Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για τους συγγραφείς της Αργολίδας «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής»

Βιβλιοθήκη Ανθός



Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους Ναυπλίου, Άργους, Επιδαύρου, Κρανιδίου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard και άλλους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της Αργολίδας προχωρεί καινοτομικά και ξεκλειδώνει τον τόπο των ικανοτήτων και ενδιαφερόντων των Αργολιδέων.
Με επίκεντρο τη συν-γραφή και τίτλο «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής», δημιουργεί ένα πολυδύναμο Συμπόσιο, που γίνεται Μάρτιο και Απρίλιο και είναι αφιερωμένο στους συγγραφείς που έχουν γεννηθεί στην Αργολίδα ή μένουν σε αυτήν. Κύριος στόχος του Συμποσίου είναι η αναζήτηση και  παρουσίαση των συγγραφέων και ποιητών της Αργολίδας. Δευτερεύων στόχος ζωτικής σημασίας, είναι η αφύπνιση της εν δυνάμει συγγραφικής δεξιότητας που ενυπάρχει στον καθένα μας και που αδημονεί να εκφραστεί στο περιβάλλον. Γιατί η συν-γραφή είναι μια πράξη απομόνωσης που επιζητά την επικοινωνία. Είναι ο μεταβατικός χώρος συνάντησης της εσωτερικής με την εξωτερική πραγματικότητα, αλλά και του εγώ με το εσύ και τον άλλον. 
Μικροί και μεγάλοι εδώ, σε όλο το νομό, θα γράφουν όλο το Μάρτιο και αρχές Απριλίου. Αυτό γίνεται σε σχολεία, σε χώρους συνάθροισης όπως τα μπαρ, η λαϊκή, ο δρόμος, η πλατεία, η αίθουσα,  σε περίεργες επιφάνειες και ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε η συν-γραφή να προχωρήσει σε νέες προσεγγίσεις ομαδικής αλληλεπιδραστικής δημιουργικής έκφρασης. Είναι αυτές που μας αναπτύσσουν την συντροφικότητα, την αποδοχή, την ενσυναίσθηση, την συμπόρευση, την επικοινωνία, την πολιτειότητα μέσα από την απόλαυση της συν-γραφής. 
Στα πλαίσια του Συμποσίου είναι καλεσμένοι δέκα διακεκριμένοι καθηγητές από όλη την Ελλάδα σχετικοί με τη λογοτεχνία, τη γλώσσα και τη δημιουργικότητα, οι οποίοι θα μιλήσουν στο Κρανίδι (Αρτίκι, 13 /4/16) και στο Ναύπλιο (Βουλευτικό, 14/4/16). 
Εκτός από τους φορείς που αναφέραμε παίρνουν μέρος και άλλοι όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου, η βιβλιοθήκη Παλαμήδης, ο Σύλλογος Παλαμήδης, οι Παραμυθούδες του Ναυπλίου, το Θεατροδρόμιο, ο Σύλλογος Αρχαίας Επιδαύρου, το Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μέτωπο, η Αργολική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, η Πύλη Πολιτισμού, το ΚΠΕ Ν. Κίου, ο Σύλλογος «Καββαδίας», η Ένωση Ποιητών και Συγγραφέων Αργολίδας, η Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους και Δημοτική Βιβλιοθήκη Κουτσοποδίου, το Φουγάρο, η βιβλιοθήκη «ΑΝΘΟΣ» και η Νέα Βιβλιοθήκη,  το ΑΡΤίκι  (θα προσφέρει το χώρο του)  και ιδιαίτερα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που το Συμπόσιο αποτελεί ιδέα του. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εργάζονται από την περασμένη χρονιά με τους συγγραφείς και σήμερα οι νέοι μεταπτυχιακοί συνεχίζουν τις συνεντεύξεις.
Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν μουσικά από παιδιά και μουσικές ομάδες. Θα γίνουν πολλά δρώμενα μουσικά, θεατρικά, ποιητικά και εργαστήρια από συγγραφείς, ποιητές,  φοιτητές και εμψυχωτές.   
Πληροφορίες θα βρείτε σύντομα στην υπό κατασκευή  ιστοσελίδα του Συμποσίου: http://ts.uop.gr/syggrafeisargolidas-symposio  και
 στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού http://ts.uop.gr/tsdie/
Μπορείτε να μιλήσετε με τη Γραμματεία του Τμήματος 27520 96124 καθώς και με την Κοσμήτορα, κα Άλκηστις Κοντογιάννη 6974464942. Ηλεκτρονική διεύθυνση που μπορείτε να απευθύνεστε: symposio.syngrafeon@uop.gr
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων τους συνδιοργανωτές, συνεργάτες και εθελοντές.
Είσοδος ελεύθερη. 
Η Κοσμήτορας 
της Σχολής Καλών Τεχνών 
Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη

via