Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Στην Κοραλία Ανδρειάδη - Θεοτοκά, αφιερώθηκαν τα φετινά, όγδοα “Πολυδούρεια”

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ
Έζησε έναν μεγάλο έρωτα με τον συγγραφέα και διανοητή Γιώργο Θεοτοκά. Αυτοκτόνησε στα 41 της, δέκα χρόνια μετά τον ξαφνικό χαμό του, αδυνατώντας να ξεπεράσει την απουσία του. Έγραψε δυνατή ποίηση. Ήταν η Κοραλία Ανδρειάδη - Θεοτοκά, στην οποία αφιερώθηκαν τα φετινά, όγδοα “Πολυδούρεια”…
Για την άγνωστη στον πολύ κόσμο, αλλά σημαντική ποιήτρια, μίλησαν το Σάββατο το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ο ποιητής και φίλος της Αντώνης Φωστιέρης και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Τάκης Σπετσιώτης.
«Η εκθαμβωτική λύση» είχε τίτλο (από τον ομώνυμο στίχο της) η ομιλία του Αντώνη Φωστιέρη (φωτο που ακολουθεί), στον οποίο η ποιήτρια είχε στείλει μια χριστουγεννιάτικη κάρτα στο Παρίσι την ημέρα του θανάτου της, λίγο πριν πηδήξει στο κενό από την ταράτσα της πολυκατοικίας όπου έμενε, στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν 18 Δεκεμβρίου του 1976.


Για την «Κοραλία Θεοτοκά και ο Άγιός της» μίλησε ο Τάκης Σπετσιώτης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η καθηγήτρια Εύη Ντινοπούλου και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας παρουσίασαν μελοποιημένη ποίησή της. Ποιήματά της διάβασαν επίσης η φιλόλογος Μίνα Σταθοπούλου και η ποιήτρια Ελένη Κοφτερού…

“Ρώτησα εκείνον που δεν γέλασε ποτέ.
- Γιατί ποτέ δεν γέλασες; Και είπε:
- Υπάρχει τίποτα για να γελάσω;
Ρώτησα εκείνον που γελάει πάντα.
- Γιατί γελάς; Και είπε:
- Υπάρχει κάτι για να μη γελάσω;
Είναι καιρός να συμφωνήσουμε με σοβαρότητα”

Η βραδιά είχε και αποσπάσματα από την εκπομπή «Παρασκήνιο»,
με ένα ντοκιμαντέρ του ανιψιού της ποιήτριας Νίκου Σταμπουλόπουλου, όπου η αδελφή της, Τζούλια Ανδρειάδη, μιλά για τη ζωή της Κοραλίας Θεοτοκά.
«Η Κοραλία πόνεσε σπαρακτικά. Αγωνίστηκε να αντισταθεί, να ξεπεράσει τη μοίρα της. Ως ένα σημείο το πέτυχε. Μετά λύγισε. Χωρίς ωστόσο να περιχαρακωθεί στον εαυτό της. […] Είχε τη συνείδηση, ως το τέλος, της ύπαρξης, δίπλα στο δικό της πόνο, και του πόνου των άλλων, αυτών που πεινούσαν ή δολοφονούνταν ή ήταν άστεγοι. Και συνταίριαζε τους δύο πόνους μέσα στην ψυχή της» έγραφε στο πρόγραμμα της εκδήλωσης το σημείωμα του καθηγητή Μιχάλη Μερακλή...


«…θα ΄ρθει ένας κόσμος χλόης αγόρι
και θα δουλεύουμε στη μοιρασιά των λουλουδιών»

Βραβείο “Μαρία Πολυδούρη”
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Μαρία Τσαγκαράκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, που μαζί με τον Δήμο Καλαμάτας διοργανώνουν τα “Πολυδούρεια”. Φέτος το βραβείο Μαρία Πολυδούρη δόθηκε εξ ημισείας στον Καλαματιανό Δημοσθένη Μιχαλακόπουλο για την ποιητική συλλογή «Αταξίδευτα» και στην Κωνσταντίνα Κορρυβάντη για τη «Μυθογονία».


Το βραβείο απένειμε στον Δημοσθένη Μιχαλακόπουλο ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας - η Κων. Κορρυβάντη απουσίαζε στο Λονδίνο - ο οποίος μνημόνευσε τον συνθέτη Γιώργο Τσαγκάρη, καθώς ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε τα “Πολυδούρεια” ως διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
Της Μαρίας Νίκα
kalamatajournal