Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2016

Μήπως τελικά δεν γνωρίζουμε πόσα πολύτιμα προϊόντα παράγονται στη χώρα μας;

news247 

Μια βόλτα στην ποιότητα και τη γεύση προϊόντων από όλη την Ελλάδα, μας έπεισε πως αυτός ο τόπος συνεχίζει να παράγει και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε τα πολύτιμα αγαθά του
Με μυρωδιές από θυμάρι και ελιά, ολοκληρώθηκε η τρίτη έκθεση τροφίμων και ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό. Από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ως και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου περί τους 40.000 καταναλωτές και επαγγελματίες του κλάδου περιπλανήθηκαν στους διαδρόμους μια γαστρονομικής εμπειρίας που συνοψίζει μοναδικά τον πλούτο της Ελλάδας, από τις πεδινές και ορεινές περιοχές της, ως τα νησιά και τη θάλασσα.

 
250 εκθέτες παρουσίασαν με περηφάνεια τα αγαθά που φροντίζουν να παράγουν κοιτώντας το μέλλον και μαθαίνοντας από το παραδοσιακό παρελθόν. Τιμώμενη περιοχή η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, με τα νησιά της να πλημμυρίζουν τα περίπτερα με αγνά προϊόντα που μυρίζουν θάλασσα και θυμάρι.

 
Πέρα από τα αμέτρητα προϊόντα, η έκθεση περιελάμβανε παράλληλες εκδηλώσεις όπως το «Μαγειρεύουμε Ελλάδα», όπου ο διακεκριμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου μαγείρεψε παραδοσιακές συνταγές, αλλά και το "Πίνουμε Ελλάδα" με τον bartender  Κώστα Μπάση να δημιουργεί και να κερνά υπέροχα κοκτέιλς. Ακόμη, για τους λάτρεις του καλού κρασιού ο δρ. Δημήτρης Χατζηνικολάου αποκάλυψε τα μυστικά της οινογνωσίας σε αρχάριους και προχωρημένους.

 
Το NEWS 247 περπάτησε ανάμεσα στα περίπτερα της έκθεσης και "ξετρύπωσε" μοναδικούς διατροφικούς θησαυρούς από όλη την Ελλάδα που αντέχουν στο χρόνο, αλλά και ιστορίες νέων ανθρώπων που επέλεξαν να μείνουν στον τόπο καταγωγής τους και να δημιουργήσουν με μεράκι τα ξεχωριστά τους προϊόντα.

 
Αν και θα επιθυμούσαμε να κάνουμε ειδική μνεία σε κάθε έναν από τους εκθέτες, τιμώντας τους για το μεράκι και τον κόπο, θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε ορισμένες "γευστικές ιστορίες" που έμειναν στην άκρη του ουρανίσκου μας.

Το αρχαίο Λαθούρι από τη Λευκάδα

Συναντήσαμε έναν μοναδικό σπόρο, το λαθούρι που για δεκαετίες, αν όχι αιώνες, αποτέλεσε τη διατροφική βάση στο χωρίο Εγκλουβή του νησιού. Ο Βασίλης Σγουρόπουλος, ορθοδοντικός στο επάγγελμα που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, μας μίλησε για τις μνήμες των παιδικών του χρόνων που ήθελε να διατηρήσει αναλλοίωτες αυτές τις θύμισες και να τις κάνει γνωστές πέρα από τα στενά όρια του χωριού του.

 
Σήμερα, η περίφημη φάβα, όπως και η ξεχωριστή φακή Εγκλουβής καλλιεργείται και συλλέγεται με φυσικό τρόπο δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα στο πιάτο.

Πήραμε μυρωδιά από τον Κάμπο της Χίου

Βρεθήκαμε μπροστά από το περίπτερο της Citrus που καλλιεργεί τα πολύτιμα εσπεριδοειδή του νησιού, στηριζόμενη σε μια γνήσια ιστορία συστηματικής καλλιέργειας και εμπορίου που έχει της ρίζες της πίσω στο 14ο αιώνα. Δοκιμάσαμε αμυγδαλόπαστα με αρωματικό μανταρίνι, υποβρύχιο με ευωδιαστό πορτοκάλι, απολαυστικό λουκούμι και εξαιρετικό γλυκό φλούδας μανταρινιού που φέρνει στο στόμα το φρέσκο φρούτο, τη μοναδική εκείνη στιγμή που το δάχτυλο τρυπάει τη ζουμερή φλούδα του.

 
Η οικογένεια που έχει αναλάβει την παραγωγή όλων αυτών των υπέροχων προϊόντων, πέραν φυσικά από την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναδείξει την ξεχωριστή ιστορία του νησιού, τα ιδιαίτερα προϊόντα του κάμπου Χίου και τις εξαγωγές στα πλούσια βασίλεια της Ευρώπης. Δύο χρόνια μετά έχει δημιουργηθεί το Μέλι Αγγελικής, μια εταιρεία η οποία διαθέτει τρία μελισσοσμήνη με μεγάλο αριθμό κυψελών, μία πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης μελιού και ένα οργανωμένο δίκτυο διακίνησης των προϊόντων της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Δοκιμάσαμε τα 'διάσημα' τυριά της Ίου

Το τυροκομείο της Ίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και τα προϊόντα του έκαναν αίσθηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία όπου παρουσιάστηκαν. Πρόκειται για εξαιρετικά τυριά, με γάλα από κοπάδια του νησιού και την ανάμειξη πρόβειου, κατσικίσιου αλλά και αγελαδινού γάλακτος.

 
Το τυροκομείο βρίσκεται στη θέση Διασέλια, πάνω από την Αγία Θεοδότη, με μέλημα των υπευθύνων το γάλα να τυροκομείται μέσα στις πρώτες 24 ώρες το πολύ, μετά το άρμεγμα. Ανάμεσα στα προϊόντα του περιλαμβάνονται μια σειρά παραδοσιακών τυριών, όπως σκοτύρι, ξυνοτύρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, και μυζήθρα.

Το μέλι της Αγγελικής

Μιλήσαμε με την Αγγελική που με πάθος και περηφάνεια μας έδωσε να δοκιμάσουμε το λαμπερό μέλι που έμαθε από την οικογένειά της και ειδικά τον προπάπου της και ανάγκασε δύο ολόκληρες οικογένειες να το κάνουν βασική απασχόληση. Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν η 12χρονη τότε Αγγελική Μεϊμαράκη πήρε την δική της παραγωγή κάνοντας έτσι τα πρώτα της βήματα σε αυτό που έμελλε να αποτελέσει το πάθος της. Προερχόμενη από οικογένεια μελισσοκόμων είχε από μικρή επαφή με τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών.
 
Δύο χρόνια μετά έχει δημιουργηθεί το Μέλι Αγγελικής, μια εταιρεία με έδρα τα Γλυκά Νερά Αττικής, η οποία διαθέτει τρία μελισσοσμήνη με μεγάλο αριθμό κυψελών, μία πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης μελιού και ένα οργανωμένο δίκτυο διακίνησης των προϊόντων της σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Το έντονο ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού στην Αθήνα, μαζί με την ευκαιρία για τον επισκέπτη να αναγνωρίσει και να αναζητήσει ποιοτικά ελληνικά προϊόντα είναι από μόνοι τους δύο ικανοί λόγοι να χαρακτηρίσει κανείς πολύτιμη τη συμβολή της ΕΞΠΟΤΡΟΦ. Μια πρώτη γνωριμία με προϊόντα και ανθρώπους που επιμένουν να παράγουν, κόντρα στην ισοπεδωτική γκρίνια της χώρας μέσα στην κρίση, που ισχυρίζεται πως η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Αρκεί λοιπόν να αναζητήσουμε τις γεύσεις του τόπου μας για να δούμε πόσοι διατροφικοί θησαυροί υπάρχουν γύρω μας.

Λευτέρης Σαββίδης Φεβρουάριος 03 2016 


Πρότεινε η Έλλη Βασιλάκη