Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Διαχείριση απορριμμάτων: Κάλεσμα σε κοινή δράση των συλλογικοτήτων της Πελοποννήσου

Την Τετάρτη 9/3/2016 πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο συνάντηση εργασίας συλλογικοτήτων της  περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ).

Αφορμή της συνάντησης ήταν η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου και η επαπειλούμενη υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ, μεταξύ της περιφέρειας  και της ΤΕΡΝΑ, μετά και τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν ανάμεσα στην τελευταία και στη διυπουργική επιτροπή.

Οι παρευρισκόμενοι/ες στη συνάντηση εκτιμούμε ότι το ουσιαστικό περιεχόμενο της σύμβασης ΣΔΙΤ και 

του μοντέλου της διαχείρισης που αυτή αντιπροσωπεύει δεν αλλάζει, όσα «φτιασιδώματα» κι αν επιχειρηθούν. 
Για το λόγο αυτό επιμένουμε στην ακύρωσή της και στην υλοποίηση ενός μοντέλου δημόσιας, αποκεντρωμένης  διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, στην οικονομικότητα του συστήματος διαχείρισης και στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές. Προϋπόθεση γι αυτό είναι να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) της περιφέρειας από τον ΦοΔΣΑ, καθώς και η εκπόνηση ουσιαστικών τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους.

Οι φορείς και οι συλλογικότητες, που ενστερνίζονται αυτήν την επιλογή, έχουμε χρέος να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια σειρά συντονισμένων, στοχευμένων  δράσεων στις τοπικές κοινωνίες και στα δημοτικά συμβούλια, που θα κορυφωθούν με μια παμ-πελοποννησιακή συνάντηση συλλογικοτήτων, την Κυριακή 10 
Απριλίου, στην Τρίπολη.

Καλούμε όσους/ες επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία κοινών δράσεων, να το δηλώσουν 
στο prosynat@gmail.com, μέχρι την Παρασκευή 18 Μαρτίου.