτεχνία, κ.λ.π.

Πρωτόγνωρα πράγματα που όμως μας υπενθυμίζουν ότι όταν λέμε καλλιεργήσιμη γη (κτήμα) ο ιδιοκτήτης και καλλιεργητής έχει δικαίωμα επί των φυτών που καλλιεργεί και επί του εδάφους μέχρι βάθους περί τα 60 εκατοστά, να οργώνει κ.λ.π. Το υπόγειο νερό είναι κοινό αγαθό, γι'αυτό χρειάζεται άδεια χρήσης του υπό όρους. Το ίδιο και το έδαφος. Δεν μπορεί να σκάψεις μέχρι ... το κέντρο της γης στο κτήμα σου και να μεταφέρεις αλλού το χώμα πόσο μάλλον να το πουλήσεις .... και να δέχεσαι μπάζια κ.λ.π. Δεν μπορείς με άδεια χρήσης νερού για καλλιέργεια να πουλάς νερό κ.λ.π.

Και προσοχή, αυτά δεν τα κάνει ο Δήμος. Αντίθετα, ο Δήμος αντιμετωπίζεται όπως και ο κάθε χρήστης νερού. Ο Δήμος απλά διευκολύνει τους αγρότες κ.λ.π. στην εφαρμογή της οδηγίας.

Τα ως άνω είναι ένα μικρό μόνο μέρος "της νέας κουλτούρας" που φέρνει η οδηγία 60. Μέχρι πρότινος είχαμε συνηθίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πηγή επιδοτήσεων. Τώρα μπαίνουμε στα βαθιά.

Παρακάτω ένα κατατοπιστικό γραπτό μου του 2009 όπου προσαρμόζεται κατά κάποιο τρόπο η οδηγία 60 στην Ερμιονίδα.

Β. Γκάτσος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
(Όσο γίνεται με απλά λόγια).

Ευχές απο την Κοινότητα Ερμιόνης


Παραίτηση από φιλότιμο

Ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος της Δανίας, Γενς Ρόχντε, παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και θα ενταχθεί στο Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, διαμαρτυρόμενος για τα σχέδια της κυβέρνησης να κατάσχει τα αντικείμενα αξίας των προσφύγων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την παραμονή τους στη χώρα.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που έχει προκαλέσει πολεμική, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα επιτρέπεται η έρευνα στις αποσκευές των προσφύγων και μεταναστών και πως θα κατάσχονται όλα τα αντικείμενα αξίας ή τα μετρητά άνω των 3.000 κορονών, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 400 ευρώ. Από το μέτρο εξαιρούνται ρολόγια, κοσμήματα όπως οι βέρες, και τα κινητά τηλέφωνα.

«Λάθος δρόμος»

Ανοίγει η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο μετρό

Τα βιβλία θα ταξιδεύουν από σήμερα στο μετρό αλλάζοντας χέρια, με έδρα την πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη που θα παραδοθεί στο κοινό στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου. Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να να μοιραστούν τα παλιά τους βιβλία και να ανακαλύψουν νέα.
Ο τρόπος είναι απλός. Ο επιβάτης αφήνει ένα βιβλίο και παίρνει ένα άλλο δωρεάν. Μια πρωτότυπη κατασκευή σχεδιασμένη από τους σπουδαστές του Δ. ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου και εφοδιασμένη με βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε στο επίπεδο επικύρωσης εισιτηρίων στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΑΛ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ». Με την έναρξη λειτουργίας της βιβλιοθήκης, η

Όταν το παιδί ήταν παιδί...

DonaldZolan

εικόνα: Donald Zolan
 
"Το τραγουδι της παιδικότητας" 
ποίημα του Πέτερ Χάντκε

(Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας)

Όταν το παιδί ήταν παιδί
περπατούσε με τα χέρια ελεύθερα,
ήθελε το ρυάκι να είναι χείμαρρος
ο χείμαρρος να είναι ποταμός,
κι αυτή η λακούβα θάλασσα

Όταν το παιδί ήταν παιδί,
για τίποτα δεν είχε γνώμη,
συνήθεια δεν είχε καμιά,
συχνά καθόταν σταυροπόδι,
το  έβαζε στα πόδια ξαφνικά,
είχε ατίθασα μαλλιά, κι όταν το φωτογράφιζαν δεν έκανε γκριμάτσες.

Τάσος Λάμπρου:ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ



Κρανίδι, 21/12/2015


ΠΡΟΣ: Πρόεδρο και Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ

        ΚΟΙΝ.: Γραφείο Δημάρχου κ. Δ. Σφυρή



ΘΕΜΑ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Κύριε Πρόεδρε,

πληροφορηθήκαμε ότι στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής επιχείρησης (ύδρευσης, αποχέτευσης) του Δήμου μας καταγγέλθηκε από την πλευρά του εργολάβου η σύμβαση σχετικά με την συντήρηση του δικτύου ύδρευσης.

Θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε και να μας κοινοποιήσετε τα εξής:


1)    Τους λόγους της καταγγελίας της συγκεκριμένης σύμβασης.

2)    Ποιές ενέργειες έχετε προγραμματίσει σχετικά με την κάλυψη αυτής της συγκεκριμένης ανάγκης που αφορά την συντήρηση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Sailability Hellas: Η χρονιά που φεύγει..


 Ευχές και ανασκόπηση αγωνιστικής χρονιάς από τους αθλητές μας!
 Κική Βεντουρή - Σέρφα

Το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον και της Θεόπης Σκαρλάτου για την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «This is a Coup» («Αυτό είναι πραξικόπημα»).

Ευχές απο το Δ.Σ. του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης



ΕΥΧΕΣ  ΑΠΟ  ΤΟ  Ι.Λ.Μ.Ε.


                                             «Ταξιδεύω με το καΐκι του Στάθη του Σταθά»
Θέμα εμπνευσμένο από Αναγνωστικό του 1934 της Δ΄ Δημοτικού.
Έργο μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας από εκπαιδευτικό πρόγραμμα,
που εκπονήθηκε από το Ι.Λ.Μ.Ε. τη χρονική περίοδο 2014-15.
Φωτογράφιση έργου: Ρίνα Λουμουσιώτη


Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Ιστορικού και Λαογραφικού
Μουσείου Ερμιόνης
σας εύχεται
Καλά Χριστούγεννα
και Καλοτάξιδο το Νέο Έτος 2016