Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ



Από το 2008 λειτουργεί στο Κρανίδι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Γυμνάσιο Κρανιδίου. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για την τοπική μας κοινωνία αφού δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς  κατοίκους του Δήμου Ερμιονίδας να ολοκληρώσουν τις Γυμνασιακές τους γνώσεις και να αποκτήσουν το απολυτήριο γυμνασίου απαραίτητο «διαβατήριο» της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας. Κατά την σχολική χρονιά 2015-2016 από το Υπουργείο Παιδείας είχαμε απόφαση αναστολής εγγραφών για τον Α΄ κύκλο μάθησης, ελπίζουμε κατά την σχολική χρονιά 2016-2017 να ανατραπεί αυτή η απόφαση για να λειτουργήσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κρανιδίου κανονικά . Ήδη έχουμε καταθέσει στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου και στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης  νέες αιτήσεις ενδιαφερομένων και ελπίζουμε στην ανατροπή αναστολής αυτής  της απόφασης. Έχουμε επισημάνει ότι η αναστολή λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας ήταν μια άδικη απόφαση για την περιοχή μας  γιατί δημιουργεί αποκλεισμούς και χάνεται η δεύτερη ευκαιρία για τους ενδιαφερομένους μαθητές οριστικά και αμετάκλητα.
1)      Η χιλιομετρική απόσταση Κρανιδίου – Ναυπλίου ( 75  χιλιόμετρα) λειτουργεί αποτρεπτικά στο να παρακολουθήσει κανείς καθημερινά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου

2)      Η λειτουργία του Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κρανιδίου δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (ΕΣΠΑ)
3)      Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικές φορείς του τόπου μας στηρίζουν συστηματικά και έμπρακτα αυτόν το θεσμό που προωθεί την εκπαίδευση ενηλίκων και δίνει την δυνατότητα απόκτησης απολυτήριου Γυμνασίου στους δημότες μας και στους ευρύτερα κατοίκους της Ερμιονίδας
4)      Οι αιτήσεις νέων εγγραφών που μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί (περίπου 25) είναι αδιανόητο να μην αξιολογηθούν θετικά από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.
5)       Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας για την συνέχιση λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας σηματοδοτεί το ενδιαφέρον όλων να στηρίζουμε έναν πρωτοποριακό εκπαιδευτικό θεσμό που δημιουργεί και προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική μας κοινωνία, ανοίγει ορίζοντες γνώσης και περιορίζει τους  αποκλεισμούς τόσο στην κοινωνία όσο και στην αγορά εργασίας.
Ζητάμε και ελπίζουμε στην αναθεώρηση της απόφασης σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας  Κρανιδίου που λειτουργεί ως παράρτημα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου.
Η  δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση είναι απαραίτητα αναγκαία συνθήκη για να υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στην ζωή, στην αγορά εργασίας και ευρύτερα στην κοινωνά.

Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ερμιονίδας
Καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης