Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας

Καταστροφικές συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας είχε ο ξαφνικός καύσωνας που σημειώθηκε στις αρχές του Μαϊου, ο οποίος σε συνδυασμό με τον δυνατό αέρα το επόμενο διάστημα προξένησε μεγάλη ζημιά στην αναμενόμενη παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου για την τρέχουσα χρονιά. 
Όπως λένε οι αγρότες από το Λυγουριό, την Ερμιονίδα, το Αραχναίο, τον Αμαριανό, δημιουργήθηκε αφυδάτωση στην καρπόδεση, η οποία βρίσκεται στο πιο πρώιμο και ευαίσθητο στάδιο, με αποτέλεσμα να την καταστρέψουν.
Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που η παραγωγή ελαιολάδου είναι μειωμένη στην Αργολίδα με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να είναι σε απόγνωση και να μένουν χωρίς εισόδημα.Το θέμα πρέπει άμεσα να απασχολήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων και ειδικά τον ΕΛΓΑ για την έναρξη των αναγγελιών ζημιάς και την υποβολή δηλώσεων από τους ελαιοκαλλιεργητές της Αργολίδας που επλήγησαν, ώστε οι ζημιές τους να καταγραφούν, να εκτιμηθούν και να αποζημιωθούν έγκαιρα.
Ήδη έχει δωθεί και πολιτική διάσταση με τους Γιάννη Μανιάτη και Γιάννη Ανδριανό να έχουν υποβάλλει σχετικές ερωτήσεις στη βουλή. Στην πιο πρόσφατη ο Γιάννης Ανδριανός κάνει λόγο για σημαντικότατα επιπρόσθετα προβλήματα στους παραγωγούς, οι οποίοι πλέον όχι μόνο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι της πολιτείας, αλλά και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ ρωτά τον Βαγγέλη Αποστόλου «Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών λόγω των ζημιών στην καρπόδεση των ελαιοδέντρων στην Αργολίδα ώστε να αποζημιωθούν αλλά και να υπάρξουν προβλέψεις ρύθμισης των οικονομικών υποχρεώσεων τους προς την πολιτεία (ασφάλιση, Δ.Ο.Υ, και άλλα)».
anagnostis