Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017

γιάμι-γιάμι...

Νόστιμη μαρμελάδα με ώριμα σύκα ! 
 Έλλη Βασιλάκη

 
Τα σύκα φέτος είναι άφθονα στην περιοχή μας. Η πρώτη παρτίδα δεν είναι από τη δική μας συκιά και αποξηραίνεται ήδη (προσεχώς η ανάρτηση). Ήταν μεγάλα και αρκετά ώριμα. Τα δικά μας είναι συνήθως πιο μικρά και πιο όψιμα.

Φέτος ωρίμασαν λίγο νωρίτερα κι έτσι χθες μαζέψαμε τα πρώτα μας. Φάγαμε μερικά με γραβιέρα (το καλύτερο επιδόρπιο ή/και ορεκτικό της εποχής), κρατήσαμε και λίγα για …φρούτο και τα υπόλοιπα έγιναν μαρμελάδα. Κάθε χρόνο φτιάχνω μαρμελάδα σύκο και μάλιστα σε δυο εκδοχές: με κομματάκια σύκο και τελείως αλεσμένη . Είναι μια νόστιμη μαρμελάδα που χρησιμοποιώ με όλους τους συνήθεις τρόπους  και  επί πλέον ταιριάζει πολύ με γλυκιά γραβιέρα ή άλλα τυριά, σαν επιδόρπιο.