Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Επιτέλους λεφτά για τα χωριά με αιολικά!

Με υπουργική απόφαση ξεμπλόκαρε το ανταποδοτικό τέλος από αιολικά πάρκα-Λιαζόταν ο Σκουρλέτης λέει ο Μανιάτης.
Για πρώτη φορά, πέντε χρόνια μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα καταβληθεί στους δικαιούχους το ανταποδοτικό τέλος που προβλέπεται για τους κατοίκους των περιοχών, όπου λειτουργούν  σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ (για την χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014) τα οποία θα αποδοθούν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.  


Άργησε αλλά υπέγραψε ο Σκουρλέτης αφού ξεπεράστηκαν οι σκόπελοι

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε την σχετική απόφαση μετά από αρκετό καιρό και αφού πρώτα επιλύθηκαν τα προβλήματα, που σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθιστούσαν ανέφικτη την απόδοση των ως άνω ποσών. Με τη διευθέτηση των, από το 2010 ακόμη, ανοιχτών θεμάτων, ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των
τοπικών κοινωνιών. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος  και Ενέργειας είναι να εξαντλεί τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν, προκειμένου να επιτυγχάνει την κοινωνική «υπεραπόδοση» των μέτρων που λαμβάνει.
Τα επιμερίσαντα ποσά που παρακρατήθηκαν από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και - στην περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών - από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 18.310.331,08 ευρώ, πρόκειται να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργών οι σταθμοί Α.Π.Ε. και θα αναρτηθούν σε Πίνακα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση προβλέπει διορία ενός μηνός για την υποβολή τυχόν ενστάσεων.
Για την Αργολίδα τα ποσά επιμερίζονται ως εξής:


Μανιάτης: Λιαζόταν για ένα χρόνο και ο Σκουρλέτης

Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη, ότι ενέκρινε τη διάθεση των 18 εκατ. ευρώ από σταθμούς ΑΠΕ, ο Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές & Βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά από 13 μήνες, που ο κ. Σκουρλέτης λιάζεται μην κάνοντας απολύτως τίποτα, για να κατανείμει τα 18 εκατ. ευρώ, που παραδώσαμε, σε 25.000 φτωχά νοικοκυριά ορεινών χωριών της χώρας με αιολικά πάρκα (πάνω από 700€/οικογένεια μεσοσταθμικά), σήμερα ο κ. Υπουργός Ενέργειας «δέησε» επιτέλους να υπογράψει τη σχετική απόφαση.
Το μόνο που έκανε, σύμφωνα με το δικό του δελτίο τύπου, ήταν να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση ΦΕΚ Β 3497/29.12.2014 που είχαμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Δεκέμβρη 2014.
Αν χρειάζονται πάνω από ένα χρόνο για να μοιράσουν τα λεφτά που τους συγκεντρώσαμε, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που επίσης τους παραδώσαμε, τότε κανένας δεν αναρωτιέται γιατί η χώρα και στον τομέα ευθύνης του κ. Σκουρλέτη πηγαίνει στα βράχια.»
 anagnostis