Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Πρόταση από την εταιρεία Aristo του Ομίλου Dolphin Capital για δημιουργία αεροδρομίου στο Πόρτοχέλι

 O Δήμος Ερμιονίδας γνωμοδότησε υπέρ της στρατηγικής μελέτης αξιοποίησης κτήματος 625 στρεμμάτων του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο βρίσκεται στη Βερβερόντα Πορτοχελίου.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του κτήματος από το ΤΑΙΠΕΔ. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω κτήμα είχε απαλλοτριωθεί πριν από περίπου 45 χρόνια για να γίνει αεροδρόμιο. Με αφορμή τη γνωμοδότηση ο Δήμος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας αεροδρομίου σε άλλο χώρο ενώ έχει κατατεθεί και σχετική πρόταση από την εταιρεία Aristo, του Ομίλου Dolphin Capital.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι το αεροδρόμιο θα μπορεί να δέχεται σε ημερήσια βάση πτήσεις με 294 άτομα με τη προσγείωση για παράδειγμα ενός airbus A-318, δύο ΑΤR-42 και ενός CAN-172. Αυτό σημαίνει σε μία πεντάμηνη βάση τη προσέλκυση αεροπορικώς στη περιοχή σχεδόν 45.000 ατόμων. Παράλληλα, θα μπορούν να έρχονται και πτήσεις cargo μία προοπτική που θα βοηθήσει τη προώθηση προϊόντων στη περιοχή.
Εξάλλου, ο Δήμος Ερμιονίδας ενέκρινε μελέτη για τη κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου στην έξοδο από Κρανίδι προς Πορτοχέλι προϋπολογισμού 35.000 ευρώ με ΦΠΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΑΝ. ΛΑΜΠΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κρανίδι   2-4-2016

ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΑΝ. ΛΑΜΠΡΟΥ
Στις 29-3-2016 έγινε από τον Δήμο Ερμιονίδας προφορική μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση κτηρίων στέγασης των Υπηρεσιών του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο όρισε επιτροπή που διενήργησε τη δημοπρασία και αποτελείτο από τους: 1) Αντωνόπουλο Ιωάννη, της πλειοψηφίας, 2) Κρουμπούζο Γεώργιο, της πλειοψηφίας και 3) Τόκα Αναστάσιο της μειοψηφίας.
Η τιμή εκκίνησης ήταν 1.200 ευρώ μηνιαίως για το κτήριο στο οποίο θα στεγασθούν οι εξής υπηρεσίες του Δήμου. 1) Τεχνική Υπηρεσία, 2) Οικονομική και Ταμειακή Υπηρεσία, 3) Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Πρόνοιας Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Παιδείας, 4) Ν.Π.Ι.Δ. Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, 5) Γραφείο Διά Βίου Μάθησης. Η μοναδική ιδιοκτήτρια που συμμετείχε στη δημοπρασία ήταν η κ. Κοντοβράκη Πετρούλα, η οποία ζήτησε ενοίκιο από το Δήμο 900 ευρώ μηνιαίως, παρέχοντας έκπτωση 25% σε όφελος του Δήμου.

Παραιτήθηκε ο Γιάν Φάμπρ

Ο Γιάν Φάμπρ παραιτήθηκε το πρωί του Σαββάτου, από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Λίγοι οι 200 πρόσφυγες για την Αργολίδα...σε «ξενοδοχεία κολλητών» ;

Η Αργολίδα «υιοθέτησε» τους λίγους πρόσφυγές της και γι' αυτό δεν αποκλείεται να της φέρουν και συμπλήρωμα
Τρεις εβδομάδες παράταση έχει πάρει η παραμονή των προσφύγων σε ξενοδοχεία του Λυγουριού και του Πορτοχελίου η οποία κανονικά έληγε στις 31 Μαρτίου, αλλά οι 200 θα συνεχίσουν βρίσκονται εδώ τουλάχιστον μέχρι και τις 22 Απρίλη. Τα ξενοδοχεία μισθώνονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και έπειτα αυτοί θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα στην Αθήνα, πάλι με έξοδα της Ύπατης Αρμοστείας.

Οι 200 μένουν σε ένα μέρος που τους έχει καλοδεχθεί:

Οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι αυτοί είναι καλές, ενώ διοργανώνονται και διάφορες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά με πρωτοβουλία αλληλέγγυων πολιτών, οι οποίοι έχουν φροντίσει και για την κάλυψη των όποιων ελλείψεων υπήρχαν σε εφόδια. Παράλληλα το τμήμα Θεατρικών Σπουδών ετοιμάζει σειρά δράσεων και μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ και 1ο ΕΚ Άργους θα προβάλλουν το ντοκιμαντέρ που έφτιαξαν για τους πρόσφυγες.

Τα έσοδα από τα Αιολικά Πάρκα

Το νησί Σαν Τζώρτζι, γνωστό και ως «Άγιος Γεώργιος» ή «Βέλβινα»  ανήκει νόμιμα από το 1834,ΦΕΚ 19/Α/1834, στα διοικητικά όρια της Ύδρας. Παρότι δεν υπήρξε έκτοτε καμία νομοθετική ή διοικητική αλλαγή, το νησί αυτό με τρόπο αυθαίρετο εμφανίζεται από την  ΕΛΣΤΑΤ στα διοικητικά όρια του Δήμου Λαυρεωτικής. Αυτό  είχε  σαν  συνέπεια τεράστιες οικονομικές απώλειες σε βάρος του Δήμου Ύδρας, ο οποίος διεκδικεί τα σχετικά έσοδα από το αιολικό πάρκο που  δημιούργησε  πάνω στη νησίδα η εταιρία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΕ και τα οποία θα κατευθύνονται  στο   Λαύριο

(από το site Koutouzis.gr)

Εμείς στην Ερμιονίδα ξέρουμε τι μας ανήκει στα σύνορα με την Τροιζηνία; Ας κάνει μια επερώτηση η αντιπολίτευση. Τα έσοδα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.

Β. Γκάτσος

Μονοήμερη περιπατητική εκδρομή στο Κιβέρι την Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Η Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 θα παραβρεθεί στην¨Περιπατητική εκδήλωση στα βήματα του Παυσανία: Κιβέρι - Καλή Θέα - Ανυγραία Οδός που διοργανώνεται από τοπικούς φορείς και συλλόγους.
Πληροφορίες διαδρομής

ΚΑΤΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Μίλτος Σαχτούρης: Ήμουν ανέκαθεν τρελός, επαναστατημένος 

Σε κάτι παλιά χαρτιά, 30 χρόνων και βάλε, βρήκα αυτό: είναι η πρώτη μου συνέντευξη από τον Μίλτο Σαχτούρη…
Δεν ήξερα τότε πώς να χειριστώ το τεράστιο υλικό – δημοσίευσα ένα μικρό κομμάτι της. Τώρα που ο χρόνος δίνει άλλη αξία και νόημα στα πράγματα με τα οποία κάποτε, άμαθα, πειραματιστήκαμε, νομίζω ότι αξίζει να δημοσιευτούν αυτά τα λόγια ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Η συνέντευξη έγινε στο σπίτι του στην Κυψέλη, παρουσία της Γιάννας Περσάκη.
Κύριε Σαχτούρη, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαβάζουν τη «δύσκολη» ποίηση σας;
Θέλω να πλησιάζουν την ποίησή μου με αγάπη μόνο, χωρίς διανοητικές τάσεις και προεκτάσεις που αγνοώ. Ο Ισαάκ Μπράιτον, ας πούμε, δεν ξέρω καν ποιος είναι, ούτε ο Ιωάννης Βενιαμίν δ’ Αρκόζι. Στους πέντε χιλιάδες που αγόρασαν τελευταία τα ποιήματά μου θα υπάρχουν 100-200 άνθρωποι που καταλαβαίνουν, άσχετα από τη μόρφωσή τους. Το έχω ξαναπεί, στο Μαρούσι, προ πολλών ετών, ένας τσαγκάρης με γνώσεις Δ’ Δημοτικού διάβαζε τη «Λησμονημένη» κι έκλαιγε εξηγώντας μου

Βιωματικό εργαστήριο



Ζιζανιοκτόνα: Η επικινδυνότητα της γλυφοσάτης

Πριν λίγους μήνες η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προχώρησε στην απόσυρση από τα ράφια των καταστημάτων του γνωστού και ευρύτατα διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου Ράουντ-απ (Roundup) που περιέχει μεταξύ άλλων και την ενεργό ουσία γλυφοσάτη.
Πριν από τη Γαλλία η Σρι Λάνκα και το Ελ Σαλβαδόρ που αντιμετώπιζαν επιδημίες ασθενειών μεταξύ του αγροτικού πληθυσμού τους απαγόρευσαν σχεδόν καθολικά την χρήση ζιζανιοκτόνων και μεγάλου εύρους εντομοκτόνων. Αν και οι ενδείξεις για την επικινδυνότητα της γλυφοσάτης υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (ΙΑRC), τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ανακοίνωσε πως το βασικό συστατικό του Roundup της Monsanto, είναι πιθανόν καρκινογόνος για τους ανθρώπους.
O χαρακτηρισμός αυτός προκάλεσε εκκλήσεις από δημόσιους αξιωματούχους και καταναλωτικές ενώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη για την απαγόρευση του φυτοφαρμάκου. Πριν λίγες ημέρες, η μεγάλη εκστρατεία δημόσιας ενημέρωσης που έγινε από οργανισμούς και ομάδες πολιτών οδήγησε στην ματαίωση της υπογραφής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέας άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω ζιζανιοκτόνου μέχρι τον Μάιο. Δυστυχώς στον τόπο μας τέτοιες ουσίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αγρότες. Η αλόγιστη χρήση και προώθηση του Roundup από πολλούς γεωπόνους γίνεται χωρίς προηγούμενη

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

«Πάμε να καθαρίσουμε εθελοντικά ολόκληρη την Ελλάδα μέσα σε μία μόνο μέρα!»




Αθήνα, 1 Απριλίου 2016
Υπ‘ όψιν: Εκπρόσωποι ΜΜΕ
Προς Δημοσίευση
Δελτίο Τύπου
Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τη μεγαλύτερη εθελοντική
εκστρατεία καθαρισμού της χώρας!

Την Κυριακή 17 Απριλίου όλη η Ελλάδα θα κινείται σε ρυθμούς εθελοντισμού! Για 5η συνεχόμενη χρονιά, σε περισσότερα από 600 σημεία σε όλη την Ελλάδα, εθελοντές συμμετέχουν στην Πανελλήνια Περιβαλλοντική Δράση Lets do it Greece. Η «Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού» θα πραγματοποιηθεί από 11/4 – 15/4.
Δηλώστε τη συμμετοχή σας ηλεκτρονικά στο www.letsdoitgreece.org.

Λίγα λόγια για τη δράση:

Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και φωνάζουμε δυνατά Let’s do it Greece! Πρόκειται για μια εθελοντική εκστρατεία που ξεκίνησε από νέα παιδιά της χώρας μας, με βασικό σκοπό να διαδώσει το μήνυμα του εθελοντισμού, πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε όλη τη χώρα!
Το σύνθημα της δράσης είναι «Πάμε να καθαρίσουμε εθελοντικά ολόκληρη την Ελλάδα μέσα σε μία μόνο μέρα!». Για την Κυριακή 17 Απριλίου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και υποστήριξη εκατοντάδες φορείς απο όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, το Σώμα Ελήνων Προκόπων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το σύνολο των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, Περιφέρειες και

MΠΟΕΜ, ΑΓΑΠΕΣ ΜΟΥ....



ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ 
΄Ολο και σπανιότερα πια βρίσκει κανείς ποιήματα μποέμ ποιητών, όπως αυτά που διάβαζαν στο Μεσοπόλεμο. Η σύγχρονη ζωή, παρά τα κομφόρ και την ανάπτυξή της, γίνεται όλο και πιο άνυδρη, πιο στεγνή. Μάς ρήμαξεν η Πρόοδος, όπως είπε ο Αλέξανδρος Μπάρας, κι άντε να βρεις ένα ποίημα σαν τα ‘‘Επίθυρα χεράκια’’ του.΄Ετσι, αιστάνθηκα ευχάριστη έκπληξη που θυμήθηκα ξανά αυτά τα δύο ποιήματα απ’ τις δεκαετίες του ’60 και του ΄80, και σπεύδω να τα αντιγράψω –πολύ μάλλον επειδή προέρχονται από ‘‘ποιητές άδοξοι πούναι’’, ποιήτριες συγκεκριμένα. Περιγράφουν νομίζω τον κόσμο μέσα από μια ατημέλητη, αυθόρμητη ζωντάνια, μια λαική αυτοσχέδια θυμοσοφία, ξεχειλίζουν από ένα παλμό απροσποίητης καθημερινής ζωής.  

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ
Μάζεψα τ’ απομεινάρια της ημέρας  
σε φως και μάταιη προσμονή
και βγήκα στο δρόμο να σφυρίξω με τους αλήτες  
της νύχτας τα μηνύματα.  
Διεφθαρμένους νέους μάς ονομάζουν  
κι άλλα πολλά  
μονάχα οι απάνεμες γωνιές των σκοτεινών βράχων
ξέρουν πως μέσα στην τρυφεράδα του στήθους μας
 κρύβουμε και μια αγαπημένη  
μορφή ή ιδέα  
που περήφανα μαχόμαστε να συγκρατήσουμε  
και να κρατηθούμε.  
Πάντα σφυρίζουμε ένα τραγούδι
και μαχαιρώνουμε έναν πόνο.

ΝΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΔΟΥ- ΝΑΧΜΙΑ
ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Διέσχισα πολύ πρωί την πλατεία και ήρθα
άκρη- άκρη, αποφεύγοντας να βλέπω
πίσω, την πόλη έρημη ως τα κάστρα
γεμάτη απειλητικούς σφυγμούς.΄Αμα κατέβεις τα σκαλιά της αποβάθρας κρύβεσαι:
θάλασσα, πράσινα ντοκ, γόνοι ψαριών,
υποσχέσεις βυθού, υποσχέσεις καινούργιας πολιτείας
χωρίς φόβους – όχι σαν τη δική μας αβάσταχτη-
με ζεστά φαρδιά πεζούλια να παίζουν τα παιδιά,
με παράθυρα χωρίς σίδερα και πόρτες ανοιχτές
να μπαινοβγαίνουν άνθρωποι να λιάζονται,
με δέντρα στους δρόμους, με λουλούδια, με πουλιά
- αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία,
φτάνει μονάχα να μάς επιτρέπουν ν’ αγαπιόμαστε.
Καταλαβαίνεις, ντρέπομαι που συχνάζω στο λιμάνι
μα είναι το μόνο μέρος σ’ αυτό τον τόπο που ακόμα        
υπόσχεται κάτι.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΤΑΚΟΥ

Πολλές αλήθειες μαζί.

Τάδε έφη Κώστας Γάκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης:
''Δηλώνω τη βδελυγμία μου και την πλήρη απαξίωσή μου στον γελοίο και ευθυνόφοβο Φαμπρ. Πρέπει να φύγει. Αυτά γι αυτόν. 
Οφείλω ωστόσο να κατακρίνω όλο το σάπιο και σαθρό status quo των θεατρικών μας πραγμάτων που ουσιαστικά μας έφεραν σε σημείο να μας επιβληθεί. 
Δηλώνω λοιπόν τη βδελυγμία μου για την εξαρτημένη τέχνη των ιδρυμάτων, των τραπεζών, των sponsors, της είσδυσης ισχυρών lobbie μεσα στα κρατικά θέατρα καθώς και μιας λογικής "ημετέρων" που μονοπώλησαν τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Δηλώνω τη βδελυγμία μου για τους αυλοκόλακες ηθοποιούς που γλείφαν κι ακόμα γλείφουν για να είναι μέρος μιας πίττας τέχνης αποσυναισθηματοποιημένης, χυδαία φορμαλιστικής, μιας τέχνης συνωνύμου της μεταμοντερνιστικής

Δελτίο Ενημέρωσης Εθελοντών Ερμιονίδας για τους πρόσφυγες στην Ερμιονίδα.(Παρασκευή 1/4)

Δελτίο Ενημέρωσης Εθελοντών Ερμιονίδας για τους πρόσφυγες στην Ερμιονίδα.(Παρασκευή 1/4)



*Το δελτίο αυτό γράφεται στο πλαίσιο της ευθύνης  και της υποχρέωσης ενημέρωσης  που έχουμε αναλάβει εθελοντικά απέναντι σε όλους που στηρίζουν την κοινή  μας προσπάθεια.
Οι εθελοντές για τούς πρόσφυγες στην Ερμιονίδα


Χρειάζονται 
1.Σαμπουάν 
2.Απορυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι
3.Παπούτσια 41-44 (Ανδρικά) για καθημερινη χρήση 
4.Εσώρουχα ανδρικά γυναικεία/

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Οι Νότιες Αδέρες και η περιοχή των Τσελεβινιών

110 Στάνες στις Αδέρες
Του Βασίλη Γκάτσου
Περιηγήθηκα άλλες 5 ώρες τις Νότιες Αδέρες και την περιοχή Τσελεβινιών.
Όχι βέβαια με τα πόδια. Google maps.
Εντόπισα γύρω στις 110 στάνες, καλύτερα ποιμενικές συνάμα και καλλιεργητικές εγκαταστάσεις. Πιθανόν να είναι πάνω από 200, χώρια αυτές των Βορείων Αδερών από την μεριά της Τροιζηνίας.
Εδώ υπάρχει μεγάλη διαφορά από το Δίδυμο Όρος. Τα εδάφη είναι γόνιμα και ο τύπος της στάνης που χαρακτηρίζει το Δίδυμο Όρος εκλείπει σχεδόν παντελώς. Εδώ έχουμε μικρά σπιτάκια *, πολλές φορές συγκεντρωμένα σε συστάδες, γύρω τους έκταση καλλιεργήσιμη, έστω και μικρή. Εντυπωσιάζει η ύπαρξη πολλών αλωνιών. Άρα πρόκειται για μικτή δραστηριότητα, στάνες αιγοπροβάτων με σύγχρονη καλλιέργεια δημητριακών και ζωοτροφών. Μη ξεχνάμε και τους δύο υδρόμυλους στις Νότιες Αδέρες και τους πολύ περισσότερους από τη μεριά της Τροιζηνίας. 

Οι μικτές αυτές εγκαταστάσεις δεν ανεβαίνουν στις κορυφές των Αδερών, όπως συμβαίνει με τις στάνες στο Δίδυμο Όρος. Ανεβαίνουν βέβαια τα κοπάδια, αλλά επιστρέφουν στη βάση τους.
Επί των ημερών μας, επειδή τα εδάφη είναι γόνιμα, σχεδόν σε όλες τις παλαιές θέσεις έχουν κτιστεί σύγχρονα σπίτια και ποιμενικές εγκαταστάσεις και ως είναι φυσικό οι περισσότερες παλαιές θέσεις κατοίκησης έχουν εξαφανιστεί ή αλλοιωθεί. Ενώ στο Δίδυμο Όρος έχουμε περισσότερο ονομασία της στάνης (η στάνη του τάδε, ή της τάδε οικογένειας), στην περιοχή των Αδερών

Ανοιχτή επιστολή του Χρήστου Λεοντή προς τον Υπουργό Πολιτισμού για την υπόθεση Φάμπρ

Εν μέσω αντιδράσεων από τον καλλιτεχνικό κόσμο ύστερα από την γνωστοποίηση της κατεύθυνσης του φετινού Ελληνικού Φεστιβάλ που θα γίνει Διεθνές Φεστιβάλ και θα περιλαμβάνει κυρίως παραγωγές που αφορούν Βέλγους καλλιτέχνες, αφού εκείνους γνωρίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάν Φάμπρ,  ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής στέλνει την παρακάτω ανοιχτή επιστολή στον Υπουργο Πολιτισμού.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Καθηγητή του πολυτεχνείου κύριο Μπαλτά.

Κύριε Υπουργέ

Οι επιλογές σας, – δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι μνημονιακή υποχρέωση - σε πρόσωπα που καλείτε από......το εξωτερικό, για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη,την προώθηση και την προβολή του σύγχρονου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πολιτισμού, με αφήνουν άναυδο!!

Μας πέταξε «στη μούρη», χωρίς αιδώ, χωρίς ευγένεια, με έπαρση, θράσος και αναίδεια, ένα ... ΕΤΟΣ ΒΕΛΓΙΟΥ!! με δικά του έργα,

«Αίσχος» – Η αντίδραση των ανθρώπων του θεάτρου στις ανακοινώσεις του Γιαν Φαμπρ (νέου διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)

Και ξαφνικά το Βελγικό Φεστιβάλ που εγκαθιδρύει στη θέση του Ελληνικού Φεστιβάλ ο Γιαν Φαμπρ, ως νέος αποικιοκράτης σε τριτοκοσμική χώρα, ένα θεσμό που θα εισάγει στα τρίσβαθα της φαμπριανής τέχνης και του βελγικού σύγχρονου πολιτισμού το ελληνικό κοινό, ξεσήκωσε την οργή των Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και των απλών πολιτών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοί ηθοποιοί ρωτούσαν εκτός εαυτού το ξενοδοχείο που διαμένει ο Βέλγος σταρ και νέος διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως μετονόμασε το Ελληνικό Φεστιβάλ, προκειμένου να πάνε και να διαμαρτυρηθούν (γνωστός ηθοποιός μάλιστα έγραψε: “Θα χυθεί το αίμα μου, αλλά αυτό δεν θα περάσει”.) Η Όλια Λαζαρίδου, η οποία πόσταρε, έναντι σχολίου, μονολεκτικά τη λέξη «αποικιοκρατία», πρότεινε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Φαμπρ να γίνει συνέλευση των καλλιτεχνών στην Πειραιώς 260 για να βρεθεί ένας τρόπος αντίδρασης, προτείνοντας να αποσταλεί συγχρόνως μια ανοικτή επιστολή στον Βέλγο καλλιτέχνη που να ξεκινάει «Κύριε Φάμπρ, γνωρίζετε πού ήρθατε;».

Γυναίκες Διδυμιώτισσες Τραγουδούν


Ο Δήμος Ερμιονίδας συμμετέχει στην Πανελλαδική Εθελοντική Δράση Καθαρισμού Let’s do it GREECE 2016

LETS1
Ο Δήμος Ερμιονίδας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος στηρίζουν την Πανελλαδική Εθελοντική Δράση Καθαρισμού Let’s do it GREECE, συμμετέχοντας στον καθαρισμό παραλιών, σχολείων και στην δεντροφύτευση κοινόχρηστων χώρων της Ερμιονίδας σε συνεργασία με τις Σχολικές Μονάδες, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τους Φορείς και τις Εθελοντικές Ομάδες του Δήμου Ερμιονίδας.
Οι δράσεις κορυφώνονται την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, Παγκόσμια ημέρα καθαρισμού ακτών.
LETS2
Παρακαλούμε οποιονδήποτε Πολιτιστικό Σύλλογο, Φορέα, Εθελοντική Ομάδα ή Εθελοντή επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των εθελοντικών δράσεων, να επικοινωνήσει για περισσότερες πληροφορίες με τον Δήμο Ερμιονίδας στο τηλέφωνο 2754022462 μέχρι την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ : ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ



ΘΕΜΑ : ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ (ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΑΣ)

Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας για να επικυρώσει τα πρακτικά της Επιτροπής Δημοπρασιών σχετικά με τη μίσθωση ακινήτων για την εγκατάσταση σε αυτά Υπηρεσιών του Δήμου μας, εφόσον ο Δήμος δε διαθέτει ιδιόκτητους χώρους για την εγκατάσταση αυτών όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Στα πλαίσια ενημέρωσης των δημοτών εκδίδω το συγκεκριμένο δελτίο τύπου για να παρουσιάσω τις θέσεις μου και να δικαιολογήσω την ψήφο μου ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής.
Τα σημεία της συμφωνίας ήταν τα εξής:
 Πρώτο: ότι τηρήθηκε κάθε νόμιμη διαδικασία όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου περί αναγκαιότητας μίσθωσης, ορισμός Επιτροπών καταλληλότητας και

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΛΑΜΠΡΟΥ

ΚΡΑΝΙΔΙ 30/3/2016
FOTO41
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22-3-2016 ο Δήμαρχος Ερμιονίδας εισήγαγε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα της καύσης των κλαδεμάτων και χόρτων στο κτήμα «Φωστίνη», το οποίο βρίσκεται εκτός οικισμού του Κρανιδίου, παραχωρήθηκε με δωρεά στο Δήμο για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα αλλά παραμένει χέρσα έκταση.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι ο Δήμος είχε συγκεντρώσει εκεί κλαδέματα και χόρτα προερχόμενα από κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, δρόμους κ.λπ.) αλλά και ότι κάποιοι ιδιώτες είχαν εναποθέσει στον ίδιο χώρο τα προαναφερόμενα υλικά. Πέραν αυτών είχαν εναποτεθεί από ιδιώτες και ογκώδη υλικά (στρώματα, έπιπλα κ.λπ.). Τα ογκώδη αυτά υλικά μεταφέρθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου στο Πράσινο Σημείο. Τα χόρτα, που ήσαν μέσα σε πλαστικές σακούλες, διαχωρίστηκαν απ’ αυτές και οι σακούλες απομακρύνθηκαν από τον χώρο και στάλθηκαν για ανακύκλωση. Έδειξε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ο διαχωρισμός των υλικών και ότι καίγονταν μόνον χορτάρια.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

"Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου" 3 Απριλίου στην Κοιλάδα


Βιωματικό Εργαστήριο Αφήγησης «Πες μου μια ιστορία»


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

amf1
Mε πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα κυρίου Ηλία Ψινάκη, ο  Δήμος Ερμιονίδας συμμετείχε, μέσω του εκπροσώπου του Δημάρχου Ερμιονίδας κυρίου Δημητρίου Σφυρή, Δημοτικού Συμβούλου κυρίου Αποστόλου Λαδά, στην σημαντική  εκδήλωση που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, με σκοπό την υπογραφή ιδρυτικής πράξης (Πρωτόκολλο Συνεργασίας) «Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» από εκπροσώπους πολλών Δήμων της Ελληνικής Επικράτειας, αρκετοί εκ των οποίων ,όπως ο δικός μας Δήμος ,υπήρξαν μέλη  αρχαίων Αμφικτιονιών .
amf2
Η Αμφικτιονία πρόκειται για έναν πανάρχαιο θεσμό οργάνωσης και ένωσης των Πόλεων Κρατών της Αρχαίας Ελλαδος με κέντρο διάφορους ναούς. Υπήρχαν αρκετές Αμφικτιονίες, με πιο γνωστή αυτή της Κεντρικής Ελλάδας, με κέντρο τους Δελφούς. Εξίσου σπουδαία ήταν η Αμφικτιονία της Καλαυρίας (Αμφικτιονία του Ποσειδώνα στην Καλαυρία ), στην οποία συμμετείχε η αρχαία Ερμιόνη τον 7ο αιώνα π.χ. και πήρε το όνομά της από το νησί του Πόρου που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Καλαυρία. Στην Αμφικτιονία της Καλαυρίας όπως μας πληροφορεί ο Στράβωνας συμμετείχαν εκτός από την Ερμιόνη άλλες έξι πόλεις, η Αθήνα, η Επίδαυρος,  η Τροιζήνα

40 επτάμηνες προσλήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας

Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 7 μηνών για 40 άτομα ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
Οι θέσεις είναι οι ακόλουθες:

FOUGARO THE GALLERY: «3 Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα».

Το Σάββατο 2/4 η FOUGARO THE GALLERY Nafplion εγκαινιάζει μια μεγάλη έκθεση – εγκατάσταση της Λήδας Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «3 Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα».
Σε αυτό το έργο, που θα ολοκληρωθεί μέσα στον ίδιο τον χώρο της FOUGARO THE GALLERY, η γνωστή Ελληνίδα εικαστικός αυτοβιογραφείται, ενώ συγχρόνως βιογραφεί με μοναδικό τρόπο τους γονείς της.
Μικρά και μεγάλα έργα, ξυλόγλυπτα, εργαλεία, memorabilia, ζωγραφιές, μικρογλυπτά μαζί με αντικείμενα και κομμάτια της ζωής του Θοδωρή και της Λίτσας Παπακωνσταντίνου,

Άξιος!

Ο Παπαϊωάννου υποψήφιος για ΕΜΜY 

Σε έξι συνολικά υποψηφιότητες για τα φημισμένα βραβεία ξεχωρίζει η τελετή έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων 2015 που έφερe την υπογραφή του δημιουργού και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες Ελληνες.

                  
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές με την τελετή έναρξης των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων, που έγιναν το καλοκαίρι στο Μπακού, με τον τίτλο «Origins». Ο γνωστός χειροποίητος τρόπος του στη συνάντησή του με την υψηλή τεχνολογία, η ικανότητα του να αφηγείται χωρίς φτιασίδια την ιστορία εστιάζοντας σε στιγμές που συμπυκνώνουν βίωμα και αισθητική, διακρίθηκαν στην τελετή. Καθόλου τυχαία επέλεξε σε αυτή τη διαδικασία να έχει δίπλα του εξήντα έλληνες σχεδόν από όλες τις ειδικότητες.

Περισσότερα:protagon

Έλλη Βασιλάκη

συνάντηση συλλογικοτήτων Πελοποννήσου - Τρίπολη 10/4

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προς
τους φορείς και τις συλλογικότητες πολιτών της Πελοποννήσου
τους/τις εργαζόμενους/ες στην αυτοδιοίκηση
τα αυτοδιοικητικά σχήματα

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια 
της Πελοποννήσου και όχι μόνο, μια σειρά φορείς και συλλογικότητες της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), 
ανέλαβαν την πρωτοβουλία μιας κοινής παρέμβασης και σας προσκαλούν σε συνάντηση συλλογικοτήτων της Πελοποννήσου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, 
στην Τρίπολη, την Κυριακή 10/4/2016 (10.30 - 14.00), στο Αποστολοπούλειο πνευματικό κέντρο.   

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία της Κύπρου



Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία  που βρισκόταν νωρίς το πρωί σε εξέλιξη, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ο  δράστης συνελήφθη, ενώ όλοι οι  όμηροι είχαν απελευθερωθεί. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και δύο Επίσκοποι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας οι  Μητροπολίτες  Νιτρίας, Νικόδημος και  Ιωανουπόλεως και Πρετορίας  Δαμασκηνός, κατά κόσμον  Φώτιος  Παπανδρέου. Οι δύο Επίσκοποι βρίσκονταν στην Αλεξάνδρεια, όπου τελέστηκε ,τη Κυριακή, η χειροτονία του Επισκόπου Νιτρίας Νικόδημου.
Στη φωτο ( ROMFEA.GR)δεξιά, ο συμπατριώτης μας, Μητροπολίτης Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός.

Γιάννης Λακούτσης