Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

μιά πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση

Πλεύσις: Η συναρπαστική ιστορία της ελληνικής ναυσιπλοΐας σε μια έκθεση

Πλεύσις:
Η συναρπαστική ιστορία της ελληνικής ναυσιπλοΐας σε μια έκθεση

Με την έκθεση «Πλεύσις: Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», από την 1η Οκτωβρίου ως τις 28 Μαΐου, το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει μια μοναδική ιστορία ναυτικών ταξιδιών μέσα από περίπου σαράντα χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων.

Κατασκευασμένα βάσει σχεδίων με παραδοσιακό τρόπο και με γνήσια αυθεντικά υλικά, με διαστάσεις από 0,60 μ. έως 1,50 μ., πλοία που παρουσιάζονται χρονολογούνται από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Δημιουργός των εκθεμάτων είναι ο Μηχανολόγος-Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός Δημήτρης Μάρας, ο οποίος έχει εντρυφήσει στη μελέτη της ναυπηγικής ιστορίας του ελλαδικού χώρου, αλλά και στην κατασκευή μικρογραφικών ομοιωμάτων πλοίων.
Στην έκθεση συμμετέχει και η ζωγράφος-χαράκτρια Μαίρη Σχοινά, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Α' Εργαστηρίου Χαρακτικής
ΑΣΚΤ, με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες «Αιγαιίς» (Αρχαίες Ελληνικές Γραφές), «Ωδές Αιγαίου» και «Ωδές Αιγαίου τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου. Η αέναη κίνηση της θάλασσας σε διάλογο με τις αρχαίες ελληνικές γραφές και τους πανάρχαιους θησαυρούς των Αντικυθήρων συνεχίζουν τη γεμάτη δέος περιπέτεια της καλλιτέχνιδας με τη μυστηριακή Αιγαιίδα Θάλασσα, που άρχισε το 2001.
Πλεύσις: Η συναρπαστική ιστορία της ελληνικής ναυσιπλοΐας σε μια έκθεση
Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζονται όργανα ναυσιπλοΐας, αλλά και ένα ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Στις διαδραστικές ξεναγήσεις ειδικότερα, οι επισκέπτες θα μπορούν να πειραματιστούν με όλες τις γνωστές, σύμφωνα με τις νεότερες διεθνείς έρευνες, λειτουργίες του πάνω σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μοντέλο (Επιστημονικός σύμβουλος: Ξενοφών Δ. Μουσάς, Αστρονόμος-Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος ΕΚΠΑ, Κατασκευαστής: Διονύσης Γ. Κριάρης, Mαθηματικός -Κατασκευαστής ομοιωμάτων αρχαίων οργάνων).
Ακόμα, η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσιο εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις του αρχαιολόγου Γιάννη Νάκα, καθώς και κατάλογο των εκθεμάτων. Η Πλεύσις οργανώνεται σε χρονολογικές ενότητες με αφηγηματική αλληλουχία.
Πλεύσις: Η συναρπαστική ιστορία της ελληνικής ναυσιπλοΐας σε μια έκθεση
Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στα πλοία της αρχαιότητας, από το προϊστορικό μονόξυλο έως την κλασική τριήρη και την ελληνιστική ολκάδα. Στο δεύτερο όροφο, η αφήγηση συνεχίζεται με τα πλοία του Βυζαντίου, τα πλοία-σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης και ολοκληρώνεται με τα παραδοσιακά σκαριά της νεότερης ελληνικής ναυπηγικής. Το μουσειολογικό σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποίησε η Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ Νικολέτα Ξυδέα.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στους επισκέπτες, την ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας, καθιστώντας τους κοινωνούς σε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο και αναδεικνύοντας το διαχρονικό, στενό δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα.
Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Πρόγραμμα ξεναγήσεων

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται γενικές ξεναγήσεις ενηλίκων και σχολικών ομάδων, αλλά και διαδραστικές ξεναγήσεις με επίκεντρο το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να πειραματιστούν με το ειδικό διαδραστικό μοντέλο του τεχνουργήματος. Είναι απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση.

Γενικές ξεναγήσεις

α) για οργανωμένες ομάδες: Πέμπτη 18.00, Σάββατο 10:00
β) για το ευρύ κοινό: Σάββατο 12:00 & 14:00, Κυριακή 11:00 & 13:00
Άτομα ανά ξενάγηση: έως 20
Διάρκεια: 50΄
Κόστος (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 8 € κατ’ άτομο
γ) για σχολικές ομάδες: Δευτέρα-Παρασκευή, 9:30, 10:30 & 11:30
Διάρκεια: 50΄
Άτομα ανά ξενάγηση: έως 25 (με δυνατότητα ταυτόχρονης ξενάγησης 2 τμημάτων)
Κόστος: 4 € ανά μαθητή /συνοδοί εκπαιδευτικοί δωρεάν

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Διαδραστικές ξεναγήσεις*

Ημέρες & ώρες: Όπως παραπάνω
Διάρκεια: 90΄
Άτομα ανά ξενάγηση: έως 15
Κόστος (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 12 € κατ’ άτομο
*Κατόπιν συνεννόησης

Πληροφορίες-Κρατήσεις

Tηλ: 211 012 6486
Email:
museum@herakleidon-art.gr

athinorama 

Έλλη Βασιλάκη