Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΝΕΔΥΠΕΡ: ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ



ΤΚΔιδύμων

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ

Με αφορμή την συζήτηση του θέματος  σχετικά με  την «Διοίκηση και Λειτουργία του Λαογραφικού Κέντρου Διδύμων»  στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας   την  Τρίτη  22 Μαρτίου 2016,  η ΝΕΔΥΠΕΡ έχει να αναφέρει τα εξής:

Α) Το «Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων»  ξεκίνησε την δράση του τον Ιούνιο του 2013 από ανθρώπους που με το μεράκι  τους, για την αξιοποίηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής  κληρονομιάς  της περιοχής τους, έδωσαν το στίγμα  για μια σημαντική  έκφραση του εθελοντισμού στην Ερμιονίδα.

Η ενασχόληση των εθελοντών-εθελοντριών με την καταγραφή και την ταξινόμηση όλων όσων ένας λαός κατά παράδοση λέγει, ενεργεί και πράττει σε συλλογικό επίπεδο, καθώς και η δημιουργία του λαογραφικού μουσείου στα Δίδυμα με το «πλούσιο» περιεχόμενο το οποίο αποτελείται από αντικείμενα τα οποία, εκτός από το θέμα τους, καθρεφτίζουν ουσιαστικά τον πολιτισμό μέσα από τον οποίο γεννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν, καθιστούν την προσφορά τους έως σήμερα  ανεκτίμητη.

Β) Η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου ενέταξε τη δράση αυτή στις εθελοντικές ομάδες του Δήμου, ως όφειλε, για να υπάρχει η απαιτούμενη εποπτεία.

Σε αυτές τις δράσεις δεν υπάρχει ξεκάθαρη νομική υπόσταση καθώς είναι ασαφές το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά απλά δίνεται  στους ΟΤΑ η δυνατότητα αξιοποίησης των αρχών του εθελοντισμού ( παρ. 3 του άρθρου 214 του Ν.3463/06).

Επίσης τα συμβούλια δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων προωθούν τον εθελοντισμό και συνεργάζονται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων αντίστοιχα σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 83 και την παρ.5 του άρθρου 84 του Ν.3852/2010.

Δεν προβλέπει λοιπόν ο νόμος αν θα υπάρχουν τριμελή η πενταμελή συμβούλια στις εθελοντικές ομάδες των δήμων και πως αυτές θα λειτουργούν.

Γ)  Κατά την πολύωρη συζήτηση του θέματος στο ΔΣ, τονίσαμε την αναγκαιότητα της συνεργασίας της εθελοντικής ομάδας με το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Διδύμων για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και πως δεν πρέπει να δημιουργούνται  διενέξεις μεταξύ τους για το ποιος θα ελέγχει τη διοίκηση, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σταματήσει το δημιουργικό έργο του Λαογραφικού Κέντρου Διδύμων.

Άλλωστε η δουλειά που γίνεται από την εθελοντική ομάδα  και τους φίλους του μουσείου είναι πολύ σημαντική και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του.

Δ) Σκοπός του Δήμου Ερμιονίδας και κατ΄ επέκταση του αρμόδιου νομικού προσώπου ( Πολιτισμού & Παιδείας) είναι να προσφέρει αλλά και να βοηθηθεί, σεβόμενος  πάντα τη βούληση και την ανεξαρτησία από:

1) τις ήδη οργανωμένες ομάδες εθελοντών, οι οποίες παρέχουν εθελοντική δράση ( π.χ. Λαογραφικό Εργαστήρι, Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου κ.λ.π.)

2) τους μεμονωμένους εθελοντές οι οποίοι συμμετέχουν ή θέλουν να συμμετέχουν σε δράσεις που προσιδιάζουν στα ενδιαφέροντά τους

Επίσης ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη του εθελοντισμού επιδιώκεται

1) η επίτευξη ενός μεγάλου εγχειρήματος, το οποίο είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών της τοπικής κοινωνίας (μεμονωμένα ή σε ομάδες) τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση τοπικών δράσεων, και

2) η εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, η προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων.

Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ