Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ο Χρήστος Χωμενίδης στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται τον Χρήστο Χωμενίδη, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 6μμ για την παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος "Νεαρό άσπρο ελάφι" (εκδ. Πατάκη). Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον υπεύθυνο της βιλβιοθήκης του Φουγάρου, Γιάννη Στάμο, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

"Νεαρό άσπρο ελάφι"

"Όποιος το έχει δοκιμάσει θα σε διαβεβαιώσει πως η ευτυχία μπορεί να εδρεύει και στον ουρανίσκο. 'Οποιος το έχει γευτεί, έχει γευτεί παράδεισο. Τη στιγμή του βίαιου θανάτου του το νεαρό άσπρο ελάφι εκκρίνει μία ουσία ψυχοτρόπο, αγχολυτική, αφροδισιακή, που δεν έχει ανιχνευτεί πουθενά αλλού στη φύση.
Που δεν έχει παρασκευαστεί σε κανένα εργαστήριο. Το νεαρό άσπρο ελάφι σκλαβώνει ισόβια όσους ποτέ το έφαγαν. Στην προοπτική μίας δεύτερης φοράς, είναι πρόθυμοι να πατήσουν όρκους, να γκρεμίσουν τον κόσμο τους, να προδώσουν τους ανθρώπους τους. Γιατί να σταθώ εγώ εξαίρεση;"

Πρώην συγγραφέας και άνθρωπος του κόσμου, ο Μηνάς Αβλάμης έχει αποσυρθεί στην Κέρκυρα τα τελευταία εφτά χρόνια και έχει επιλέξει να ζει μία καθημερινότητα απλή, χωρίς εντάσεις, εκπλήξεις και συγκινήσεις. Όλα θα αλλάξουν όταν λάβει μία πρόσκληση να παρουσίασει το ξεχασμένο συγγραφικό του έργο και να παρευρεθεί σε δείπνο με λευκό ελάφι στη φανταστική Κυδωνία, ένα τόπο αλλόκοτο όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπος με το έντονο παρελθόν του. Πρόσωπα και σχέσεις από άλλες εποχές θα έρθουν στο προσκήνιο ζητώντας δικαίωση. Κανείς όμως δε μπορεί να τον λυτρώσει παρά μόνο ο ίδιος.
Το "Νεαρό άσπρό ελάφι" είναι ένα μυθιστόρημα στο οποίο κάθε αναγνώστης θα βρει κομμάτια του εαυτού του. Είναι ένα σουρεαλιστικό ταξίδι στο κέντρο της ύπαρξης μας, στις παιδικές μας συγκινήσεις, στους εφηβικούς μας έρωτες, στις ενήλικες πανωλεθρίες μας και στη δύναμη της αγάπης.

O Χρήστος Χωμενίδης γεννήθηκε το 1966 στην Aθήνα. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και παρακολούθησε μαθήματα νομικών στην Σοβιετική Ένωση και Επικοινωνίας στην Αγγλία. Tο 1993 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, "Tο σοφό παιδί". Ακολούθησε το μυθιστόρημα "Tο ύψος των περιστάσεων", η συλλογή διηγημάτων "Δεν θα σου κάνω το χατίρι", το μυθιστόρημα "H φωνή" καθώς και τα βιβλία "Δεύτερη ζωή", "Υπερσυντέλικος", "Το σπίτι και το κελλί", "Λόγια φτερά", "Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία", "Ο κόσμος στα μέτρα του", και "Νίκη" για το οποίο έλαβε το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, το βραβείo μυθιστορήματος του περιοδικού "Αναγνώστης" και το βραβείο μυθιστορήματος Public. Τα βιβλία του έχουν µεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, τσεχικά, λιθουανικά, τουρκικά και εβραϊκά. Μετέφρασε στα ελληνικά το θεατρικό έργο "The Rope" του Patrick Hamilton και έγραψε το σενάριο για την ταινία "Μαύρο γάλα" και για την τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1 "Η φωνή".