Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες που ξεκίνησαν απο το μηδέν

Ελένη Μπότα
insider

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι παλιοί επιχειρηματίες έχτιζαν «μαγαζιά» πάνω σε γερά θεμέλια. Φρόντιζαν τις επιχειρήσεις τους αλλά και τους εργαζόμενους, ενώ μέσα από προσεκτικές κινήσεις , σκληρή δουλειά και μερικές φορές – με την βοήθεια της τύχης - κατάφεραν να δημιουργήσουν επιτυχημένες εταιρείες με σημαντική θέση τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και διεθνώς. 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κλωστουφαντουργίας Πεταλούδα, την οποία ίδρυσε ο Ελευθέριος Μουζάκης, ο πιο «ειλικρινής φορολογούμενος» ανάμεσα στους επιχειρηματίες, όπως τον χαρακτήρισε με ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών την δεκαετία του 1980. 
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του Ε. Μουζάκη ήταν δύσκολα. 
Όταν τελείωσε το δημοτικό και γράφτηκε σε σχολαρχείο, κουβαλούσε νερό στους ώμους σε νταμιτζάνες στα βαπόρια σερβίριζε καφέδες στην Τρούμπα και πουλούσε γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, στραγάλια, καραμέλες, λεμόνια.

Είχε συλληφθεί να πουλάει ντομάτες χωρίς άδεια. «Τις πούλαγα για να ζήσω, σπουδάζω και ο πατέρας μου δεν έχει λεφτά να ζήσουμε» είχε προλάβει να πει στο δικαστήριο. Γλίτωσε τα χειρότερα με ένα πρόστιμο 25 δραχμών της εποχής, που θα έπρεπε να πληρώσει όταν ενηλικιωνόταν.
«Θεωρώ τον εαυτό μου περήφανο που αξιώθηκα να κάνω το καθήκον μου στην πολιτεία» θα έλεγε πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι ο Ελευθέριος Μουζάκης ήταν ο ειλικρινέστερος έλληνας φορολογούμενος μεταξύ όλων των επιχειρηματιών. Δήλωνε και πλήρωνε περισσότερα από όλους τους γνωστούς βιομηχάνους της εποχής. 
Το 1931 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως υπάλληλος σε εταιρεία εισαγωγών, για να αναλάβει διευθυντής του εργοστασίου κλωστών «3 Αστέρες».
Το 1944 ίδρυσε μία μικρή επιχείρηση, την «Κλωσταί Πεταλούδας - Μουζάκης», που σύντομα διακρίθηκε για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της και το 1949 απέκτησε το πρώτο της εργοστάσιο στην Ηλιούπολη.
Η «Πεταλούδα» κυκλοφόρησε πρώτη φορά κουβαρίστρα το 1950, ένα προϊόν που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. 
Μερικά χρόνια αργότερα αποδέχθηκε πρόταση τού άλλοτε «φοβερού ανταγωνιστή» του διανοούμενου επιχειρηματία και προέδρου του ΕΒΕΑ επί σειράν ετών Χρήστου Πανάγου και εξαγόρασε και τη δική του κλωστική μονάδα κεντήματος.
Το 1968 ίδρυσε την εταιρεία «Ελ. Μουζάκης ΑΕ», η οποία εγκαινίασε τη λειτουργία του πρώτου κλωστηρίου της το 1970. 

Η είσοδος της στο Χρηματιστήριο, έγινε το 1991, ενώ εκείνη τη χρονιά η Πεταλούδα υπέγραψε συμβόλαιο με την MADEIRA - Γερμανίας για την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων της στην Ελλάδα. 
Σήμερα τα ηνία της Πεταλούδας έχουν περάσει στη σύζυγο του ιδρυτή, Ελευθερία Μουζάκη η οποία κατέχει την θέση του αντιπροέδρου στον Όμιλο, στον ανιψιό του Νικόλαο Σαράφη και σε άλλα μέλη της οικογενείας που καλούνται να καλύψουν το κενό του.
Παλίρροια
Κατασκευάζει 1,7 εκατ. ντολμαδάκια την ημέρα, κατέχοντας την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Ο λόγος για την οικογενειακή επιχείρηση Παλίρροια που  ιδρύθηκε το  1957 στα Πολιτικά Εύβοιας από τον Αντώνη Σουλιώτη.
Η Παλίροια παρέμεινε μια προσωπική επιχείρηση μέχρι το 1982, όπου έλαβε την εταιρική μορφή που έχει σήμερα  με τη συμμετοχή των γιων του Αντώνη Σουλιώτη, Κώστα και Βασίλη. 
Το 1989 ξεκίνησε η υλοποίηση ενός μακρόπνοου επενδυτικού σχεδίου με επενδύσεις  σε σύγχρονες και τεχνολογικά προηγμένες εγκαταστάσεις και νέα γραφεία το οποίο ολοκληρώθηκε το 1992 με τη λειτουργία αυτών, στα Πολιτικά Ευβοίας. 
Το 2000 μια νέα εποχή άρχισε για την Παλίρροια, όταν η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε τη δημιουργία μιας καινούργιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας στη Βουλγαρία, με την επωνυμία  Παλίρροια Bulgaria Ltd,ώστε να καταφέρει να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές της . 
Από το 2010 και μετά η Παλίρροια εστίασε το ενδιαφέρον  της ακόμα  περισσότερο στις εξαγωγές με αποτέλεσμα να καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του συνολικού της τζίρου. 
Σήμερα, η Παλίρροια είναι ο μεγαλύτερος  Έλληνας εξαγωγέας έτοιμων γευμάτων και αποτελεί το Νο1 παραγωγό ντολμά στον κόσμο.
Αpivita
Η μεταξύ τους αγάπη τους οδήγησε στην δημιουργία μίας από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. 
Ο Νίκος και η Νίκη Κουτσιανά, ιδρυτές της εταιρείας φυσικών καλλυντικών Apivita με σκληρή δουλειά και τύχη κατάφεραν να δημιουργήσουν μία εταιρεία η οποία έχει πλέον παρουσία σε 14 χώρες.
Φαρμακοποιοί και οι δυο, συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ένα συνοικιακό φαρμακείο στην Αθήνα το 1972, και ανακάλυψαν το κοινό τους πάθος για τη φύση. Παντρεύτηκαν σε αυτό το φαρμακείο και μαζί δημιούργησαν τα πρώτα τους φυσικά καλλυντικά χρησιμοποιώντας μελισσοκομικά προϊόντα και ελληνικά βότανα. 
Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία εγκαινίασε νέα καταστήματα στη Λευκωσία, στο Βουκουρέστι και το Άμστερνταμ, ενώ οι νέες αγορές που αποτελούν άμεσους στόχους είναι η Αγγλία και η Τουρκία. 
Η φήμη της εταιρείας που φτιάχνει φυσικά καλλυντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και το BBC πρόσφατα έκανε εκτενές αφιέρωμα σε αυτή και το μυστικό της επιτυχίας.
Τρικαλινός
Το αυγοτάραχο Τρικαλινός έχει συμπεριληφθεί στα καλύτερα προϊόντα του κόσμου και πλέον συστήνεται και χρησιμοποιείται από όλους τους μεγάλους σεφ. 
Η εταιρεία Τρικαλινός έχει τις ρίζες της πίσω στο 1856 όταν τρία αδέρφια ο Ζαφείρης, ο Νίκος και ο Γιώργος ξεκίνησαν την παραγωγή και εμπορία του αυγοτάραχου στο Αιτωλικό.
Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, τωρινός ιδιοκτήτης της ιστορικής επιχείρησης ανέλαβε τα ηνία το 1995, δίνοντας νέα πνοή στην εταιρεία αλλά και στο ίδιο το προϊόν.
Η άνοδος της εταιρείας είναι ραγδαία: τα προϊόντα εξάγονται στο περίφημο οίκο Petrossian, το αβγοτάραχο Τρικαλινός παίρνει εξαιρετικά σχόλια στους New York Times, ο food writer Jose Andres έκανε μόδα το αβγοτάραχο στα media καθιερώνοντας το ως το πιο «καυτό» υλικό για tapas σε αρκετά εστιατόρια των ΗΠΑ, ενώ στη γαλλική αγορά το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται ανώτερο από το αντίστοιχο της Κορσικής, χαρακτηρίζεται «royale» και πωλείται σε διπλάσια τιμή. 
Καλλιμάνης
Κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων με συνολικό μερίδιο αγοράς 25% και κύκλο εργασιών 42 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία της πασίγνωστης οικογένειας του Αιγίου ξεκινά στα 1956, όταν τα δύο αδέλφια Γιώργος και Θεόδωρος Καλλιμάνης, έχοντας εργαστεί στην ποτοποιία Αναστασόπουλου στα Καλάβρυτα, δημιουργούν τη δική τους ποτοποιία στο Αίγιο.
Πολύ γρήγορα, στη δεκαετία του ’60 στρέφουν την προσοχή τους στα είδη πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και κυρίως ψυγείων, ανοίγοντας το πρώτο τους κατάστημα.
Στα 1965 ανοίγουν στο Αίγιο το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης κατεψυγμένων τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν  δίκτυο διανομής κατεψυγμένων προϊόντων, που σταδιακά εξαπλώνεται στη Βόρεια Πελοπόννησο.
Το 1989, συστήνουν την εταιρία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Ο Σελινούντας» με έδρα την Ελίκη και σκοπό τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης κατεψυγμένων αλιευμάτων.
Το 1989, πεθαίνει ο Γιώργος Καλλιμάνης και τα ηνία αναλαμβάνει η σύζυγός του Βασιλική, που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Το 1992, συστρήνεται η ανώνυμη εταιρεία Καλλιμάνης μέσω της συγχώνευσης 5 ομόρρυθμων εταιριών.
Το 2001 η εταιρεία μπαίνει δυναμικά στον τομέα των ημιέτοιμων γευμάτων με τα προϊόντα «Πιάτα ημέρας», που αποτελούν καινοτομία στο σύνολο της αγοράς του έτοιμου φαγητού. 
Μερικά χρόνια αργότερα ξεκινά την εξαγωγή των επωνύμων προϊόντων Kallimanis στις αναδυόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Πρώτος σταθμός η Κύπρος. Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, και η Βουλγαρία.
Σήμερα η εταιρεία αποτελεί μία από τις 40 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.