Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Διεθνές γεγονός η συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη British Airways»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η πτήση 644 Λονδίνο – Καλαμάτα της British Airways είναι πραγματικότητα»
«Η σημερινή ιστορική σύνδεση του Λονδίνου με την Καλαμάτα είναι ένα μεγάλο γεγονός, η συνεργασία ωστόσο της British Airways με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ένα διεθνές γεγονός» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο χαιρετισμό του στο αεροδρόμιο Καλαμάτας στην τελετή εγκαινίων της έναρξης των πτήσεων Λονδίνο – Καλαμάτα με την British Airways, την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016.
«Υποδεχόμαστε με χαρά και αίσθημα ευθύνης την εξέλιξη να καταστήσουμε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας το φορέα των μεγάλων αλλαγών στην Πελοπόννησο και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τη χώρα» δήλωσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης
Πελοποννήσου και σημείωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί τον πρώτο πυλώνα για να γίνει η Πελοπόννησος αναγνωρίσιμος και αξιόπιστος προορισμός. «Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί αυτή η συνεργασία με τη British Airways αποδεικνύει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα κατορθώσαμε να προσδιορίσουμε ως αξιόπιστο προορισμό την Πελοπόννησο και την Καλαμάτα. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι ο πυλώνας που μας φέρνει σε επαφή με όλο τον κόσμο και οι απευθείας πτήσεις της British Airways στην Πελοπόννησο αποτελεί απτή απόδειξη».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επενδύσει πάρα πολλά στον τουρισμό, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, κόντρα στην αντίληψη των λαϊκιστών ότι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος «γίνεται από τον ουρανό» και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της Πελοποννήσου.
Η Πελοπόννησος χρειάζεται νέες υποδομές και βελτίωση των υφισταμένων ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, «γιατί δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να παραμένουν σε εκκρεμότητα αναπτυξιακά σχέδια ύψους 4,5 δις ευρώ, να μιλάμε για νέο αναπτυξιακό νόμο χωρίς να αντιμετωπίζουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας της χώρας».
«Είμαι αισιόδοξος γιατί η επιλογή της British Airways καθιστά την Πελοπόννησο προσφιλή περιφερειακό επενδυτικό προορισμό» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και ανέφερε ότι η σύνδεση της Καλαμάτας με το Λονδίνο συνιστά επίσης σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της διεκδίκησης από την Καλαμάτα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
«Από το 2011 που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου προσπαθήσαμε να ισχυροποιήσουμε το όραμά μας για εξωστρέφεια και ήμασταν η πρώτη περιφέρεια της χώρας που καταρτίσαμε και υλοποιήσαμε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα προώθησης και προβολής του τουριστικού μας προϊόντος» συμπλήρωσε ο κ. Τατούλης και ανακοίνωσε ότι σύντομα «θα υπάρξουν και καινούργιες πτήσεις αποτέλεσμα των συνεπών συνεργασιών που κάνουμε».
«Είμαι αισιόδοξος ότι η Πελοπόννησος δείχνει το δρόμο, που ευτυχώς οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας ακολουθούν ή τείνουν να ακολουθήσουν» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί όλοι μαζί οι φορείς, οι δομές, οι θεσμοί, «εργαζόμαστε μαζί» ώστε η Πελοπόννησος σε τόσο δύσκολες στιγμές να αποτελέσει την περιφέρεια πιλότο για τη χώρα, με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και την εξωστρέφειά της.
Επιτακτική η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας
Θα ήταν διαφορετική η κατάσταση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε προχωρήσει γρήγορα τη μελέτη για την αναβάθμιση του αεροδρομίου, «ώστε να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε δεσμεύσει για αυτό το σκοπό. Απ’ την άλλη πλευρά γρήγορα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θα πρέπει να προχωρήσει τη μελέτη για τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου».
«Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω την ανιδιοτελή προσφορά του αερολιμενάρχη Καλαμάτας κ. Δημήτρη Μανδηλάρη και του προσωπικού του αεροδρομίου για την προσφορά τους σε αντίξοες συνθήκες, με αποτέλεσμα την υποδειγματική λειτουργία του αεροδρομίου με ελάχιστους ανθρώπινους πόρους. Η Κυβέρνηση και ο ΕΟΤ, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές είναι έτοιμη από τη στιγμή που της δοθεί η αρμοδιότητα να αναπληρώσει αυτό το κενό των ανθρώπινων πόρων, γιατί αυτό μας υπαγορεύει ο στρατηγικός μας σχεδιασμός».
Ο εμπορικός ακόλουθος της Βρετανικής Πρεσβείας κ. Λεοντάρης από την πλευρά του χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία της Περιφέρειας με τη British Airways και ιδιαίτερα πετυχημένη την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εδραίωση της Πελοποννήσου στην τουριστική αγορά. Ο κ. Λεοντάρης αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της Περιφέρειας στη διεθνή έκθεση τουρισμού WTM στο Λονδίνο, στα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου που χαρακτήρισαν κορυφαίο προορισμό την Καλαμάτα, καθώς και στη διοργάνωση του συνεδρίου ΑΒΤΑ στην Πελοπόννησο, δράσεις που αναμφίβολα έδωσαν ώθηση στο τουριστικό προϊόν της.
Η εκπρόσωπος της British Airways κα Freddie Stier από την πλευρά της ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συνεργασία, μέσα από την οποία έγινε εφικτή η σύνδεση του Λονδίνου με την Καλαμάτα, των αεροδρομίων Heathrow και Καλαμάτας όπως τόνισε, και ανακοίνωσε ότι αναμένονται πάνω από 10.000 επισκέπτες στην Πελοπόννησο ως αποτέλεσμα των τακτικών πτήσεων της British Airways. Η κα Stier αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι στους νέους ανερχόμενους προορισμούς οι 9 από τους 10 είναι υπερπόντιοι και μόνο η Καλαμάτα είναι εντός της Ευρώπης, που αποτελεί την πύλη της Πελοποννήσου. Η κα Stier δήλωσε τέλος ότι η συνεργασία με την Πελοπόννησο αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης προς την Ελληνική αγορά.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ κ. Αχιλλέας Κωνταντακόπουλος, αφού εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί ένα όραμα του Καπετάν Βασίλη πραγματοποιείται, τόνισε ότι με τη σύνδεση αυτή η Μεσσηνία γίνεται περισσότερο προσβάσιμη και αναγνωρίσιμη. Εξέφρασε επίσης τη χαρά του γιατί με τη βοήθεια της Περιφέρειας η συνεργασία με τη British Airways είναι γεγονός και τόνισε πόσο καθοριστική είναι η συμβολή της Περιφέρειας στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας. «Έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης για την επιτυχία αυτή η οποία προέκυψε μέσα από στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει στόχο να καταστήσουμε το τουριστικό μας προϊόν από τα πιο αειφόρα και ποιοτικά της Μεσογείου».
Παρόντες στην τελετή ήταν σύσσωμη σχεδόν η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Κωνσταντινέας, Δήμαρχοι της Μεσσηνίας και εκπρόσωποι φορέων και θεσμών της Πελοποννήσου.
Μπορείτε να δείτε το σύνολο της εκδήλωσης στον κάτωθι σύνδεσμο: