Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ΄ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε.



Ερμιόνη 5-4-2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ΄ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε.

Τη Δευτέρα 28-3-2016, εκτελέστηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο του Μουσείου  με τίτλο:

« Γνωρίζω την ιστορία του τόπου μου: Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στον ετήσιο εορτασμό μνήμης για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827. Φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχε η ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.

Στην τελευταία τάξη του Δημοτικού Σχολείου ολοκληρώνεται η διδασκαλία της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα οι μαθητές διδάσκονται και τοπική ιστορία. Το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονείται κατ’ έτος από το Ι.Λ.Μ.Ε. συμπληρώνει βιωματικά τις γνώσεις των μαθητών. Επικεντρώνεται στη συμμετοχή των Ερμιονιτών στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία, στους οπλαρχηγούς αδελφούς Μήτσα και στη διεξαγωγή της εδώ Γ΄ Εθνοσυνέλευσης.


 Οι μαθητές κατ’ αρχήν στάθηκαν στον Κήπο των Ηρώων, μπροστά στις προτομές των αδελφών Μήτσα,  θυμήθηκαν την προσφορά τους στον αγώνα του ‘21 και τον ηρωικό  θάνατο του Γιάννη Μήτσα.
Στην ιστορική αίθουσα, όπου διεξήχθη η Γ΄ Εθνοσυνέλευση, κάτω από τις προσωπογραφίες των αγωνιστών, συζήτησαν για τις Εθνοσυνελεύσεις,  διάβασαν το κείμενο του Ν. Δραγούμη, « …Εν όσω διετρίβομεν εν Ερμιόνη, αι συνεδριάσεις συνεκροτούντο εντός προμήκους αιθούσης, όπου εκαθήμεθα συσσωρευμένοι αναμίξ διασταυρουμένους έχοντες τους πόδας …», φαντάστηκαν τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων και έμαθαν τις κυριότερες εδώ αποφάσεις (πρόταση του Κολοκοτρώνη για τον ορισμό του Καποδίστρια ως κυβερνήτη, καθιέρωση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας).
Τέλος με ένα αυτοσχέδιο δρώμενο  έκαναν αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος, που αναφέρει ο Ι. Μάλλωσης στο βιβλίο του «Η εν Ερμιόνη Γ΄ Εθνοσυνέλευσις» σχετικά με την ψεύτικη διάδοση της δολοφονίας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί τη δασκάλα της ΣΤ΄ τάξης κα. Ελένη Βλάσση που συνόδευσε τους μαθητές στο Μουσείο καθώς και την τέως Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε. κα. Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ, οι οποίες από κοινού πραγματοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.