Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Μια γυναίκα στο τιμόνι του συνεταιρισμού στην Ερμιόνη

Γυναίκα πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο σύνηθες στο συνεταιριστικό κίνημα. Στην Ερμιονίδα Αργολίδας, όμως, αυτό που για πολλούς φαίνεται παράξενο, μετά τη συγκρότηση του συμβουλίου είναι δεδομένο και η Λιάνα Οικονόμου αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος μιας αγροτικής οργάνωσης που σίγουρα δεν περνάει τις καλύτερες εποχές του.
Η ίδια δηλώνει γυναίκα μεν, αγρότισσα δε, αφού, όπως υποστηρίζει, κάνει όλες τις εργασίες χωρίς εξαιρέσεις μαζί με τον άντρα της. Όσο για το κίνητρο να διεκδικήσει την προεδρία, η Λιάνα Οικονόμου είναι σαφέστατη: «Εργαζόμενη περίπου 40 χρόνια μαζί με τον άντρα μου, έζησα τον συνεταιρισμό στις μεγάλες του δόξες και σε εποχές δημιουργίας και προσφοράς στα μέλη του. Τα τελευταία, όμως, 15 χρόνια άρχισε σιγά – σιγά να ρημάζει και μαζί με αυτόν και η
συνεταιριστική συνείδηση, αφού ο καθένας, από κάποιο σημείο και μετά, πίστευε ότι δεν έχει τίποτε να του προσφέρει ο συνεταιρισμός και ότι από μόνος του είναι καλύτερα τελικά. Αυτό δεν μπορούσα να το αποδεχθώ».
Η λογική της; «Έχουμε την τύχη να καλλιεργούμε τρία προϊόντα-θησαυρό, όπως λάδι, εσπεριδοειδή και ρόδια, και εμείς που τα παράγουμε δεν έχουμε κάνει τίποτα ώστε να διακριθούν και να προωθηθούν σε όλες τις αγορές και με όλους τους τρόπους. Αδιαφορήσαμε για τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ και για τη μεταποίησή τους. Το επόμενο βήμα είναι να λειτουργήσουμε τον συνεταιρισμό, κάνοντάς τον μια επιχείρηση υγιή και σύγχρονη, δημιουργώντας μονάδα μεταποίησης όλων των προϊόντων που παράγουμε. Εμπορευόμενοι τις μεγάλες ποσότητες στην αρχή της συγκομιδής και μεταποιώντας τις υπόλοιπες».
Η Λιάνα Οικονόμου έχει πολλά σχέδια. Η ουσία είναι ότι προστίθεται ένα υγιής κρίκος στο συνεταιριστικό κίνημα.
Γιώργος Αργυρίου

ypaithros