Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Ο καπνός και οι διοξίνες έπνιξαν τον κάμπο των Ιρίων

Το ερώτημα που μένει μετέωρο δεν περιορίζεται μόνο στην εξακρίβωση της ταυτότητας του δράστη του εμπρησμού, αλλά και στη διερεύνηση των επιπτώσεων της εκπομπής των χιλιάδων τοξικών και καρκινογόνων διοξινών.
Επί τρεις μέρες μαινόταν η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη σε οικόπεδο του αγροτικού συνεταιρισμού Ιρίων στο Ναύπλιο, καίγοντας παλιά λάστιχα και πλαστικά που μεταφέρουν εκεί οι αγρότες εδώ και περίπου 30 χρόνια προκειμένου να μεταφερθούν για ανακύκλωση.
Το αποτέλεσμα ήταν πυκνοί καπνοί να σκεπάσουν τον κάμπο των Ιρίων, που είναι διάσπαρτος από καλλιέργειες κάθε λογής ζαρζαβατικών, και τις κατοικίες της περιοχής, κατευθυνόμενοι ανάλογα με τη φορά του ανέμου, μεταφέροντας χιλιάδες διοξίνες που κατακάθισαν πάνω στα αγροτικά προϊόντα.
Χαρακτηριστικό των επιπτώσεων της ρύπανσης που προκλήθηκε και των κινδύνων που προκύπτουν από αυτήν είναι ότι ακριβώς δίπλα στο οικόπεδο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά υπάρχει μαντρί στο οποίο εκτρέφονται περίπου 500 πρόβατα.
Οπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» κάτοικοι της περιοχής, που
έσπευσαν στο σημείο μόλις αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά αμέσως μετά την έναρξή της, εκεί βρέθηκαν φορτηγό και σκαπτικά μηχανήματα του Δήμου Ναυπλίου, καθώς και ένα φορτηγό με επιγραφή του Δήμου Τίρυνθας που μετέφερε νερό, σαν να… περίμεναν την εκδήλωσή της.
Μάλιστα, τα μέλη των συνεργείων δήλωσαν στους κατοίκους ότι η συγκεκριμένη φωτιά δεν μπορεί να κατασβεστεί με νερό, γι' αυτό και θα έριχναν χώμα, κάτι που ακόμη κι αν συνέβη δεν απέδωσε.

Η... καίρια παρέμβαση

Εντύπωση προκαλεί και η στάση της Πυροσβεστικής που μετά από μία ολόκληρη ώρα συνεχών τηλεφωνημάτων κατοίκων της περιοχής έφτασε στο σημείο της φωτιάς, κατέγραψε το γεγονός και αποχώρησε, αφήνοντας το έργο της κατάσβεσης στον δήμο!
Τόσο το γεγονός ότι τα συνεργεία του Δήμου Ναυπλίου βρέθηκαν στο σημείο σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της πυρκαγιάς όσο και η απάθεια που επιδείχθηκε από την Πυροσβεστική με τη μη παρέμβασή της, κάνουν τους κατοίκους να μιλούν για πρόκληση ελεγχόμενης από τον Δήμο Ναυπλίου πυρκαγιάς, προκειμένου να ξεφορτωθεί με τον ευκολότερο και πιο ανέξοδο τρόπο τους σωρούς των λάστιχων και των πλαστικών που προορίζονταν για ανακύκλωση.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ναυπλίου, Δημήτρη Κωστούρο, ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια για την ύπαρξη της φωτιάς, παρ' όλο που σύμφωνα με τους κατοίκους μέλος του συνεργείου του δήμου που βρέθηκε στην πυρκαγιά είχε τηλεφωνική συνομιλία μαζί του μπροστά τους, προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξή της.
Και παρ' όλο που ο κ. Κωστούρος μάς διαβεβαίωσε ότι θα επικοινωνήσει μαζί μας μόλις λάβει γνώση για την υπόθεση, δεν το έπραξε ποτέ, ούτε καν μέσω κάποιου συνεργάτη του και παρά τις συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις που δέχτηκε.
Ετσι, το ερώτημα που μένει μετέωρο δεν περιορίζεται μόνο στην εξακρίβωση της ταυτότητας του δράστη του εμπρησμού, αλλά και στη διερεύνηση των επιπτώσεων της εκπομπής των χιλιάδων τοξικών και καρκινογόνων διοξινών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Αγνωστο παραμένει το ποιος θα κινήσει τη διαδικασία προκειμένου να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις.