Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι λίγο… ασυνάρτητα;



ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ


Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι λίγο… ασυνάρτητα; Όσο και αν προσπαθήσετε δε βγαίνει νόημα μεταξύ των στίχων – για να θυμηθούμε τα κάλαντα:
Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
Ψηλή μου δεντρολιβανιά(*)
Κι αρχή καλός μας χρόνος
Εκκλησιά με τα’ άγιο θόλος(*)
Άγιος Βασίλης έρχεται
Και δε μας καταδέχεται(*)
Από την Καισαρεία
Συ είσαι αρχόντισσα κυρία(*)
Βαστάει πένα και χαρτί
Ζαχαροκάντυο ζυμωτή(*)
Χαρτί-χαρτί και καλαμάρι
Δες και με το παλληκάρι (*)

Ας δούμε λοιπόν πως εξηγείται η ασυναρτησία… Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο Βυζάντιο. Σε εκείνα τα χρόνια οι φτωχοί και χαμηλών στρωμάτων άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες παρά μόνο σε γιορτές, όπου μπορούσαν να τους απευθύνουν ευχές.
     Κάποιος νεαρός λοιπόν, ταπεινής καταγωγής, ήταν ερωτευμένος με μια αρχοντοπούλα. Επειδή δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να την πλησιάσει παρά μόνο σε περίοδο εορτών για να της απευθύνει ευχές, αποφάσισε ανάμεσα στα κάλαντα του Μεγάλου Βασιλείου να εντάξει και ένα ερωτικό ποίημα που είχε συνθέσει! Αρχίζει λοιπόν και βάζει ενδιάμεσους στίχους (αυτούς με τα αστεράκι). Με αυτόν τον τρόπο και τα κάλαντα θα έλεγε ακολουθώντας τους κοινωνικούς κανόνες, αλλά ταυτόχρονα θα παίνευε την καλή του!!!
    Την αποκαλεί ψηλή, σαν δενδρολιβανιά. Επειδή φορούσε ένα από τα ψηλά τα κωνικά καπέλα με το τούλι στην κορυφή, την παρομοιάζει με Εκκλησιά με το Άγιο θόλος (θόλος Εκκλησίας).
Της λέει ότι δεν τον καταδέχεται (ο Άη Βασίλης δεν έχει να κάνε!) γιατί είναι αρχόντισσα κυρία. Τέλος κλείνει με τις γαλιφιές!!! Την λέει ζαχαροκάντυο ζυμωτή, δηλαδή φτιαχμένη από ζάχαρη (γλυκιά μου) και την παρακαλεί να του ρίξει μια ματιά.
    Έτσι λοιπόν αυτά τα παράδοξα κάλαντα πέρασαν από γενιά σε γενιά και έγιναν τα πιο διαδεδομένα σε όλο τον ελληνικό χώρο…!!!

 Πηγή: Ιστότοπος gravitonio.blogspot.gr


Καλή χρονιά, Μαρίκα Κανέλλη Τουτουντζή     

        


Ξεπληρώνει ένα χρέος 100 ετών!

Ο κύριος στη φωτό είναι ο Ed St’George. Έφυγε από την πόλη του , το Irvine της Καλιφόρνια το Νοέμβρη του 2015 και ήρθε στη Λέσβο.
Ήρθε ξεκάρφωτος, χωρίς να γνωρίζει κανέναν στη χώρα μας. Έπιασε ένα σπιτάκι στη Συκαμνιά , νοίκιασε και ένα αμαξάκι και κάθε μέρα έψαχνε πως θα βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους ντόπιους που τους περιθάλπουν.
Ταυρί ολόκληρο ο Ed, με βρήκε στην Εφταλού και με παρακάλεσε να τον πάρουμε μαζί μας να βοηθήσει στην εθελοντική δράση που οργάνωσα. Στην αρχή μου φάνηκε σα χαζοαμερικάνος, αλλά ήταν ευγενικός και παρόλη την ηλικία του των 65+ ετών είχε τον κατάλληλο σωματότυπο για τις αγγαρείες που μας περίμεναν, οπότε τον πήρα κοντά.
Αφού περάσαμε μαζί όλη την ημέρα κουβαλώντας σκουπίδια, ρούχα και εφόδια, ρώτησα τους ντόπιους για αυτόν αλλά δεν ήξερε κανείς τίποτε! Δεν τους είχε δώσει λεπτομέρειες για την παρουσία του στο νησί.
Μου είχε κάνει εντύπωση το πανάκριβο κινητό του και η εμμονή του να πατάει ξυπόλητος στην ακροθαλασσιά, και του έπιασα κουβέντα.
O Ed είχε γεννηθεί το 1946 στην Αθήνα από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν το 1949 για την Αμερική κυνηγημένοι για τις πολιτικές τους θέσεις.
Βγήκε στη σύνταξη πρόσφατα και όταν έμαθε για το προσφυγικό θέμα στην Ελλάδα, σηκώθηκε και ήρθε στην Ελλάδα πρώτη φορά στη ζωή του για να βοηθήσει.
«Γιατί έτσι Ed;», τον ρώτησα.
«Οι γονείς μου έφυγαν μωρά προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία. Τα αδέρφια τους που έμειναν πίσω χάθηκαν όλα στον πόλεμο. Η βάρκα του πατέρα μου βούλιαξε λίγο έξω από το Μόλυβο και οι Έλληνες τους έσωσαν.  Τους έβαλαν στα σπίτια τους, τους τάισαν, τους έντυσαν και τους αποχαιρέτησαν στο ταξίδι τους προς Αθήνα.
Σε αυτά τα βότσαλα πάτησαν και οι γονείς μου πριν 100 σχεδόν χρόνια!
Οφείλω τη ζωή μου, τα παιδιά μου, την περιουσία μου στην ανιδιοτελή στάση των Μυτιληνιών. Ήρθα να ξεπληρώσω το χρέος μου πριν πεθάνω Panos!”

Τι να πεις μετά από αυτό;

Καλή χρονιά σε όλους!

kinisienergoipolites

ΙΔΙΟΤΡΟΠΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ




Πριν τους απομονώσετε..... ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ!! 
Επιμέλεια: Μαίρη Φασιλή  
Ενας γέρος άντρας πεθαίνει σε γηροκομείο της Αυστραλίας, χωρίς να αφήσει καμιά περιουσία.  Οι νοσοκόμες ψάχνοντας τα λιγοστά υπάρχοντά του, βρήκαν ένα ποίημα και εντυπωσιασμένες από το περιεχόμενό του, έφτιαξαν αντίγραφα  και το μοίρασαν σε όλο το νοσοκομείο. Μια νοσοκόμα, συγκλονισμένη από τη μοναδική αλλά τόσο δυνατή σε μηνύματα κληρονομιά του γέρου άντρα, το προώθησε ώστε να γίνει γνωστό στους Αυστραλούς και από τότε υπάρχει σε χριστουγεννιάτικες εκδόσεις περιοδικών, έντυπα Ψυχικής Υγείας σε όλη την Αυστραλία και παρουσιάζεται σε σεμινάρια και διαλέξεις, απο επιστήμονες,  ως τεκμήριο της αξίας της διαδρομής των ηλικιωμένων στη ζωή. Σήμερα αυτό το "ανώνυμο" καταπληκτικό ποίημα τριγυρίζει σε ολόκληρο το διαδίκτυο και ο συγγραφέας του, αυτός ο φτωχός γέρος άντρας αφήνει στο κόσμο μια πλούσια πνευματική κληρονομιά! 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!

Απλές Συμβουλές για μια Καλύτερη Ζωή!

sumvoules_ugieino_tropo_zois_18
Στη καθημερινότητα μας κυνηγάμε συνεχώς την καριέρα μας ή την επιτυχία, τρέχουμε πίσω από υποχρεώσεις, οικογενειακές και μη. Δεν έχει σημασία τι μπορούμε να επιτύχουμε , δεν θα είναι ποτέ αρκετό , εμείς θα προσπαθούμε πάντα για περισσότερα. Όμως συχνά παραμελούμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που μας αγαπάνε, ξεχνάμε μικρά πράγματα που μας κάνουνε ευτυχισμένους και μας προσφέρουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Για τη μια καλύτερη ζωή χρειάζεται να κάνουμε κάποια μικρά πράγματα σε καθημερινή βάση όπου εύκολα θα μας γίνουν ρουτίνα και θα τα συνηθίσουμε. Παρόλο που πολλά λέγονται και ακούγονται, υπάρχουν πολύ λίγοι που έχουν πραγματικά συνειδητοποιήσει τι πρέπει ακριβώς να κάνουν καθημερινά για να είναι υγιείς και χαρούμενοι. Είναι δυνατόν να μετριάσετε τις επιπτώσεις του χρόνου και του καιρού, αν μπορείτε να επιφέρετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.
Η φράση «καλύτερος τρόπος ζωής» χρησιμοποιείται συνήθως για να υποδείξει μια ζωή, που διατηρεί ένα ιδανικό βάρος, που αποφεύγει το καπνό και το αλκοόλ, και προτιμά την τακτική άσκηση. Διαβάστε τις παρακάτω μικρές συμβουλές για τη ζωή και ελπίζουμε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για θετικές αλλαγές.

Απλές, πολύτιμες συμβουλές για μια καλύτερη ζωή και για έναν υγιεινό τρόπο ζωής που καλό είναι να ακολουθείτε!

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 2016


και να προσέχετε τι εύχεστε ...
Έλλη Βασιλάκη

το αλληλέγγυο όμορφο πρόσωπο της χρονιάς

Για εμάς είσαι εσύ

 
Η «ΕΦ.ΣΥΝ.» επιλέγει το πρόσωπο του 2015 | AP Photo/MARKO DROBNJAKOVIC
  

Μην ψάξεις πολύ και μην πας μακριά.
Δεν έχει «βαρύ» επώνυμο ούτε λαμπερό βιογραφικό
–ενδεχομένως κανείς δεν θα αναγνώριζε το όνομα και το πρόσωπό του.

Στη Μυτιλήνη τον λένε Στρατή:
«Γυναίκες ετοιμόγεννες κι άλλες με τα μωρά στην αγκαλιά, άνθρωποι ανάπηροι με πατερίτσες και καροτσάκια. Οι παραλίες των παιδικών μας χρόνων γέμισαν πόνο κι απελπισία. Κάθε παιδί που παίρνω στην αγκαλιά μου όταν βγαίνει από τη βάρκα είναι το δικό μου παιδί».

Στην Ειδομένη τη λένε Αννα Μαρία:
«Γι’ αυτούς τους ανθρώπους όλη η ελπίδα είναι ένα πιάτο ζεστό φαγητό για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι. Εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα, μπορούμε όμως να το απαλύνουμε».

Στην Κω τον λένε Γιώργο:
«Μαγειρεύουμε κάποια γεύματα, μοιράζουμε κουβέρτες και στεγνά ρούχα, μεταφέρουμε όσους χρειάζεται στο νοσοκομείο τα απογεύματα, καλύπτουμε έξοδα για ξενοδοχείο για τους πιο ευάλωτους, όπως και εισιτήρια για το πλοίο».

Στη Λέρο τη λένε Ματίνα:
«Εχουμε εθελοντές από όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Οι τουρίστες άκουγαν για αριθμούς κι είδαν τους ανθρώπους, τον θρήνο τους, τον πόνο τους. Κι είδαν επίσης πόσο αβοήθητη είναι η Ελλάδα σ’ αυτό».

Στη Χίο τη λένε Βίκη:

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

«Τα ζεστά χριστουγεννιάτικα βράδια και απογεύματα»


Δεν άντεχε να την ακούει άλλο να μιλάει 
πίσω από την μάσκα προσώπου από λάσπη ,
 
σέρνοντας τα πασούμια της,
να ξαπλώνει φαρδιά πλατιά όπου έβρισκε
και να κουνάει το κεφάλι της 
όταν η τηλεπαρουσιάστρια επαναλάμβανε
ότι η έκτρωση είναι έγκλημα.

Ο ίδιος σώπαινε 
μιλούσαν τα κατεβασμένα του μούτρα
 
το ψυχοπλάκωμά του που τον έφτανε σε απάθει και έλεγαν πολλά
 
χωρίς να ξεστομίσουν λέξη.
«Χρωστάω παντού εδώ και έξι βδομάδες
 
λατρεία μου και σου χω γίνει ήδη φόρτωμα .
 
Τα στόματα όπως πιθανά
 
γνωρίζεις δεν τρέφονται με ωραίες ιδέες,
θέλουν τάισμα
και όταν το σύστημα σε ξεσκίζει
 
τα στόματα είναι ικανά για οτιδήποτε.»

Μετά 
στο σουπερμάρκετ
 
όπως οι εργαζόμενοι με τα ψίχουλα
 
και οι άνεργοι
 
στριμώχνονταν για τις προσφορές της Τετάρτης
του πέταξε και αυτό
 
« Και πες στον τραγόπαπα
 
ότι αν αυτός μου αγοράζει τις πάνες
 
τότε και γω ευχαρίστως επιστρέφω στο ποίμνιο του»

Kι έτσι εκείνα τα ζεστά χριστουγεννιάτικα απογεύματα χάθηκαν για πάντα.


 (νεοφιλ-ελεύθερη απόδοση Ισαάκ Σούσης )

Bill Pritchard

ΔΕΥΑΕΡ: Ανακοίνωση

Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες,
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. σας εύχονται
«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2016»
Συμπληρώνοντας ένα χρόνο διοίκησης στη Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την δύσκολη και επίπονη πορεία που ακολουθήσαμε και την προσπάθεια που καταβάλαμε για την βελτίωση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού καθώς και για την ορθή λειτουργία των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Ερμιόνης και Κρανιδίου. Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε τα εξής:
Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Κρανιδίου & Ερμιόνης:
Α. Βελτίωση λειτουργίας Ε.Ε.Λ. Κρανιδίου:
  1. Τοποθέτηση παροχομέτρων εισόδου και εξόδου.
  2. Εγκατάσταση νέου ηλεκτρολογικού πίνακα εισόδου.
  3. Εγκατάσταση νέων αντλιών εισόδου.
  4. Επισκευή μοτέρ αποφωσφόρωσης.
  5. Εγκατάσταση νέου ηλεκτρολογικού πίνακα αερισμού.
  6. Επισκευή αναδευτήρων (μίξερ) αερισμού.
  7. Τοποθέτηση μοτέρ πόρτας για την είσοδο των οχημάτων.
  8. Εγκατάσταση μετρητή εισόδων – εξόδων βυτιοφόρων (PLC).
  9. Τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης μέσω καμερών ασφαλείας (CCTV).
Β. Βελτίωση λειτουργίας Ε.Ε.Λ. Ερμιόνης:
  1. Τοποθέτηση παροχομέτρων εισόδου και εξόδου.
  2. Επισκευή των μοτέρ της εισόδου.
  3. Εγκατάσταση νέου ηλεκτρολογικού πίνακα εξόδου.
  4. Επισκευή αναδευτήρων (μίξερ) αποφωσφόρωσης.
  5. Επισκευή αντλίας ανακυκλοφορίας.
  6. Επισκευή πινάκων Η/Ζ.
  7. Συντήρηση μετασχηματιστή μέσης τάσης.
  8. Επιδιόρθωση και Επέκταση του δικτύου διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων προς άρδευση του όρους Κρόθι.
Δίκτυο Αποχέτευσης:

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ, ΚΥΡΙΕ... ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ



ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ, ΚΥΡΙΕ... ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


ΠΡΩΙ
- Μήπως έχετε στυλό;
Ρώτησε μια κοπέλλα μπαίνοντας στο 24 ώρες Μαγαζί.
''Καυμένο στυλό, πού σε κατάντησε ο πόλεμος των Πλήκτρων... Στο Μήπως...'', είπα μέσα μου, βάζοντας στο πορτοφόλι μου τα ρέστα από τα τσιγάρα, κι ενώ ο υπάλληλος έφερνε ένα ιστορικό μπλε Bic από το πίσω μέρος του μαγαζιού. '' Καυμένο στυλό, στα μετόπισθεν... Εσύ που ήσουνα μια ζωή, φάτσα κάρτα, μαχητής πρώτης γραμμής''.

ΤΟ ΠΑΛΤΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ
Κάθε φορά που χειμωνιάζει και βγάζω απ' τη ντουλάπα εκείνο το μαύρο, ίσιο παλτό του συχωρεμένου του πατέρα μου, το λίγο μακρύ, για να το φορέσω κάνοντας την μητέρα μου να με βλέπει με δέος λέγοντας σε μια ανηψιά του μπαμπά στο τηλέφωνο (με την απορία των παιδιών που ατενίζουν τους ''μεγάλους'') : '' Ξέρεις τι φοράει ακόμη, ε; ..Το παλτό του πατέρα του...'', ο νους μου πάει σ' ένα ποίημα του λησμονημένου ποιητή του Μεσοπολέμου Αναστάσιου Δρίβα :
ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΠΑΝΩΦΟΡΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΔΕΙΧΝΕ ΜΕΓΑΛΟ.
΄Αν και μεγάλο - κυριαρχούσε καλά στο κορμί του - όπως το ρούχο στον επιδέξιο ηθοποιό- σαν παίζει ξένο ρόλο.- ΄Εφευγε - και τα μονήρη βήματά του- είχαν την επιβολή του αγνώστου- Κι όμως δεν ήταν άγνωστος- ούτε ηθοποιός- ούτε και ξένο πρόσωπο.

ΤΡΑΠΕΖΑ
Αν κατάφερα να μείνω ένα δίωρο, με το ρολόι, στην Τράπεζα σήμερα το πρωί, ανάμεσα σ' ένα πλήθος ηλικιωμένων, χωλών και παραλυτικών, γυναικών που μέχρι έπεσαν απ' την καρέκλα όταν είδαν τον αριθμό τους στον ηλεκτρονικό πίνακα να τις ειδοποιεί να σηκωθούν, με μαγκούρες κλπ., ήταν γιατί ενδόμυχα μέσα μου στριφογύριζε όλη την ώρα μία και μόνη ερώτηση –σασπένς : Ποιος, άραγε απ' τους τρεις διαθέσιμους ταμίες θα με αναλάμβανε; Η ταμίας 1, όρθια, όπως κάθε φορά σ' όλες τις συναλλαγές, που δεν την έχω δει ποτέ καθιστή, κι απορώ κάθε φορά πώς τόσα χρόνια που πάω στην Εθνική δεν έχει κουραστεί; Ο ταμίας 2, που πρώτη φορά έβλεπα, με ασπρόμαυρο σκελετό γυαλιών, ξανθός σαν τον Μαξ φον Σύντοφ, και πανύψηλος, όπως διαπίστωσα βλέποντάς τον να σηκώνεται για να πάρει μια υπογραφή απ' τον Διευθυντή, με μια ολοφάνερη πρωινή στύση κάτω απ' το πανταλόνι του; ΄Η η τελευταία και μοναδική Ταμίας 3, ζουμπουρλού μελαχρινή, μ' ένα βλέμμα μεταξύ Χαρούλας Αλεξίου και Ναργκίς, που χαμογελούσε λυπημένα σα να τραγουδούσε '' Πάρε το δρόμο ξαναγύρισε, δάκρυα η ζωή πλημμύρισε, ρίχνω ξανά την περηφάνεια μου, μπρος στην πικρή ορφάνια μου..''; Α- μπε- μπα- μπλομ και, φτάνοντας στον αριθμό μου, του κίθε μπλόμ -, η Ταμίας 3, τραγουδιστά και λυπημένα με υποδέχτηκε : «Καλή σας μέρα κύριε,  καλή χρονιά.»

ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

να τα πείτε!


και του χρόνου με το καλό!
Έλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ευχές και πρόσκληση απο την Αδελφότητα Αγ. Ιωάννης Ελεήμων


Χιλιάδες Αγιοβασίληδες στα Χανιά για καλό σκοπό!


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο Santa Run Chania!
Με καλό καιρό, τρελό κέφι και απίστευτη διάθεση, περίπου  6500 Χανιώτες ξεκίνησαν από το 1ο Γυμνάσιο, διέσχισαν ένα κομμάτι του κέντρου της πόλης, πέρασαν από το Παλιό Λιμάνι και κατέληξαν στην αυλή του 1ου Γυμνασίου για το καθιερωμένο πάρτι, με τα “Σιγανά Ποτάμια” και τον Μάνο Μαλαξιανάκη.
Η μεγάλη αυτή εκδήλωση  έγινε για την ενίσχυση των συλλόγων Κ.Η.Φ.Α.ΑΜΕΑ, ΕΛΕΠΑΠ, ΚΗΦΑΠ Μεγαλόχαρη, ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ, για τα παιδιά της πόλης που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Φίλοι μας από τα πρωτοπόρα Χανιά συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Το video απο το "Η Κρήτη Άνωθεν".


Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 2007 - 2011 ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΚΑΛΑΤΟ

Ο Καρκαλάτος Ιωάννης εργάστηκε στη ΔΟΥ Κρανιδίου απο το 2005 ως το 2011. Μη έχοντας ξαναδεί άλλο όμορφο τόπο σαν την Ερμιονίδα ασχολήθηκε με τη φωτογράφηση της επαρχίας απο το 2007 ως τη χρονιά που αποχώρησε.

  Έμαθε με τον καιρό όλους τους παραθαλάσσιους δρόμους και τα μονοπάτια, βρήκε τα σημεία με την καλύτερη θέα και τα κολπάκια που αγκυροβολούν τα σκάφη το καλοκαίρι.

  Η συλλογή του αριθμεί περίπου 1000 φωτογραφίες και φτιάχτηκε μέσα σε 5 χρόνια με ατέλειωτες ώρες περπατήματος στο καλοκαιρινό λιοπύρι. Είναι στο σύνολο της ανέκδοτη.

  Σήμερα διαμένει στο Ναύπλιο και εργάζεται στη ΔΟΥ Άργους.

  Για επικοινωνία με τον ίδιο στο email jeanatos@yahoo.co.uk
 

δικαιολογία ή όχι, ΩΡΑΙΑ ΣΚΕΨΗ

Γερμανία - Απαγόρευσαν τα πυροτεχνήματα για να προστατεύσουν τους πρόσφυγες

Γερμανία - Απαγόρευσαν τα πυροτεχνήματα για να προστατεύσουν τους πρόσφυγες
Σε μια πόλη στη δυτική Γερμανία απαγορεύτηκε η πώληση πυροτεχνημάτων για την Πρωτοχρονιά, εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ψυχικά τραύματα στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πόλη και έχουν διαφύγει από εμπόλεμες ζώνες.
Η πόλη Άρνσμπεργκ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εξέδωσε οδηγίες σε διάφορες γλώσσες βάσει των οποίων απαγορεύεται η πώληση πυροτεχνημάτων σε αυτούς που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών της πόλης στην εφημερίδα Neue Westfaelische. Επίσης η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης συνέστησε στους κατοίκους της να εξετάσουν την περίπτωση να μην ρίξουν φέτος βαρελότα "για να αποφύγουν να ξυπνήσουν μνήμες φρίκης στους ανθρώπους αυτούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις".

περίπτωση Μισέλ Πετρουτσιάνι

28 Δεκεμβρίου 1962 - 6 Ιανουαρίου 1999
Το όνομα ενδεχομένως να είναι γνωστό μόνο στους φανατικούς της τζαζ και της κλασικής μουσικής- και δη της πατρίδας του της Γαλλίας. Παιδί ημιεπαγγελματιών μουσικών, γεννήθηκε με όλα τα κόκαλά του σπασμένα στην Οράνζ της Νότιας Γαλλίας. Το ύψος του δεν ξεπερνούσε το ενάμισι μέτρο. Έπασχε από ατελή οστεογένεση (Οsteogenesis imperfecta), μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τα οστά που σπάζουν εύκολα, συχνά από ελάχιστη ή καμία προφανή αιτία. Τα αποκαλούν «γυάλινα κόκαλα». Σε όλη τη σύντομη ζωή του -πέθανε σε ηλικία 36 ετών- ο Πετρουτσιάνι πονούσε. Για να ξεπεράσει την αδυναμία του έγινε μουσικός.
 

Φωτογραφία από την Συλλογή Χαλκιάδη

ο ιδιοφυής πιανίστας της τζαζ που υπερέβη την αναπηρία

Όπως σχολίασε ο τρομπετίστας Κλαρκ Τέρι «ήταν νάνος, αλλά έπαιζε σαν γίγαντας».
Ένας γίγαντας που απέδειξε ότι μπορεί τα άτομα με αναπηρία να έχουν προβλήματα πιο ορατά από αυτά των υπολοίπων, αλλά ο ψυχικός και πνευματικός πλούτος τους μπορεί να λάμψει και να υπερβεί κάθε σωματικό μειονέκτημα. Ο ιδιοφυής πιανίστας υπερβαίνοντας μια εξουθενωτική αναπηρία αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της σύγχρονης τζαζ.
Το ταλέντο του Πετρουτσιάνι δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λέξεις: η μουσική του μιλά από μόνη της, όπως στο κομμάτι του September Second:
 
 

Η ισχυρή προσωπικότητα, το ψυχικό σθένος και η πνευματική ωριμότητα του, τον βοήθησαν να υπερβεί την αναπηρία του, και δεν στερήθηκε μια πλήρη και δραστήρια ζωή.
Άρχισε να ασχολείται με τη τζαζ από ηλικίας 4 ετών, ακούγοντας το ίνδαλμα του, τον πιανίστα Ντιουκ Έλινγκτον. Έπαιξε επαγγελματικά σε συναυλίες όταν ήταν μόλις 13 ετών, και από τα δεκάξι του ηχογραφούσε με το δικό του συγκρότημα. Έπαιζε πιάνο με εντυπωσιακή ταχύτητα, το εκρηκτικά γρήγορο δεξί του χέρι πρωταγωνιστεί στο She Did It Again:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ


Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Προχωράει το τουριστικό θέρετρο Kilada Hills

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο Kilada Hills του οποίου το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΔΑ) δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβέρνησης.
Τον περασμένο Ιούνιο το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε εγκρίνει το ειδικό χωροταξικό σχεδίου (ΕΣΧΑΣΕ), αναφέροντας ότι η έκταση βρίσκεται εκτός των ορίων τού από το 1980 κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου Φράγχθι.
Το συγκρότημα θα αναπτύξει η εταιρεία Mind Compass Overseas Ltd. σε έκταση 2.100 στρεμμάτων που είναι θυγατρική της Dolphin Capital Investors, με την επένδυση να είναι ενταγμένη στο νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων.
Θα υλοποιηθεί:
-υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα Chedi 300 κλινών επιφάνειας 29.150 τ.μ.
-γήπεδο γκολφ επιφάνειας 768 στρεμμάτων
-320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες

Συνολικά η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο σύνολο του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 207.578 τ.μ.
Τι προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ