Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Βελτίωση της σύμβασης με ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ζητάει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας

Με την άποψη της κυβέρνησης που προσπαθεί να βελτιώσει τους όρους της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο το δημόσιο συμφέρον, τάσσονται οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου. Αν δεν γίνει αυτό, οι δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση.
Αυτό τόνισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή τη συνάντηση δημάρχων και βουλευτών, την περασμένη Παρασκευή στην Τρίπολη, ενώ έριξε ευθείες βολές κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.
«Δεν μπορούμε να πάμε σε Δημοτικά Συμβούλια και να ζητήσουμε από τους συμβούλους να ψηφίσουν τα υπέρογκα τέλη, τα οποία επιβάλλονται από το συγκεκριμένο διαγωνισμό», επεσήμανε ο κ. Νίκας και δήλωσε "καρφώνοντας" τον κ. Τατούλη: «Γιατί ο κύριος περιφερειάρχης μάλλον θα αστειευόταν. Είπε ότι πρέπει να μειωθούν τα τέλη. Δηλαδή, αυτός που δεν πληρώνει τίποτα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να πληρώνει 100 ευρώ τον τόνο και να μειωθούν και τα τέλη. Αυτά είναι παράξενα πράγματα, εξωλογικά, έξω από κάθε λογική».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις των εκπροσώπων του υπουργείου Ανάπτυξης με την ΤΕΡΝΑ, ώστε να υπηρετηθεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον, ιδιαίτερα με τη μείωση του κόστους, το Πράσινο Ταμείο που πρέπει να διαχειρίζονται οι δήμοι, την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα κ.λπ. Συμφωνούμε με την άποψη της κυβέρνησης ότι έτσι υπηρετείται καλύτερα το δημόσιο συμφέρον».
Εξέφρασε την ευχή «να υπάρξει μία σύγκλιση των απόψεων, να έχουμε μία μείωση του κόστους διαχείρισης» και πρόσθεσε: «Με τον αντίστοιχο διαγωνισμό στην Ηπειρο είναι το μισό κόστος για τη διαχείριση ενός τόνου σκουπιδιών. Διαφορετικά πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας οι δήμοι».
Ο κ. Νίκας ενημέρωσε ότι η προσωρινή διαχείριση που κάνει σήμερα η Καλαμάτα και άλλοι 4 δήμοι (Βόρεια και Νότια Κυνουρία, Ευρώτας και Ερμιονίδα), δεν είναι οριστική λύση. Διευκρίνισε πως «για να λειτουργήσει ως μόνιμη πρέπει κάτι να γίνει με τη διαχείριση του υπολείμματος. Εδώ απαιτείται η παρέμβαση της κυβέρνησης. Η διαχείριση μπορεί να γίνει είτε με έναν κεντρικό ΧΥΤΥ ή μετατροπή του υπολείμματος σε RDF που είναι και το καλύτερο και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια στην τσιμεντοβιομηχανία». Με την ευκαιρία πληροφόρησε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας θα στείλει αυτή την εβδομάδα 25 τόνους υπολείμματος για να γίνουν εργασίες και να κριθεί η καταλληλότητα του συγκεκριμένου υπολείμματος».
Οσον αφορά το μεγάλο κόστος της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, εξήγησε: «Μην βλέπετε το Δήμο Καλαμάτας που πληρώνει 60 και 65 ευρώ τον τόνο. Σκεφθείτε δήμους που δεν πληρώνουν τίποτα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ξαφνικά πρέπει να πληρώσουν 100 ευρώ τον τόνο».
 Γ.Σ.
eleftheriaonline