Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Τα πιο διάσημα αποφθέγματα του Ουμπέρτο Έκο

koutipandoras 
Ο Ουμπέρτο Έκο πέθανε χθες Παρασκευή περί τις 21:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) στο σπίτι του, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη την οικογένειά του. Ο Ιταλός συγγραφέας, που ζούσε στο Μιλάνο, έπασχε από καρκίνο.
Κάθε του νέο βιβλίο αποτελούσε τεράστιο εκδοτικό γεγονός και χωρία από τα έργα του απαντώνται πάντα στις συλλογές με γνωμικά και αποφθέγματα.
Ακολουθούν μερικά από τα πιο διάσημα:
Κάθε φορά που ένας ποιητής, ένας ιεροκήρυκας, ένας αρχηγός, ένας μάγος ξεστομίζει ασυναρτησίες, η ανθρωπότητα ξοδεύει αιώνες αποκρυπτογραφώντας το μήνυμα.
Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση.

ετικέτες τροφίμων

Πώς να τις διαβάζουμε και τι να προσέχουμε

Ξέρετε ποιές είναι οι πληροφορίες που έχουν περισσότερη σημασία πάνω στις ετικέτες των τροφίμων;
Ξέρετε τί σημαίνει κάθε πληροφορία από αυτές και τί να προσέξετε περισσότερο;

food-label-600px
Δείτε λοιπόν αναλυτικά, ποιες πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται πάνω σε μία συσκευασία τροφίμου και τι αυτές σημαίνουν:

1. Ποσότητα
Πρέπει να αναγράφεται η καθαρή ποσότητα του προϊόντος, δηλ η ποσότητα του τροφίμου χωρίς τη συσκευασία. Συνήθως μετριέται σε κιλά ή γραμμάρια (στερεά) ή λίτρα (υγρά).

2. Ονομασία προϊόντος
Η ονομασία του προϊόντος πρέπει να δίνει πληροφορίες για τη φυσική κατάσταση του τροφίμου ή για την επεξεργασία που έχει υποστεί, πχ. συμπυκνωμένο γάλα, καπνιστή γαλοπούλα κλπ. Υποχρεωτικά πρέπει να αναφέρεται η χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας.

AX, ΕΡΩΤΑ...



Προχθές βράδυ σε μια εκδήλωση μια γνωστή με μάλωσε : ''Πότε θα στρωθείς επιτέλους να γράψεις ένα βιβλίο; Αρκετά με το ξόδεμα του φεισμπουκ..'' Δεν απάντησα τίποτα, παρά μόνον : ''Eντάξει, δυο χρόνια τώρα, το φχαριστήθηκα πια...''
Χθες το απόγευμα μού τηλεφώνησε μια άλλη γνωστή- συνταξιούχος φιλόλογος-, για να μου πει, ευγενικά, πόσο την συγκίνησε ένα κείμενό μου που με copy-paste μετέφερα, ως συνήθως, απ' τις αναρτήσεις του Χρονολογίου μου σ' ένα blog.
Χθες βράδυ η μέρα μου έκλεισε μ' ένα τηλεφώνημα ενός ποιητή που με μάλωσε
πάλι : '' Αν δεν ήσουν τεμπέλης, θάχες γράψει πέντε βιβλία ακόμη..'' ''Τεμπέλης; Ο κύριος Σπετσιώτης;'' , τόλμησα να ψελλίσω με ένα συγκρατημένο λυγμό για να μην τον ψυχοπλακώσω, οικογενειάρχη άνθρωπο, Σαββατιάτικα από τηλεφώνου. Στη συνέχεια της συζήτησής μας, ωστόσο, αναφερόμενοι σε κάποιους ΄Ελληνες ποιητές, μάλιστα απ' τους ''φτασμένους ως και στο ..παρά τρίχα Νόμπελ'', δεν παραλείψαμε, σε μια βιαστική αποτίμηση, να συμφωνήσουμε μ' ένα στόμα μια φωνή : '' Αυτός καλός μέχρι εκεί... Αυτή ως εκεί και μη παρέκει... Κάθε τρεις και λίγο βιβλίο, αμάν πια !''
Βρε κουτά, γιατί πιέζετε τους αδρανείς και τους μη - παραγωγικούς που - ίσως από αδυναμία ή και συνειδητά-, αυτοπροστατεύονται απ' τα περιττά; Ούτε σκηνοθέτησα τίποτα ποτέ, ούτε έγραψα κάτι...Either going by myself, either with the flow, είτε ρομαντικά, ευπρεπισμένα, φανερά, είτε πρόστυχα, βρώμικα και κρυφά μια ζωή μόνο ΄Ερωτα έκανα και τίποτ' άλλο - fellows, γεια σας και χαρά...

ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

κι όμως... η ευτυχία είναι απόφαση !

τα γνωρίσματα των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να είναι ευτυχισμένοι
happypeople

Η ΕΥΤΥΧΙΑ αποτελεί κοινό στόχο όλων των ανθρώπων, καθώς κανείς δεν θέλει να είναι λυπημένος.
Έχουμε όλοι γνωρίσει ανθρώπους που καταφέρνουν να είναι καλά, ακόμη και εν μέσω κάποιας μεγάλης δοκιμασίας που τους φέρνει η ζωή. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν νιώθουν πόνο, θλίψη ή λύπη –απλά, δεν αφήνουν αυτά τα συναισθήματα να κατακλύσουν την ζωή τους.
Πώς το καταφέρνουν; Έρευνες αποκαλύπτουν 20 κυρίαρχα γνωρίσματα των ευτυχισμένων ανθρώπων.

ΟΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΟΙΠΟΝ :

1. Εκτιμούν την ζωή
Είναι ευγνώμονες που ξυπνούν κάθε πρωί. Αναπτύσσουν μία παιδική αίσθηση θαυμασμού για τη ζωή και επικεντρώνονται στην ομορφιά της κάθε στιγμής. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, δεν παίρνουν τίποτε ως δεδομένο – προσπαθούν να αδράξουν την κάθε στιγμή και αγνοούν τις μικρές αναποδιές.

2. Διαλέγουν τους φίλους τους …σοφά
Περιτριγυρίζονται από άλλους χαρούμενους, θετικούς ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες, την ηθική και τους στόχους τους. Από ανθρώπους που τους ενθαρρύνουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.
Φίλους που τους αγαπούν και τους αποδέχονται για αυτό που είναι και που είναι εκεί όταν χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας.

Ιησούς των βοτάνων

Πρόταση: Γιώργος Μπόλμπος

 
 
image

 
 
 
 
 
«Καλλιεργούσαμε και εξαγάγαμε κάνναβη πριν τον Μεταξ...
Το tvxs μίλησε με τον Γιώργη Οικονομόπουλο, ψυχίατρο και συντονιστή του ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α. (Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης) για τη θεραπευτική αξία της κάνναβης&nb


Προεπισκόπηση από

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

κόρτε

"The Flirtation"
Eugene de Blaas
 











Έλλη Βασιλάκη

"...είμαι αγωνιστικά απαισιόδοξος..." !

 
Έλλη Βασιλάκη
 
 
 
image
 
 
 
 
 
Θεοδόσης Τάσιος: Η καλή Παιδεία είναι θέμα εθνικής επιβί...
Αγωγή σημαίνει μαθητεία, μύηση, συμμετοχή, παράδειγμα, βίωμα, που είναι ανεπαρκή στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα. Για να αποκτήσουν στέρε...

Επίσκεψη από το Δημοτικό Σχολείο Διδύμων στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Σήμερα, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τους 80 μαθητές με τις δασκάλες και τους δάσκαλους τους από το Δημοτικό Σχολείο Διδύμων!
23 μαθητές της Δ', Ε' και ΣΤ’ τάξης δημοτικού πραγματοποίησαν το πρόγραμμα "Γίνε Βιβλιοθηκονόμος" με τη Μαρία Κωνσταντοπούλου και τη Μαρία Πλατή, στη Νέα Βιβλιοθήκη.
25 μαθητές της Α', Β’ και Γ' τάξης δημοτικού πραγματοποίησαν το πρόγραμμα «Για τη διαφορετικότητα» με την παιδαγωγό Μαρία Πλατή.
Όλοι οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση που φιλοξενεί το Φουγάρο «35 Χρόνια Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, Έκθεση- Αφιέρωμα με έργα παιδιών & εφήβων» από τη Μαρία Πλατή.
Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και τις δασκάλες-δασκάλους τους!
Ελπίζουμε να σας έχουμε σύντομα ξανά κοντά μας! 

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

1ος Ορεινός Αγώνας Μονή Αυγού



1ος Ορεινός Αγώνας
Μονή Αυγού Trail Race
Ο σύλλογος δρομέων  Ερμιονίδος Summit Runners υπό την αιγίδα του Δήμου Ερμιονίδος  και την Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Δήμου Ερμιονίδος  ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΝ
Tον 1ο Ορεινό αγώνα δρόμου Μονή Αυγού Trail Race
·         Μεγάλη διαδρομή 28 χιλιομέτρων
·         Μικρή διαδρομή 10 χιλιομέτρων
·         Παιδικός αγώνας
Ημερομηνία διεξαγωγής : Σάββατο 12/3/2016
Τόπος διεξαγωγής : Δίδυμα Ερμιονίδος
Απέχει 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 60 χιλιόμετρα από την πόλη του Ναυπλίου και 10 χιλιόμετρα από το Κρανίδι.
Ώρα διεξαγωγής :
·         9:30 η μεγάλη διαδρομή των 28 χιλιομέτρων
·         10:30 η μικρή διαδρομή των 10 χιλιομέτρων
·         10:45 ο παιδικός αγώνας

Ῥομαντικὸς ἐπίλογος



Νίκος Καρούζος (Ναύπλιο, 1926- Αθήνα, 1990)
  
Ῥομαντικὸς ἐπίλογος

Μὴ μὲ διαβάζετε ὅταν δὲν ἔχετε
παρακολουθήσει κηδεῖες ἀγνώστων
ἢ ἔστω μνημόσυνα.
Ὅταν δὲν ἔχετε
μαντέψει τὴ δύναμη
ποὺ κάνει τὴν ἀγάπη
ἐφάμιλλη τοῦ θανάτου.
Ὅταν δὲν ἀμολήσατε ἀϊτὸ τὴν Καθαρὴ Δευτέρα
χωρὶς νὰ τὸν βασανίζετε
τραβώντας ὁλοένα τὸ σπάγγο.
Ὅταν δὲν ξέρετε πότε μύριζε τὰ λουλούδια
ὁ Νοστράδαμος.
Ὅταν δὲν πήγατε τουλάχιστο μιὰ φορὰ
στὴν Ἀποκαθήλωση.
Ὅταν δὲν ξέρετε κανέναν ὑπερσυντέλικο.
Ἂν δὲν ἀγαπᾶτε τὰ ζῶα
καὶ μάλιστα τὶς νυφίτσες.
Ἂν δὲν ἀκοῦτε τοὺς κεραυνοὺς εὐχάριστα
ὁπουδήποτε.
Ὅταν δὲν ξέρετε πῶς ὁ ὡραῖος Modigliani
τρεῖς ἡ ὥρα τὴ νύχτα μεθυσμένος
χτυποῦσε βίαια τὴν πόρτα ἑνὸς φίλου του
γυρεύοντας τὰ ποιήματα τοῦ Βιγιὸν
κι ἄρχισε νὰ διαβάζει ὦρες δυνατὰ
ἐνοχλώντας τὸ σύμπαν.
Ὅταν λέτε τὴ φύση μητέρα μας καὶ ὄχι θεία μας
Ὅταν δὲν πίνετε χαρούμενα τὸ ἀθῶο νεράκι.
Ἂν δὲν καταλάβατε πῶς ἡ Ἀνθοῦσα
εἶναι μᾶλλον ἡ ἐποχή μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ
ΧΡΩΜΑΤΑ
Μὴ μὲ διαβάζετε
ὅταν
ἔχετε
δίκιο.
Μὴ μὲ διαβάζετε ὅταν
δὲν ἤρθατε σὲ ρήξη μὲ τὸ σῶμα...
Ὥρα νὰ πηγαίνω
δὲν ἔχω ἄλλο στῆθος.

Παρουσίαση του βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη, "Το Φαράγγι" στο ΦΟΥΓΑΡΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ

Η Ιωάννα Καρυστιάνη στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
Η Βιβλιοθήκη Ανθός υποδέχεται την Ιωάννα Καρυστιάνη, μία από τις σημαντικότερες ελληνίδες πεζογράφους, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 6 μμ στο Café του Φουγάρου για την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματός της με τίτλο "Το Φαράγγι" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας και ο Γιάννης Στάμος από τη βιβλιοθήκη Ανθός. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.
Στο νέο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, επτά αδέρφια, αποφασίζουν να εκπληρώσουν την υπόσχεση που είχαν δώσει στον πατέρα τους και να διασχίσουν ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της γενέθλιας Κρήτης. Αφηγήσεις σε παρόντα χρόνο καθώς και αναμνήσεις, πρόσφατες ή μακρινές, αποδίδουν παράλληλα με τον ψυχισμό των πρωταγωνιστών, ένα ψηφιδωτό του αρχέγονου τοπίου και της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά το 1952 από Μικρασιάτες γονείς και εμφανίστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα το 1994, με τη συλλογή διηγημάτων "Η κυρία Κατάκη". Έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος δύο φορές, το 1998 και το 2007, για τα μυθιστορήματά της Μικρά Αγγλία και Σουέλ αντίστοιχα καθώς και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2000. Παράλληλα με την λογοτεχνική της δραστηριότητα έχει γράψει το σενάριο της ταινίας Νύφες και τη σεναριακή προσαρμογή του μυθιστορήματός της Μικρά Αγγλία τα οποία έχουν γυριστεί για τον κινηματογράφο από τον σύζυγό της Παντελή Βούλγαρη.
Είσοδος ελεύθερη

Νέος εκθεσιακός χώρος σε σπηλιά στην Αρχαία Ασίνη με θέμα τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο στην Αργολίδα

 Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους όσοι σχεδίασαν και υλοποίησαν τον νέο εκθεσιακό χώρος στην Αρχαία Ασίνη με θέμα το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αργολίδα.
Περιλαμβάνει τις ενότητες: Πόλεμος - Απρίλης 41 με Άγγλους Αυστραλούς Νεοζηλανδούς Κυπρίους και Παλαιστίνιους - Κατοχή - Πείνα - Αντίσταση και Καταστροφές αρχαίων στον Β παγκόσμιο στην Αργολίδα.

σήκω και χόρεψε!

Ο χορός θεραπεύει, τονώνει ψυχικά και σωματικά κάνει καλό στην καρδιά, γυμνάζει και αδυνατίζει.

της Βικτωρίας Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια, medlabnews.gr

Ο χορός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών για να τονώνει ψυχικά και σωματικά τα άτομα και να τα βοηθά να διατηρούν την φόρμα τους. 

Ο χορός αποτελεί μέσω της κίνησης ένα σημαντικό στοιχείο για τη ζωή του ανθρώπου που τον ακολουθεί από την ημέρα της γέννησής του μέχρι το τέλος του. Ο άνθρωπος σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής του, για να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του που αποζητούν την έκφρασή τους, καταφεύγει στη μουσική, στο στίχο και το χορό. Ως μια από τις υψηλότερες εκδηλώσεις του ανθρώπου, ο χορός, βγαίνει από τα βάθη της ψυχής του και αποτυπώνει την αρμονία του. Αποτελεί πηγαία παρότρυνση, ανάγκη παρουσίασης, σκέψης, πράξης, κατάστασης, βουβή ομιλία, επικοινωνία, συνοδός του ανθρώπου στη ζωή του. Ο χορός είναι ο ολοκληρωμένος τρόπος να ζεις τον κόσμο. Είναι γνώση, είναι θρησκεία, είναι τέχνη, είναι η ίδια η ζωή. Μέσα στο χορό συναντούμε το τέλειο δέσιμο της ψυχής και του σώματος. 

Ο Πλάτωνας έγραψε: «το να τραγουδάει και να χορεύει ωραία

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ζακ Λακαριέρ και η Ελλάδα του



Αναδημοσίευση με αφορμή την Βραδιά αφιέρωμα μνήμης στη ζωή και το έργο του μεγάλου Γάλλου ελληνιστή Jacques Lacarrier στο Ναύπλιο

Της Μυρσίνης Σαμαρά 

Επιχειρούμε αυτό το μικρό αφιέρωμα –μια ανθολόγηση στον «ανένταχτο οδοιπόρο», στο φανατικό λάτρη της Ελλάδας, που σαν σήμερα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2005 έφυγε από τη ζωή. Η έννοια φιλέλληνας δεν είναι αρκετή για να συμπεριλάβει ό,τι ένιωθε ο Ζακ Λακαριέρ για την Ελλάδα.


 «Να αγαπήσεις μια χώρα, σημαίνει να την αγαπήσεις όταν υποφέρει! » είχε πει με έμφαση στο «Μονόγραμμα», την εκπομπή κόσμημα του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη

Απόσπασμα από το πολυδιαβασμένο βιβλίο του «Ελληνικό Καλοκαίρι», α΄ έκδοση 1976):


Γράφοντας εδώ τη λέξη επίλογος, λέω για άλλη μια φορά μέσα μου: είναι μια ελληνική λέξη. Σαν όλες αυτές που χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς καν να το υποψιαζόμαστε. Ανώφελο να τις καταγράψουμε θα έπιαναν από μόνες τους ένα ολόκληρο λεξικό. Αν ένα παρόμοιο εγχείρημα γινότανε κατά τύχη, θ’ αντιλαμβανόμασταν ότι αυτές οι λέξεις καλύπτουν το σύνολό σχεδόν του επιστημονικού φιλοσοφικού και θρησκευτικού λεξιλογίου μας. Φέρομε, και εμείς μέσα μας μιαν αόρατη και ασύνειδη ρωμιοσύνη. Γράφω λοιπόν αυτή την φράγκο-ελληνική λέξη που έχει μια ηλικία τριών χιλιάδων ετών: επί-λόγος. Αυτός που σφραγίζει. Αυτός που συμπεραίνει. Αυτός που γράφουμε αφού έχουμε γράψει. Ύστατο τέλος του Λόγου στη διπλή έννοια της λέξης τέλος. Ίλιγγος λέξεων που μόνο τα ελληνικά μπορούν να προσφέρουν γατί μόνο αυτά εξερεύνησαν, κατέγραψαν ανέλυσαν τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσας όσο καμιά άλλη γλώσσα. Αυτό που τόσο επίμονα μένει μέσα μου από την Ελλάδα είναι πρώτ’ απ’ όλα αυτός ο ίλιγγος της ελληνικής μνήμης, ένα συναίσθημα σαν (όμοια με το Μέγα Αλέξανδρο μέσα απ’ το γυάλινο βαρέλι) να εξερεύνησα μια ημι-καταποντισμένη ήπειρο και να ‘νοιωσα, να δέχτηκα, την πεισματική επιβίωσή της πάνω στα χείλια του ελληνικού λαού. Μόνο αυτό θα εξακολουθήσει να ζει όταν όλα τα’ άλλα θα ‘χουν αλλάξει και η Ελλάδα, για την αγαλλίαση μερικών για τον καημό άλλων, θα έχει τελικά καταστεί αυτό που λέμε μια σύγχρονη χώρα. Εδώ πάνω σ’ αυτή τη γη όπου νιώθω ακόμα να ζω παρά το πέρασμα των χρόνων, έχουν γεννηθεί οι λέξεις, τα εντυπώματα και οι κατηγορίες του πνεύματος που είναι ακόμα δικά μας. Και που φέρω μέσα μου –φέρομε πάντοτε μέσα μας- όταν γράφουμε τη λέξη επίλογος.



Γεννήθηκε στη Λιμόζ της Γαλλίας το 1925. Σπούδασε νομικά και φιλολογία. Το 1950 ξεκίνησε με τα πόδια με προορισμό την Ινδία, ταξίδεψε στην Εγγύς Ανατολή, έφτασε στην Ελλάδα και έζησε πολλά χρόνια κυρίως στην Ύδρα και στην Πάτμο. Με βαθιά γνώση της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και της νεότερης ιστορίας, με αγαπημένους προορισμούς και μακρόχρονο τόπο κατοικίας την Ύδρα και την Πάτμο, αλλά ταξιδεύοντας και αγαπώντας την Ελλάδα στο σύνολό της, από την Πελοπόννησο και την Κρήτη ως το Άγιον Όρος και τη χερσόνησο του Άθω, ο συγγραφέας ανέδειξε θραύσματα του παρελθόντος και του παρόντος που συμπυκνώνουν την έννοια και την αισθητική της ελληνικότητας. Στην Ελλάδα η ομορφιά δεν μαθαίνεται ποτέ, είναι