Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΝΕΔΥΠΕΡ: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΟΣ κ. ΣΦΥΡΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΟΣ  κ. ΣΦΥΡΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ

Με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Σφυρή  σε τηλεοπτικό σταθμό της Πελοποννήσου σχετικά με την «αποκατάσταση» στο Σταυρό Διδύμων και την συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση στα Δίδυμα έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Ο υπόλογος κ. Σφυρής  αφού δεν εφάρμοσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Μαρτίου 2016 ζητάει και τα ρέστα!!

Και ενώ έφερε μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια διάτρητη μελέτη με πλήθος ανακριβειών και παρατυπιών χωρίς ουσιαστικά να ρωτά και να αφουγκράζεται τη βούληση των δημοτών , ζητά από την αντιπολίτευση το πρόγραμμά της για την «αποκατάσταση» του ΧΑΔΑ «Σταυρός 1» στα Δίδυμα.

Επισήμανση 1η:

Από τα λεγόμενά του  το σχέδιο για το θάψιμο όλων των απορριμμάτων είναι και  δικό του!!!

Και έγινε στη «ζούλα» όπως είπε στέλεχος της παράταξής του!!

Πως προστατεύει λοιπόν την δημόσια υγεία και την μόλυνση του περιβάλλοντος όταν δεν υλοποίησε την απόφαση του ΔΣ της 7ης Μαρτίου σχετικά με την εξέταση της αρτιότητας της μελέτης για τον Σταυρό Διδύμων από μελετητικό γραφείο, και τις μετρήσεις που πρέπει να γίνουν για να έχουμε την εικόνα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα πριν προχωρήσουμε σε αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.

Γιατί συν-αποφάσισε την τροποποίηση αυτής της μελέτης με μία άλλη  διάτρητη με την οποία γίνεται ουσιαστικά το θάψιμο όλων των σκουπιδιών που βρίσκονται στον χώρο της πρώην χωματερής μαζί με όλα τα δέματα των σύμμεικτων απορριμμάτων που υπάρχουν στον χώρο που εγκαταστάθηκε ο δεματοποιητής με την έναρξη λειτουργίας του τον Αύγουστο του 2010.

Δηλαδή προβλέπεται να γίνουν εργασίες και στους δύο χώρους.!!!

Και γιατί δεν μας απάντησε τότε στο ΔΣ της 6ης Ιουνίου 2016   στο ερώτημά μας για το αν γνωρίζει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές διοικητικές διαδικασίες ;

Από τη μία έχουμε τον ΧΑΔΑ των 4,5 στρεμμάτων περίπου  και από την άλλη τον χώρο του δεματοποιητή των 18 στρεμμάτων περίπου, οι οποίοι συνορεύουν.

Στην τροποποιημένη  μελέτη που μας δόθηκε  δεν αναφέρεται τίποτα παρά μόνο ότι πρόσθεσαν 12.000 κ.μ. δεματοποιημένων στέρεων αποβλήτων και δεν υπάρχει καμμία αναφορά στο χώρο του δεματοποιητή παρά μόνο στο χώρο του ΧΑΔΑ των 4,5, στρ.

Και αλήθεια τα δέματα από πότε είναι εκεί; Από το 2008; Γιατί ο ΧΑΔΑ λειτούργησε από το 1992 έως το 2008!! Και έγραψαν στη νέα μελέτη πως έπεφταν 2.500 -3.000 τόνοι σκουπίδια ετησίως από το 1992 έως το 2008 για να καλύψουν τις ποσότητες που πρέπει να θάψουν!!!! Στην μελέτη του 2014 όμως έγραφαν για 600-700 τόνους ετησίως!!

Είναι λοιπόν διάτρητη η μελέτη αυτή ή όχι;

Πως λοιπόν θα γίνουν εργασίες σε χώρο που δεν προβλέπεται πουθενά ;

Είναι ή όχι παράνομες οι ενέργειες και οι εργασίες στο χώρο του δεματοποιητή;

Επισήμανση 2η:

Έξι χρόνια οι αρμόδιες θεσμικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν μπόρεσαν να βρούν λύση   η οποία να στηρίζεται σε περιβαλλοντικά ορθές λύσεις και ξαφνικά προχωράμε σε μία αποκατάσταση με καταστρεπτικές συνέπειες για την  δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Γνωρίζει ο κ. Σφυρής ότι μαζί με το θάψιμο των απορριμμάτων κουκουλώνονται και οι ευθύνες των υπεύθυνων όσο ψηλά και αν βρίσκονται;

Όχι  κ. Σφυρή δεν θα σας επιτρέψουμε να θάψετε τα σκουπίδια και τα δέματα στο μέτρο που μπορούμε και ξέρετε γιατί;

Γιατί είμαστε υπέρ της νομιμότητας και του κοινού συμφέροντος και όχι υπέρ της αδιαφάνειας και του εντυπωσιασμού όπου θα βγάλουμε φωτογραφίες για την ωραία «αποκατάσταση» τύπου «Λαυρίου» όπως μας δείξατε!!

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το σχέδιό σας και κάναμε συνάντηση στα  Δίδυμα για να ενημερώσουμε τους δημότες.

Είστε   λοιπόν υπόλογος και δεν δικαιούστε να ζητάτε τα  ρέστα από την αντιπολίτευση.!

Εφαρμόστε όσα προβλέπονται στους νόμους και υλοποιείστε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου  πριν παρέμβουν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και λέτε μετά ότι σας πολεμά η αντιπολίτευση.!!!

 Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ