Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Η απουσία του κράτους και μερικά άλλα

Ιχνηλάτης

Το θέμα των προσφύγων ανέδειξε τη διαχρονική αδυναμία των επίσημων δομών να ανταποκριθούν σε εκτακτα θέματα
Ενα πολυδάπανο,πλυπληθές  και δαιδαλώδες σύστημα.με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες,ασάφειες ,παραθυράκια καταφέρνει συνήθως να πνιγεί σε μια κουταλιά νερό.
Η ευθυνοφοβία ,η αμηχανία ,το λεγόμενο πολιτικό κόστος που ορίζει το πολιτικό τους μέλλον που παραλύει κυριολεκτικά τα λεγόμενα πολιτικά πρόσωπα. και αφου παραλύσει ο ηγέτης 'παγώνουν" και οι υφιστάμενοι,μπερδεύεται και η κοινωνία και δίνεται χώρος για διαδόσεις  και υπερβολές
Και αφού οι αρχές αδυνατούν ,έρχεται ο εθελοντισμός που καλύπτει το κενό.
Η αλληλεγγύη είναι διαχρονικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας και δεν εξαρτάται απο το πολιτικό πρόσημο του αλληλέγγύου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη περιοχή μας που παρόλα τα οικονομικά προβλήματα συντηρεί ένα πολυ ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης που καθε μέρα κάθε εβδομάδα προσφέρει βοηθεια σε αυτους που έχουν ανάγκη.Η ενορίες,η Αλληλεγγύη,το Φιλόπτωχο δίνουν ένα  τιτάνιο αγώνα με τη συνδρομή των υπολοίπων πολιτών για να καλύψουν καποιες απο τις πληγές της κρίσης αλλά και των προσωπικών ατυχιών συνανθρώπων τους.
Και ο Δήμος ,με τη βοήθεια στο σπίτι ,με τα επιδόματα της πρόνοιας με τα κοινωνικά τιμολόγια. κανει ότι μπορεί .
Που απευθύνονται όλα αυτά ,Στους δικούς μας συνανθρώπους ,στους  Ελληνες κατα κύριο λόγο.
Ειναι λυπηρό άνθρωποι δικοί μας,παρόλο που είναι ευρέως γνωστα ,  απο άγνοια και παραπληρόφορηση διαδίδουν ,  ότι
οι Ελληνες είναι στο περιθώριο και υπάρχει προτεραιότητα στους "άλλους" ,είτε είναι μετανάστες ,είτε πρόσφυγες .
Και όλοι αυτοί άθελα τους η και εσκεμμένα ,συνήθως εκμεταλλεύονται το κύριο χαρακτηριστικό της αλληλεγγύης που είναι η ανωνυμία,η σεμνότητα και αποφυγή δημοσιότητας κυρίως για την ¨κοινωνική" προστασία αυτών που δέχονται την αλληλεγγύη.
Είναι γνωστό βεβαια ότι το ψέμμα και η βλακεία διαδίδονται πιο εύκολα απο την αλήθεια.
Είναι αδικία οι "άποντες¨" να επικρίνουν τους "παρόντες' στη μάχη αυτή και να τους συκοφαντούν αδιάντροπα.
 Συνοπτικά αυτός  πολίτης  που απο το υστέρημα του πηγαίνει κάτι στα προσφυγάκια ,κατα κανόνα το έχει ξανακάνει για τους δικούς μας και θα το ξανακάνει όσο ζεί....
Αυτός πρέπει να είναι το παράδειγμα και όχι όσοι υπηρετούν το κονωνικό διχασμό .
Και το παράδειγμα αυτό μας επιβάλλεται απο την ιστορία μας και τη καταγωγή μας.
Επειδή είμαστε Ελληνες , επειδή είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι ,δεν μπορύμε να ακολουθήσουμε τη τακτική των γειτονικών μας λαών που επιλέγουν να αντιμετωπίσουν  το προσφυγικό με τρόπους  που έχουμε υποστεί και εμείς ,είτε στο Πόντο,είτε στη Μικρασιατική καταστροφή.
Με τη βοήθεια του Θεού αλλα με το μυαλό και το κόπο των ανθρώπων θα πρέπει να ανατπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρων και να τα βγάλουμε πέρα χωρίς να χάσουμε την ψυχή μας
Ο Φόβος η ανησυχία  είναι λογικό να υπάρχουν ,η λιποψυχία και η μικροψυχία  δεν είναι το χαρακτηριστικό των Ελληνων .

"Ι"